Na změnu zdravotní pojišťovny je nejvyšší čas

Na změnu zdravotní pojišťovny je nejvyšší čas
Přemýšlíte o změně zdravotní pojišťovny? Pokud si tak přejete učinit již k následujícímu pololetí, neváhejte. Změnu totiž můžete provést jen ke čtvrtletí. Poradíme vám, jak na to, do konce června příliš času nezbývá.

Jste nespokojeni se svojí zdravotní pojišťovnou? Můžete ji změnit, jen ale jedenkrát za rok a pouze v přesně vymezených termínech - vždy k začátku čtvrtletí (1. ledna, 1. dubna, 1. července, 1. října). Nyní tedy nastává nejvyšší čas pro "letní změnu". Jestliže se dnes rozhodnete přejít k jiné zdravotní pojišťovně, budete pojištěni od července. Jestliže to už tento měsíc nestihnete, budete nově pojištěni až od října, i když byste převod provedli třeba hned v červenci.

Raději o den dříve než o 3 měsíce později

Nově narozené dítě je automaticky pojištěno u té zdravotní pojišťovny, u které je pojištěna jeho matka. Změnit pojišťovnu mu můžete až poté, co mu bylo přiděleno rodné číslo.

Máte-li vybránu zdravotní pojišťovnu, s přestupem neváhejte, některé pojišťovny nejsou příliš operativní a změnu na konci čtvrtletí vám provedou s platností až o 3 měsíce později, než jste původně plánovali. Například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR vás přijme od července jen v případě, že stihnete dojít na pobočku do 25. června. Přihlášky poštou vůbec nepřijímá. Do Revírní bratrské pokladny zaměstnanecké zdravotní pojišťovny zamiřte nejpozději 29. června, pak už riskujete převod o čtvrtletí později. Pracovník na pobočce musí totiž poslat vaši žádost na centrálu a 30. 6. už by se přihlášení podařit nemuselo. I ostatní pojišťovny radí přijít na pobočku alespoň o den dříve před posledním dnem čtvrtletí, nicméně by změnu měly bez problémů provést.

Nejzazší datum návštěvy pobočky nové zdravotní pojišťovny, abyste u té byli pojištěni od 1. 7. 2005

Zdravotní pojišťovna

Nejzazší datum osobní návštěvy
Všeobecná zdravotní pojišťovna 30. 6.
Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví 30. 6.
Revírní bratrská pokladna, zaměstnanecká zdravotní pojišťovna 29. 6.
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR 25. 6.
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda 30. 6.
Česká národní zdravotní pojišťovna 30. 6.
Hutnická zaměstnanecká pojišťovna 30. 6.
Vojenská zdravotní pojišťovna 30. 6.
Zdravotní pojišťovna Metal - Aliance 30. 6.
Zdroj dat: pojišťovny

Jiná situace nastává v případě, že se rozhodnete poslat přihlášku poštou. Tam záleží, kdy ji daná pobočka dostane. Jestliže tedy chcete využívat výhod nové pojišťovny už od července, pošlete ji nejlépe ihned a to doporučeně. Pak by změna měla být úspěšná.

Co si vzít na pobočku?

V pátečním článku se dozvíte, jaké služby která zdravotní pojišťovna nabízí. Pokud tedy nejste spokojeni se svou stávající pojišťovnou a nejste rozhodnuti, ke které případně přejít, může to být pro vás návod.

Nezapomeňte zjistit si identifikační číslo zaměstnavatele, které po vás kromě občanského průkazu budou na pobočce chtít. Osoba samostatně výdělečně činná si s sebou musí vzít kopii živnostenského listu a potvrzení dosavadní zdravotní pojišťovny o výši záloh na pojistné vypočtených z vyměřovacího základu. Na pobočce pak na základě těchto dokladů vyplníte přihlášku pojištěnce a evidenční list. Většinou do měsíce vám daná pojišťovna předá nebo zašle zdarma nový průkaz pojištěnce.

Neohlášení změn vás může přijít draho

Změnu zdravotní pojišťovny musíte oznámit zaměstnavateli nejpozději do 8 dní a do této doby taky vrátit průkaz pojištěnce dosavadní zdravotní pojišťovně. Té však změnu hlásit nemusíte, protože to za vás udělá pojišťovna, ke které se nově přihlašujete. Pokud byste však svému zaměstnavateli změnu nepřiznali, může vám pojišťovna podle Zákona č. 48/1997 o veřejném zdravotním pojištění uložit pokutu až do výše 10 tisíc Kč.

Chystáte se přejít k jiné zdravotní pojišťovně? Už jste někdy měnili zdravotní pojišťovnu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-100
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Žádný hrad není nedobytný, je-li pán navíc u moře

16. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Žádný hrad není nedobytný, je-li pán navíc u moře

Červen až září je oblíbená doba dovolených. Jak vám ukážeme na policejních statistikách, je to bohužel také oblíbená část roku pro bytové zloděje. Podívejme se na účinné maličkosti,... celý článek

Způsobil vám někdo v zahraničí škodu svým vozidlem?

14. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

K moři s kartou, šekem nebo hotovostí?

9. 6. 2005 | Dana Chytilová

K moři s kartou, šekem nebo hotovostí?

Chystáte-li se na dovolenou do zahraničí, promyslete si, čím budete platit. Cashem? Šekem? Kartou? Každý způsob má své výhody a nevýhody, proto je lepší nespoléhat pouze na jeden, ale... celý článek

Ceny a pojistné limity cestovních pojistek k platebním kartám

31. 5. 2005 | Simona Ely Plischke

Ceny a pojistné limity pojistek opakovaných výjezdů

31. 5. 2005 | Simona Ely Plischke

Partners Financial Services