Pět dobrých rad: Kdy, jak a proč můžete zrušit povinné ručení

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 31. 3. 2015 | 7 komentářů
Povinné ručení patří k nejobvyklejším pojistným produktům, máme ho skoro všichni. A přesto je kolem něj spousta pověr a výmyslů, nejasností. Třeba kolem toho, kdy povinné ručení zaniká, jak a kdy se z něj můžeme vyvázat, jak a kdy ho můžeme zrušit. Není to tak jednoduché, jak si (možná) myslíte.
Pět dobrých rad: Kdy, jak a proč můžete zrušit povinné ručení

Tisíckrát opakovaná poučka říká: nevybírejte podle ceny, hlavně pojistku dobře nastavte, ať vás proboha vážně kryje! To podepisujeme. Jak povinné ručení vybrat, které parametry podrobit zvlášť šťouravému zkoumání, vám na Peníze.cz čas od času radíme:

Dneska to vezmeme za opačný konec. Řeč nebude o sjednávání povinného ručení, ale o jeho rušení. Máme pro vás pět tipů, jak na to.

+19
+
-

1. Po uzavření smlouvy: Na rozmyšlenou máte dva měsíce

Od pojistné smlouvy můžete odstoupit do dvou měsíců od uzavření – třeba proto, že si koupi auta rozmyslíte nebo kápnete na výhodnější nabídku u konkurence. Výpověď musíte podat písemně. Po doručení pojišťovně se rozbíhá osmidenní lhůta, s jejím uplynutím povinné ručení zaniká. Ale pozor: Pojišťovna má nárok na poměrnou část pojistného za dobu, kdy vás kryla.

+14
+
-

2. Šest týdnů před vypršením a písemně. Hlídejte termíny!

Když chcete odejít hledat štěstí ke konkurenci po konci pojistného období, nezapomeňte původní pojišťovně své rozhodnutí včas oznámit. Smlouvu musíte vypovědět písemně, nejpozději šest týdnů před „výročím“ – koncem pojistného období. Jinak se automaticky prodlužuje. Nespoléhejte, že když pojistné na další rok nezaplatíte, povinné ručení zanikne. Pojišťovna vás bude upomínat a urgovat, smlouva ovšem poběží dál. Když přesto nezaplatíte, pojištění vám nakonec zruší, ale „přechodné období“ si ještě naúčtuje, včetně případného penále. A pozor: i když pojistné platíte čtvrtletně nebo pololetně, pojistné období je u většiny pojišťoven roční.

+15
+
-

3. Když auto prodáte, zlikvidujete nebo vám ho ukradnou. Nahlaste to

Povinné ručení můžete zrušit také v případě, že auto prodáte nebo zlikvidujete. Pojišťovnu ovšem musíte neprodleně písemně informovat a požádat o ukončení pojistné smlouvy. Přiložte kopii kupní smlouvy nebo kopii velkého techničáku s vyznačenou změnou vlastníka, případně policejní protokol o odcizení auta nebo doklad o vyřazení z evidence vozidel. Pojištění zanikne ke dni doručení vaší žádosti nebo ke dni vyřazení auta z evidence.

+27
+
-

4. Když nesouhlasíte se změnou pojistného, řekněte dost

Odstoupit od smlouvy můžete také v případě, že vám pojišťovna změní podmínky, přesněji: změní cenu. A je docela fuk, jestli směrem nahoru (což je častější) nebo dolu. Když vám pojišťovna na další pojistné období navrhne novou výši pojistného, máte právo od smlouvy do měsíce od obdržení informace odstoupit. Opět písemně. Výjimkou je změna ceny, která vyplývá z aplikování bonusu za bezeškodní průběh pojištění nebo malusu za bourání.

+15
+
-

5. Po pojistné události máte tři měsíce

Pojistnou smlouvu můžete vy (nebo pojišťovna) vypovědět také do tří měsíců po té, co jste oznámili pojistnou událost. Pojištění se zruší do měsíce od doručení výpovědi.

Bonusová rada, co nepotěší: na dohodu nespoléhejte

Od pojistné smlouvy můžete odstoupit také na základě dohody s pojišťovnou. Takovou dohodu jí můžete navrhnout kdykoli, i mimo situace, o kterých byla řeč výš. Zázraky ale nečekejte, to by vám musela svítit na cestu hodně šťastná hvězda. Pojišťovny na dohodu přistoupit nemusí a veskrze nepřistupují. Však na ní také nemají žádný zájem. 

Kdo srovnává, ten jede. Levněji

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení rádi sjednali:

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 3. 2015 10:33, Jiří Hrabovský

Dobré a cenné rady. Akorát jedna malá drobnost k bodu 3. Když auto prodáte, tak některé pojišťovny sice akceptují kupní smlouvu jako důvod ukončení povinného ručení, ale jelikož se často vyskytovaly fiktivní kupní smlouvy za účelem ukončení povinného ručení, tak pojišťovny budou chtít do určité doby doložit zápisem ve velkém technickém průkazu, že k prodeji a změně vlastníka vozidla skutečně došlo. A když jim to nedoložíte, tak pojišťovna zpětně reaktivuje tu původní (na základě kupní smlouvy) zrušenou smlouvu povinného ručení a je problém. Takže při prodeji auta dokládejte pojišťovně velký techničák se zápisem o změně vlastníka - to funguje spolehlivě.

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení: Jak optimalizují pojišťovny náklady? Krátí pojistné plnění!

27. 5. 2015 | Lukáš Kaplan | 1 komentář

Povinné ručení: Jak optimalizují pojišťovny náklady? Krátí pojistné plnění!

Minimální zákonný limit pro újmy na zdraví je 35 milionů korun. Není to málo, ale jako viník nehody můžete snadno zjistit, že pořád pár milionů na úhradu škody chybí. Pojišťovny navíc... celý článek

Povinné ručení: Ruší se poplatek pro nepojištěné. Doplatí na to poctivci?

11. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Povinné ručení: Ruší se poplatek pro nepojištěné. Doplatí na to poctivci?

Poslanci schválili konec poplatku pro majitele aut, kteří nemají povinné ručení. Česká kancelář pojistitelů ho totiž často vymáhala neoprávněně – i po lidech, kteří nemají auto ani... celý článek

Expert pojišťovny o srovnávačích: Pojištění je buď dobré, nebo levné

21. 11. 2014 | Martin Vlnas, Monika Veselíková | 6 komentářů

Expert pojišťovny o srovnávačích: Pojištění je buď dobré, nebo levné

Prodej pojištění přes internet stále roste. S Jiřím Novým, marketingovým specialistou Allianz pojišťovny pro internet, jsme mluvili o povinném ručení, on-line pojištění, ale také o... celý článek

Kamera na čelním skle, diktafon v kapse. Pomůžou u soudu? A v pojišťovně?

15. 7. 2014 | Jiří Lojda | 16 komentářů

Kamera na čelním skle, diktafon v kapse. Pomůžou u soudu? A v pojišťovně?

Jedete po dálnici. Nespěcháte. Předjíždíte kolonu kamionů a jeden z nich náhle vybočí a natlačí vás na svodidla. Jeho řidič si ani nevšimne – vy se snažíte rozdýchat hrozící infarkt... celý článek

Povinné ručení zdražuje. Jak si vybrat nejlepší?

29. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Povinné ručení zdražuje. Jak si vybrat nejlepší?

Majitelé motorových vozidel se musí smířit s tím, že si za povinné ručení připlatí. Rozdíly v ceně, ale taky v poskytovaných službách navíc mezi jednotlivými pojišťovnami narůstají.... celý článek

Partners Financial Services