Nemocenská se zvýší, opuštěné matky si přilepší

Nemocenská se zvýší, opuštěné matky si přilepší
Významné změny v oblasti zákona o nemocenském pojištění, které na nás měly letos čekat, se nekonají. Nemocenské se bude nadále platit z erární kasy. Nemocné pracovníky a matky na mateřské však čekají vyšší dávky, snižuje se také penále za prodlení v placení pojištění. Co vše se mění a jaké změny se o rok odkládají?

Letos měl vstoupit v platnost nový zákon o nemocenském pojištění, na sklonku loňského roku ovšem začali politici horečně pracovat na jeho odložení. Sněmovna tak 12. 12. 2006 schválila zákon s pozměňovacími návrhy, díky kterým letos zůstává systém dávek nemocenského pojištění prakticky nezměněn. Platnost nového zákona se o rok odložila, úprava tedy nebyla zrušena, ale vstoupí v platnost až za rok. Co to pro nás znamená?

Díky odkladu platnosti zákona o nemocenském pojištění stále zůstává zachován systém výplaty dávek nemocenského pojištění. U OSVČ a zaměstnanců malých organizací (do 25 zaměstnanců) vyplácejí dávky okresní správy sociálního zabezpečení (v Praze Pražská správa sociálního zabezpečení), u ostatních zaměstnanců pak jejich zaměstnavatelé. Každopádně se však tyto dávky nebudou vyplácet z peněz zaměstnavatelů, nýbrž z prostředků státu.


Mateřská bude letos činit zhruba 14 400 Kč měsíčně, což odpovídá hrubému příjmu kolem 23 700 Kč.
Stále se také z prostředků nemocenského pojištění budou vyplácet tyto dávky:
  • nemocenské,
  • peněžitá pomoc v mateřství,
  • vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství,
  • podpora při ošetřování člena rodiny (nová dávka, tzv. ošetřovné, tak začne být poskytována až od ledna 2008).

Podmínky pro výplatu jednotlivých dávek zůstaly také nezměněny, to tak může být v některých případech pro některé skupiny obyvatel i výhodné.


Trvá nárok na prodlouženou mateřskou

Odložení platnosti nového zákona tak např. může přinést prospěch některých osamělým matkám, tj. těm, které žijí bez manžela či druha. Ty budou mít stále nárok na prodlouženou dobu poskytování peněžité pomoci v mateřství – místo 28 týdnů tak tuto dávku budou jako tomu bylo doposud dostávat 37 týdnů.

Tato možnost měla být původně s novým zákonem zrušena, po odložení však zůstává i v roce 2007 v platnosti. Osamělé ženy tak pro získání této prodloužené výměry musí plátce peněžité pomoci v mateřství o své "osamělosti" informovat, zpravidla se to dokládá čestným prohlášením.


V době nemoci dostaneme více

Novinkou roku 2007 je zvýšení nemocenských dávek. Důvodem je fakt, že se zvyšují redukční hranice, které se uplatňují při jejich výpočtu, a to z částky 510 Kč na 550 Kč a z částky 730 Kč na 790 Kč.

Novou výši nemocenských dávek si můžete orientačně vypočítat na naší kalkulačce.
Toto zvýšení se bude týkat jak nových dávek, na které vznikne nárok v průběhu roku 2007, tak také budou přehodnoceny dávky, které přechází z roku 2006. Toto přehodnocení bude provedeno automaticky, poprvé novou výši dávek občané obdrží v únoru 2007.

Zvýšení redukčních hranic s sebou také přináší zvýšení "maximální výše" nemocenské (od druhého měsíce nemoci) a peněžité pomoci v mateřství, která bude nyní zhruba 14 400 Kč měsíčně, což odpovídá hrubému příjmu kolem 23 700 Kč.


Další změny

Od ledna 2007 se také snižuje sazba penalizace za prodlení v placení pojištění a to z 0,1 % na 0,05 % za každý den prodlení a ve splátkovém režimu z 0,05 % na 0,025 % za den.

Další z novinek, která vstoupily v platnost již v letošním roce, je sepisování důchodů, které bude nyní vždy probíhat na okresních správách sociálního zabezpečení. Dosud některé žádosti (např. o starobní důchod) sepisovali zaměstnavatelé, což někteří mohli vnímat jako zátěž. Novou úpravou se tedy zaměstnavatelům v tomto směru ulehčí a navrch také bude vždy zajištěna správnost sepsaných žádostí.

Tolik ke změnám v nemocenském pojištění. Co si o nich myslíte vy? Vítáte, že nemocenskou nebudou vyplácet zaměstnavatelé? Nebo si naopak myslíte, že pokud už byl nový zákon jednou schválen, měl by i začít platit? Myslíte si, že od ledna 2008 opravdu platit začne nebo jen politici získali další čas k jednání a také to může dopadnout tak, že bude úplně zrušen?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V roce 2007 se změní také sociální dávky

5. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková

V roce 2007 se změní také sociální dávky

S 1. lednem 2007 dochází rovněž k řadě změn a úprav v systému dávek státní sociální podpory. Některé tyto novinky byly již delší dobu očekávány, např. zvýšení rodičovského příspěvku.... celý článek

Sociální síť čekají v roce 2007 významné změny

3. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková

Sociální síť čekají v roce 2007 významné změny

Rok 2007 bude v sociální síti časem převratných změn, o kterých vás budeme informovat. Zásadně se do systému sociálních dávek promítne změna konstrukce životního minima. Do života také... celý článek

Zemětřesení v dávkách sociální péče: více peněz postiženým

11. 7. 2006 | Ludmila Řezníčková

Zemětřesení v dávkách sociální péče: více peněz postiženým

Od ledna se ruší zvýšení důchodu pro bezmocnost a příspěvek při péči o blízkou a jinou osobu. Nahradí je příspěvek na péči. Ten zdravotně postiženému dopřeje nejenom více peněz, ale... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

20. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

Největší a ve společnosti nejznámější plánovanou změnou je zvýšení rodičovského příspěvku. I nyní po volbách se stále ozývají hlasy, zda k němu od 1. ledna příštího roku skutečně dojde... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: bydlení za státní peníze

13. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: bydlení za státní peníze

Od příštího roku bude přiznání příspěvku na bydlení záviset nejen na výši příjmu žadatele, ale také na nákladech na bydlení. Protože však tato dávka nepokryje veškeré náklady s bydlením... celý článek

Partners Financial Services