Pojistka proti poplatkům v nemocnici od 4 do 60 let

Eva Sovová | rubrika: Recenze | 4. 2. 2008 | 8 komentářů
Pojistka proti poplatkům v nemocnici od 4 do 60 let
V další recenzi produktových novinek jsme se zaměřili na Českou pojišťovnu (ČP). Nová pojistka ČP Zdraví chrání pro případ hospitalizace a kryje denní šedesátikorunový poplatek za pobyt v nemocnici. Produkt získal celkem tři hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

Všichni lidé, počínaje novorozenci a konče seniory, musí v Česku od počátku letošního roku platit ze zákona za každý den hospitalizace šedesátikorunový regulační poplatek. ČP Zdraví, dceřiná společnost České pojišťovny, přichází od počátku února s pojistkou oficiálně nazvanou „Pojištění denní podpory ve výši regulačního poplatku při pobytu v nemocnici“. Jako první tuzemská pojišťovna reaguje na změny ve zdravotnictví a hospitalizovaným klientům vyplatí 60 korun za každý den, který budou muset strávit v nemocnici.

Novinka ale nechrání všechny. Pojistku si mohou sjednat jen lidé od 4 do 60 let, horní hranice pro trvání smluvního vztahu přitom ale není omezena. To znamená, že šedesátníci, kteří letos pojistku uzavřou, v ní mohou pokračovat i v dalších letech.

Cena pojistky se pohybuje v průměru kolem 300 korun ročně pro dospělého a narůstá s každým přibývajícím rokem klienta. Například dvacetiletého muže stojí tato pojistka 204 koruny, 34letý muž zaplatí 264 koruny a padesátníka přijde roční pojistka na 408 korun. U žen do čtyřicítky je pojistka vždy mírně dražší než u mužů, po čtyřicítce se naopak mírně zdraží pro muže. Cena pojistky je výhodná pro děti od 4 do 17 let, pro které platí jednotná roční cena ve výši 84 korun.

Aby ČP Zdraví předešla spekulativnímu uzavírání pojistek, nastavila tříměsíční čekací dobu. Pojištěný klient, který do nemocnice nastoupí pro nemoc či operaci během prvních třech měsíců od data uzavření pojistky, bude platit poplatky ze svého. Ty si zaplatí i ženy, které čekají dítě. Pro ty platí osmiměsíční čekací doba. Žena, která chce pojištění využít při porodu, se proto musí pojistit nejpozději v prvním měsíci těhotenství. Pravidlo čekací doby neplatí pro ani jeden z uvedených případů jedině při úrazu, kdy pojišťovna plní od počátku pojistné smlouvy.

Příklady ročního pojistného

PohlavíVěkRoční pojistné
Děti4 - 17 let84,-
Muž18 let192,-
Žena18 let228,-
Muž20 let204,-
Žena28 let252,-
Muž34 let264,-
Žena43 let324,-
Muž50 let408,-
Žena60 let492,-
Zdroj: Česká pojišťovna
Pojistku odmítá pojišťovna uzavírat rovněž s klienty, kteří jsou vážně nemocní. Z pojištění jsou vyloučeny nemoci jako tuberkulóza, HIV, toxikomanie, psychické či onkologické diagnózy a dalších přibližně 15 těžkých onemocnění. Lidé, kteří trpí chronickými obtížemi a v nemocnicích pobývají často, musejí počítat s tím, že jsou pro pojišťovnu rizikovější a cena pojistky pro ně bude zhruba o 50 procent dražší.

Pojistná událost se hlásí elektronicky, písemně nebo na pobočce do 30 dnů po propuštění z nemocnice. Klient současně musí pojišťovně dodat kopii potvrzení o pobytu v nemocnici a kopii propouštěcí zprávy. Peníze pojišťovna vyplatí do 14 dnů buď na účet pojištěného klienta, nebo je zašle složenkou na jeho adresu. Při dlouhodobé hospitalizaci si může pacient sjednat průběžné plnění, například měsíční. Pokud pacient musí na základě rozhodnutí lékařů pokračovat v léčbě v lázních, například po operaci srdce jako je by-pass, měl by o tom informovat pojišťovnu. Ta mu pak může vyplácet denní šedesátikorunový poplatek i za pobyt v lázních. Na jiné případy pobytu v lázních se plnění nevztahuje.

Nový produkt sjednává Česká pojišťovna Zdraví jako samostatnou roční pojistku. Od 4. února do 30. dubna 2008 ji bude poskytovat zároveň jako benefit zdarma všem, kdo se u ní rozhodnou sjednat nové životní pojištění nebo v tomto termínu přejdou k penzijnímu fondu České pojišťovny.

Nový produkt rozšiřuje i možnosti zaměstnaneckých benefitů. ČP Zdraví umožňuje uzavřít novou pojistku jako skupinovou, kdy ji sjedná zaměstnavatel pro zaměstnance.

Pojišťovna je připravena i na variantu, pokud by Ústavní soud rozhodl o zrušení poplatků ve zdravotnictví. V takovém případě by pojištěnci za každý den strávený ve špitále vyplácela denní přilepšení ve výši 60 Kč.

Vyplatila by se vám tato pojistka?

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 2. 2008 12:55, Janka

Ano Mirku, máte pravdu, ale jen částečně. Denní podpora v nemocnici se dá použít na cokoli - nadstandartdní pokoj, atd. Ale pojištění regulačních poplatků Vám zaplatí pouze těch 60 Kč denně a pouze na ty již zmíněné regulační poplatky.

Zobrazit celé vlákno

+59
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

29. 1. 2008 | Eva Sovová | 51 komentářů

Poplatky ve zdravotnictví: neplaťte, co nemusíte

Požadovat 30 korun za pouhé vypsání receptu, aniž by lékař poskytl pacientovi jakékoliv další klinické vyšetření, je nezákonné. Regulační poplatky se nesmí vybírat ani v řadě dalších... celý článek

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

22. 1. 2008 | Eva Sovová

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

Spouštíme novou rubriku, v níž budeme hodnotit produktové novinky na trhu. V první recenzi jsme se zaměřili na produkt pojišťovny Uniqa chránící živnostníky, kteří musí na čas kvůli... celý článek

Jak ušetřit v lékárně na poplatcích za recepty

10. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Jak ušetřit v lékárně na poplatcích za recepty

Poplatky za výdej léku v lékárně se staly realitou a pacienti se snaží šetřit. Žádají lékaře o předpis léku až ve třech baleních. U levných léků na předpis si mohou od lékaře nechat... celý článek

Platby v nemocnicích: hotově, na účet i poukázkami

3. 1. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Platby v nemocnicích: hotově, na účet i poukázkami

Za každý den strávený v nemocnici a za ošetření v ambulancích se od ledna začíná platit. Některé nemocnice přišly na to, jak neudělat z lékařů a sester výběrčí peněz a pacientům přitom... celý článek

Chcete více peněz na nemocenské? Nejdřív pořádně počítejte.

10. 12. 2007 | Eva Sovová

Chcete více peněz na nemocenské? Nejdřív pořádně počítejte.

Od ledna dostanou nemocní od státu na nemocenských dávkách méně než letos. Navíc budou muset platit nové poplatky u lékaře či v lékárnách. Podle pojišťoven proto už teď roste zájem... celý článek

Partners Financial Services