Nejsou prachy? Zahojím se na pojišťovně!

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 22. 11. 2012 | 2 komentáře
Zdá se, že začínáme mít hluboko do kapsy. Počet pojišťovacích podvodů stoupá o desítky procent! Pojišťovny posilují detektivní týmy.
Nejsou prachy? Zahojím se na pojišťovně!

Pojistných podvodů v České republice přibývá raketovým tempem. A jen těžko můžeme očekávat, že by se měla situace v dohledné době zlepšit. Alarmující je fakt, že se k nim kromě notorických podvodníků a organizovaných zločineckých skupin stále častěji uchylují i „situační pachatelé“ – tedy ti, kteří chtějí využít situace, například „přifouknout“ poškození auta nebo využít starší zranění, aby z pojišťovny dostali tučné odškodné. Zástupci pojišťoven se shodují na tom, že podstatnou roli hraje nepříznivá ekonomická situace, kterou začíná na vlastní kůži pociťovat čím dál víc Čechů. „Stále platí, že vždy, když se zhoršuje ekonomická situace, jsou lidé víc náchylní k podvodné činnosti. Pojišťovny tyto tendence registrovaly opakovaně již v minulosti, a proto se důsledně na tuto oblast zaměřují. Výsledkem toho byl loňský rekord, kdy jen detektivové České pojišťovny odhalili pojistné podvody za více než 338 milionů korun,“ říká Tomáš Zavoral, tiskový mluvčí České pojišťovny. Už teď je jasné, že výsledky za rok 2012 budou opět rekordní. Za prvních devět měsíců letošního roku totiž Česká pojišťovna eviduje pojistné podvody přesahující částku 321 milionů korun, což je o čtvrtinu víc než ve stejném období roku 2011. Nárůst počtu pojistných podvodů o desítky procent hlásí v tomto roce i ostatní pojišťovny. „Za poslední dva roky sledujeme nárůst například fingovaných úrazů, často i u vrcholových sportovců. Zaznamenali jsme také případy sebepoškození, jen aby klienti získali peníze z úrazového pojištění. A v roce 2011 se objevil nový fenomén – úmyslně založené požáry. Celkem jsme v roce 2011 registrovali kolem 1500 požárů, z toho přes 500 jich bylo úmyslně založeno,“ upozorňuje tiskový mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Kde se podvádí nejvíc

Česká pojišťovna: Stejně jako vloni patří i letos mezi nejproblematičtější regiony Praha, Jihočeský a Plzeňský kraj. Naopak Zlínský kraj a Vysočina patří dlouhodobě k regionům, kde evidujeme nejmenší snahu o pojistné podvody. Svou roli zde jistě sehrává i to, že v těchto krajích není taková koncentrace organizovaných skupin jako například v Praze či středních Čechách. Navíc podle počtu obyvatel jde spíše o menší kraje naší republiky a s menším počtem okresních měst. Právě anonymita větších sídel přitom pojistným podvodům nahrává.

Kooperativa: Celkově lze říci, že největší výskyt pojistných podvodů je v Praze, na severní Moravě, Mostecku nebo Ústecku. K nejméně problematickým regionům z pohledu pojistných podvodů patří Východní Čechy.

Generali: Z regionálního pohledu je nejvyšší frekvence podvodů v Praze, středních Čechách a na severní Moravě. Dlouhodobě podvádějí nejméně Jihočeši.

Jaké podvody jsou nejčastější

Ze statistik českých pojišťoven vyplývá, že se klienti nejčastěji uchylují k podvodům v oblasti pojištění motorových vozidel, výjimkou nejsou ani podvody při pojištění majetku a pojištění odpovědnosti. Pokusy o podvod u cestovního či životního pojištění nejsou tak běžné. „Většina podvodů se týká pojištění motorových vozidel, intenzivně však roste objem odhalených podvodů v pojištění majetku a odpovědnosti za škodu, a to jak v občanském pojištění, tak mezi malými a středními podnikateli,“ říká Tomáš Zavoral z České pojišťovny. Zvýšený počet pojistných podvodů v podnikatelském sektoru se objevuje také v údajích ostatních pojišťoven.

