Pojištění: co dostanete za své peníze

Pojištění: co dostanete za své peníze
Cenu pojištění, podobně jako každou jinou, určuje především nabídka a poptávka. Na to, s jakou nabídkovou cenou svých produktů jdou na trh pojišťovny, má ovšem vliv celá řada faktorů, kromě jiného i nabídka připojištění a doplňkových služeb, které pojišťovna k základnímu produktu přibaluje.

V předchozích dvou textech jsem psal o konstrukci cen převážně životního pojištění:

Dnes se podíváme alespoň zběžně na další typy (při)pojištění.

Asistenční služby

V poslední době přišla řada pojišťoven s různými asistenčními službami. Typické byly původně pro cestovní pojištění – součástí servisu, který pojišťovna nabízela, byla kromě samotného pojištění také znalost cizího prostředí a jazyka –, dnes však asistenční služby můžeme najít jako doplněk pojištění nejrůznějšího typu, od pojištění osob až po pojištění majetku.

Velmi často jsou tyto služby jaksi povinné; občas se tváří, že jsou zdarma, občas se za ně otevřeně vybírá poplatek. Cena připojištění je až na výjimky výmluvným ukazatelem toho, co můžeme čekat. Škála poskytovaných služeb je poměrně široká: od pouhého poskytnutí telefonního čísla přes domluvení schůzky až po zaplacení veškerých nákladů souvisejících s vyřizováním dané pojistné událostí, včetně úklidu a všemožných posudků a právních služeb.

Při sjednávání podobného pojištění je víc než vhodné přesvědčit se podrobně, jakou asistenci pojišťovna garantuje a jestli její cena je přiměřená. Jako jakési varování můžeme doporučit rok starý článek o asistenčních službách k autopojištění:

Pojištění schopnosti splácet

Velmi atraktivní pojištění, které se dnes nabízí snad ke každému normálnímu úvěru včetně kreditních karet. Velmi často se za sjednání tohoto pojištění poskytuje sleva na úrokové sazbě nebo na poplatcích, ve vzácných případech dokonce i klesne splátka úvěru, ve výsledku však toto pojištění bývá velmi drahé. Nevýznamnou okolností je i relativní krátkodobost tohoto pojištění, i u hypotéky s třicetiletou splatností se pojištění schopnosti splácet sjednává zpravidla jen na pět let. Poté končí a klient má možnost pojistit se znovu. Tedy za předpokladu, že je ještě pořád zdravý. Spolu s koncem pojištění pochopitelně končí i úrokové zvýhodnění, takže to, co jsme do teď ušetřili, bance, respektive pojišťovně, vrátíme, a to i s úroky. Je tomu tak proto, že cena za pojištění schopnosti splácet se přičte k celkovému dluhu, takže zbývající jistina je vyšší, než by byla bez něj.

Více nástrahy, ale také výhody pojištění schopnosti splácet rozebírá ne Peníze.cz třeba článek Pojištění u bank má své limity.

Majetkové pojištění

Zatímco u životního pojištění, nebo obecněji u pojištění osob, je cena až na drobné výjimky ovlivněna především atraktivitou nabízených rizik, u majetkového pojištění hraje významnou roli množství pojistných podvodů, jejichž dopady se pojišťovna svou cenovou politikou snaží nějak odbourat. Např. Generali pojišťovna ve své tiskové zprávě uvádí, že celých 99 procent z odhalených pojistných podvodů připadá na jiné než životní nebo cestovní pojištění. Prim přitom hrají motorová vozidla, a to s podílem téměř tři čtvrtiny. Díky relativně malým pojistným částkám je ale podíl na prokázané hodnotě pojistných podvodů jen o málo větší než poloviční.

Chcete si být při sjednávání pojistky jistí? Pojistěte se!

V pojistných podmínkách jsou podrobně definována jednotlivá pojištěná rizika včetně výluk. Mezi výlukami klidně můžete najít i svůj oblíbený sport, nebo dokonce i zaměstnání. Ale aby to nebylo tak jednoduché, pojistné podmínky k pojistce nemusí být jen jedny...

