Čeká nás s novým občanským zákoníkem revoluce v pojištění?

Jakub Fürst | rubrika: Co se děje | 5. 4. 2012 | 6 komentářů
Čeká nás s novým občanským zákoníkem revoluce v pojištění?
V roce 2014 by měl vstoupit v platnost nový občanský zákoník. Změna klíčového právního předpisu se pravděpodobně dotkne každého z nás. A je pravděpodobné, že malou revoluci způsobí i v pojištění.

„Jedním z hlavních důvodů, proč se pojišťovny novým občanským zákoníkem vůbec zabývají, je skutečnost, že se do něj kompletně vracejí paragrafy týkající se pojistné smlouvy, které byly dříve vyčleněny do samostatného zákona,“ říká manažerka vzdělávání a komunikace České asociace pojišťoven Marcela Kotyrová. Co z toho vyplývá? „Všechny pojistné podmínky a další dokumenty, které pojišťovny v současnosti používají, se dnes odkazují na zákon o pojistné smlouvě. Nyní budou pojistitelé muset všechny změny plošně i individuálně implementovat do svých materiálů, což bude generovat nemalé náklady, jež se s největší pravděpodobností promítnou do ceny pojištění,“ pokračuje Marcela Kotyrová. Samotné zahrnutí pojistné smlouvy do nového občanského zákoníku však není jedinou změnou, která bude mít dopad na pojistný trh.

Náhrada majetkových škod a nemajetkové újmy

Broker 2012

Společnost SmithNovak organizuje dne 23. května v pražském hotelu Yasmin setkání českých a slovenských zprostředkovatelů finančních služeb – Broker 2012.

Akce je určena pro ředitele zprostředkovatelských společností a ředitele externí distribuce a bude se zabývat novými výzvami a trendy, které vyplývají z regulace trhu.

SmithNovak

Jednou z dalších změn je náhrada majetkových škod, které byly do nynějška primárně hrazeny v penězích. Od roku 2014 má být primární variantou náhrady škody její „uvedení do předešlého stavu“. „To může vést k požadavkům poškozených uvést do původního stavu i věc či vozidlo, u nichž by cena opravy přesáhla hodnotu věci či vozidla nebo u nichž není uvedení do původního stavu ani technicky možné. Je pravděpodobné, že by tak mohlo docházet ke sporům mezi pojistitelem a klientem o to, zda se ve vybraných případech nejedná o obohacení poškozeného a zda je náhrada opravdu adekvátní,“ vysvětluje Kotyrová. 

Obtížně realizovatelné bude v praxi i nové vymezení výše náhrady nemajetkové újmy. Pod tu lze zahrnout např. způsobené duševní útrapy nebo obavy ze ztráty života, které dosud nebyly odškodňovány. „Protože stanovování výše odškodnění nebude upraveno žádným dalším právním předpisem a pojistitelé nemají s vyplácením nemajetkové újmy historicky zkušenosti, lze i zde předpokládat vysoké procento soudních sporů,“ doplňuje manažerka vzdělávání a komunikace.

Jaká je skutečná hodnota zdraví?

Anketa

Herečky a modelky si nechávají pojistit nohy, zadnice, poprsí, zkrátka části těla, které snad ovlivňují výši jejich příjmů, zpěváci si podobně pojišťují hlasivky. Kdyby byly samostatné pojistky částí těla v běžné nabídce, po které byste sáhli?

Zásadní problém bude pro pojišťovny představovat úprava v oblasti náhrady škod na zdraví. Vyhláška, podle níž se v současné době tyto náhrady vyplácejí a která poskytuje základní parametry pro odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění, pozbyde s novým občanským zákoníkem platnosti. Argumentací pro tuto změnu je tvrzení, že náhrada škody na zdraví nemůže být stanovena dopředu, protože každý z nás může onu škodu sám na sobě pocítit naprosto rozdílně. Nový občanský zákoník v této oblasti pouze stanovuje škůdci povinnost odčinit při ublížení na zdraví újmu poškozeného peněžitou náhradou, vyvažující plně vytrpěné bolesti a další nemajetkové újmy. Pojistitelům bude chybět vodítko pro odškodňování tak subjektivní kategorie náhrady škody, jakou je škoda na zdraví.

