Životní pojištění Diamant proti nemocem pojistí, ale draze

František Mašek | rubrika: Recenze | 13. 4. 2010 | 12 komentářů
Životní pojištění Diamant proti nemocem pojistí, ale draze
Česká pojišťovna nabízí nové životní pojištění Diamant, které umožňuje pojistit 33 závažných chorob a tři kritická onemocnění, a to i v důchodovém věku. Rozsah pojištění je široký, pojistka závažných či kritických onemocnění však není levná. Udělili jsme mu tři hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

Nezdravý životní styl vede podle MUDr. Tomáše Doležala z Institutu pro zdravotní ekonomiku k tomu, že se stále zvyšuje podíl české populace, který je ohrožen vážnými zdravotními riziky. Kardiovaskulární choroby či nádory se již dávno netýkají jen starších osob. Obezita a stres podlamují i zdraví třicátníků a někdy i těch mladších. Česká pojišťovnaproto nabízí životní pojištěníDiamant, které umožňuje pojistit až 33 závažných chorob, tedy víc než má konkurence, i tři kritická onemocnění.

Být pojištěn proti rakovině v pozdním stádiu, proti třetímu či dalšímu infarktu nebo selhání srdeční komory kvůli zvýšenému tlaku v plicích (tzv. cor pulmonale) má svůj význam. Diamant navíc kryje zmíněných 33 závažných chorob(například transplantace důležitých orgánů, operace srdečních chlopní, slepotu, hluchotu, meningitidu, encefalitidu aj.) prakticky všem, a to od 15 do 96 let. Ale náš praktický test ukázal, že pro staršího člověka by taková pojistka byla dost drahá.

Pohyblivá je i doba pojištění, která může činit tři až 84 let. Kritická i závažná onemocnění je možné pojistit až do 71 let věku, pojistkau těchto onemocnění ale končí v 74 letech.

Investiční složka tohoto životního pojištěnívychází ze zhodnocení fondů, spravovaných v rámci finanční skupiny Generali PPF Holding, stejně jako u jiných životních pojištění.

Pro klienty, blížící se důchodovému věkumůže být ovšem uzavření pojistky s rozumnými parametry problematické. Vyzkoušeli jsme si situaci modelového klienta, kterému by bylo 58 let, a chtěl by se pojistit na deset let především proti závažným chorobám a kromě životního pojištění uzavřít také úrazové připojištění. Zvažoval totiž, zda by tak nebylo možné Diamantem nahradit pojistku od jiné pojišťovny, která má užší zaměření. Případně pojistit i manželku.

Dva modelové příklady pojištění

Příklad 1: 

Muž ve věku 58 let se chce pojistit na 12 let, hradí 3000 korun měsíčně, z toho 2 746 korun na základní a 254 korun na úrazové pojištění.

Pojištění závažných rizik:  systém při daných parametrech odmítl.

Životní pojištění: Nárok pro pozůstalé původních milion korun nebylo možné, sníženo na 500 tisíc korun.

Úrazové pojištění: plnění za rok až 147 tisíc korun.

Plnění za trvalé následky úrazu:  od 0,01 %, až 200 tisíc korun, při vyšším rozsahu následků se progresivně zvyšuje podle pojistných podmínek až na milion korun.

Plnění za trvalou invaliditu následkem úrazu: až 200 tisíc korun.

Plnění za smrt následkem úrazu: až 200 tisíc korun.

Výplata při dožití se konce pojistné doby při  1% podílech na výnosech: 138 585 korun.

Výplata při dožití se konce pojistné doby při 1,5% podílech na výnosech:  143 820 korun.

 

Příklad 2:

Žena ve věku 43 let, pojištěna 27 let, hradí 2500 Kč měsíčně, z toho základní 2 246 Kč a úrazové pojištění dospělých 254 korun.

Při diagnóze kritického onemocnění (rakovina v pozdním stadium, opakovaný infarkt myokardu, selhání srdeční komory kvůli tlakům v plicích) je jí ihned vyplaceno 300 tisíc korun.

Při úmrtí během pojištění bude pozůstalým vyplaceno místo původně požadovaného milionu 500 tisíc korun.

Plnění za dobu nezbytného léčení úrazu: až 147 tisíc korun.

Plnění za trvalé následky úrazu: od 0,01 %, až 200 tisíc korun.

Při vyšším rozsahu následků se plnění progresivně zvyšuje podle pojistných podmínek až na 1 000 000 korun.

Plnění za trvalou invaliditu následkem úrazu 200 000 korun.

Plnění za smrt následkem úrazu 200 000 korun.

Výplata při dožití do konce pojistné doby činí při 1% podílu na výnosech 731 905 korun, při 1,5% podílu na výnosech 777 502 korun.