Anketa

Dělá vám potíže čtení pojistných smluv?

Dostanete do ruky podmínky všeobecné, které dávají pojištění rámec a obsahují podmínky společné pro všechna nabízená (při)pojištění, a dále podmínky zvláštní nebo doplňkové. Ty rozvádějí všeobecné podmínky s ohledem na konkrétní pojistné riziko. Často se stává, že některou výluku (a na potvoru tu, která se nám opravdu nehodí do krámu) najdeme právě až v těch podrobnějších pojistných podmínkách. Nebo je tu naopak napsáno, že v tomto konkrétním případě se výluka ze všeobecných podmínek neuplatní.

Pokud i přes ujištění poradcem máme nad některou formulací obavu, že by pojišťovna v našem případě z nějakého důvodu neplnila, existuje tu pro vás pojistka. Tou je povinný formulář Zjištění potřeb zájemce o pojištění, který slouží k zaznamenání projevů vůle klienta. To znamená, že v něm můžeme například do kolonky rozsah pojistné ochrany či ostatní uvést, že si například výslovně přejeme být zajištění i při sportu. Povinností poradce je pak vybrat takové pojištění, které požadovanou pojistnou ochranu poskytne, nebo přinejmenším upozornit, že v daném případě to možné není. Jinak je to on, kdo odpovídá za vzniklou škodu.

Autor je finanční poradce Partners

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 3. 2012 21:32, eďa

Leda poslat k šípku, všechny ty rádoby poradce a analytiky, naopak poradit si sám, žádnou pojistku rozhodně neuzavírat - nevykrmovat parazity.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Když se hroutí pyramida: šest milionů pokuty pro Institut finančního poradenství

7. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 35 komentářů

Když se hroutí pyramida: šest milionů pokuty pro Institut finančního poradenství

Studenti, matky na mateřské a lidé bez práce, kteří akutně potřebují peníze. Na ty byla stavěná pyramidová hra Institutu finančního poradenství. Stížnosti na jeho podivné metody se... celý článek

Zabezpečení auta: pořídíte ho už za tisícovku a ušetříte na pojistce

7. 3. 2012 | Jindřich Hradecký | 23 komentářů

Zabezpečení auta: pořídíte ho už za tisícovku a ušetříte na pojistce

Skoro čtvrtinu celkové kriminality Česka tvoří krádeže aut a vykrádání věcí z nich. O vůz u nás přijdou každou hodinu dva majitelé, dalších pět si vyčítá, co v něm nechala. Přitom ochrana,... celý článek

Úraz, nemoc, pojištění: co se (ne)vyplatí

6. 3. 2012 | Tomáš Michalička | 7 komentářů

Úraz, nemoc, pojištění: co se (ne)vyplatí

Když pojišťovna vymýšlí, kolik si za jaké (při)pojištění řekne, její matematici se snaží na základě dat a statistik co nejlíp zjistit, kolik asi bude vyplácet na pojistném plnění. Započítá... celý článek

Pojištění: Evropa hlídá i rovnost českých pohlaví

29. 2. 2012 | Jakub Fürst | 12 komentářů

Pojištění: Evropa hlídá i rovnost českých pohlaví

Konec „zvýhodňování“ žen! Zvyšování cen jejich životního pojištění se neúprosně blíží. Evropské pojišťovny musí do 21. prosince 2012 u nových smluv sjednotit sazby pojištění pro ženy... celý článek

Cena pojištění: kde končí pojištění a začíná loterie

27. 2. 2012 | Tomáš Michalička | 8 komentářů

Cena pojištění: kde končí pojištění a začíná loterie

Pojišťovny mají jako všechny firmy především jeden cíl: vydělávat vlastníkům, akcionářům peníze. Nejraději by tedy nabízely co nejdražší pojištění, ze kterého by pokud možno nemusely... celý článek

Partners Financial Services