Web je temné místo plné nástrah. Pojistíte se proti nim?

Zbyněk Kuběj | rubrika: Analýza | 28. 1. 2016 | 3 komentáře
Kdo chvíli stál, již stojí opodál, praví klasik. I v jádru konzervativní instituce, jakými jsou pojišťovny, se čas od času snaží ukázat, že kráčejí s dobou. ČSOB Pojišťovna například právě uvedla na trh „pojištění internetových rizik“. Je to nástroj, který se stane v prosíťované době nezbytností, nebo spíš jen o marketingové gesto, kterým pojišťovna demonstruje, jak je in? Anebo něco mezi?
Web je temné místo plné nástrah. Pojistíte se proti nim?

Pojištění internetových rizik od ČSOB Pojišťovny se dotýká pěti okruhů, které nějak souvisí s využíváním internetu, platebních karet a elektroniky kolem nás. Na následujících řádcích se podíváme důkladněji, jaká rizika kryje, jak dobře je kryje – a jsou-li to skutečně rizika, nebo spíš strašáci, se kterými se rozumný člověk dokáže vypořádat sám. Jinými slovy: vyplatí se tohle pojištění?

Nákup zboží na internetu

Jednou složkou Pojištění internetových rizik je krytí rizika, že vám nedodají zboží, které jste koupili prostřednictvím internetu, nebo že vám pošlou zboží chybné nebo poškozené. Pojistitel slibuje, že reklamaci nebo stížnost vyřídí za vás. Pokud se mu to nepodaří do tří měsíců, proplatí vám plnou cenu zboží. Pokud tedy spadá do cenové kategorie definované v pojistných podmínkách – nesmí jít o zboží levnější než 900 a dražší než 50 tisíc korun.

Podle mého jde o riziko, kterému lze poměrně snadno předcházet, především vhodným výběrem internetového obchodu (ať už na doporučení známých nebo na základě hodnocení dosavadních klientů). Je potřeba zmínit, že se pojištění vztahuje pouze na zboží, které je zakoupeno jako nové, není objednáno z aukčních portálů – a hlavně, zboží musí být už zaplacené. Pokud tedy platíte až při předání, pojistka vám k ničemu není.

Obecně mám za to, že riziko, proti kterému má pojištění při nákupech chránit je dost malé – stačí při výběru internetového obchodu dávat větší pozor, objednávat pouze v osvědčených a známějších, případně kladně hodnocených e-shopech. Sám (prověřené) internetové obchody využívám ve velké míře a nikdy jsem neměl problémy s reklamací nebo vrácením zboží v zákonné lhůtě 14 dnů.

Světové nákupy

Nestačí vám tuzemské e-shopy? Raději byste nakupovali za hranicemi? Proč ne. Poradíme, na co si dát pozor nebo jak na DPH a clo.

Nákupy v zahraničích e-shopech: Jak na DPH a clo

Dobré rady máme i ohledně placení.

Jak na PayPal: Založení účtu krok za krokem

Existují situace, ve kterých bych takové pojištění bylo fajn: na mysli mám především stále populárnější nákupy v Číně a jiných exotických destinacích. Jenže bohužel – na zboží objednané z Číny se pojištění nevztahuje. Škoda, to bych označil za opravdový přínos, reklamace těchto nákupů bývá pro jednotlivce obtížná nebo minimálně velmi obtěžující. Lze pochopit, proč se do složitého vyřizování nechce ani pojišťovně, ale zároveň je to podle mě promarněná šance. Pojištění se – zjednodušeně, podrobnější informace najdete v pojistných podmínkách – vztahuje na e-shopy západního světa (a několika málo dalších států). I tady může být pomoc při překonávání například jazykové bariéry užitečná, ale už to přece jen není souboj s drakem, do kterého by se místo vás pojišťovna pouštěla.