Pramen: Česká pojišťovna

Protože si něco našetřil na stáří, preferoval klient pojistnou složkuDiamantu před investiční. Jeho cílem nicméně bylo, aby v případě úmrtí běhemjeho pojištění manželka získala milion korun.

Modelování zadaných parametrů v jedné z poboček České pojišťovny ukázalo, že jsou klientovy nároky příliš vysoké. Aby se vešel do požadavků, daných systémem pojišťovny, postupně zvyšoval cenu pojištění až na 3 000 korun měsíčně (výš už jít nechtěl) a dobu pojištění zvedl na dvanáct let. Pojistka by tedy měla platit do jeho sedmdesátin. Ani tak se mu nepodařilo pojistit se proti závažným chorobám. A musel slevit i z původního přání, aby manželce v případě úmrtí zanechal milion korun.

Proti závažným chorobám se mu pojistit nepodařilo, ani když snížil na polovinu částku, kterou by měla pojišťovna zaplatit pozůstalým v případě úmrtí. Nakonec mu zbyl návrh smlouvy (viz box) na pojištění proti smrti a úrazové připojištění. Kdyby zemřel dříve, než vyprší pojistka, získala by jeho manželka zmíněných půl milionu korun. Kdyby se dožil konce pojistné doby, dostal by podle informací pojišťovny kolem 144 tisíc korun. Za pojistku by ovšem za dvanáct let zaplatil 432 000 korun. Pokud by chtěl uzavřít pojistku, musel by se podrobit lékařské prohlídce.

Zrušit předchozí pojistku od jiné pojišťovny a uzavřít novou, jak původně zamýšlel, je tedy v tomto případě pro klienta problematické. Slouží ke cti pracovnice pobočky ČP, že mu zrušení pojistky s ohledem na jeho pomalu se blížící odchod do důchodu nedoporučila. Navrhla mu, aby případně uzavřel další pojistku k té, kterou již vlastní. Podobný krok je ale třeba důkladně zvážit.

Lépe vychází pojištění Diamant pro zákazníkovu fiktivní manželku, která je o patnáct let mladší. Do svých sedmdesátin by byla pojištěna 27 let a měsíčně by platila 2500 korun. Podle modelu České pojišťovny se může pojistit proti kritickým onemocněním. Kdyby se u ní nějaká z těchto chorob objevila, bylo by jí ihned vyplaceno 300 tisíc korun. Ani při jejím úmrtí by nebylo pozůstalým možné vyplatit milionovou částku, ale jen její polovinu. Je také pojištěna proti úrazu.

Její pojištění je zaměřeno více investičně, pokud by se dožila konce pojistné doby, měla by dostat 777 502 Kč, což je méně než 810 000 korun, které by zaplatila na pojistném.

Životní pojištění Diamant tedy má dvě dimenze. Je dobré, že něco podobného na českém trhu existuje. Ti, kdo mají obavy ze zdravotních komplikací ho uvítají. Zmíněný příklad ovšem ukazuje,  že ani pro čtyřicátnice, jimž by měl být produkt rovněž určen, není toto životní pojištění levné. Kdo se chce vejít do požadovaných parametrů, musí si připlatit, nebo naopak slevit na jiných parametrech (částka při úmrtí aj.). Jinou alternativou je uzavřít toto pojištění jen kvůli rizikovým nebo závažným chorobám a kromě toho mít ještě klasické životní pojištění. Nebo ho uzavřít již třeba v pubertě. Takto ale asi těžko někdo uvažuje.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 4. 2010 9:51, benzin

Citace / 13.04.2010 15:35

No jo, opět Vy a Vaše neustálé, rádoby odborné dokazování, že jakékoli pojištění nemá smysl. Každý přece ví, že pojišťovnictví stojí na tom, že se většině lidí nic nestane, natož potom ty nejtěžší věci jako úmrtí a invalidita. Na druhou stranu by se lidi možná ochotněji pojišťovali, kdyby bylo pojistných událostí víc. Ale zase by bylo pojištění dražší.
V pojistných podmínkách je jasně stanoveno, co je bráno jako infarkt. Moc nerozumím, proč navrhujete, aby se nechal klient předem vyšetřit kvůli tomu, jestli definici infarktu splní. To jako existuje nějaký simulátor infarktů?
Co se týče trvalé invalidity po úraze, tak to je jednoduché. Existuje přece tabulka procentního plnění, tak si v ní můžete najít, kolik dostanete třeba za ztrátu končetiny.


To je prave to co ani vas doktor nezvladne, protoze ten nema statistiky. Kdyby byl infarkt jenom jeden neni potreba ho takhle specifikovat v pojistnych podminkach, ale staci napsat infarkt. To ze je dospecifikovany znamena za slovo infarkt se casto pouziva i pro neco co tahle smlouva nekryje.

