Únor – měsíc pojištění: Češi si s pojištěním netykají

Česká asociace pojišťoven si nechala zpracovat exkluzivní průzkum o tom, čeho se bojíme, proti čemu a jak se pojišťujeme – a jestli vůbec pojištění rozumíme. V rámci měsíce pojištění přinášíme první část jeho výsledků.
Únor – měsíc pojištění: Češi si s pojištěním netykají

Všichni víme, že Nebojsa je jenom pohádková postava. A přece se mu tolik z nás chce podobat. Proti životním rizikům se pojistilo jen 62 procent respondentů, 32 procent populace si nepřipouští žádná rizika. Nepojištění prý spoléhají na finanční rezervu. Jenomže podle jiných průzkumů dobře víme, jak to s takovou finanční rezervou vypadá. A ostatně i v průzkumu pro Českou asociaci pojišťoven téměř polovina dotázaných říká, že na pravidelné spoření jim nezbývají peníze.

Rozumíme pojištění? Tragicky!

A dámy prominou, dámy tragičtěji.

Graf zvětšíte kliknutím

Součástí průzkumu byl i malý test finanční, nebo přesněji pojišťovnické gramotnosti. Výsledky jsou tristní. Téměř třetina respondentů by dostala čtyřku, jedenáct procent je zralých na reparát.

A protože průzkum se zaměřoval i na rozdíly mezi pohlavími, můžeme poukázat na to, že jedničku či dvojku by dostalo 34 procent mužů, žen však jen procent dvacet.

Pojistku mám – ale jaké má vlastnosti? Čert ví!

Že Češi často neznají vlastnosti svého pojištění, odhaluje následující paradox: Celých 64 procent lidí sice tvrdí, že si nedokáže představit svůj život bez jakéhokoli pojištění, jenže jakmile by přišly těžší časy, 44 procent z nich by pojistku bez velkého váhání zrušilo. Bez ohledu na to, jak by rušení bylo finančně nevýhodné (o ztrátě pojistné ochrany nemluvě). Řada z nás si totiž podle průzkumu ani neuvědomuje, jaké důsledky může předčasné vypovězení pojistné smlouvy, konstruované na desítky let, mít.

Na nedostatečně hluboké porozumění životnímu pojištění poukazuje další výsledek. „Životní pojištění sjednané mají sice dvě třetiny české populace, pojistná ochrana je ale nedostatečná,“ komentuje ho manažerka vzdělávání a komunikace České asociace pojišťoven Marcela Kotyrová. „Téměř polovina lidí platí totiž roční pojistné u životního pojištění do sedmi tisíc korun ročně, což – zohlední-li se také část investičního pojistného – odpovídá pojistné částce na smrt okolo 250 000 Kč. Taková částka by ovšem málokomu pomohla řešit například trvalou invaliditu a s ní související výpadek příjmů, zejména, jedná-li se například o mladou rodinu. Jako optimální pro krytí životních rizik doporučujeme dvoj- až trojnásobek ročního příjmu.“

Majetková podpojištění

Téměř tři čtvrtiny respondentů zaplatí ročně za pojištění domácnosti do dvou tisíc korun. Co se týče pojištění nemovitosti, jsou výsledky obdobné – na 69 procent tázaných platí ročně do tří tisíc korun. 67 procent lidí si myslí, že jejich pojistka je dostatečně vysoká, jenže zkušenosti odborníků jsou opačné. „Výše nejčastěji vydávaného pojistného ukazuje na průměrnou pojistnou částku 320 tisíc u pojištění domácnosti a jeden a půl milionu u pojištění nemovitosti. To není mnoho. Pojistná částka představuje maximální možné pojistné plnění v případě škody a měla by vždy odpovídat skutečné hodnotě našeho majetku,“ říká Marcela Kotyrová.

Anketa

Čeho se nejvíc bojíte?

Pro třetinu národa nebezpečí neexistuje

Průzkum zachytil také rozdíly v přístupu k pojištění mezi muži a ženami a pokusil se rozdělit Čechy podle postoje k pojištění do několika typů.

