Měníte povinné ručení? Pozor na včasnou výpověď starého!

František Mašek | rubrika: Co se děje | 19. 11. 2010 | 15 komentářů
Měníte povinné ručení? Pozor na včasnou výpověď starého!
I když většině řidičů dávno nekončí smlouva o povinném ručení koncem roku, bývá přesto podzim obdobím, kdy nabízejí pojišťovny nejvíc novinek. Běžná je sice nabídka komplexních služeb, v detailech se ale liší a porovnat povinné ručení tak není snadné.

Dnešek, tedy v pátek 19. listopadu, je poslední den, kdy lze – díky šestitýdenní výpovědní lhůtě – vypovědět starou smlouvu, aby bylo možné uzavřít povinné ručení s jinou pojišťovnou. V ČR se to prý týká již jen asi 15 % řidičů, jimž končí smlouva o povinném ručení k 1. lednu. Šestitýdenní výpovědní lhůtu mají i ti, kteří uzavřeli po koupi auta povinné ručení někdy v průběhu roku. Pojišťovny přesto dál nabízejí na podzim řadu novinek.

Porovnat ceny povinného ručení není přitom snadné. „Cena povinného ručení se kdysi počítala podle kubatury automobilu a limitu plnění. Dnes ale bývá povinné ručení součástí komplexního autopojištění a kryje řadu dalších rizik,“ řekl serveru Peníze.cz tiskový mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek. Do hry tak vstoupily parametry jako je stáří vozidla, věk řidiče a zda jezdí bez nehod.

Z údajů České kanceláře pojistitelů ke konci června vyplývá, že podle počtu 1 961 352 smluv o povinném ručení zůstala  jedničkou Česká pojišťovna (ČP). Blíží se jí Kooperativa pojišťovna, následují je Česká podnikatelská pojišťovna, Allianz pojišťovna a Generali pojišťovna.

Dá se ale vyjít při koupi pojištění z počtu povinných ručení? Počet klientů ČP klesá, zatímco jiné pojišťovny z „velké pětky“ si polepšily. Co a za kolik klientům nabízejí? Generali uvádí na webu u povinného ručení Základ cenu povinného ručení od 3,10 koruny za den, největší konkurenti nic takového nepublikují. I zmíněný údaj je ale třeba brát jen jako základ.

Co nabízejí pojišťovny

Česká pojišťovna zavedla 1. Povinné ručení Bez povinnosti, které pomůže řidičům ve všech nehodových situacích. Chrání tak podle tiskového mluvčího Tomáše Zavorala i vlastníka vozidla při škodě způsobené klientem jiné pojišťovny. Klientům s nejběžnějším povinným ručením Standard a Bonus Exclusive je navíc bezplatně odtaženo vozidlo až do 500 kilometrů a mají na 3 dny bezplatně náhradní osobní vůz. Klient také může získat až 50% bonus a převést ho na povinné ručení jiného člena rodiny. Pokud neměl tři roky nehodu, získá ještě 54% Extrabonus navíc.

Novinkou je havarijní pojištění pro majitele aut starších šesti let proti následkům havárie, živlu nebo krádeže. ČP nabízí i další služby, například mobilní servis čelních skel. Podle Zavorala jako jediná v ČR.

Přímou likvidaci škod a širší asistenční služby poskytují i jiné pojišťovny, třeba nové pojištění NA100PRO Kooperativy. Podle mluvčího Milana Káni stoprocentně kryje i úhradu škody, když vůz pojištěného někdo nabourá. To má smysl hlavně u starších aut, nebo vozů s vyšším počtem najetých kilometrů , kde viníkova pojišťovna často sníží pojistné plnění. Kooperativa hradí rozdíl. Pro rok 2011 nehodlá plošně upravovat pojistné sazby, bude ale důsledně uplatňovat systém bonusů a malusů.

Když se nový klient zaváže, že bude v příštích třech letech jezdit bez zaviněných nehod, může získat o 15 procent nižší pojistné. A celoroční kartu cestovního pojištění za 600 korun místo standardních 2340 korun.

