Kdy vás neochrání nejen pojištění odpovědnosti

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 23. 4. 2010 | 7 komentářů
Kdy vás neochrání nejen pojištění odpovědnosti
Pokud způsobíte škodu rodinnému příslušníkovi, nepočítejte s tím, že ji za vás uhradí pojišťovna z pojištění odpovědnosti. Do úzkých se dostanete i v případě, že pojišťovně dlužíte na pojistném.

Jirka měl doma drahý notebook s úžasnými parametry pro hraní počítačových her. Jenže manželka mu ho jednou nedopatřením shodila s terasy před domem. V opravně mu řekli, že počítač už dohromady nedají. Jirka si vzpomněl, že jsou s manželkou pojištěni proti odpovědnosti za způsobené škody. Pokusil se proto hodnotu notebooku získat od pojišťovny. Neuspěl. U tohoto pojištění, které se zpravidla sjednává k pojištění domácnosti či nemovitosti, platí, že se nevztahuje na škody, které způsobí někdo z dané domácnosti či někdo z příbuzných. I kdyby byli pojištění.

„Pojišťovna se tím chrání před možnými pojistnými podvody. Škodu tedy nemohou uplatňovat ani nesezdané páry, které bydlí spolu ve společné domácnosti,“ vysvětluje Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa. „Pojištění odpovědnosti za škody z občanského života se nevztahují ani na škody, které způsobí zaměstnanec na věcech, které mu firma dala domů k výkonu práce,“ dodává Káňa. To se může týkat například pracovníků, kteří jezdí na školení a s sebou si berou dataprojektory či další audiovizuální vybavení. Zaměstnavatel v takovém případě může chtít náhradu škody po zaměstnanci, pokud firma sama není dostatečně pojištěna.

Z pojištění odpovědnosti z občanského života nemůžete uhradit ani škodu, kterou jako účastník oficiálního sportovního závodu způsobíte někomu dalšímu. „Pro takové případy má být pojištěn pořadatel sportovní akce,“ říká Káňa. Když tedy spadnete a zničíte kolo při cyklistickém závodu jinému účastníkovi, soukromé pojištění odpovědnosti vás neochrání. Když ale na cyklovýletu někomu poškodíte kolo, vaše pojištění odpovědnosti se na takovou škodu vztahuje.

Pokud ovšem pojišťovně dlužíte na pojistném, nemusíte dostat celou částku nebo dokonce vůbec nic. To platí obecně pro všechny typy pojištění. „V případě dluhu na pojistném záleží na dohodě likvidátora s klientem. Obecně platí pravidlo, že dlužné pojistné se odečte od pojistného plnění,“ uvádí Jan Pinkava z pojišťovny Wüstenrot. I dlužník je tedy na základě pojistné smlouvy pojištěn, a to až do doby, než mu pojišťovna smlouvu vypoví nebo zanikne pro neplacení pojistného.

U majetkového pojištění na dům či byt platí, že pojišťovna škodu nemusí uhradit, pokud se stala v době mezi uzavřením smlouvy a zaplacením prvního pojistného, pokud ho dotyčný nezaplatil v předepsaném termínu. „Když klient uzavře pojistnou smlouvu na pojištění domácnosti, má 30 dnů na to, aby zaplatil pojistné. Jestliže to nestihne a pak se stane pojistná události, pojišťovna nemusí plnit a zpravidla opravdu neplní,“ upozorňuje Káňa.

Anketa

Četli jste pojistné podmínky vaší pojistky domácnosti či nemovitosti?

Problém s výplatou pojistného plnění také zpravidla zažijí ti, kdo uvádějí o škodě mylné informace. Třeba jako majitel staršího a málo udržovaného domku, který před pár lety nahlásil pojišťovně Wüstenrot škodu na domě kvůli povodni. V lokalitě, kde bydlel, ale vůbec povodně nebyly. Pojišťovna mu proto na základě dat z českého hydrometeorologického ústavu a dalších expertních informací zamítla pojistné plnění. Krátce na to oznámil majitel domku pojišťovně, že mu dům shořel. I v tomto okamžiku měla pojišťovna podezření na pojistný podvod, že si domek jeho majitel podpálil sám. Expertíza policie to ale nepotvrdila. Pojistné plnění ve výši několika set tisíc korun proto pojišťovna vyplatila.

