Zaplatí hurikány v USA ve svém pojistném i Češi?

Zaplatí hurikány v USA ve svém pojistném i Češi?
Pojistné škody způsobené přírodními katastrofami v USA pravděpodobně zdraží pojistné sazby po celém světě, tedy i u nás. Proč je tomu tak a proč zajišťovny neumí odhadnout jejich budoucí plnění lépe? Jaké přírodní katastrofy stály pojišťovny nejvíce? Proč Evropa platí za škody v Americe?

Smutným pravidlem se stává, že zářijová "rendezvous" zajišťoven na největším mezinárodním shromáždění zajistitelů v Monte Carlu připadají na dobu krizí. V roce 2001 jeho účastníci v televizi sledovali hororové obrázky řítícího se Světového obchodního centra v New Yorku, loňské zasedání zase "zpestřily" devastující hurikány na Floridě a na rok letošní připadla historicky nejničivější Katrina, za nedlouho následovaná Ritou. "Jsem v odvětví zajištění již 30 let, ale nikdy jsem nic horšího neviděl," pronesl na zasedání  o Katrině např. Paul Markey, předseda velkého pojišťovacího makléře Aon, sídlícího na Bermudách.

Celkové škody, které Katrina a Rita napáchaly, ještě chvíli nebudeme znát. Společnost RMS, která se zabývá modelováním katastrof, je odhaduje na 40 až 60 miliard dolarů. Kdyby jejich odhad byl správný, Katrina by se stala nejdražší přírodní katastrofou, které pojišťovny kdy čelily (viz tabulku).

Největší pojistné události (přírodní katastrofy)

Katastrofa

Datum

Škody (mld. USD,
přepočítáno na hodnotu
dolaru v roce 2004)
Hurikán Andrew
USA a Bahamy

Srpen 1992

21,5
Zemětřesení v Northridge v Kalifornii
USA

Leden 1994

17,8
Hurikán Ivan
USA a Karibik

Září 2004

11,0
Hurikán Charley
USA a Karibik

Srpen 2004

8,0
Tajfun Mireille
Japonsko

Září 1991

7,8
Ledová bouře Daria
Francie a Británie

Leden 1990

6,6
Ledová bouře Lothar
Západní Evropa

Prosinec 1999

6,6
Hurikán Hugo
Porto Riko

Září 1989

6,4
Hurikán Frances
USA a Bahamy

Srpen 2004

5,0
Tsunami
Indický oceán

Prosinec 2004

5,0
Zdroj dat: Swiss Re

"Pořádný balík" zaplatí zajišťovny, které za primární pojistitele přebírají velkou část katastrofických škod (více v článku Zajištění: jistota na druhou… a na třetí). Jisté je jedno. Ve srovnání skutečných škod s modely, které předpovídají možný dopad katastrof, se v souvislosti s posledními hurikány ukazuje, že jedním z nejslabších článků celého procesu analýzy rizika je právě oblast modelování. Publikované odhady před tím, než se hurikán přehnal nad New Orleans a skutečné škody po katastrofě se totiž od sebe značně liší.

"Většina modelů například vůbec nepředpokládala, že dojde nejen ke škodám způsobeným samotným hurikánem, ale že se také zároveň protrhne přehrada," vysvětluje Bohdan Minol, vrchní ředitel úseku zajištění České pojišťovny (profil, názory). Podle názorů, které zazněly v Monte Carlu, žádný z těchto modelů nedokáže komplexně určit, jak velký bude počet lidských obětí, jak velkou škodu napáchá stojící voda, jaké škody budou generovány z přerušení provozu, jaké budou náklady na odstranění sutin nebo jaký bude ekonomický dopad ekologických škod atd.
Dosud používané modely jsou totiž relativně statické, založené pouze na historických údajích, zkoumají omezený počet vlivů a veličin a vycházejí z výsledků měření, jejichž kvalita je často velmi nesourodá a vztahují se k poměrně krátkému časovému období. Potřeba co nejpřesnějšího mapování rizika prostřednictvím modelů bude generovat další vysoké náklady na jejich vývoj a následné využití v praxi. I tyto investice povedou ve svém důsledku ke zdražení zajištění, resp. pojištění.
To ale samozřejmě není hlavní důvod zdražení, kterému se v brzké době asi nevyhneme. Podívejme se na hlavní příčinu.

Zajišťovny budou chtít víc, zaplatíme to všichni

Jak velké škody tedy zajišťovny nakonec zaplatí, se zatím neví. Zajišťovna Swiss Re, světová dvojka na zajišťovacím trhu, v polovině září zvýšila odhad svých ztrát způsobených Katrinou z 500 miliónů dolarů na 1,2 miliardy dolarů, jinými slovy na 7 % hodnoty majetku akcionářů.
Menší zajišťovny na tom budou jsou ještě hůř. Např. bermudská Montpelier Re očekává ztráty ve výši 675 miliónů dolarů, které se rovnají 46 % hodnoty majetku akcionářů. Alea, další zajišťovna z Bermud, měla problémy již před Katrinou, Standard & Poor's tak snížila její rating.

Zdaleka ale Alea není jediná, kdo má problémy. V průběhu jednání v Monte Carlu Standard and Poor´s zveřejnila seznam deseti zajišťoven, které umístila na takzvaném "credit watch" s negativním výhledem do budoucna. To se samozřejmě může brzy projevit ve snížení jejich ratingu, který je v oblasti zajištění velmi kritickým a citlivým ukazatelem a který může z dlouhodobého hlediska zcela zásadním způsobem ovlivnit schopnost úspěšného fungování zajišťovny na trhu.

