Zdravotnictví USA: drahé pojištění, které zdaleka nehradí všechno

Zdravotnictví USA: drahé pojištění, které zdaleka nehradí všechno
Nejvíce Američanům zprostředkovávají a částečně hradí zdravotní pojištění zaměstnavatelé. Jde o velmi výhodné pojištění, do něhož lze zahrnout i rodinné příslušníky. Když ale dotyčný o práci přijde, přestane být po čase pojištěna i rodina.

Klíčem ke zdravotnímu pojištění v USA jsou firmy. Ty ho za zaměstnance sjednávají u komerčních pojišťoven a jako jeden z benefitů jim na něj přispívají. Podle nejnovějších statistických údajů získalo přes zaměstnavatele zdravotní pojištění zhruba šedesát procent pojištěných Američanů.

"V devíti z deseti případů, pokud máte možnost získat skupinové zdravotní pojištění přes svého zaměstnavatele, vyberte si ho," radí Američanům Karen Politz, profesorka Institutu politiky zdraví při Univerzitě v Georgetown. Důvodů k takové radě je hned několik.

Zaměstnavatelé zdravotní pojištění zaměstnancům ve většině států sice nabídnout nemusejí, pokud se ale pro tento benefit rozhodnou, nesmí ho žádnému pracovníkovi odepřít. Navíc podle federálního zákona nemůže ani pojišťovna nikoho z firemního skupinového zdravotního pojištění vyloučit. Skupinové pojištění totiž umožňuje rozložení rizika mezi všechny jeho příjemce, ti zdravější tedy přispívají na ty s problémy. V podstatě jde o podobný princip solidarity, na kterém stojí všeobecné pojištění.

Pořádně drahé mateřství
Náklady spojené s mateřstvím, tedy různá předporodní vyšetření, porod a péče o matku a dítě v šestinedělí není součástí zdravotních pojistek. Možné je získat připojištění přes svého zaměstnavatele, v případě individuálního pojištění jde o poměrně složitý problém. Trh v jednotlivých státech nabízí jen velmi omezený výběr mateřských produktů, které jsou zaprvé dost drahé, zadruhé je nutné začít platit pojistné minimálně měsíc (v případě některých produktů ale i rok) před plánovaným těhotenstvím a zatřetí hradí většinou jen 60 procent nákladů na péči. Pokud cena nekomplikovaného porodu činí 8 000 až 12 000 dolarů, pak i přes několikaměsíční či několikaleté placení připojištění, znamená narození potomka pro rodinu významný výdaj.
Naopak ti, kdo si chtějí pojištění sjednat sami, mohou se v pojišťovně setkat s odmítnutím. Nebo jim mohou pojišťovny z pojistného krytí natrvalo vyjmout potíže, kterými už trpí v době sjednání pojistky, nebo chronické nemoci. Ten, kdo si chce koupit pojištění sám a trpí např. vysokou hladinou cholesterolu nebo má cukrovku, může si být téměř jist, že pojišťovna neproplatí žádné jeho účty související s těmito neduhy. Individuální pojištění nesmí pojišťovny odepřít jen ve státech New York, New Jersey, Massachusetts, Maine a Vermont. Jinde nemají individuální pojištěnci přístup k pojištění zaručen.

Téměř všechny podniky s více než 200 pracovníky pojištění svým zaměstnancům nabízejí. Čím menší ale firma je, tím jejich počet klesá. Je to dáno také tím, že s menším počtem lidí ve skupině, roste pro pojišťovny riziko, takže zaměstnavateli nabídnou dražší produkt. Protože se od zaměstnavatele předpokládá, že zaměstnancům bude na pojištění přispívat, nemohou si malé firmy vysoké pojistné dovolit a pojištění proto pracovníkům vůbec nenabídnou, nebo nabídnou produkt, který kryje jen menší část nákladů na lékařskou péči.

Pojištění, ať už individuální či firemní, je rok od roku dražší. Zhruba 40 procent zaměstnavatelů proto pojištění neposkytuje. Podle studie společnosti Kaiser Family Foundation z letošního září platí zaměstnavatelé za zdravotní pojištění svých zaměstnanců v průměru 4,6 - 8,7 procenta celkových mzdových nákladů. A tato čísla rostou. Od roku 2001 pojistné pro rodinu sjednané přes zaměstnavatele vzrostlo o 78 procent, zatímco inflace zdražila zboží a služby o 17 procent a mzdy se zvýšily o 19 procent. Například automobilový koncern General Motors už za zdravotní péči pro nynější i bývalé zaměstnance utrácí více než za ocel. Cena každého vozu této automobilky tak zahrnuje víc než 1 500 dolarů, které GM vynaložila na náklady související se zdravotní péčí pro pracovníky.

Zaměstnanci mohou ve většině států přihlásit do firemního skupinového pojištění také manžela a děti. Zejména pro rodiny s dětmi je tato skutečnost důležitá. Narozdíl od České republiky stát ani federace za děti pojištění neplatí (výjimkou jsou programy pro chudé). Pokud tedy rodiče dětem pojištění nezařídí, děti pojištěné nejsou a rodiče musí za lékařskou péči platit hotově.

