Lze vymýtit práci načerno?

Lze vymýtit práci načerno?
Mnohem přísnější kontroly lidí, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, i zaměstnavatelů, pomáhají zvyšovat cenu práce v místech, kde je největší nezaměstnanost. Práce načerno je ale stále mimořádně výhodná jak pro lidi v evidenci úřadů práce, tak pro firmy, které si je najímají a platí jim na ruku. Přičemž za ně nemusejí odvádět žádné poplatky státu. Stát se chystá problém řešit. Jak?

"Spustili jsme nebývalý systém kontrol. Zatím všechno probíhá tak, že kamkoliv přijdeme, najdeme někoho načerno. V tuto chvíli zaměstnavatelům dáváme jen symbolické pokuty v řádu desetitisíců, pokud by se to ale opakovalo, můžeme jít až do 2 miliónů korun," říká ředitel Úřadu práce v Mostě Oldřich Malý.

Právě Mostecko je doslova rájem pro zadávání práce načerno. Je tu největší nezaměstnanost v zemi - práci nemá každý pátý člověk schopný pracovat, a práce jako taková tu má v mnoha případech nejnižší cenu v ČR. Zatímco u stavebních profesí většinou funguje klasický Švarcsystém, kdy práci zaměstnanců dělají lidé s živnostenským listem, v obchodě a službách najímají hlavně menší firmy lidi načerno. Sám Malý ale přiznává, že žádné kontroly tento druh práce úplně nevymýtí.


Výhodné jen na první pohled

"A co mám dělat? Tady normálně placenou práci neseženu a když chci obvyklou smlouvu od firem v nedalekých městech, nabízejí tak málo, že se mi nevyplatí dojíždět. Nebudu riskovat. Zůstávám v evidenci a čas od času vezmu nějakou práci za peníze na ruku. Dá se takhle docela dobře žít," popisuje situaci 35letý zámečník z Mostu.


Dvoumiliónová pokuta za zaměstnávání načerno?
Kromě malých platů nahrává práci načerno i neochota lidí za prací cestovat, nebo se za ní dokonce stěhovat. Systém najímání nezaměstnaných za peníze na ruku je na první pohled výhodný pro obě strany. Lidé, kteří se nechávají takto najímat si ale snižují částku, z níž se jim bude jednou počítat důchod. A nevýhod je mnohem více. "Pokud najdeme někoho, kdo se takhle nechává zaměstnat, okamžitě je vyřazený z evidence a nedostane od nás nic," vysvětluje Oldřich Malý.


Je řešením snížení daní?

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas opakovaně deklaroval, že chce vyhlásit válku všem, kteří systém sociálních dávek zneužívají. Způsob postihu stejně jako výši sankcí zatím tají. Hříšník by je podle něj měl zpětně vracet i za několik let s patřičným penále. "Počítáme s pokutami, jejichž výše bude úměrná částce, která byla neoprávněně vyplacena. Bude to nějaká forma zvýšeného penále," řekl novinářům Nečas. Jednou z nejúčinějších pastí na podvodníky by se měl stát jednotný informační systém úřadů práce, sociálních odborů i finančních úřadů. Ten ale stále nefunguje.

Ministr průmyslu Martin Říman nedávno řekl: "Lidi do práce násilím nikdo nezapojí, maximálně je lze potrestat, když se zjistí, že pracují načerno. Je třeba objevit jejich motivaci. A tou je, že z ceny, kterou zaměstnavatel ohodnotí jejich práci, musí oba značnou část odevzdat státu na daních a pojistném. Pak vznikají dohody: 'Dostaneš víc na ruku, než kdybys pracoval legálně.' I když si to lidé neuvědomují, není to pro ně výhodné. Třeba proto, že si dobrovolně snižují sociální pojištění a tedy budoucí penzi. Totéž platí pro nemoci. Firmám zase hrozí vysoké pokuty. Řešením, jak odbourat motivaci lidí přijímat práci načerno, je snížit daňové zatížení práce".


Stále se vyplácí být na podpoře

Ředitel mosteckého pracovního úřadu tvrdí, že načerno zřejmě pracuje až 70 % lidí, kteří jsou v evidenci úřadu. Přitom prakticky ve všech případech, kdy při kontrole jeho podřízení něco takového u zaměstnavatelů zjistili, skončil případ podpisem normální pracovní smlouvy. "Pomáháme tak vlastně lidem získat normální práci a jistotu, že oní hned tak nepřijdou," říká Oldřich Malý.

