Povinné ručení bude u ČSOB pojišťovny bez bonusů dražší

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 2. 10. 2008 | 8 komentářů
Povinné ručení bude u ČSOB pojišťovny bez bonusů dražší
Povinné ručení je podle pojišťoven rok od roku v Česku výhodnější. Kdo se podívá na základní sazby, vidí jiný trend. Zdražuje se. Pojišťovny to ale nerady slyší a upozorňují hlavně na slevy a výhody pro vybrané řidiče.

Nové sazby povinného ručení se už v některých tuzemských pojišťovnáchzase rýsují. Prozatím je zveřejnila jen ČSOB Pojišťovna. Ostatní pojistné ústavy nyní finišují kalkulace před zveřejněním. Do konce měsíce by podle našich informací měla sazby oznámit jak jednička tuzemského trhu Česká pojišťovna, tak i dvojka, tedy Kooperativa. Ta zatím zveřejnila jen nové výhody k pojistkám.

Česká podnikatelská pojišťovnasazby oznámí nejspíše v druhé polovině října. Wűstenrot, pro kterou nově povinné ručení v tuzemsku od října prodává vedle slovenské Wüstenrot poisťovny i její pobočka Wűstenrot pro Českou republiku, chce aktuální sazby zveřejnit nejpozději v listopadu. Uniqaústy své mluvčí prohlašuje, že neplánuje změnu tarifu a sazby povinného ručení u nich tedy zůstávají beze změn. Stejnou strategii zvolila rovněž pojišťovna Generali. Dosavadní nováček, pojišťovna Direct, která na českém pojistném trhu působí přes rok a čtvrt, prý sazby upravuje průběžně podle vývoje škod. Nově se na tuzemském trhu povinného ručení objeví od začátku října nabídka pojišťovny Slavia, která slibuje velmi výhodné podmínky. Celkem nyní v Česku prodává povinné ručení 14 pojišťoven.

Typy klientů povinného ručení

Na českém trhu povinného ručeníjsou nyní nejčastěji zastoupeny tyto tři typy klientů:

  • Ti, co hledají nejlevnější sazbypovinného ručení
  • Věrní klienti, kteří jsou u své pojišťovny spokojeni
  • Klienti zaměření na jiná kritéria než je jen cena pojistky

První zveřejněné nové tarify ČSOB Pojišťovny jsou v základní sazbě pojistného (tedy bez segmentace a bonusů) oproti loňsku o pár set korun zase dražší.Platí to pro všechny kategorie osobních vozů. Nejvíce pak pro ty, které mají největší objem motoru. Jsou prý podle propočtů pojistných matematiků nejrizikovější, tvrdí Michal Kaněra, ředitel neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny. Do těchto kategorií přitom spadají jak luxusní limuzíny typu Lamborghini nebo Masseratti bohatých podnikatelů, tak i velké rodinné vozy. Ty si stále častěji pořizují kvůli dětem a pocitu bezpečí při řízení především ženy, které jsou podle statistik většinou méně rizikovějšími řidičkami než muži. Dražší pojistné se tak kvůli typu auta dotkne i jich, ačkoli třeba jezdí bez nehod. Vozy s kubaturou nad 2500 ccm měly letos základní pojistku 13 596 korun, v roce 2009 to bude 14 820, při započtení všech možných slev je pojistka o víc jak polovinu nižší.

Základní pojistné ale kupříkladu pro Škodu Felicia (s kubaturou 1,3 ccm), tedy nejfrekventovanější vůz na českých silnicích, bude u ČSOB Pojišťovny v příštím roce stát jejího majitele v základní sazbě 4 668 korun. To je o 192 korun více než letos. Konečný výpočet roční ceny pojistky je poněkud složitější. Pokud řidič minimálně devítileté Felicie bydlí v některém ze zvýhodněných okresů, platí pojistku jednou ročně, dosáhne na všechny obchodní slevy i maximální bonusa slevu pro nové klienty s bezeškodnou minulostí, zaplatí jen 1482 korun. To je 32 procent základní sazby. Kolik takových řidičů takto sníženou cenu pojistky ve výsledku opravdu získá, není ani podle expertů ČSOB Pojišťovny jasné. Záleží na relativně mnoha faktorech. Sleva na starší vozy se odhadem podle Kaněry týká až zhruba poloviny klientů pojišťovny, kombinace starší vůz a zvýhodněný okres pak asi čtvrtiny. Celkově má nyní tato pojišťovna přes 300 tisíc klientů.

