Nevyhazujete zbytečně peníze za připojištění k cestovnímu pojištění?

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 22. 1. 2008
Nevyhazujete zbytečně peníze za připojištění k cestovnímu pojištění?
Lyžovat na ledovci nebo ještě dál může být skvělá, možná i dost drahá dovolená. Ani dobrý lyžař by ale neměl na ní vyrazit bez dobré cestovní pojistky. Skvělá dovolená by se při úrazu mohla změnit na drahou noční můru.

Pořídit si skvělou zimní dovolenou někde v cizině už dnes pro Čechy není takový problém jako před lety. Jak se ale zrychluje jízda lyžařů a snowboardistů, zvyšuje se i cena léčby při úrazech. Proto se vyplatí důkladně promyslet, který typ pojištění„vzít“ s sebou. Kdo se vypraví na pár hodin jen „za humna“ pěšky přes česko-německou hranici, může si vystačit s cestovním pojištěním u platební karty. Kdo hodlá v cizině pobývat déle a věnovat se intenzivně zimním sportům, měl by se nad cestovním pojištěním více zamyslet. Může si tak ušetřit starosti i velké finanční ztráty.

TIP PENÍZE.CZ

Při srovnávání nabídky pojišťoven se nevyplatí porovnávat jen denní sazby pojistného. Je třeba sledovat i výši pojistných limitů a rozsah pojištěných rizik v dané sazbě pojistného. Snaha ušetřit pár korun na denním pojistném se nemusí vyplatit. Náklady, které převýší pojistný limit, platí každý ze svého.

Více v článku Desatero ke sjednávání cestovního pojištění.

Nejzákladnější cestovní pojištěnípomáhá zpravidla nést náklady spojené s léčebnými výlohami při onemocnění nebo úrazu v zahraničí. Mezi ty patří jak nezbytné zdravotnické ošetření (pokud není dostupné lékařské ošetření, pojistka kryje i zásah horské služby), tak i léčba, léky či transport. Základní cestovní pojistky kryjí i převoz nemocného či zemřelého až do Česka, případně i asistenční službu. Ta může pomoci při jazykové bariéře a s celým zúřadováním pojistné události. Za nadstandartní služby je nutné si připlatit, nebo si vybrat pojistku, která už je zahrnuje.

Pokud se českému občanovi přihodí zdravotní komplikace v některé ze zemí EU, má sice nárok na bezplatnou zdravotní péči, ale jen do té výše, do jaké ji pobírají občané daného státu. Český občan se pro využití této služby musí navíc prokázat Evropským průkazem zdravotního pojištěnce, čili kartičkou tuzemské zdravotní pojišťovny. Bez dodatečného cestovního pojištění však bude téměř jistě platit spoluúčast.

Při sjednávání i základní cestovní pojistky je třeba uvést, jakým sportům se bude pojištěný v cizině věnovat, některé mohou být ve výlukách z pojištění (třeba horolezectví). Běžné rekreační lyžování i snowboarding na sjezdovkách v základním pojištění ale u většiny pojišťoven bývá.

Týdenní základní cestovní pojistka pro cesty po Evropě s nejnižšími limity přijde na několik set korun, záleží na věku pojištěného. Pětatřicetiletý lyžař za ní zaplatí okolo 200 korun u České pojišťovny a pojišťovny Uniqa, zhruba 300 korun u Generali, ČSOB Pojišťovny, pojišťovny AXA a Kooperativy a 490 korun u Evropské cestovní pojišťovny.

Kdo se chce zabezpečit i proti dalším rizikům, která se mohou při pobytu v cizině vyskytnout, může si koupit k základní pojistce připojištění.  Mezi ně patří připojištění úrazu, ztráty či zpoždění zavazadel a pojištění odpovědnosti. Před koupí pojistky se vyplatí zjistit, zda některá připojištění už nejsou dostatečně zahrnutá i v jiné osobní či rodinné pojistce a zda kryjí třeba i úrazy na lyžích, či krádeže osobních věcí. 

Z úrazového pojištění vyplácí pojišťovna  odškodné dle typu úrazu  i  pojistné plnění u trvalých následků či smrti. Pojišťovna plnění vyplatí ze všech úrazových pojistek klienta. I v tomto případě si ale pojišťovny kladou podmínky, na co se pojistka vztahuje a které rizikové aktivity vylučuje. Úrazové pojištění zvyšuje cenu cestovní pojistky pro jednoho lyžaře na jeden týden zhruba o 100 až 200 korun. (Více se dozvíte v článku Úraz si nevyberete, úrazové pojištění ano.)

