Anketa o nejkurióznější pojištění: Vyberte si svého favorita!

Dušan Šídlo | rubrika: Co se děje | 24. 2. 2011 | 21 komentářů
Anketa o nejkurióznější pojištění: Vyberte si svého favorita!
Soutěž o nejabsurdnější bankovní poplatek již existuje. A má smysl. Peníze.cz proto vyhlašují Anketu o nejkurióznější pojištění. Od nás si nominaci vysloužilo například pojištění proti tetanu nebo pojištění dámské kabelky. Koho nominujete vy?

O nejabsurdnější bankovní poplatek už v Česku soutěžíme šest let. O užitečnosti soutěže svědčí i to, že alespoň některé banky kritizované poplatky skutečně ruší. Byla by ale škoda, kdyby ve stínu absurdit z dílen bankovních domů zůstaly kuriozity, které pro nás přichystaly östatní finanční instituce. Ani ony totiž své fantazii meze nekladou. Například pojišťovny si některými svými produkty o podobnou soutěž říkají již hodně dlouho.

A mají ji mít!

Nebudeme však hodnotit poplatky pojišťoven - řada z nich je veřejnosti nepřístupných, jiné jsou zase tak komplikované, že bychom na jejich představení spotřebovali tolik znaků a čísel, že byste článek stejně nedočetli do konce. Místo nich jsme se rozhodli věnovat pojišťovacím kuriozitám pěkně celistvě, podle systému padni komu padni! Než se pustíme do představení našich favoritů, rádi bychom poznamenali, že jednoho soutěžícího jsme přeci jen museli vynechat. Proč? Protože by byl tak žhavým favoritem na vítězství, že by soutěž ztratila náboj hned v úvodu. Ano, řeč je o Ministerstvu práce a sociálních věcí a jeho takzvaném sociálním pojištění, které má ovšem parametry daně, nikoliv pojištění. Jenže to už by nebylo o čem hlasovat... Podívejme se tedy jen na pojišťovny a jejich produktovou nabídku.

 

Kandidát číslo 1: Pojištění proti tetanu

Pojištění proti tetanu

Za jedno z nejkurióznějších pojištění považujeme připojištění závažných onemocnění nejmenované pojišťovny, jehož součástí je pojištění proti tetanu. Z tohoto pojištění se plní pouze v případě, že pojištěný byl řádně očkován a přeočkován. Fakt, že je riziko nákazy v takovém případě téměř nulové, již zřejmě není podstatný. Seznam pojistného krytí je sice delší, vyšší je ale i cena, kterou za pojistku zaplatíte…

Kandidát číslo 2: Pojištění dámské kabelky

Pojištění dámské kabelky - krádež kabelky

Za absurdní pojistku považujeme také pojištění dámské kabelky. Ovšem pokud se naše čtenářky (nebo jejich manželé) domnívají, že ztráta kabelky se spoustou nepostradatelných drobností už nebude díky pojistce tolik bolet, radují se předčasně. Pojištění se totiž vztahuje pouze na případy loupeže a krádeže, kdy je v automobilu nejen kabelka, ale také její majitelka. Podle pojišťovny se to může stát například na semaforech nebo při pádu stromu. Nebylo by lepším řešením se ve voze zamknout?

Pojištění má navíc řadu výluk. Nevztahuje na kabelky v zavazadlovém prostoru, nehradí se ani náklady na blokaci karty, na zhotovení nových dokladů a podobně. A pánové, pokud s sebou vozíte dámskou kabelku (ať už s celou dámou, nebo prostě proto, že máte dojem, že vám sluší), máte smůlu. Řidič-muž kabelku ve svém voze pojistit nemůže.

Kandidát číslo 3: Pojištění jízdního kola

Pojištění jízdního kola - krádež kola

Pojištění majetku si člověk pořizuje kvůli pocitu bezpečí. Co si ale myslet o pojištění domácnosti, u kterého sice pojišťovna plní v případě odcizení jízdního kola, avšak za jedné velmi podivné podmínky. Jízdní kolo, jakkoliv zablácené, totiž musíme skladovat v obýváku či jiné místnosti uvnitř bytu. Jinak není považováno za součást předmětu pojištění. Při odcizení kola, byť z řádně zabezpečené kolárny, máte smůlu.

Kandidát číslo 4: Pojištění (ne)vandalismu

Pojištění vandalismu - rozbité okno

Další kuriozitou pojištění domácnosti je některá z nabízených variant pojištění vandalismu. Pojišťovna vás odškodní pouze v případě, kdy je pachatel dopaden a odsouzen, jinak od ní nic nedostanete. Pojišťovna se sice chlubí, že kryje i riziko vandalismu, když se ale zamyslíte nad tím, kolik vandalů skutečně skončí s želízky na rukou, vše hned vypadá trochu jinak.

