Lidé s vyšším příjmem dostali šanci na vyšší důchod

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 16. 4. 2010 | 4 komentáře
Lidé s vyšším příjmem dostali šanci na vyšší důchod
Ústavní soud zrušil stávající způsob výpočtu vyměřovacího základu pro stanovení důchodu. Podle názoru soudců diskriminuje lidi s vyššími příjmy, kteří tak dosáhnou na nižší důchod v poměru k předchozí mzdě, než lidé s nižší mzdou.

Od září příštího roku budou možná lidé s vyššími příjmy, kteří odejdou do důchodu pobírat vyšší důchod než dnes. Šanci jim dal v pátek 16. dubna Ústavní soud, který zrušil ustanovení zákona o důchodovém pojištění, podle něhož se stanovuje částka, z níž se následně počítá důchod. Podle soudců stávající výpočet odporuje Listině základních práv a svobod, protože negarantuje právo na přiměřené hmotné zabezpečení. Nynější úprava bude podle rozhodnutí soudu platit až do září 2011, do té doby musí vláda a parlament vymyslet jiný, spravedlivější, způsob výpočtu důchodů.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky


Trnem v oku se soudcům Ústavního soudu stala takzvaná redukce dřívějšího příjmu novopečeného důchodce. Do částky pro výpočet důchodu se započítává předchozí průměrný měsíční příjem plně jen do částky 10 500 korun. Od 10 500 korun do 27 000 korun se započítá 30 procent a z částky přesahující 27 000 korun se do výpočtu důchodu zahrne jen deset procent. To ve výsledku znamená, že vyměřený důchod se nejvíce blíží příjmu člověka s nízkou předchozí mzdou. Čím vyšší mzdu či plat důchodce před odchodem do penze měl, tím nižší je poměr mezi vyměřeným důchodem a předchozím příjmem.

Přesně takový případ řešil Krajský soud v Ostravě. Novopočený invalidní důchodce žaloval Českou správu sociálního zabezpečení, že mu neposkytla přiměřené hmotné zabezpečení. V únoru 2006 mu byl vyměřen invalidní důchod, pro jehož výpočet platí podobná pravidla jako pro starobní důchod, ve výši 13 346 korun. V předchozích letech měl průměrný měsíční příjem 68 635 korun. Důchod tak činil pouze 19 procent jeho předchozího příjmu. Dotyčný v žalobě argumentoval, že podle statistik Ministerstva práce a sociálních věcí činila v roce 2004 průměrná výše důchodu 44 procent předchozího hrubého příjmu důchodce. Proto se výpočtem cítil poškozen. ( Přečtěte si, jak vypadá do ledna 2010 systém invalidních důchodů)

Anketa

Je výpočet českých důchodů spravedlivý?

Ostravský soud dal invalidnímu důchodci za pravdu a obrátil se na Ústavní soud, aby dosavadní způsob stanovení základu pro výpočet důchodu zrušil. Podle ostravských soudců je v rozporu s článkem 30 odstavce 1 Listiny základních práv a svobod. Podle něj mají „občané právo na přiměřené hmotné zabezpečení ve stáří a při nezpůsobilosti v práci, jakož i při ztrátě živitele“.

Ústavní soud se s názorem ostravských soudců ztotožnil. V oddůvodnění verdiktu uvedl, že sice nezpochybňuje princip mezigenerační solidarity a příjmové solidarity v důchodovém systému, nicméně vyměřený důchod by měl více odpovídat předchozímu příjmu, a tedy i příspěvkům, které dotyčný do důchodového systému odvedl. Kvůli komplikovanosti změn v důchodovém systému však dal vládě a parlamentu čas do září 2011 na vytvoření nového způsobu pro výpočet důchodů. Ten by měl brát v úvahu nejen ekonomické a sociální aspekty, ale rovněž ústavní principy.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) nyní musí nález ústavního soudu analyzovat. "Na základě této analýzy bude moci MPSV navrhnout další postup a vyčíslit případné finanční dopady. Celkové výdaje na dávky důchodového pojištění v roce 2009 (včetně záloh na výplaty důchodů v lednu 2010) byly zhruba 331,6 miliardy korun," řekla serveru Peníze.cz Štěpánka Filipová, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí. 

Výpočet výše důchodu

Důchod přiznaný v roce:
let
Předčasný důchod
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co udělat s úsporami, které máte připravené na důchod

15. 4. 2010 | Eva Sadílková | 16 komentářů

Co udělat s úsporami, které máte připravené na důchod

Do důchodového věku dospívají lidé, kteří si už měli možnost naspořit celkem dobrou finanční rezervu. Při odchodu do důchodu by s ní měli zacházet obezřetně. Nabízíme několik základních... celý článek

Jak si spořit na stáří? Dlouho a pravidelně.

6. 4. 2010 | František Mašek | 39 komentářů

Jak si spořit na stáří? Dlouho a pravidelně.

Na rozdíl od Rakušanů Češi většinou začínají šetřit na důchod až ve středním věku a zdaleka ne všichni. Ani tak nemusí být pozdě. Má to však svá rizika.

Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

15. 3. 2010 | František Mašek | 11 komentářů

Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

Věk pro odchod do důchodu roste, řada padesátníků ale těžko shání práci. Často to řeší předčasným odchodem do důchodu. Nejdřív ho však mohou získat tři roky před dovršením důchodového... celý článek

Drobní podnikatelé musí na slušný důchod zapomenout. Platí nízké pojistné.

12. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 14 komentářů

Drobní podnikatelé musí na slušný důchod zapomenout. Platí nízké pojistné.

Drobným podnikatelům se může v důchodu výrazně propadnout životní úroveň. Tomu se vyhnou jen tím, že si budou sami v produktivním životě vytvářet rezervu na stáří, nebo si budou platit... celý článek

Bezděk: Lidi na větší spoření na penzi nemají peníze

8. 3. 2010 | Jan Stuchlík, František Mašek | 28 komentářů

Bezděk: Lidi na větší spoření na penzi nemají peníze

Český důchodový systém už nikdy nebude v plusu. Proto by o jeho reformě měli začít uvažovat i ti, kteří ji chtěli odsunout o několik desítek let, říká Vladimír Bezděk, ředitel penzijního... celý článek

Partners Financial Services