Narozdíl od individuálních pojistek také skupinové pojištění často hradí náklady spojené s mateřstvím. Karen Politz zde proto opět nabádá rodiny, které uvažují o dítěti, pojistit se přes zaměstnavatele některého z manželů.

Možnost rodinného pojištění ovšem má i stinnou stránku. Mnoho domácností, kde je otec třeba soukromý podnikatel, a ke skupinovému pojištění nemá přístup, nebo kde otec zcela chybí, má pojištění sjednané přes zaměstnavatele matka. Tyto ženy, i když jsou v zaměstnání nespokojené, nebo by samy chtěly začít podnikat, často práci neopustí, protože se bojí o ztrátu pojištění pro svou rodinu.

Tuto nevýhodu částečně řeší federální zákon zvaný Cobra, který se vztahuje na všechny podniky s více než 20 zaměstnanci, které poskytují zdravotní pojištění. Zákon umožňuje zaměstnancům, kteří z práce odejdou či budou propuštěni (ovšem nikoli vyhozeni za prohřešek), po dobu dalších osmnácti měsíců využívat zaměstnavatelova pojištění. Pojistné pro takového pracovníka je ovšem dražší. Část mu totiž už nehradí firma. Podle studie Kaiser Family Foundation, tak "Cobrou pojištěný" v průměru měsíčně zaplatí 373 dolarů, v případě pojištění celé rodiny 1 009 dolarů.

Zhruba 9 procent pojištěných si platí pojištění samo. Produktů je na trhu spousta, ceny a pojišťovnou hrazené náklady se velmi liší i mezi jednotlivými regiony. Například v hlavním městě Texasu, v Austinu, si tříčlenná rodina, za předpokladu, že jsou všichni její členové zdraví, štíhlí a nekouří, může vybrat z produktů za 202 až 601 dolarů měsíčně. Existující zdravotní problémy, kouření či nadváha pojistné v Texasu zvyšuje.

I od nejdražšího produktu ovšem nelze čekat to, na co jsou zvyklí Češi. Pojistka za 601 dolarů měsíčně poskytuje:

  • Levné roční preventivní prohlídky u lékařů primární péče (praktický lékař, gynekolog apod.) a další běžné návštěvy u těchto lékařů, za ty pojištěný zaplatí na místě 25 dolarů, zbytek platí pojišťovna.
  • Drahé, na americké poměry, nejsou ani léky. Za zásobu jednoho léku na jeden měsíc pojištěný připlatí 15 až 40 dolarů.
  • Za všechny další kryté náklady na zdravotní péči (např. ošetření na pohotovosti, zákrok u specialisty apod.) pojištěný zaplatí 20 procent účtované ceny. Toto pravidlo ovšem nastupuje až v okamžiku, kdy rodina dohromady utratí za péči a léky tři tisíce dolarů. Do té doby pojistka v podstatě platí jen nejběžnější prohlídky a přispívá na léky.
  • Pojištění nekryje mentální problémy, mateřství či zubní a oční ošetření.

Pokud si Češi stěžují na zaváděné poplatky u lékaře a za léky, mohou být klidní. V Americe by za peníze, které posílají doma do systému všeobecného zdravotního pojištění, platili ze své kapsy mnohem více.

Autorka žije dlouhodobě v USA.

Příště: Jak se Amerika stará o zdraví důchodců a chudých

Byli byste ochotni se komerčně připojistit, abyste si nemuseli platit nadstandardní péči?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2007 3:42, M. Trso