Zneužití platební karty

Druhý prvek pojištění internetových rizik od ČSOB je pojištění proti rizikům neoprávněného výběru z bankomatu, nákupu zboží nebo neoprávněně zaúčtování platební transakce. Toto pojištění určitě může užitečné. Nejde ovšem o nic nového: pojištění v této nebo obdobné podobě je dnes zcela běžné, je možné ho sjednat u banky, u které máte běžný účet nebo i jiný typ účtu, často se nabízí ke kartě nebo dokonce patří ke službám, které jsou s kartou spojené. Je otázka, pokud o tento typ pojištění máte zájem, jestli není vhodnější oslovit vlastní banku, která podobné pojištění jistě nabízí.

I v tomto případě je nutné říct, že když se obrátíte na ČSOB pojišťovnu s pojistnou událostí tohoto druhu, ale nepodaří se pomocí právní ochrany finanční prostředky vrátit, pojistitel vám proplatí finanční ztrátu, maximálně ale 50 000 Kč za jednu událost.

Vybrali vám účet?

Přihlásíte se do internetového bankovnictví a zjistíte, že vám na účtu chybí tisíce korun. V elektronickém výpisu pak najdete platby, které jste nikdy neprováděli. Noční můra za bílého dne!

Vyluxovaný účet? Jak dostat peníze zpátky

Zneužití identity na internetu

Tuto část pojištění proti internetovým rizikům považuji za zcela nejpřínosnější. Jedná se o ochranu proti rizikům souvisejícím se zneužitím rodného čísla, průkazu totožnosti, adresy a také telefonního čísla, pomocí kterých se pachatel dostane do vašeho internetového bankovnictví a zneužije pak vaše údaje k finančním závazkům, se kterými nesouhlasíte, jednoduše řečeno pošle vaše peníze někam, kam nechcete.

ČSOB pojišťovna se zavazuje poskytnout vám v takovém případě právní ochranu, a pokud se jí nepodaří záležitost vyřešit do tří měsíců od obdržení všech podkladů, nahradit vám finanční ztrátu, maximálně ale sto tisíc korun.

Ponechám na rozhodnutí každého z vás, jestli se raději pojistíte, nebo jestli si budete věřit, že se na webu umíte chovat zodpovědně. Znamená to především neotevírat poštu s internetovými odkazy od neznámých odesílatelů, nikdy neposílat citlivé údaje e-mailem a pamatovat také na to, že žádná bankovní instituce po vás nikdy nebude žádat přihlašovací údaje prostřednictvím e-mailu.

Anketa

Jste na webu obezřetní?

Háček na blbečky

Drahý pane, můj zesnulý manžel nashromáždil na nigerijských ropných polích nějaké drobné, pár milionů dolarů. Peníze leží v bance v Lagosu a já je potřebuju převést do bezpečnější země. Pomůžete-li, dostanete z deseti milionů dolarů dva vy, tak jen prosím rychle pište číslo konta, jo a přibalte pár tisíc, musím nejdřív uplatit nějaké úředníky...

Proč jsou podvodné e-maily tak hloupé? Hledají hlupáky!

Poškození pověsti na internetu a sociálních sítích

Další část pojištění by vás měla chránit, pokud dojde k poškození vaší pověsti na internetu nebo sociálních sítích. Když se vám to stane, pojistitel vám poskytne služby právní ochrany, pokusí se šíření negativních informací o vás zamezit, pomůže vám také odhalit zdroj šíření a domoci se omluvy. Na odstranění negativních informací nebo znesnadnění přístupu k nim vynaloží maximálně padesát tisíc.

I tady se nabízí otázka, jestli není lepší než problémy hasit vůbec je nepřipustit, jestli nepomůže prevence. Na webu bohužel platí i pro nevinné, že cokoli řeknete (zveřejníte), může být použité proti vám. Kdo na to myslí, polovičce problémů předejde. Ovšem proti pomluvě a lži vám to nepomůže.

V takovém případě můžete právní ochranu ocenit. Problém ovšem je, že než se podaří všechna opatření uplatnit, vaše pověst už může být poškozena natolik, že zásah vlastně nebude zvlášť účinný.

Nástroj by ale mohl být přínosný v případech kyberšikany dětí. Uhlídat chování dětí na webu může být někdy velmi obtížné, ovládání sociálních sítí je jednoduché a děti samy můžou na internet například umístit fotky, které nejsou příliš vhodné na další šíření, avšak dítě si to nemusí uvědomovat.