Dá se očekávat, že výplaty pojistného plnění se kvůli zcela individuálnímu stanovování výše plnění v budoucnu zpozdí. Stejně jako v minulém případě je pravděpodobné, že z celé situace nejvíc získají právní kanceláře, které se budou sporům o výši náhrad věnovat. Pojišťovny budou též nuceny tvořit vyšší rezervy, což bude mít vliv na růst ceny pojištění. „Zájmem pojišťoven je, aby v oblasti rizikového pojištění ceny nerostly. Lidé v České republice obecně stále nejsou dostatečně pojištěni a případný nárůst cen tento problém ještě prohloubí,“ shrnuje postoj pojišťoven Marcela Kotyrová.

Velké změny

Výš nastíněné příklady představují jen některé problematické části nového občanského zákoníku, nicméně demonstrují, že změny, které budou pojišťovny v souvislosti s jeho zavedením nuceny uskutečnit, nejsou zanedbatelné. „Hlavní výhodou nového občanského zákoníku má být větší srozumitelnost pro běžného člověka. Z právního hlediska z něj však pro pojišťovny i jejich klienty vyplývá velká míra nejistoty,“ uzavírá manažerka vzdělávání a komunikace České asociace pojišťoven Marcela Kotyrová.

Nezávislé a objektivní informace o životním i neživotním pojištění, včetně nejrůznějších praktických rad a doporučení, naleznete na internetovém rozcestníku www.jaksepojistit.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 4. 2012 12:10, Petr S.

Autor si diletantsky plete rozdíl mezi "platností" zákona a jeho "účinností".

Občanský zákoník už je totiž PLATNÝ, a to dnem jeho zveřejnění ve sbírce zákonů. Od 1.1.2014 nastane jeho ÚČINNOST...

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 4. 2012 10:56, j. fišer, třebíč

doopravdická revoluce, a nejen pojištění, nastane asi tak rok po pádu této vládní chunty

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jedinečné, špičkové, nejlepší a ohnivzdorné spoření na penzi: Eventus

9. 2. 2012 | Dušan Šídlo | 165 komentářů

Jedinečné, špičkové, nejlepší a ohnivzdorné spoření na penzi: Eventus

Důchodové pojištění Eventus se prodává jako „špičkový a jedinečný“ spořicí produkt k zabezpečení na důchod. Pojďme se tedy podívat, v čem tkví ona jedinečnost. A odpusťte autorovi,... celý článek

Fixluju, fixluješ, fixlujeme: národní rekord v pojistných podvodech padl!

2. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Fixluju, fixluješ, fixlujeme: národní rekord v pojistných podvodech padl!

Takřka všechny pojišťovny působící v České republice hlásí výrazný nárůst pojistných podvodů. Nahrané dopravní nehody, fingované krádeže vozidel, záměrně založené požáry nemovitostí,... celý článek

Pojištění nadstandardů brzy v Česku. Půjde o miliardy?

16. 1. 2012 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Pojištění nadstandardů brzy v Česku. Půjde o miliardy?

Od začátku ledna si můžete připlácet za první nadstandardy. Ruku v ruce s nimi brzy půjde nabídka nového soukromého pojištění. Pojišťovny už si brousí zuby. Může jít o miliardy. Přečtěte... celý článek

UNIe nám v pojištění naordinovala UNIsex. Co si o tom myslíte?

15. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

UNIe nám v pojištění naordinovala UNIsex. Co si o tom myslíte?

Bezpohlavnost jedna bruselská! Za rok začne platit nařízení Evropského soudního dvora, podle něhož musí pojišťovny v Unii sjednotit ceny pojištění pro ženy a pro muže. Žádnou diskriminaci... celý článek

Malé peníze: Investiční životní pojištění. Chytré „dva v jednom“?

9. 11. 2011 | Jan Müller | 11 komentářů

Malé peníze: Investiční životní pojištění. Chytré „dva v jednom“?

Když se na trhu objevil první šampon a kondicionér v jednom, byl to marketingový trhák. Profesionálové kadeřníci ovšem zůstávali u dvou lahviček. A světe div se – chodí mezi námi řada... celý článek

Partners Financial Services