ING: vysvětlí vám i investování u životního pojištění

Věra Tůmová | rubrika: Příloha | 9. 1. 2008 | 2 komentáře
ING: vysvětlí vám i investování u životního pojištění
Oranžový dům má obsluhu klientů tak trochu zautomatizovanou. Nemůžete si „svého“ pojišťovacího úředníka vybrat, přidělí vám právě toho, který je na řadě. Už při vstupu se vás zeptají na jméno. Je totiž příjemné, když vás poradce hned osloví vaším jménem. V ostatních pojišťovnách se na jméno ptali jen v Amcico AIG.

V Oranžovém domě na pražském Smíchově nás během chvilky oslovuje zhruba čtyřicetiletá pojišťovací úřednice a odvádí nás do malého zasedacího boxu v prvním patře. Nabízí vodu nebo kávu. Působí to mile a profesionálně.

Na úvod nám pojišťovací úřednice ING popisuje různé typy životních pojistek. „Ten, kdo nechce hypotéku, si většinou volí mezi kapitálovým či investičním životním pojištěním,“ říká referentka. Záleží prý ovšem na tom, jaký kdo je typ investora. Konzervativní lidé si prý většinou volí spíše kapitálové životní pojistky. V 60 letech mohou dostat předem garantovanou částku, nemohou ale ovlivňovat kam se budou jejich peníze investovat. Když si pojistku naplánují třeba jen do 40 let, není možné si zaplacené pojistné odečíst ze základu daně. Vysvětluje  rovněž  stručně, jak daňový odpočet funguje. Investičních životních pojištění je také podle ní několik typů. Při rozhodování o tom, který a v jaké výši zvolit, se prý musí zvážit závislé osoby a různé typy závazků.

„Když není na klientovi jiná osoba finančně závislá, je možné zvolit nižší pojistnou částku. Investiční životní pojistku bych tak doporučila například u mladších lidí, protože si mohou vybírat ze širší nabídky fondů a více možností připojištění,“ vysvětluje úřednice. Po několika desítkách minut se dozvíme základní charakteristiku každého ze tří typů životních pojistek, rizikovému se ale výklad věnuje jen okrajově. Nicméně nám  referentka vysvětlí i rozdíly mezi dočasným a úvěrovým rizikovým pojištěním. Spolu s pojišťovnou Kooperativa je to jedna z mála zmínek o tom, že tento typ pojištění vůbec existuje.

Při vlastním návrhu nejvhodnější pojistky se pojišťovací referentka vyptává na věk, zaměstnání, hrubou mzdu, hypotéku a rodinu. Mezitím, co referentka odchází propočítat první návrh, dostáváme k prostudování letáky a informace z monitoru na počítači.

Během necelých deseti minut je  referentka zpět s návrhem samostatné pojistky investičního životního pojištění TOP LIFE U 140 s pojistnou částkou na smrt ve výši 150 tisíc korun. Součástí této pojistky je automaticky i takzvané UU6 – připojištění zproštění placení pojistného při plném invalidním důchodu. Pojistné bude činit tisíc korun měsíčně tak, abychom si mohli z daní odečíst maximum. Pro srovnání referentka předkládá ještě druhou variantu s úrazovým pojištěním navíc. Připojištění navrhuje dvě – připojištění smrti úrazem a trvalých následků s pojistnou částkou na 300 000 korun a doplňkové připojištění úrazu, u kterého se v případě pojistné události vyplácí procenta podle typu úrazu. Pokud bych si zvolili druhou variantu, platili bych měsíčně 1 310 korun.

Zhodnocení:
Všechno, o čem pojišťovací referentka ING hovoří, podává velice srozumitelným způsobem a působí profesionálně. Jediným okamžikem, kdy znervózní je, když si nechceme hned sjednat další schůzku, ale navrhujeme, že se po prostudování návrhu sami ozveme. Prosí nás tedy, abychom dali vědět i kdybychom o toto pojištění neměli zájem. Prý musí mít alespoň nějaké výstupy z toho, když poskytuje odborné konzultace.

Po tomto typu schůzky s pojišťovací úřednicí začínáme mít alespoň základní představu o tom, co životní pojištění vůbec je, pokud bychom o něm nic nevěděli. Dozvíme se informace i o dalších typech finančních produktů s vysvětlením, pro které životní situace se hodí. Domů k prostudování dostáváme nejen návrh pojistky a modelování vývoje pojištění, ale také několik letáků a telefonický kontakt na pojišťovací referentku.

Doporučení:
Pokud o životním pojištění příliš nevíte, můžete si být jisti, že se o něm v ING dozvíte dost informací tak, abyste se mohli dále rozhodovat. Jestliže si zvolíte investiční pojištění či přímo ukládat peníze do podílových fondů, poskytnou vám zde také radu, jakým způsobem investovat.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojišťovny klientům při koupi životního pojištění moc nepomůžou

8. 1. 2008 | Věra Tůmová | 18 komentářů

Pojišťovny klientům při koupi životního pojištění moc nepomůžou

Kdo uvažuje o sjednání životní pojistky, měl by si koupi pořádně promyslet a prostudovat co nejvíce informací. Spoléhat se na to, že v pojišťovnách se vše potřebné dozví od jejich zaměstnanců,... celý článek

Výpočet pojistného pro případ smrti u IŽP

14. 8. 2005 | redakce Peníze.CZ

Na kolik přijdou poplatky a nárok na odkupné u IŽP

14. 8. 2005 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Partners Financial Services