Jak vybrat pojištění na dovolenou

PR článek | rubrika: Jak na to | 1. 5. 2014
Jedete na dovolenou a chcete mít jistotu, že máte všechna potřebná pojištění? Pokrýt všechna rizika může být levnější, než si často lidé představují. Pojďme se podívat, jak a podle čeho vybrat správné pojištění na cesty.
Jak vybrat pojištění na dovolenou

Před každou cestou je nutné si uvědomit kam, proč a jak se chystáte. Podle toho dokážete docela snadno odhadnout rizika s cestou spojená a zaměřit se na výběr pojištění, které tato rizika pokrývá. Abyste získali jistotu, že vybíráte výhodné pojištění, porovnejte vždy více poskytovatelů. Čas i peníze vám v tomto případě ušetří online srovnávače pojištění – nabízejí rychlé porovnání a sjednání mnoha produktů pojišťoven.

Tři rizika cestování

Ať se nám to líbí, nebo ne, cestování s sebou přinášířadu rizik, pro která je nezbytné pojištění mít. Neměli byste zapomínat především na následující.

  1. Povinné ručení: Jedete-li na dovolenou vlastním vozem, je dobré se ujistit, že máte sjednané odpovídající povinné ručení do všech zemí, kterými budete projíždět. Seznam zemí, kde vaše povinné ručení platí, najdete na tzv. zelené kartě. Chytří a zkušení cestovatelé nezapomínají na to, aby jejich povinné ručení pokrývalo i výdaje za asistenční služby. V některých státech může být odtah porouchaného vozu velmi drahou záležitostí. Povinné ručení můžete uzavřít výhodně ZDE
  2. Cestovní pojištění: Zahrnuje přesně to, co si vy sami zvolíte. Základní varianty obvykle kryjí náklady léčebných výloh – zde věnujte pozornost výši krytí (doporučujeme nejméně 1 500 000), asistenční služby a pojištění zavazadel. Pokud jedete na lyže, nezapomeňte na připojištění zimních sportů. Výhodné cestovní pojištění s dostatečným krytím lze sjednat TADY
  3. Havarijní pojištění: Nepochybujeme o vašich řidičských schopnostech, ale stát se může cokoliv. Pokud si navíc zvolíte variantu s pojištěním odcizení vozidla, můžete si dovolenou užít opravdu bez starostí. Havarijní pojištění je dnes cenově výhodné a navíc si ho sjednáváte na celý rok. Nemusíte se pak o své auto bát, ani když jste doma.


Srovnejto.cz

 

Dovolená za odpočinkem, sportem nebo zábavou?

Není dovolená jako dovolená. Zatímco někdo nedá dopustit na svůj týdenní pobyt strávený na lehátku u moře, jiného lákají adrenalinové zážitky, dobrodružství a objevování dosud nepoznaného. Každý má své preference, které by se vždy měly odrážet také v parametrech cestovního pojištění.

Při výběru a sjednávání pojistky zdaleka nestačí pouze zvolit adekvátní účel cesty, kterým může být dovolená, sport, adrenalinové aktivity, obchod, studium, práce aj. (v závislosti na konkrétní pojišťovně). Přesvědčte se, že sjednaná pojistka skutečně pokrývá vše, co budete v zahraničí provozovat. I na relaxační dovolené u moře se můžete nechat zlákat na některou ze zážitkových plážových aktivit. Ty však bohužel bývají značně rizikové a také nebývají zahrnuty v klasickém cestovním pojištění. Proto se vyplatí na svoji pojistku myslet i přímo na místě a rozhodně se nepouštět do žádných rizikových aktivit, které ve své pojistce nemáte sjednané.

I při cestě na hory za lyžováním se vyplatí prostudovat rozsah pojistných rizik. Pojištění se vztahuje zpravidla na běžné lyžování na vyznačených trasách, ale úraz, který si způsobíte mimo sjezdovku, pochopitelně nezahrnuje. Obdobně je to s vysokohorskou turistikou, která v základu cestovního pojištění bývá omezena nejenom vyznačenými turistickými trasami, ale často také nadmořskou výškou.

Samozřejmě je také třeba počítat se všemi výlukami pojistky. Pojišťovny se logicky brání proti neodpovědným klientům například klauzulemi o protiprávním jednání nebo škodám způsobených vlastní vinou. Typicky například vylučují krytí lékařských výloh spojených s úrazy pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek.

Kdy a jak uzavřít pojištění na cesty

„Pojištění na dovolenou si můžete sjednat jednoduše online klidně i v den odjezdu. Výjimku tvoří některé druhy pojištění vozidel, u kterých je nutná prohlídka vozidla technikem, například pojištění předního skla,“ řekl nám Mgr. Daniel Kůs, provozovatel portálu srovnejto.cz, kde si můžete vybrat a sjednat pojištění na dovolenou během pár minut. Doklady o pojištění si vytisknete nebo uložíte do svého mobilního zařízení.

Na závěr pro vás máme ještě jednu dobrou zprávu – cestovní pojištění lze sjednat i v případě, že už jste na dovolenou odjeli.Podmínky se mohou ovšem lišit v závislosti na poskytovateli.

Více informací najdete na webu www.srovnejto.cz nebo na blogu.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

Partners Financial Services