Zajímavým jevem v oblasti pojistných podvodů je také jejich sezónnost. „Během letních měsíců počet podvodů na vozidlech zpravidla klesá. Objevují se naopak případy podvodů u pojištění léčebných výloh v zahraničí nebo odpovědnosti za škody,“ říká Milan Káňa z Kooperativy. Specifické jsou v tomto ohledu podvody u životního pojištění, ke kterým dochází průběžně během celého roku. Odborníci se shodují na tom, že sezónnost některých pojistných podvodů je důsledek toho, že se o ně lidé pokoušejí zpravidla až v okamžiku, kdy dojde k reálné škodě. Princip se takřka vždy opakuje. Klient nahlásí pojistnou událost, která se skutečně stala. Současně ale hlásí škody, ke kterým nedošlo. Proto se nehody motorových vozidel řeší především na podzim a v zimě, pojistné podvody úrazového pojištění zase v době letní a zimní turistické sezóny.

Fantazii se meze nekladou

Pojišťovny se při pokusech o pojistné podvody setkávají se stále větší vynalézavostí a drzostí. V oblasti pojištění motorových vozidel často dochází k případům, kdy si klienti přivezou ze zahraničí vrak luxusního automobilu, který následně při pojištění vydávají za auto v perfektním stavu a o pár týdnů či měsíců později se snaží nárokovat vysoké odškodné za jeho poškození při fingované havárii.

Neobvyklý případ v oblasti pojištění majetku zaznamenala Česká pojišťovna, jejíž klient nahlásil, že mu vichřice a krupobití poškodily stodolu tak silně, až došlo k jejímu částečnému zborcení. „Pracovníkům odboru likvidace bylo hned podezřelé, že tentýž člověk hlásil podobnou škodu na svém majetku už v únoru roku 2010. Tehdy se rovněž jednalo o stodolu, nicméně poškozenou tíhou sněhu, za což klient vyinkasoval pojistné plnění ve výši téměř šesti set tisíc korun,“ přibližuje případ Tomáš Zavoral z České pojišťovny. Pojistnou událost začali vyšetřovat detektivové, kteří zjistili, že nemovitost nebyla po škodě z roku 2010 nijak opravena, což prokázal i letecký pohled zachycený v Google Maps. Na leteckém snímku bylo totiž patrné shodné poškození hospodářské budovy, které již klient hlásil v únoru 2010. Klient tak neputoval do banky pro výplatu pojistné události, ale před soud, kde mu hrozí až několikaleté vězení.

Jiný kuriózní případ v letošním roce evidovala Pojišťovna České spořitelny. „Zaměstnankyně jedné z nemocnic během dvou let nahlásila pojišťovně 25 pojistných událostí, z toho jich bylo 24 podvodných. Žena vytvářela fiktivní lékařské zprávy úrazů na členy své rodiny a používala razítko oddělení nemocnice, ve které pracovala. Odhalená škoda se vyšplhala do statisíců korun,“ popisuje Jana Jirásková, tisková mluvčí Pojišťovny České spořitelny.

Kdo nefixluje, není Čech, hop hop hop

Češi, národ podvodníků?

Za poslední roky stoupl v České republice počet pojistných podvodů několikanásobně. Klienti pojišťoven vymýšlejí stále nové triky a fígle, nezahálejí ale ani pojišťovny – vyvíjejí propracované IT systémy a tvoří početné detektivní týmy, které jdou podvodníkům po krku.  

Anketa

Jsou Češi národ podvodníků?

Podvodníkům v patách

Současně s nápaditými inovacemi podvodníků vylepšují své metody odhalování podvodů i detektivní týmy pojišťoven. „Systém odhalování pojistných podvodů samozřejmě neustále zdokonalujeme. Máme propracované procesy a IT nástroje, které pracují s definovanými indikátory pojistných podvodů a umožňují včasné varování a odhalování pokusů o pojistný podvod v jeho počáteční fázi. Na dalším šetření spolupracujeme s detektivy i Policií ČR,“ říká Jana Jirásková z Pojišťovny České spořitelny. Výrazný posun navíc nastal také ve vzájemné komunikaci pojišťoven, které pociťují hrozbu zvýšeného výskytu pojistných podvodů, takže mezi sebou spolupracují mnohem častěji, než bylo dříve běžné.