Je to jiz druhy clanek autorky ktery ve mne vyvolava dojem ze byl napsan na objednavku Komunistickou stranou CR, anebou jakousi xenofobni stranou v USA. Samozrejme, ze autorka srovnava nesrovnatelne...coz mohu potvrdit jako nekdo kdo v USA zije po vetsinu roku od dob presidenta R. Reagana a kdo se modli aby nemusel pri svych navstevach v CR k lekari...(coz se mi za poslednich par let prihodilo asi 4krat). Ano, plne zdravotni pojisteni je v USA relativne (vuci prijmum a vydajum) drahe, zvlaste pokud si ho clovek plati sam (radove kolem USD 900/mesic pro rodinu stredniho veku s dvemi detmi). Ano, obcas se stane, ze i toto plne pojisteni skyta mnoho nemilych prekvapeni, treba ve forme zbytecne administrativy i pokud se jedna o velmi jednoduchy zdravotni problem, ci zdrahavosti lekare zivot-neohrozujici nemoc ci kondici resit drazzsim zpusobem vysetreni a osetreni. A ano, lekarske zakroky jsou velmi, velmi drahe (kolem USD 20 tisic za porod, ci komplikovanou zlomeninu nohy, ci mensi operaci svalstva v nehodou rozrezane ruce ci noze, apod.).
Autorka vsak bohuzel nezminuje dalsi aspekt pece o zdravi, ci uroven lekarske pece v USA. Predevsim, pacient ma ohromnou "paku" ve forme litigace, a to v pripade zjevneho pochybeni lekare. Pak to, ze je mozne se pojistit za zlomek "normalniho" pojisteni, rekneme USD 250/mesic pro rodinu o trech ci ctyrech clenech, a to na tzv. 'catastrophic care' (proste se clovek pokryje proti tem velkym polozkam zminenym nahore, s tim ze vsak do urcite castky, tzv. deductible (3 az 7 tisic USD za rok), plati 100% vsech lekarskych uctu. Pro ty co zadne placene pojisteni cilene ci necilene nemaji vsak po dele USA funguji sluzby zdarma!!!, vetsinou vsak u instituci jez na prvni pohled nevypadaji jako standardni nemocnice, byt jsou s temi standardnimi asociovany. (Overte si toto o tisicu Cechu kteri z techto sluzeb benefitovali od r. 1990...sam jich znam nejmene 5.) Pochopitelne, tyto sluzby jsou narocnejsi na cas (v cekarnach, apod.) a siri sluzby, ale na druhou stranu jsou de facto stejne kvalitni jako tech co za pojisteni draze plati. V neposledni rade vsak autorka nezminuje atributy jako vetsi pragmaticnost a konzervativnost Americkych lekaru, kdo zbytecne nerozdavaji leky na trivialni, sezonni ci psychosomaticke nemoci jak je to naprosto normalni v CR; ci nezkorumpovanost Americkych lekaru vyrobci leciv, jak je to zjevne u lekaru Ceskych. Uz vubec autorka nezminuje, ze drtiva vetsina vydaju Americkeho zdravotnictvi je vydavana na lidi v duchodovem veku, od 65 let a vyse, coz je presne vek kdy se v CR pacienti chladnokrevne a zakonem (!) odepisuji a hazou pres palubu (mam v CR rodice, takze vim). O aspektu "slusnosti", chovani ci empatii Americkych lekaru snad ani nemusim hovorit...s manyry prumerneho Ceskeho lekare ci prumerne Ceske zdravotni sestry by v praci nevydrzeli dele nez 3 mesice. Suma sumarum: autorka poskytla svym clankem velmi neuplny a i nespravedlivy popis reality zdravotni pece v USA.

Zobrazit celé vlákno

+425
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 4. 2010 19:33, Leonard Herboczek

Vszechny kritiky muzu ujistit ze nevi o czem mluvi. zrzejmie se jedna o zbohatliky kterym vadi ze i obyczejny czloviek ma narok na vubec nieco. Pokud se niekomu ten americky system tak zamlova tak bych mu vrzele doporuczil aby se tam co nejrychleji vystiehoval. A pro ty co se zivi praci, sedte doma protoze co tu mate nenajdete v USA. Vsze je ok pokud je czloviek zdravy a ma decentni praci. Pokud v USA ztratite zdravi a tim i praci a pojistku- czeka vas jen zebrota a i smrt vzhledem k tomu ze na zachranu nemate narok pokud nemate penize ktere musite dat przed oszetrzenim. Jesztie pro informaci, USA je posledni stat na svietie kde narod je takovym zpusobem terorizovan lekarzi a rezimem. Lekarz bere 300 tis az 1 milion rocznie v zemi kde prumierny przijem na rodinu je kolem 25 tis na rok. to snad v czesku nepotrzebujeme. a co se tycze te decentni prace tak pokud jste czech tak ji asi neziskate vzhledem k tomu ze se bieznie pozaduje americke obczanstvi a szkoly. co je neamericke se zasadnie neuznava. to je forma americkeho rasismu proti cizincum. vierzte, vim co mluvim.

-59
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Indexy: jednoduchá investice do akcií

31. 10. 2007 | Michal Stupavský | 6 komentářů

Indexy: jednoduchá investice do akcií

Burzovní indexy mají pro drobného investora jednu podstatnou výhodu. Investicí do nich jakoby dotyčný nakoupil všechny akcie, které daný index obsahuje. Nemusí přitom o jednotlivých... celý článek

Zdravotnictví USA: zdraví k nezaplacení

23. 10. 2007 | Simona Ely Plischke | 11 komentářů

Zdravotnictví USA: zdraví k nezaplacení

Američané mají nejkvalitnější zdravotní péči na světě. Jenže ne každý si může dovolit být pojištěn a platit náklady, které s lékařskou péčí souvisejí. I proto za oceánem sílí hlasy,... celý článek

Dlužím, tedy jsem

31. 8. 2007 | Simona Ely Plischke | 5 komentářů

Dlužím, tedy jsem

Američané žijí na dluh a v podstatě je moc nezajímá, kolik za zboží celkem zaplatí. Stačí, že se splátky vejdou do jejich rozpočtu. Co je ovšem velmi zajímá, je jejich hodnocení v úvěrových... celý článek

Partners Financial Services