Kandidát číslo 5: Záhadné pojištění invalidity

Pojištění invalidity

Posledním nominovaným je pojištění, nabízené k hypotékám v rámci takzvaného pojištění schopnosti splácet. Při úmrtí či invaliditě vyplatí pojišťovna zbývající dluh bance. Na tom by nebylo nic zvláštního. Nárok na plnění je však značně nejistý. Pojišťovně totiž nestačí k přiznání plnění ani nejzávažnější invalidní důchod 3. stupně, přiznaný na základě vyhlášky k zákonu o důchodovém pojištění. Pojišťovna postupuje při stanovení invalidity podle vlastní tabulky. Tato záhadná tabulka však není součástí pojistné smlouvy ani není ke stažení na internetových stránkách pojišťovny. Podle pojistných podmínek je k nahlédnutí pouze v sídle pojišťovny. Viděl už vůbec některý z klientů banky tuto tabulku, podle které se pojišťovna rozhoduje, zda dluh bance zaplatí?

Anketa

Za větší absurditu považujete:

 

Pomozte nám zvolit Nejkurióznější pojištění, hlasujte mezi první pěticí vyvolených. V diskusi pod článkem pak nominujte vaše favority, kteří se utkají v příštím, jistě neméně napínavém kole.. Nejzajímavější nominace odměníme knihou Dušana Šídla Život jako riziko.

Autor je pojistným analytikem společnosti Partners

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2011 21:39, HonzaV

anketní otázka "Za větší absurditu považujete: sociální pojištění - naše kandidáty na pojistnou absurditu roku?" mi dala zabrat. Je to jeden za 18 a druhý za 20 mínus 2. Nakonec klikám na sociální pojištění, protože je povinné a navíc odstupňované podle výše platu...

ale fakt jsem teda váhal! :-)

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 2. 2011 13:26, Pavel

No podle mě jsou absurdní všechny pojistky. Pojištění má chránit proti nečekaným událostem a zajistit pojištěnce proti jejím následků, zatímco drtivá většina pojistek kryje jen události očekávatelné a navíc jen do nevelkého limitu. Takže pokud nastane pojistná událost krytá pojistkou, tak na tom člověk prodělá, protože kdyby si na to odkládal stranou, nemusí živit pojišťovnu, zatímco pokud nastane událost opravdu mimořádná, tak je buď ve výluce, nebo není plně krytá.

Například, k čemu je mi pojištění proti vykradní sklepa, když sklep aspoň jednou vykradli každému, koho znám (a má sklep)? To je očekávatelná událost, tak se na ni mám připravit, a neplést si pojišťovnu se spořitelnou. Na druhou stranu, když jsem chtěl pojištění, která by krylo skutečně jen mimořádné události (tedy pojištění s poměrně velkou spoluúčastí a neomezeným plněním), tak jsem zjistil že něco takového žádná pojišťovna neposkytuje, protože by to prý přitahovalo pojistné podvodníky.

Tak k čemu vůbec pojištění je??

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mýty a omyly řidičů v přístupu k havarijnímu pojištění

10. 2. 2011 | Jiří Janský | 21 komentářů

Mýty a omyly řidičů v přístupu k havarijnímu pojištění

Pokud máte sjednané havarijní pojištění, patříte k necelé pětině řidičů, kteří své vozidlo takto chrání. Podle statistik České asociace pojišťoven (ČAP) má ze 7 milionů registrovaných... celý článek

I pojištění chce v novém roce inventuru

25. 1. 2011 | Zuzana Křeháčková | 14 komentářů

I pojištění chce v novém roce inventuru

Řada z nás na konci roku bilancovala a a dávala si předsevzetí, co chce v novém roce proti tomu předchozímu změnit. Kolik z nás si ale udělá pořádnou inventuru ve svém finančním plánu?... celý článek

Tomáš Prouza: Jak se dohled ČNB dokázal vyhnout odpovědnosti

18. 1. 2011 | Tomáš Prouza | 8 komentářů

Tomáš Prouza: Jak se dohled ČNB dokázal vyhnout odpovědnosti

ČNB zvedla poplatky za registraci pojišťovacích zprostředkovatelů na pětinásobek. Chce tak omezit počet těch, kteří tuto činnost nevykonávají. Proč raději nepřinutí firmy, aby odhlásily... celý článek

Není pojištění jako pojištění

6. 1. 2011 | Petra Dusová | 19 komentářů

Není pojištění jako pojištění

Některé pojistné smlouvy jsou nastaveny na desetitisícové částky. Klient za ně platí velmi nízké pojistné. Když se ale něco stane, na jak dlouho mu vyplacené pojistné plnění vydrží?... celý článek

Pojišťovny: A to se letos také stalo…

31. 12. 2010 | František Mašek

Pojišťovny: A to se letos také stalo…

Poslední den v roce působí na leckoho poněkud sentimentálně, mnozí se rádi baví a vyprávějí si různé kuriózní či zábavné historky. Přečtěte si proto, co se letos také událo při likvidaci... celý článek

Partners Financial Services