Na základě naměřených dat je mezi námi podle postoje k pojištění možné vyčlenit čtyři osobnostní typy. „Opatrných Čechů s pozitivním postojem k pojišťování je 43 procent, pragmatických Čechů, kteří kladou důraz na aspekt finanční výhodnosti pojištění je 11 procent. Pro 14 procent nedůvěřivých je charakteristický názor, že pojištění nás ve finále stejně neochrání a 32 procent Čechů je lehkovážných a rizika si ve svém životě nepřipouštějí,“ konkretizoval Kamil Kunc z agentury NMS Market Research, která průzkum realizovala.

Pokud se zaměříme na důvody, které nás vedou k uzavírání pojistky, můžeme najít řadu zajímavých rozdílů mezi pohlavími. Ženy se totiž nejvíc obávají úmrtí a ztráty střechy nad hlavou, zatímco muži naopak vidí největší riziko ve ztrátě zaměstnání či v závažném onemocnění. K životnímu pojištění ženy častěji přistupují jako prostředku k zajištění svých dětí, muži jej vnímají více jako spořicí produkt.

Pokud bychom chtěli muže a ženy roztřídit do výš zmíněných typů, pak ženy jsou, pokud jde o pojištění, častěji opatrné nebo lehkovážné, muži zase dominují v kategoriích nedůvěřivý a pragmatický.

Únor měsíc pojištění

O zvýšení finanční gramotnosti v oblasti pojišťovnictví kontinuálně usiluje kampaň České asociace pojišťoven Únor – měsíc pojištění. Jejím každoročním cílem je předávat veřejnosti souhrnné a nezávislé informace, včetně nejrůznějších praktických rad a doporučení. Kampaň se každý rok zaměřuje na jinou oblast pojištění, letošní ročník je ale výjimečně věnován průzkumu, který jde napříč všemi pojistnými oblastmi a zkoumá, jak jsou Češi pojištění, jak se orientují mezi pojistnými produkty, jaký maji k pojištění vztah a jaké jsou jejich zkušenosti s ním.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Retro i sci-fi. Pojištění včera, dnes a zítra

5. 2. 2013 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Retro i sci-fi. Pojištění včera, dnes a zítra

Některé věci se nemění – a je to tak dobře. Jiné se mění a je to taky dobře. Třeba životní pojištění za dvacet let vyrostlo a zkultivovalo se. To ovšem neznamená, že by nebylo co vylepšit.... celý článek

Zaměstnavatelé si můžou z daní odečíst vyšší příspěvky na penzijko a životní pojištění. Přidají vám?

24. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 20 komentářů

Zaměstnavatelé si můžou z daní odečíst vyšší příspěvky na penzijko a životní pojištění. Přidají vám?

Zaměstnavatelům se od začátku roku nabízí možnost zvýšit příspěvek svým zaměstnancům na penzijní připojištění a životní pojištění. Vést by je k tomu měla především možnost vyšší daňové... celý článek

Česká pojišťovna už nebude česká. A bude slušnější?

14. 1. 2013 | Dušan Šídlo | 22 komentářů

Česká pojišťovna už nebude česká. A bude slušnější?

Česká pojišťovna, jeden z klenotů nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, definitivně prodána Italům! Po minutě ticha a připomenutí úspěchů vzpomeňme i na její hříchy.

Pojišťovák roku Martin Žáček: Nejvíc mě trápí regulace z Bruselu

15. 12. 2012 | Martin Vlnas | 6 komentářů

Pojišťovák roku Martin Žáček: Nejvíc mě trápí regulace z Bruselu

Když nedávno šéfové českých pojišťoven vybírali ze svého středu Pojišťováka roku 2012, nejvíc hlasů dostal Martin Žáček, předseda představenstva a generální ředitel UNIQA pojišťovny.... celý článek

Pánové, kdyby pojišťovna mohla, ožení vás!

6. 12. 2012 | redakce Peníze.CZ

 Pánové, kdyby pojišťovna mohla, ožení vás!

Když vám pojišťovna radí, jak žít zdravě, nemyslí to s vámi dobře! Tedy třeba i myslí, ale především myslí na sebe.

Partners Financial Services