IT Asistence

Mnozí z nás jsou dnes na počítači a další elektronice závislí. A nemyslím tím závislost chorobnou, ale prostě existenční. Jejich obsluha, údržba i jednoduchá oprava nás dokážou občas nemile potrápit. ČSOB pojišťovna to ví, a tak do balíčku pojištění internetových rizik přibalila i nabídku až čtyřikrát ročně při takových trablech pomoci: prostřednictvím vzdáleného připojení přes internet nebo telefonické konzultace v délce 30 minut. Podmínkou pomoci u elektronických přístrojů je, že bude možnost na internetu opatřit si návod v českém nebo anglickém jazyce.

Zvažte sami, jestli už jste se dostali do situace, kdy byste takovou asistenci vážně ocenili. Já mám spíš zkušenost, že snad každý má nějakou spřízněnou osobu, která mu s počítačem nebo i jinou elektronikou dokáže pomoci. Případně když už je dostupný návod, poradí si sám.

Vyplatí se?

Podle úrovně limitu je možné produkt Pojištění internetových rizik od ČSOB pojišťovny sjednat za 900 Kč pro jednu osobu (celkový limit plnění 150 tisíc korun za rok), nebo za 1188 Kč pro celou rodinu (celkový limit plnění 500 tisíc korun za rok). Posouzení o nutnosti či výhodnosti tohoto produktu ponechávám samozřejmě na každém z vás. Je na rozhodnutí každého, jestli se bude snažit snižovat rizika uvědomělým chováním, nebo se bude spoléhat na pojištění. Podle mého názoru lze u uvedených rizik poměrně účinně snižovat pravděpodobnost jejich výskytu. Není to jako u havarijního pojištění, kde situaci velice často neovlivníte, nastane během vteřiny a nemáte ani čas zareagovat.


Autor je analytik neživotního pojištění Partners

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Všichni budeme Sobotka

15. 1. 2016 | Michal Kašpárek | 1 komentář

Všichni budeme Sobotka

Naše e-maily, zprávy, fotografie a další soukromé informace se dostanou i k jiným lidem, než se kterými je dnes vědomě sdílíme.

Aleš Michl: Zbytečný rozruch kolem evidence tržeb, Google s Facebookem na nás vědí víc

9. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Aleš Michl: Zbytečný rozruch kolem evidence tržeb, Google s Facebookem na nás vědí víc

Při tradičním novoročním běžeckém rozhovoru jsme si s ekonomem a poradcem ministra financí Alešem Michlem povídali o letošních vyhlídkách české ekonomiky a také o tom, jak a kde na... celý článek

Vyluxovaný účet? Poradíme, jak dostat peníze zpátky

4. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Vyluxovaný účet? Poradíme, jak dostat peníze zpátky

Ukradená peněženka? To se snadno stane, proto v ní taky málokdo nosí jmění. Můžou vám ale ukrást peníze z bankovního účtu, kde už kdekdo celé jmění má? Špatná zpráva: může. Co potom... celý článek

Jména hloupých ve všech sloupích? Prodáš, co o sobě víš i nevíš

26. 3. 2015 | Gabriel Pleska | 13 komentářů

Jména hloupých ve všech sloupích? Prodáš, co o sobě víš i nevíš

Kamkoli se pohneš, vědí o tobě. Ale neznepokojuje tě to. Je to oukej. Tyhle informace jsou tvoje platba za různé služby a službičky, i za úplné ptákoviny. Jen jestli nejdeš s cenou... celý článek

Kovaná ekonomie: Proč jsou podvodné e-maily tak hloupé? Hledají hlupáky!

8. 7. 2014 | Lukáš Kovanda | 3 komentáře

Kovaná ekonomie: Proč jsou podvodné e-maily tak hloupé? Hledají hlupáky!

Drahý pane, můj zesnulý manžel nashromáždil na nigerijských ropných polích nějaké drobné, pár milionů dolarů. Peníze leží v bance v Lagosu a já je potřebuju převést do bezpečnější země.... celý článek

Partners Financial Services