Anketa

Je pro Vás při výběru pojistky důležitá sazba povinného ručení?

Takzvanou segmentaci, tedy zvýhodňování ceny pojistného podle okresů s nižší nehodovostí(dle bydliště provozovatele vozu) ČSOB Pojišťovna prosazuje dlouhodobě navzdory opakované kritice některých konkurentů s jinou obchodní politikou. V posledních letech se pak rovněž zaměřila na majitele starších aut a ty, kteří jezdí bezpečně. Na řidiče bez nehodovšem cílí všechny pojišťovny.

V Česku jezdí na silnicích velké množství postarších aut, takže by se dalo říci, že orientace na jejich provozovatele může být obchodně velmi zajímavá. Zvýhodňování provozovatelů vozů starších 9 let ale může mít i své „mouchy“, protože takový vozový park se postupně obměňuje. Původně zvýhodňovaní řidiči či majitelé starších aut o svůj benefit za staré auto pořízením nového vozu přijdou. Pojišťovna proto zvýhodňuje i ty, kdo mají nové auto, tedy i novou smlouvu, a jezdí 3 roky bez nehody tím, že jim dává takzvanou Slevu dobrého řidiče. Ta se ale každým dalším rokem postupně snižuje.

Kooperativa zatím sazby ještě nezveřejnila, pro nové i původní klienty ale připravila netradiční službu k povinnému ručení navíc. Vedle živelního pojištění, které již standardně svým klientům povinného ručení poskytuje, nyní nabízí zdarma i pojištění hospitalizace. To se netýká přitom jen případné nehody. Nové pojištění kryje poplatky za jakoukoli hospitalizaci následkem úrazu či nemoci (60 korun). Tato výhoda ovšem platí jen jeden rok.

Podle čeho si vybíráte poskytovatele povinného ručení vy? Podělte se o zkušenosti s ostatními čtenáři.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 10. 2008 11:13, jezevec

strnulost sazeb podle kubatury motoru je smutné, stejně jako setrvalé lhaní imagemakerů pojišťoven o "vyšších" škodách způsobovaných automobily se silnějším motorem.
opravdu má felice s motore 1,9D třikrát a ž čtyřikrát větší škodovost než tatáž felicie s motorem 1,3 MPI? kdo tohle řekne, měl by si jít vypláchnout hubu mýdlovou vodou - a redaktor který to tak bez komentáře zapíše, by to měl po něm vypít.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?

20. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?

Jezdíte dobře, dodržujete předpisy, ale rozčiluje vás bezohlednost mnoha řidičů na českých silnicích? Ministerstvo vnitra vymyslelo nový recept, jak nebezpečným řidičům „zatnout tipec“.... celý článek

Kdy má smysl havarijní pojištění auta

13. 2. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Kdy má smysl havarijní pojištění auta

Havarijní pojištění nestojí pakatel a pro některé vozy se vůbec nevyplatí. Majiteli staršího auta sice po nehodě uhradí třeba nový nárazník, ale při totální škodě si za vyplacené peníze... celý článek

Jak změnit pojišťovnu u povinného ručení

8. 11. 2007 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Jak změnit pojišťovnu u povinného ručení

Sazebníky pro povinné ručení na další rok jsou už u většiny pojišťoven známé. Kdo chce přejít za výhodnější nabídkou k jiné pojišťovně, musí si dát pozor, aby podal výpověď pojistky... celý článek

Co dostanete navíc k povinnému ručení

1. 11. 2007 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Co dostanete navíc k povinnému ručení

Kdo si hodlá sjednat povinné ručení, může se nechat zlákat od pojišťoven na leccos. Vybrat si může z násobků bonusů kvůli lepší sazbě či z palety dárečků. Od zrušení monopolu na povinné... celý článek

Povinné ručení na příští rok bude o stokoruny dražší

30. 10. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Povinné ručení na příští rok bude o stokoruny dražší

Základní sazby povinného ručení vzrostou nejen u největšího hráče na trhu s tímto pojištěním, České pojišťovny, příští rok o několik set korun. O zdražení však žádná z pojišťoven příliš... celý článek

Partners Financial Services