Počet pojištěných vozidel podle České kanceláře pojistitelů

PojistitelPočet vozidel k 30. 6. 2010
Allianz pojišťovna621 679
Axa pojišťovna36 721
Česká podnikatelská pojišťovna958 959
Česká pojišťovna1 961 352
ČSOB pojišťovna384 811
Direct pojišťovna56 055
Dolnorakouská pojišťovna139
Generali pojišťovna576 371
Hasičská vzájemná pojišťovna48 198
CHARTIS pojišťovna6 737
Kooperativa pojišťovna1 406 542
Slavia pojišťovna64 002
Triglav pojišťovna167 308
Uniqa pojišťovna232 575
Wuestenrot pojišťovna69 475
Celkem6 590 924
Pramen: Česká kancelář pojistitelů, zpracováno 25. srpna 2010

Česká podnikatelská pojišťovna nabízí podle tiskové mluvčí Renaty Svobodové klientům inovovanou produktovou řadu Autopojištění Combi Plus. Obsahuje segmentované produkty povinného ručení a havarijního pojištění s benefity a doplňkovým pojištění. Jedna smlouva klientovi pokryje nejžádanější rizika, například velmi kvalitně a levné doplňkové pojištění přírodních rizik (povodeň, krupobití aj.), střetu se zvěří či poškození plastových části v prostoru motoru vozidla zvířetem. Patří sem i asistenční služby s vysokými bezplatnými limity při nehodě i poruše vozidla.

U tzv. Extrabonusu Profi poskytuje ČPP slevu až 15 procent, na Superbonus Dobrého Řidiče 10–27 procent, akční podzimní sleva činí 10 procent. Celkově může činit sleva až 70 procent. Týká se i havarijního pojištění.

ČPP také přichází s prvním internetovým pojišťovnictvím. Na jejích obchodních místech lze získat až čtvrtinovou akční slevu, ovšem u smluv s pojištěním odpovědnosti z provozu vozidla sjednaných do 31. prosince.

Allianz pojišťovna nabízí nové balíčky Normal, Optimal, Exkluziv se standardními limity ve výši 35,50 a 100 milionů korun. Jak uvedl mluvčí Bálek, nové povinné ručení Allianz mj. kryje poškození vozidla zvířetem, živelná rizika, střet se zvěří a garantuje výplatu až půl milionu korun na nový vůz a až 30 tisíc korun ročně na provoz při následcích po autonehodě. Pojišťovna poskytuje náhradní vozidlo i při nehodě, kterou řidič zavinil, a to na pět dnů. Varianta Exkluziv kryje kromě popsaných rizik úrazové pojištění řidiče po celé Evropě.

Generali pojišťovna zahrnula podle tiskového mluvčího Jiřího Cívky jako první v ČR do povinného ručení zdarma krytí havarijního rizika střet se zvěří. Od října zjednodušila segmentační kritéria, je přísnější na řidiče do 30 let, kteří dlouhodobě vykazují vysoký podíl škod. Tuto segmentaci ale zavádí až v okamžiku pojistné události. Pojišťovna nabízí řadu cenových zvýhodnění do konce roku, další novinky na přelomu roku. Řidiči jezdící bez nehod mají letos zvýhodněno povinné ručení až o polovinu.

Kdo vychází při koupi povinného ručení z ceny, může využít povinné ručení Základ. Zahrnuje zákonem dané limity pojistného plnění do 35 milionů pro škody na majetku i na zdraví, bonus zdarma tvoří asistenční služby při havárii a poruše vozidla. Kdo chce rozšířené pojistné krytí, má k dispozici povinné ručení Komplet, které kryje právě riziko poškození vozu při střetu se zvěří. Pojišťovna také umožňuje sjednat tzv. flotilové pojištění pro skupinu vozidel, které může uzavřít zaměstnavatel i na vozy zaměstnanců. K řadě slev patří i o 20% levnější pojištění pro držitele průkazu ZTP.

Porovnejte si porovnávače cen! 

