V zahraničí vám pojistí i nevěru partnera

Dušan Hradil | 31. 12. 2004 | 1 komentář
V zahraničí vám pojistí i nevěru partnera
A nejen to. Na rozdíl od běžných pojišťoven, které se specializují na seriózní rizika, nabízí jedna holandská společnost pojistky vskutku netradiční. Stačí doložit potřebné doklady a plnění v případě růstu ceny benzínu, rozvodu, nefungující mobilní sítě či únosu mimozemšťany máte v kapse. A to za jednorázové pojistné v řádu stovek korun.

Synonymem exkluzivních pojistek je jistě londýnská pojišťovna Lloyd’s, do jejíž klientely patří celá řada celebrit. Pojištění hlasivek rockových zpěváků či výhry fotbalového týmu v národní lize je pro tuto společnost téměř denním chlebem. Ale extravagantní pojistky nabízí i jiné instituce, a nejen pro bohaté. Jednou z nich je Hullberry Insurance Company založená roku 1985 v holandském Amsterdamu. Její produkty jsou zacíleny skutečně na masový segment – pojistné, které se platí jednorázově, začíná na 12 euro, tedy zhruba 370 korunách, pojistné plnění jde až do tisíců euro.

Pozor na pojistné podmínky

Stejně jako u běžných pojistek je i v případě těch "holandských" nutné striktně dodržet pojistné podmínky. Například roční pojištění pro případ, kdy váš pes pokouše pošťáka, se nevztahuje na nebezpečná plemena psů. Do tří měsíců od škodní události musíte pojišťovně doručit lékařskou zprávu o zranění způsobeném kousnutím psem, potvrzení o tom, že pokousaným je zaměstnanec německé pošty (u varianty pojistky pro německé klienty), a konečně doklad, že pojištěná osoba je majitelem psa. Jedna osoba smí uzavřít pouze jednu takovou pojistku. Pojistné podmínky samozřejmě vylučují situaci, kdy by pojištěný chtěl získat plnění podvodem či falšováním dokladů pro vyplacení částky. Pro všechny pojistky platí jazykové omezení – veškerá dokumentace musí být v angličtině, holandštině či němčině. Samozřejmě jsou akceptovány úřední překlady do jednoho z těchto třech jazyků.

Velmi oblíbenou bude jistě skupina pojistek vhodných pro budoucí či současné manželské páry. Pojistit lze například to, že partner řekne před oltářem "Ne". Od pojistného plnění ve výši od 100 do 300 euro by vás pak dělilo jen oficiální potvrzení oddávajícího úředníka, že k dané události došlo. Částku 2 000 euro za nevěru partnera získáte jen tehdy, pokud do 6 měsíců doložíte potvrzení soudu, že k rozvodu došlo v důsledku bigamie partnera.

Z finančního soudku je pak pojistka nazvaná "Burzovní krach". Pokud vámi vybraný index klesne v průběhu jednoho roku o 75 % oproti oficiální hodnotě v den sjednání pojištění, získáte až 625 eur. To vše za jednorázové pojistné od 12 do 28 eur. Zda se pojistka vztahuje na jakýkoli index již pojistné podmínky neuvádí.

Obzvláště v době kolísajících cen černého zlata se může hodit pojistná ochrana proti růstu ceny pohonných hmot nabízená německým zákazníkům. Základní cenu stanoví pojišťovna, v současné době je to 1,209 eur za litr naturalu 1,079 eur u nafty. Pokud pojištěný natankuje dráž a předloží účtenky z německých benzinových pump (vyjma těch na dálnicích), získá doplatek do pojišťovnou kótované ceny. Za jeden den je možné tankovat pouze jednou, celkové pojištěné množství činí maximálně 2 000 litrů.

Podmínky některých pojistek společnosti Hullberry Insurance
Pojištěná událost Výše jednorázového pojistného (v eurech) Výše pojistného plnění (v eurech) Platnost pojistky
Únos mimozemšťany

12 až 28

5 000 až 25 000

1 rok

Rozvod z důvodu bigamie manžela(ky)

12 až 28

500 až 2 000

1 rok

Nefunkčnost mobilní sítě po dobu min. 48 hodin

12 až 28

75 až 280

1 rok

Probuzení 1. ledna 2005 na záchytce

12 až 28

50 až 200

1 den

Shoření vánočního stromku

12 až 28

500 až 2 000

vánoční svátky

Zdroj dat: The Hullberry Insurance Company

Ptáte se, proč někteří lidé tyto legrační pojistky uzavírají? Pomineme-li malou skupinu těch, kteří se skutečně chtějí zajistit, je jediným motivem pořízení vtipného dárku. Dvanáct euro je pro naše západní sousedy ideální částka pro narozeninovou netradiční "blbůstku". Tomu odpovídá i provedení smlouvy, které v hlavičce vévodí komiksový obrázek. Ve stejném duchu je laděn celý web pojišťovny, kde si můžete pojištění sjednat on-line. Pojistná smlouva pak dorazí e-mailem ve formátu PDF anebo za příplatek vytištěná poštou. Platnost pojistek je vázána na vybrané státy, v případě některých i včetně České republiky. Tak co, necháte se také pojistit?

Oslovila vás nabídka netradičních pojistek? Myslíte si, že by takový dárek ocenil někdo z vašich blízkých? A která pojistka vás nejvíce "dostala"?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Partners Financial Services