Takto úspěšný však nebyl řidič velké motorky, který v jiné pojišťovně nahlásil, že si poškodil motorku v téměř nulové rychlosti. Z expertízy vyplynulo, že musel jet mnohem větší rychlostí, než uvedl a po jiném povrchu. Pojišťovna mu kvůli podezření z pojistného podvodu nevyplatila na pojistném plnění nic.

Krácení pojistného plnění může nastat také v případě, že jste v pojistné smlouvě uvedli, že máte doma bezpečnostní dveře či folie na oknech, ale ve skutečnosti tam nejsou. Při vykradení bytu pojišťovna zkoumá, zda uvedené bezpečnostní prvky mohly lupiči zabránit ve vniknutí do bytu. Pokud ano, pojišťovna náhradu škody sníží. „Pojišťovna plnění krátí podle toho, jakým způsobem by zabezpečení zlodějům zabránilo k průniku dovnitř,“ říká Pinkava. Pokud lupič použil techniku, které by neodolaly ani bezpečnostní dveře, nahradí pojišťovna škodu v plné výši.

O dalších typických výlukách, kdy pojišťovna může krátit či odmítnout výplatu pojistného plnění, se dočtete v článku Pojištění domácnosti: případy, kdy od pojišťovny nic nedostanete.

 

Přišli jste vy nebo někdo z vašeho okolí už někdy o výplatu pojistného plnění? Z jakého důvodu?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 4. 2010 15:54, benzin

Ke cteni podminek asi toto:

"Infarktem myokardu ve smyslu tohoto pojištění je stanovení diagnózy infarktu myokardu v kardiologickém ne interním zdravotnickém zařízení, jde-li o akutně vzniklou ložiskovou nekrózu části srdečního svalu způsobenou náhlým uzávěrem nebo extrémnám zúžením věnčité tepny zásobující příslušnou oblast. Pro stanovení diagnézu musí být prokázána přítomnost všech níže uvedených ukazatelů
a) typická bolest hrudníku
b) čertsvé změny na EKG s obrazem infarktu myokardu
c) diagnostické zvýšení kardiospecifických enzymů Troponinu T či I, CK-MB (příp Myoglobunm, CK, AST, LDH)
Vyloučeny jsou: Angina pectoris a jiné formy ischemické choroby srdeční"

Tohl je jenom jediny odstavecek z ctyrstrankove smlouvy kde na nakzde strance je vice nez dvacet takovych odstavecku. Nemyslim, ze by bylo v silach bezneho cloveka desifrovat vsechny zkratky ani z lekarskeho hlediska, netoz tak z prvniho. Napriklad ani nevm, jak by to dopadlo, kdyby diaknozu urcil uz napr. obvodak a tudo diagnozu uz rovnou prevzal operater. Nevim jestli je to mozne, nebo neni, nicmene pokud to mozne je, tak nesplnite uz pozadavek, ze diagnozu "stanovi" interni, nebo kardiologicke zdravoni zarizeni.

K tomu abyste tohle byl schopen vschno vyhodnotit musite mit znalosti z fyziologie i mediciny a navic znat i procesy jak vysetreni a pripadna operace probiha. A pokud mozno to zjistit i z cizich zemi, protoze kdyz dostanete infarkt, kde tohle bude resit reba zarizeni "akutni chirurgie" tak to zase nespadne do toho pozadovenho kriteria. Pak by to taky chtelo znat statisiku jak velky pocet infarktu do techto kriterii zapadne. Nebo jak casto se diagnostikuje ischemicka choroba srdecni a z ve chvili akutniho infarktu (jako ze ji mate, ale nevite o tom). A samozrejme ze se k tomu pak vztahuje spousta dalsich odstavcu s pravni ucinosti a s vysi kriti.