Cestovní pojistka u karty se nemusí na lyže vyplatit

Kdo se uklidňuje tím, že má cestovní pojištění sjednané v rámci platební karty, měl by se seznámit s pojistnými limity a výlukami této pojistky. Ta mívá často nižší limity i specifické výluky. Například pojistka u karet České spořitelny od Kooperativy neplní škodné události, které nastaly při lyžování a snowboardování mimo vyznačené trasy, sjezd na horském kole ani jízdu na bobech, skisailing nebo vysokohorskou turistiku nad 2 500 metrů n.m.
„Zásah horské služby není součástí cestovního pojištění k platebním kartám. Pomoc je hrazená jedině pokud horská služba zasahuje místo lékařské služby v terénu nedostupném pro sanitku,“ doplňuje Kristýna Havligerová z České spořitelny a podobně hovoří i mluvčí ostatních bank. Toto pojištění u karet ale naopak zahrnuje základní asistenční služby a kryje úrazy vzniklé při běžném sjezdovém lyžování a snowboardingu.

Samostatnou kapitolou pro pojištění úrazu jsou adrenalinoví sportovci a ti, kteří se věnují jízdám mimo vyznačené trasy. Pokud se v pojišťovně zmíní o svém oblíbeném způsobu sportování, pravděpodobně je ve většině z nich nepojistí, nebo je pojistí jen částečně v rámci cestovního pojištění. Budou muset zaplatit několikanásobně vyšší sazby, protože pro pojišťovny představují vysoké riziko. V České pojišťovně tak třeba oproti běžné denní sazbě 28 korun zaplatí minimálně 140 korun za den.

Pojištění zavazadel se asi nejvíce vyplatí těm, kdo cestují letecky, protože kryje i riziko zpoždění zavazadel. To je u tohoto typu dopravy docela časté. Z této pojistky se případně hradí pořízení nezbytně nutných věcí do doby, než dorazí zavazadla nebo se vyplácí odpovídající suma za ztracené kufry. Žádné takovéto připojištění většinou ale nekryje ztrátu lyží z nosiče auta ani ze závěje před bufetem.

Pojištění odpovědnosti, které může pomoci uhradit škody na zdraví či majetku způsobené někomu dalšímu třeba při lyžování nebo v hotelu, může už být součástí pojistky domácnosti. Je ale třeba zkontrolovat limity pojistného plnění (pozor  na procentuální spoluúčast, ta by se u vysokých částek nemusela vyplatit) a zda se pojistka vztahuje i na škody způsobené v zahraničí. Plnění  ale  pojišťovna poskytne  zpravidla  jen z jedné pojistky. Týdenní připojištění  odpovědnosti  zvyšuje cenu cestovního pojištění například u Generali Mini o 30 korun, u Globusu České pojišťovny o 50 korun, stejně jako u Atlas plus ČSOB Pojišťovny.

Je možné sjednat i specializovaná připojištění, která vedle uvedených rizik kryjí i další jako poškozené zimní vybavení, změny pobytu či zájezdu (storno zájezdu, prodloužení pobytu kvůli počasí), výlohy spojené s odtahem auta nebo cestování s domácími mazlíčky. Například Evropská cestovní pojišťovna, která se specializuje jen na cestovní pojistky, svým připojištěním zimních sportů Winter garantuje nejen standardní rizika, ale také umožňuje pronájem náhradního vybavení při odcizení nebo finanční kompenzaci, když kvůli zdravotním důvodům nebude pojištěný moci lyžovat.

S jakým cestovním pojištěním na zimní dovolenou máte zkušenosti vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co nabízejí pojišťovny tuzemským lyžařům

16. 1. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Co nabízejí pojišťovny tuzemským lyžařům

Na českých horách se každý rok zraní v zimě přes šest a půl tisíce lyžařů a snowboardistů. Sice nemusí na rozdíl od zahraničí platit za poskytnutou zdravotní péči či zásah horské služby,... celý článek

Úrazové či cestovní pojištění: nezbytná zimní výbava

4. 12. 2006 | Simona Ely Plischke

Úrazové či cestovní pojištění: nezbytná zimní výbava

Evropa sice zažívá nejteplejší zimu za několik desítek let, neznamená to ale, že se letos lyžovat nebude. Jaké úrazy se na horách stávají nejčastěji? Která pojišťovna a za kolik kryje... celý článek

Ceny a pojistné limity cestovního pojištění k platebním kartám - zima 2006/2007

4. 12. 2006 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění: porovnejte si on-line všechny nabídky na českém trhu!

7. 7. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Cestovní pojištění: porovnejte si on-line všechny nabídky na českém trhu!

Sháníte nejlepší cestovní pojištění? Náš unikátní porovnávač vám seřadí nabídky všech pojišťoven podle vámi zadaných kritérií. Vy si jen zvolíte cílovou zemi, datum pobytu, počet osob... celý článek

Cestovní pojištění: nabídky jen prší, vyberte si léto bez mráčku

7. 6. 2006 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění: nabídky jen prší, vyberte si léto bez mráčku

Opouštíte rodnou kotlinu na týden, měsíc či na rok? Nezapomeňte na cestovní pojištění. Produktů je spousta, jak si vybrat? Jít do pojišťovny, nebo do banky? Nebo se spolehnout na Evropský... celý článek

Partners Financial Services