Co nabízejí pojišťovny tuzemským lyžařům

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 16. 1. 2008 | 4 komentáře
Co nabízejí pojišťovny tuzemským lyžařům
Na českých horách se každý rok zraní v zimě přes šest a půl tisíce lyžařů a snowboardistů. Sice nemusí na rozdíl od zahraničí platit za poskytnutou zdravotní péči či zásah horské služby, ale mohou pocítit výpadek příjmů kvůli pracovní neschopnosti. Ten jim může aspoň částečně vykompenzovat i jednorázová úrazová pojistka.

Vysokoškolačka, která moc nesportuje, se vydala s cestovní kanceláří na hory. Zprvu to vypadalo jen jako trochu náročnější vysokohorská túra na jednu z nejvyšších hor kontinentu. Cestou z vrcholu dolů se jí ale smekly mačky a spadla z několikametrového srázu. Utrpěla otevřenou zlomeninu nohy. Na nedostupném místě musela čekat, až se záchranářskému vrtulníku podaří po několika hodinách přistát. Záchrana se tak v přepočtu vyšplhala do stovek tisíc korun.

Vysokou fakturu ze zahraničí ji ale naštěstí krylo cestovní pojištění s úrazovým připojištěním sjednané přes cestovní kancelář. Kdyby jela na vlastní pěst bez pojistky, platila by všechno sama.

Do zahraničí s cestovním pojištěním

Jednorázové cestovní pojištění je možné sjednat nejen u komerčních pojišťoven, ale i u některých zdravotních pojišťoven. Standardní součástí takovýchto pojistek bývá krytí léčebných výloh i pro případ lyžování, pojištění pro případ úrazu, zavazadel i odpovědnosti. Cestovní pojištění lze pořídit například v České pojišťovně už za 28 korun na den, v Kooperativě za 60 korun (40 Kč za léčebné výlohy pro lyžování, 20 Kč pojištění úrazu, zavazadel a odpovědnosti) , v Generali zhruba za 39 korun a v Allianz 180 korun (od 4.dne je sazba 40 Kč za den). V Evropské Cestovní pojišťovně tak stojí třeba 10 dní s připojištěním zimních sportů 680 korun.

Těm, kdo jezdí do zahraničí lyžovat vícekrát ročně, se už ale vyplatí celoroční cestovní pojistka. Klienta pojišťovny Kooperativa přijde tento typ pojistky na 2 340 korun, pokud má v této pojišťovně sjednané povinné ručení, má nárok až na 75% slevu a pojištění jej vyjde na 400 až 600 korun. V ČSOB Pojišťovně pravidelným lyžařům nabízejí individuální roční kartu pro opakované výjezdy. Cena této karty se odvíjí od regionu, který má pojistka krýt.  V nejlevnějším případě přijde na 1 390 korun, v nejdražším až na téměř 15 tisíc korun. V Evropské Cestovní pojišťovně celoroční pojistka MultiTrip přijde lyžaře i snowboardistu na 1980 či na 2980, doporučují ale sjednat i připojištění zimních sportů Winter za 490 korun.

Účty za lékařskou péči či transport vrtulníkem ovšem  nejsou  jedinou újmou, kterou si může lyžař na sjezdovce přivodit. Většinou s úrazem stráví několik dní v nemocnici a pak ještě třeba i pár týdnů na nemocenské. Pokud je na příjmu dotyčného závislý rodinný rozpočet, může se do finančních těžkostí dostat i celá rodina.

Řešením mohou být různé druhy úrazových pojistek, které v případě úrazu zajistí lyžaři vyplacení „bolestného“, či uhradí poplatky za pobyt v nemocnici. Nabídka pojišťoven je široká a sahá od cestovního pojištění kombinovaného s úrazovou pojistkou až po speciální úrazové pojistky či pojištění při platební kartě. Kdo vyrazí na hory jen jednou za rok, může mu stačit jen jednorázové úrazové pojištění na vybraný počet dní. Kdo se jako vášnivý lyžař na hory vypraví každý víkend, může se pojistit také pokaždé zvlášť, nebo si zvolit speciální dlouhodobou úrazovou pojistku, případně si dobře nastavit připojištění úrazu u životního pojištění. Vyplývá to z doporučení všech oslovených pojišťoven.

Jednorázově sjednaná úrazová pojistka pro běžného lyžaře vyjde na několik desítek korun denně. Například u pojišťovny Kooperativa to je 20 korun na den. Pojišťovna přitom nedělá mezi pojištěnci rozdíl, zda sportují pravidelně, nebo na hory zamíří jednou za rok. „Děti od 6 do 18 let stojí polovinu a mladší děti do 6 let mají pojištění zdarma v rámci pojistky rodičů,“ doplňuje mluvčí pojišťovny Kooperativa Marek Vích.

Tuzemským zimním sportovcům doporučuje například mluvčí pojišťovny Generali Mario Böhme sjednání pojistky přes webové stránky. „Je to minimálně administrativně náročné a za nízkou cenou, protože klient neplatí za dny, které "neprojezdí",“ dodává Bőhm. Rekreační lyžař i snowboardista tak podle něj může využít pojištění Home Exkluziv se sportovním připojištěním celkem za 14 korun na den (zahrnuje přitom jak úraz, tak i pojištění zavazadel a odpovědnost za škodu). Za vhodnější alternativu ale Bőhm považuje samostatnou úrazovou pojistku, pro rodinu  pak  úrazové pojištění Family.