Ja sem nenavrhoval aby se klient snazil predvysetrit, nebo cokoli jineho. Tady jde o reakci na clanek, ktery v modelu uvadi ze kdyz dostane zavaznou chorobu (infarkt) tak ze dostane automaticky odskodneni. Ale to proste je lez, protoze musi dostat ten infarkt, tak jak je pospany v podminkach. Jestli to chce autor zjednodusit, tak at napise infarkt (cca x% pripadu je kryto). Takhle z clanku vyplyva ze vas pojistka kryje na neco na co vubec nekryje a modelove priklady sou pak docela na hoby.

Pokud chcete tyto clanky pouzivat jako vychozi rozcleneni toho ktera pojistka je pro vas vyhodnejsi, je to velmi zavadejici. Protoze vam model ukaze ze je sice neco levnejsi a kryti vyssi, ale uz neni jasne jaky rozsah ryzik je vlastne kryty.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 4. 2010 15:35

Citace - benzin / 13.04.2010 09:53

Mne prijdou ty modelove priklady docela zbytecne, totiz ani trochu se nedotakji procenta ryzik, ktere jsou timto pojisenim kryta. Treba to pojisteni infarkt ma take sve vyjimky, a bez dukladne analyzi ze starny klienta neni mozne poznat jak casto budou vsechny podminky splneny. Co tak dat do toho prikladu:

Zena ktere bylo diagnostikovano zavazne onemocneni (...) ma 30% narok na to ze dostane okamzite plneni 300 tisic.

Pri trvale invalidite nasledkem urazu (cca 9% vsech tvralych invalidit) ...

Aspon by pak clovek mel predstavu jak moc ho dane pojisteni kryje a kolik za to chce.



No jo, opět Vy a Vaše neustálé, rádoby odborné dokazování, že jakékoli pojištění nemá smysl. Každý přece ví, že pojišťovnictví stojí na tom, že se většině lidí nic nestane, natož potom ty nejtěžší věci jako úmrtí a invalidita. Na druhou stranu by se lidi možná ochotněji pojišťovali, kdyby bylo pojistných událostí víc. Ale zase by bylo pojištění dražší.
V pojistných podmínkách je jasně stanoveno, co je bráno jako infarkt. Moc nerozumím, proč navrhujete, aby se nechal klient předem vyšetřit kvůli tomu, jestli definici infarktu splní. To jako existuje nějaký simulátor infarktů?
Co se týče trvalé invalidity po úraze, tak to je jednoduché. Existuje přece tabulka procentního plnění, tak si v ní můžete najít, kolik dostanete třeba za ztrátu končetiny.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Od životního pojištění Allianz BONUSinvest pojištění nečekejte

29. 3. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Od životního pojištění Allianz BONUSinvest pojištění nečekejte

Nové investiční životní pojištění Allianz BONUSinvest je zaměřeno hlavně investičně. Pojistná ochrana rizika smrti úrazem se odvíjí od výše zaplaceného pojistného. Informací pro investory... celý článek

Životní pojištění od ING a GE Money Bank rodinu nezajistí

17. 2. 2010 | Věra Tůmová | 21 komentářů

Životní pojištění od ING a GE Money Bank rodinu nezajistí

Životní pojištění by se nemělo prodávat stylem „jako když prodává Baťa cvičky“, tedy bez ohledu na kvalitní pojištění rizik klientů. Novinka GE Money Bank a ING taková bohužel je. Jejímu... celý článek

Pieta: Jak si pojistit, že vás po smrti nespálí bez obřadu

9. 11. 2009 | Eva Sovová | 13 komentářů

Pieta: Jak si pojistit, že vás po smrti nespálí bez obřadu

Říká se, že si každý dokáže zařídit cokoliv až na vlastní pohřeb. Pojistkou Pieta od České pojišťovny si lze zajistit důstojný pohřeb i konkrétního člověka, který ho zorganizuje. Dali... celý článek

Zdravotní pojistka MediKompas: výhodná jen u levné varianty

10. 8. 2009 | Eva Sovová

Zdravotní pojistka MediKompas: výhodná jen u levné varianty

Pojišťovna Kooperativa přichází na trh s novinkou MediKompas. Jde o službu, která má šetřit čas pacientů a zajišťovat jim servis zdravotních informací. V naší recenzi získal produkt... celý článek

Pojistka v nemoci je dražší než státní nemocenská

27. 2. 2009 | Eva Sovová | 9 komentářů

Pojistka v nemoci je dražší než státní nemocenská

Nemocensky se v Česku pojišťuje u státu jen čtvrtina drobných podnikatelů. Tvrzení řady živnostníků, že se státní nemocenské pojištění nevyplácí, je mylné. Komerční pojistka denních... celý článek

Partners Financial Services