Legálně pracovat ale chtějí spíš lidé starší a ti, kteří mají rodinu. Těm vyhovuje jistota, že jim každý měsíc přijde výplata. Pokud tuhle jistotu někdo nepotřebuje nezbytně, bude raději pracovat načerno. Řemeslníci z míst s velkou nezaměstnaností se takhle nechávají najímat na druhém konci republiky a nikdo se nic nedozví.

Téhle praxi nahrává i obrovský rozdíl mezi cenou stejné práce v jednotlivých regionech. Za stejnou nekvalifikovanou práci totiž třeba v Praze lidé dostávají až o 12 korun na hodinu více, než v Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji. "Jestliže dostanete minimální mzdu a dojíždíte, po zaplacení jízdného vám zůstane tolik, že se vám asi vyplatí být na podpoře a nehonit se - to je filozofie mnoha nezaměstnaných," napsala v jednom z blogu o práci načerno žena podepsaná jako Karolína. A cena práce v místech s obrovskou nezaměstnaností mluví jasně, stejně jako výše výdělku, na kterou dosáhne většina lidí.

Hodinová cena práce některých profesí
Praha Ústecký kraj Moravskoslezský kraj
Nekvalifikovaní pracovníci
průměr 84,36 72,65 72,62
medián 77,81 66,48 65,2
Provozní pracovníci v obchodu a službách
průměr 89,14 72,19 69,59
medián 76,75 64,82 61
Obsluha strojů
průměr 122,18 109,15 109,62
medián 117,57 95,97 103,1
Techničtí pracovníci
průměr 187,28 132,11 131,32
medián 154,9 119,27 121,69

Co podle vás nahrává práci načerno? Je podle vás řešením snížení daní? Jaké změny byste navrhli? Co změnit, aby se nadále nevyplácelo být na podpoře?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 3. 2007 17:01, jezevec

A von někdo ty zaměstnance nutí, pracovat načerno?
Nemají náhodou oznamovací povinnost, když se shledají s nezákonným jednáním?
Skutečně ti kdo pracují načerno, vracejí státu neprávem pobíranou podpodu a dávky, takže jsou úplně bez viny???

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lze radikálně snížit nezaměstnanost?

31. 10. 2006 | Jiří G. Hošek

Lze radikálně snížit nezaměstnanost?

Lze vůbec nějakým významnějším způsobem snížit v Česku nezaměstnanost? Víme, kolik lidí práci skutečně hledá a chce? Chce politická garnitura snižovat nezaměstnanost, nebo vykazovat... celý článek

Zvyšuje se minimální mzda, ale také třeba minimální daň a pojistné

30. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková

Zvyšuje se minimální mzda, ale také třeba minimální daň a pojistné

Od 1. 7. vzroste minimální mzda a životní minimum, nezaměstnaní si budou moci souběžně s evidencí na úřadě práce vydělat více. Všem zaměstnaným ale zároveň vzrostou odvody na zdravotní... celý článek

Kdo snižuje nezaměstnanost?

22. 6. 2006 | Václav Rybáček

Kdo snižuje nezaměstnanost?

Nezaměstnanost v ČR klesá. Ministerstvo práce a sociálních věcí to připisuje především samo sobě, tedy aktivitám svých úředníků. Co ale skutečně snižování nezaměstnanosti způsobuje?... celý článek

Ekonomika s nohou na plynu, nezaměstnanost ovšem neklesá. Jak to?

27. 4. 2006 | David Navrátil

Ekonomika s nohou na plynu, nezaměstnanost ovšem neklesá. Jak to?

Mnozí z nás si jistě kladou otázku, jak je možné, že nezaměstnanost klesla jen o 0,5 %, když ekonomika zažívá zlaté časy a roste o 6 % ročně. Kde je problém? Svoji roli jistě hraje... celý článek

Mít, či nemít... minimální mzdu, daň a pojistné

19. 9. 2005 | Kateřina Havlíčková

Mít, či nemít... minimální mzdu, daň a pojistné

Minimální mzda, minimální daň a minimální odvody na pojistné jsou pro každého liberála zavrženíhodné. Jsou ale jednoznačně negativním prvkem? Český trh práce je bezpochyby nutné uvolnit,... celý článek

Partners Financial Services