Jak se v této nabídce orientovat? Pomocnou ruku nabízejí porovnávače povinného ručení, které najdete na internetových vyhledávačích. Mnohdy nabízejí zajímavé slevy. Je samozřejmě možné porovnat ceny povinného ručení na více porovnávacích serverech s nabídkou pojišťovny. Nebo využít ceny z porovnávače při jednání o pojistném s pojišťovnou – rády přece hovoří o individuálním přístupu ke klientům. Chce to ale reagovat včas, což platí i vypovědi stávajícího povinného ručení šest týdnů před datem, kdy vyprší.

Jaké jsou vaše zkušenosti se sjednáváním povinného ručení s pojišťovnami, případně přes webové porovnávače? Napište nám o tom!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 11. 2010 19:18, Jirka

Pojištění auta lze zrušit kdykoliv, 6-týdenní výpovědní dobu lze "obejít" takto:
Odmontuji z auta značky.
Zanesu je na dopravní inspektorát na depozit.
Zaplatím 100 Kč.
Dostanu potvrzení, že auto je mimo provoz a značky jsou v depozitu.
Ukážu paní (pánovi) na depozitu novou (již dopředu uzavřenou) pojistku na auto + musím mít ve velkém techničáku platnou technickou prohlídku.
Vezmu si ihned značky zpátky, namontuju na auto a jezdím už s novou pojistkou.
Potvrzení o uložení značek do depozitu pošlu na pojišťovnu, kde mám starou pojistku. Ke dni uložení značek do depozitu mi pojišťovna starou pojistku zruší, přeplatek pojistného mi vrátí zpět. Některé pojišťovny požadují vrátit starou zelenou kartu.
A je to.
Ještě k těm internetovým kalkulátorům - lze najít i levnější pojištění než na internetu. Chce to jen se poptat u různých makléřských společností. Nehledě k tomu, že na internetu se nedozvím spoustu důležitých informací k pojistce. Pokud ale jednám přímo s pojišťovákem, tak se na vše mohu vyptat.

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 9. 2015 17:59, Pavel

Za mě je určitě nejlepší srovnávač povinného ručení http://www.srovnavacpovinnehoruceni.com/
Hned jsem věděl, kolik zaplatím za povinné ručení a hlavně, kde se mi to nejvíce vyplatí.
Pavel

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojištění: Jste připraveni na zimu?

22. 10. 2010 | František Mašek

Pojištění: Jste připraveni na zimu?

Soudě podle dřívějšího příletu havranů, má být prý letošní zima krutá. Meteorologové ale tvrdí, že se počasí na celou zimu nedá předpovědět. Aby nebyla krutá pro vaši peněženku či zdraví,... celý článek

Pozor na nehody bez povinného ručení. Stojí i miliony!

13. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Pozor na nehody bez povinného ručení. Stojí i miliony!

Snažit se každoročně ušetřit tisíce korun neplacením povinného ručení přijde daleko dráže. Navíc je tu riziko, že při nehodě zaplatíte za cizí poškozený vůz desítky či stovky tisíc,... celý článek

Jak postupovat při dopravní nehodě

18. 1. 2010 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Jak postupovat při dopravní nehodě

Podle policejních statistik to vypadá, že řidiči v Česku jezdí opatrněji. Za jedenáct měsíců 2009 policie šetřila nejméně nehod od roku 1990. Jenže pojišťovny řeší nehod více než dřív.... celý článek

Vylepšete si zadarmo povinné ručení. Ptejte se na další služby.

25. 11. 2009 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Vylepšete si zadarmo povinné ručení. Ptejte se na další služby.

Kdo jezdí bez nehod, může si dnes vybírat ze zajímavé nabídky povinného ručení. O takové řidiče se pojišťovny přetahují a nabízejí jim množství benefitů. Vedle jedné z největších letošních... celý článek

Den bez povinného ručení může přijít i na 34 euro

22. 10. 2009 | Věra Tůmová

Den bez povinného ručení může přijít i na 34 euro

V Česku stále existují stovky tisíc registrovaných vozidel, které nemají povinné ručení. V severní Evropě je jich zlomek, říkají Janne Jumppanen z Finska a Elisabeth Gerhamn ze Švédska,... celý článek

Partners Financial Services