Co čeká pojistný trh a pojistné sazby v následujícím období?

Ve svém důsledku tak Katrina a Rita mohou mít značný dopad také na evropský, tedy i náš, pojistný trh. "Z jednoduché úvahy lze vyvodit, že pokud zajišťovny zaplatí pojišťovnám velký podíl na těchto škodách, budou uvažovat o navýšení zajistných sazeb i v příštím období, aby tak své ztráty kompenzovaly," tvrdí Bohdan Minol. Toho jsme ostatně byli svědky i po našich povodních v letech 1997 a 2002.

Vzhledem k tomu, že zajišťovny působí celosvětově, promítne se tato skutečnost i na český trh. Protože Katrina odčerpá značnou část prostředků ze světového zajišťovacího trhu, nepřímo tak ovlivní klienty pojišťoven nejen v USA, ale všude po světě. Pojistné sazby se zvýší, a je jedno, jestli jde o české povinné ručení nebo o americké pojištění domácnosti proti přírodním katastrofám. (Evropanům se tento vývoj asi nebude moc zamlouvat, není divu. Za poslední roky pojistné plnění za asi 75 % škod světových přírodních katastrof šlo do USA, Američané na svých pojistkách ale zaplatili jen 50 %).

Z dlouhodobého hlediska se patrně dočkáme nejenom úpravy parametrů zajistných programů, ale s největší pravděpodobností dojde i ke změně struktury zajistného trhu. Pokud dojde k celosvětovému zdražení zajištění, což se předpokládá, skutečnost se odrazí i v nárůstu cen přímého pojištění. Jaká bude reakce zajistného trhu se dozvíme už koncem října po jednání zajišťoven v Baden-Badenu.

Očekáváte zdražení pojistného i v ČR? Jak se trh se zajištěním bude podle vás dál vyvíjet? Budeme v budoucnu stále častěji čelit ještě větším katastrofám?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 10. 2005 11:39, Jirka

U pojistek bývá zvykem, že ten, kdo se vystavuje vyššímu riziku, musí platit vyšší pojistné. Tedy horolezec musí platit více, než sběratel známek. Ten, kdo si postavil dům v záplavové oblasti, musí platit více, nebo mu dokonce pojišťovna dům vůbec nepojistí. V těchto případech měli lidé možnost volby a platí za své rozhodnutí provozovat nebezpečný sport nebo postavit dům na rizikovém místě. Těžko však lze chtít po američanech, aby neosidlovali 500 mílové pásmo od pobřeží Mexického zálivu nebo Kalifornii, protože tam silně fouká nebo se třese země. Obdobně další místa na světě s podobnými častějšími riziky. I v naší relativně klidné zemi začíná být v posledních letech nějak více větrno a deštivo. Proto v těchto případech je určitá míra celosvětové solidarity namístě.

Z jednoho důvodu bych však byl pro vyšší sazby pojistného v USA. A to pro americkou ignoranci vůči Kjótskému protokolu. Právě nadměrné produkci skleníkových plynů a plynů narušujících ozónovou vrstvu je přisuzována vina za častější a silnější jevy v počasí. Bezohledný přístup má vliv na celou planetu.

+48
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zajištění: jistota na druhou… a na třetí

8. 11. 2004 | Simona Ely Plischke

Zajištění: jistota na druhou… a na třetí

Význam zajištění byl a je pro oblast pojišťovnictví nesporný. Kromě "pojištění pojišťovny" je pro něj dalších důvodů hned několik a ne nepodstatných. Víte, jak zajištění funguje a v... celý článek

Krach pojišťovny aneb nebuďme opilí jistotou

29. 10. 2004 | Simona Ely Plischke

Krach pojišťovny aneb nebuďme opilí jistotou

Víte, co se stane v případě, kdy pojišťovna neustojí své ztráty? Říkáte si, že má-li česká dcera silnou zahraniční matku, je vše, a tedy i vaše pojistka a peníze na ní, "v suchu"? Pak... celý článek

'Nejslavnější' aféra: bankrot Fénixu-život

29. 10. 2004 | Simona Ely Plischke

'Nejslavnější' aféra: bankrot Fénixu-život

Za problémy této pojišťovny stály podivné praktiky jak matky, tak dcer. Zajímavý byl tak nejen "začátek konce" (poplatní úředníci a různí veřejní činitelé, kteří dlouho zastírali skutečný... celý článek

Rating zajišťoven: poněkud jiná káva

13. 10. 2004 | Ivan Špirakus

Rating zajišťoven: poněkud jiná káva

Většina pojišťoven v ČR má jen tzv. pi (public information) rating, nechová se tedy ke klientům příliš otevřeně. Při volbě svého zajištění však pojišťovny rating příslušné zajišťovny... celý článek

Pojišťovny: není rating jako rating

23. 9. 2004 | Simona Ely Plischke

Pojišťovny: není rating jako rating

Ratingová známka odráží schopnost společnosti dostát svým závazkům. Některé pojišťovny se takovým vysvědčením chlubí, jiné mu nepřikládají valný význam a další se svá "béčka" snaží... celý článek

Partners Financial Services