Osobne si myslim, ze je jen velmi malo lidi (jsou-li vubec takovi), kteri by vedeli co jejich pojisteni obsahuje a take to spravne chapali. Myslim, ze drtiva vetsina lidi (i tech co si smlouvu skutecne poctive prectou) ve spuste veci proste veri, ze je pojistovna nechce ojebat, protoze je nad jejich sily si vsechno overit a dohledat.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 4. 2010 13:41

Citace - benzin / 23.04.2010 15:51

Tohle sou docela zname veci. Mne spise prekvapilo to ze muzete narazit i kdyz vam velka voda dum poskodi, ale ve smlouve mate pojisteni proti povodni a pritom vy ste byl vyplaven atd. Nebo kdyz jste pojisteni proti pozaru a pritom byla nemovitos poskoze zahorenim atd. Tech sluvek je docela dost a bez znalosti presnych vykladu a casto i judikatu nema casto clovek prilis sanci poznat dopredu na co vsechno je vlastne pojisteny.


1. Zlepšete svou češtinu.
2. Neustále připomínáte zádrhele při plnění způsobené terminologií pojistných podmínek. OK, skutečně mohou nastat. Podstatné ale je, v kolika případech se klienti nevlezou do pojistných podmínek. V jednom z dvaceti nebo padesáti případů? Tak to odhaduji já.
3. Pojištění povodně a záplavy jsem ještě neviděl rozdělené, tj. mám-li pojištěnu povodeň, mám pojištěnu i záplavu. A to i u superlevné a špatné pojišťovny Slavie.
4. Na co je klient pojištěn, je uvedeno v pojistných podmínkách. Stačí si je přečíst včetně výluk. Jenže ono je snadnější nemyslet, že jo.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

I špatné číslo domu v pojistné smlouvě ohrožuje výplatu pojistného plnění

29. 3. 2010 | Věra Tůmová | 9 komentářů

I špatné číslo domu v pojistné smlouvě ohrožuje výplatu pojistného plnění

Drobné chyby v pojistné smlouvě můžou zkomplikovat cestu k vyplacení pojistného plnění. Stačí, aby ve smlouvě byla špatná adresa či popis pojištěných věcí. Proto je třeba si smlouvu... celý článek

Na nahlášení ukradených věcí pojišťovně máte až čtyři roky

10. 3. 2010 | Věra Tůmová

Na nahlášení ukradených věcí pojišťovně máte až čtyři roky

Po krádeži v domácnosti vám pojišťovna vyplatí peníze do několika měsíců. I pak ale můžete ještě necelé čtyři roky nahlásit ztracené věci, na které jste si původně nevzpomněli. I za... celý článek

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

17. 2. 2009 | Věra Tůmová | 19 komentářů

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

Snaha ušetřit na pojištění domácnosti za každou cenu se může vymstít. Stejně tak nechat si zastaralou pojistnou smlouvu či nepřečíst si pojistné podmínky. Zní to jako banální rady,... celý článek

Kdy a proč je užitečné aktualizovat pojistku domácnosti

21. 1. 2009 | Eva Sovová | 3 komentáře

Kdy a proč je užitečné aktualizovat pojistku domácnosti

Pojistku domácnosti je potřeba průběžně aktualizovat. Důvodů pro změnu je několik. Rizikem je například podpojištěná domácnost. Při změně pojišťovny se vyplatí připravit si konkrétní... celý článek

Kdo zaplatí škodu, kterou způsobíte sousedovi

6. 8. 2007 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Kdo zaplatí škodu, kterou způsobíte sousedovi

Pokud něčí květináč spadne na cizí auto, pes poničí cizí plot či pračka vytopí souseda, může poškozený po jejich majitelích požadovat náhradu škody. Za toho, kdo má pojištění odpovědnosti,... celý článek

Partners Financial Services