Pojišťovny čeká pohlavní revoluce

Dušan Šídlo | rubrika: Co se děje | 1. 3. 2011 | 9 komentářů
Pojišťovny čeká pohlavní revoluce
Na základě dnešního rozhodnutí Evropského soudního dvora (European Court of Justice) nemohou pojišťovny účtovat nižší pojistné ženám. Co to znamená pro klient(k)y pojišťoven?

Dne 1. března 2011 vydal Evropský soudní dvůr rozhodnutí, kterým zakazuje používat rozdílné sazby pro muže a ženy. Brát v úvahu pohlaví při výpočtu pojistného je považováno za diskriminaci. Pojišťovny měly dosud z evropské směrnice výjimku, která rozdílné pojistné pro muže a pro ženy umožňovala. Tuto výjimku však napadla u Evropského soudního dvora belgická skupina spotřebitelů Test-Achats. Soud dnes rozhodl v jejich prospěch a evropským pojišťovnám dal čas na nápravu do 21. prosince 2012.

Ženy by měly platit stejné pojistné jako muži

Co toto rozhodnutí znamená? V první řadě popírá jeden z hlavních principů pojištění, kterým je individuální ocenění rizika. Komerční pojištění není jako sociální pojištění tolik založeno na solidaritě, ale především na zohlednění rizikovosti každého klienta.

Dnes ženy platí u všech pojišťoven výrazně méně v případě pojištění úmrtí, u některých pojišťoven mají rovněž slevy na úrazovém pojištění a havarijním pojištění. Nejde přitom o žádnou pozitivní diskriminaci, sociální zvýhodnění nebo vychytralou marketingovou akci. Jediným a skutečným důvodem je statistika – ženy se průměrně dožívají vyššího věku než muži, jsou u nich méně časté úrazy a při dopravních nehodách za sebou zanechávají finančně méně vážné škody.

Anketa

Mají ženy platit stejné vysoké pojištění jako muži?

Sjednocení sazeb pro muže a pro ženy by se také výrazně dotklo výplat penzí. Průměrná délka dožití se v případě tuzemské populace sice neustále prodlužuje, ale rozdíl mezi pohlavími zůstává stále na stejné úrovni – zhruba sedm let. Muži tak mají nižší důchod než ženy. Případné sjednocení by vedlo ke zdražení (snížení) penze, které pojišťovny vyplácejí mužům.

Za pojištěním do méně "korektních" krajů?

Pokud toto rozhodnutí vejde v platnost, bude to pro pojišťovny znamenat nárůst administrativních nákladů, které zaplatí všichni klienti. Rovněž to může znamenat technické problémy u již existujících pojištění, která jsou kalkulována za určitých předpokladů, zdražení pojištění v průběhu jeho trvání by klienti nesli velmi těžce. Na to, jaký bude další vývoj, si musíme nějakou chvíli ještě počkat. Vzniknou pojišťovny, které budou poskytovat produkty pouze ženám nebo pouze mužům? Nebo budeme levnější pojištění kupovat od neevropských pojišťoven, na které se rozhodnutí Evropského soudního dvora nevztahuje?

Autor je pojistným analytikem společnosti Partners a autorem knihy Život jako riziko

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 3. 2011 9:29, comment

Výborně, blýská se na lepší časy. Do 31.12.2013 pak budou muset pojišťovny přestat znevýhodňovat při uzavírání životního pojištění klienty s nevyléčitelnými chronickými onemocněními. Do 31.12.2014 se budou muset srovnat ceny povinného ručení a havarijního pojištění pro všechny řidiče, bez ohledu na to, jak často auto nabourá. A 31.12.2015 bude veškeré pojištění stanoveno paušální částkou pro každého stejnou, aby se odstanila diskriminace podle toho, na jakou částku a proti čemu se kdo pojišťuje. Nebude to skvělé?

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Anketa o nejkurióznější pojištění: Vyberte si svého favorita!

24. 2. 2011 | Dušan Šídlo | 21 komentářů

Anketa o nejkurióznější pojištění: Vyberte si svého favorita!

Soutěž o nejabsurdnější bankovní poplatek již existuje. A má smysl. Peníze.cz proto vyhlašují Anketu o nejkurióznější pojištění. Od nás si nominaci vysloužilo například pojištění proti... celý článek

Není pojištění jako pojištění

6. 1. 2011 | Petra Dusová | 19 komentářů

Není pojištění jako pojištění

Některé pojistné smlouvy jsou nastaveny na desetitisícové částky. Klient za ně platí velmi nízké pojistné. Když se ale něco stane, na jak dlouho mu vyplacené pojistné plnění vydrží?... celý článek

Jak po dovolené postupovat, když chcete proplatit škodu od pojišťovny

21. 6. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak po dovolené postupovat, když chcete proplatit škodu od pojišťovny

Na řadu škod, které se vám stanou na dovolené, se kvalitní cestovní pojištění vztahuje. Měli byste ale vědět, jak správně postupovat při uplatňování škody. Přinášíme proto ve spolupráci... celý článek

Ovládejte své pojistky přes internet. Už to jde.

14. 6. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Ovládejte své pojistky přes internet. Už to jde.

Internet proniká stále více do každodenního života. Běžné lze díky němu komunikovat, nakupovat i spravovat finance. V Česku se nyní objevují ale i první vlaštovky na poli internetového... celý článek

Pět rad jak si sjednat kvalitní životní pojistku

23. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ | 11 komentářů

Pět rad jak si sjednat kvalitní životní pojistku

Sjednat si smysluplnou životní pojistku není jednoduché, protože se jedná o složitý finanční produkt. Kdo si promyslí a pravidelně kontroluje nastavení pojistky, může se do budoucna... celý článek

Partners Financial Services