Pokud dotyčný jede na hory se známými či kamarády, mohou všichni využít třeba skupinové pojistky. Třeba v pojišťovně Allianz lze dostat při sjednání pojistky pro více osob zvýhodněnou sazbu. „Při pojištění tří a více osob na smlouvě se neuplatňuje minimální pojistné pro první tři dny pojištění (120 Kč), ale již od prvního dne je pojistné 16 korun a děti do 15 let mají navíc 50% slevu,“ dodává Pavla Paseková z Allianz.

Vedle samostatných úrazových pojistek  existují i cestovní pojistky pro tuzemské cesty. Ty zahrnují jak pojištění úrazu, tak i zavazadel, pojištění odpovědnosti a doplňkové asistenční služby. Pojištění na prodloužený víkend od pátku do neděle přijde v Allianz na 120 korun. Pro častější turisty pojišťovna nabízí i celoroční pojištění za zhruba 4 500 korun. Řada tuzemských pojišťoven ovšem cestovní pojištění pro tuzemské cesty ve své nabídce vůbec nemá a rekreačním sportovcům nabízí pouze pojištění úrazu.

Pokud někdo sportuje v tuzemsku často, pravděpodobně bude pro něj výhodnější dlouhodobá úrazová pojistka. Tuto pojistku je možné sjednat na celý rok nebo třeba jen na vymezenou dobu lyžařské sezóny. Čtyřměsíční pojistka v Kooperativě například přijde na 2 050 korun. Roční pojistka pro dospělého rekreačního lyžaře u pojišťovny UNIQA vychází zhruba na 1 600 korun a zahrnuje jak pojištění smrti následkem úrazu, tak i pojištění trvalých následků.

Jaké pojistky doporučují pojišťovny tuzemským lyžařům

Lyžař
Snowboardista
Adrenalinový sportovec
Rodina

35 let, jezdí 1-2x ročně na týden

ALLIANZ
Cestovní pojištění vč. pojištění úrazu, zavazadel, odpovědnosti a doplňkových asistenčních služeb. Cena pojištění na víkend v ČR je na první tři dny 120 Kč, od 4. dne 16 Kč, 7 denní pobyt za 168 Kč.

AXA
Pojištění pro případ trvalého tělesného poškození následkem úrazu s progresivním plněním na pojistnou částku 750 000 Kč, pojištění pro případ smrti následkem úrazu na pojistnou částku 500 000 Kč. Roční pojistné obou pojištění bude činit 2654 Kč.

GENERALI
Home exkluziv (úraz + zavazadla + odpovědnost za škodu) se sportovním připojištěním: pojistné na osobu a den = 14 Kč; kvalitní a vhodnější alternativou je samostatné úrazové pojištění

KOOPERATIVA
na každý víkend pojištění úrazu, zavazadel a odpovědnosti za škodu – stojí na 1 den 20Kč

UNIQA
celoroční úrazová pojistka, která se vztahuje i na rekreační lyžování
(SU 200 tisíc, TNU od 0,1% 200tisíc s progresivním plněním, do 100,-Kč/den od 10.dne zpětně 1622,-Kč ročně)

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Úrazové či cestovní pojištění: nezbytná zimní výbava

4. 12. 2006 | Simona Ely Plischke

Úrazové či cestovní pojištění: nezbytná zimní výbava

Evropa sice zažívá nejteplejší zimu za několik desítek let, neznamená to ale, že se letos lyžovat nebude. Jaké úrazy se na horách stávají nejčastěji? Která pojišťovna a za kolik kryje... celý článek

Ceny a pojistné limity cestovního pojištění k platebním kartám - zima 2006/2007

4. 12. 2006 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění: porovnejte si on-line všechny nabídky na českém trhu!

7. 7. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Cestovní pojištění: porovnejte si on-line všechny nabídky na českém trhu!

Sháníte nejlepší cestovní pojištění? Náš unikátní porovnávač vám seřadí nabídky všech pojišťoven podle vámi zadaných kritérií. Vy si jen zvolíte cílovou zemi, datum pobytu, počet osob... celý článek

Cestovní pojištění: nabídky jen prší, vyberte si léto bez mráčku

7. 6. 2006 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění: nabídky jen prší, vyberte si léto bez mráčku

Opouštíte rodnou kotlinu na týden, měsíc či na rok? Nezapomeňte na cestovní pojištění. Produktů je spousta, jak si vybrat? Jít do pojišťovny, nebo do banky? Nebo se spolehnout na Evropský... celý článek

Cestovní pojištění právě pro tu vaši dovolenou

31. 5. 2005 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění právě pro tu vaši dovolenou

Červen klepe na dveře, a tak jsme pro vás připravili další tématický speciál "Letní dovolená za hranicemi". Jeho úvodní článek vám pomůže vybrat si to správné pojištění. Máme pro vás... celý článek

Partners Financial Services