Z tohoto rodu je i novinka – projekt SVIPO, který spustila Česká asociace pojišťoven na začátku letošního roku. Jedná se o detekční systém, který nenahrazuje dosud užívané metody na úrovni jednotlivých pojišťoven, ale umožňuje systematicky odhalovat některé typy podvodů, které jsou páchány „napříč trhem“ a dosud takto odhalovány být nemohly. „Data o pojistných událostech se shromáždí na jednom místě a vzájemně porovnají dle určených parametrů. Pokud výsledky porovnání vykazují podezřelé okolnosti, jsou o nich dotčené pojišťovny systémem informovány, aby mohly příslušné pojistné události detailněji prověřit. Aktuálně systém pracuje s daty pojištění motorových vozidel, tedy pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a havarijního pojištění vozidel. V další etapě plánujeme využití systému i pro oblast pojištění majetku,“ vysvětluje Ondřej Karel, vedoucí Oddělení pojistných produktů a prevence pojistného podvodu České asociace pojišťoven.

Bude hůř

Zástupci všech oslovených pojišťoven připouštějí, že situace kolem pojistných podvodů se bude zhoršovat. Česká ekonomika podle nich ještě není ani zdaleka z nejhoršího pryč a počet Čechů, kteří se dostávají do existenciálních problémů, jež se v mnoha případech snaží vyřešit právě pojistným podvodem, nadále poroste. Smutné je také to, že se řada „situačních pachatelů“ domnívá, že jim v případě odhalení hrozí jen nevyplacení pojistného plnění. Zápis v trestním rejstříku přitom jejich životní situaci jen mnohem zhorší.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

pojistný podvod, pojišťovny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Úraz, nemoc, pojištění: co se (ne)vyplatí

6. 3. 2012 | Tomáš Michalička | 7 komentářů

Úraz, nemoc, pojištění: co se (ne)vyplatí

Když pojišťovna vymýšlí, kolik si za jaké (při)pojištění řekne, její matematici se snaží na základě dat a statistik co nejlíp zjistit, kolik asi bude vyplácet na pojistném plnění. Započítá... celý článek

Fixluju, fixluješ, fixlujeme: národní rekord v pojistných podvodech padl!

2. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Fixluju, fixluješ, fixlujeme: národní rekord v pojistných podvodech padl!

Takřka všechny pojišťovny působící v České republice hlásí výrazný nárůst pojistných podvodů. Nahrané dopravní nehody, fingované krádeže vozidel, záměrně založené požáry nemovitostí,... celý článek

Martin Žáček: Češi ročně spáchají pojistné podvody za stamiliony

12. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Martin Žáček: Češi ročně spáchají pojistné podvody za stamiliony

Zajímá vás, jaká je šance, že se pomocí GPS zabezpečení podaří zachránit ukradené auto? Jaké pojišťovací podvody zkoušejí čeští řidiči nejčastěji? Bourají více ženy, nebo muži? O tom... celý článek

Pojišťovny očekávají nárůst podvodů

10. 10. 2011 | Světlana Rysková | 7 komentářů

Pojišťovny očekávají nárůst podvodů

Na jedné straně může pachatele čekat až deset roků kriminálu. Na druhé si může přijít na miliony korun. Pokud je na takovou sumu pojištěný. Pojistné částky ovšem rostou a pojišťovny... celý článek

Čechům docházejí peníze. Zkoušejí proto podvádět pojišťovny

10. 8. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Čechům docházejí peníze. Zkoušejí proto podvádět pojišťovny

Pojišťovny v Česku hlásí poměrně vysoký růst počtu pojistných podvodů. Souvisí to prý i se zhoršující se finanční situací rodin. Když už neví, kde peníze vzít, zkusí oblafnout pojišťovny. celý článek

Partners Financial Services