Krádež, nehoda, porucha... co čeká na vaše auto?

Krádež, nehoda, porucha... co čeká na vaše auto?
Rizik, která hrozí vašemu vozidlu, je bezpočet. Vyhlídne si jej gang lupičů aut, vaše ratolest zakusí svoji první nehodu, na vymlácená okna stačí jeden rozzuřený fotbalový fanoušek. Jen máloco může navíc zkomplikovat zahraniční dovolenou tak, jako problémy s autem. Co všechno a za kolik nabízí havarijní pojištění?

Havarijní pojištění slouží ke krytí škod vzniklých nehodami, na které se nevztahuje povinné ručení. Týká se tedy i těch nehod, které vlastník vozidla sám způsobí. Havarijním pojištěním se ale můžete ochránit i proti živelné katastrofě, pádu předmětu z výšky, vandalizmu nebo odcizení auta.
Pojišťovny tedy klasicky nabízí základní havarijní pojištění, tj. jen pro případ havárie nebo živelné události, nebo havarijní pojištění tzv. pro všechna rizika, které navíc obsahuje pojištění pro případ vandalizmu a odcizení. Například u Allianz, Generali nebo v České pojišťovně se můžete zvlášť pojistit pouze proti živelné události, vandalizmu a odcizení.

Kolik zaplatíme?

Cena havarijního pojištění závisí především na pořizovací ceně automobilu, jeho stáří a od něho se odvíjející možnosti výběru, zda chcete auto pojistit na novou cenu, nebo na takzvanou cenu obecnou. Tu uplatníte zejména pokud vlastníte starší automobil, pojistné se v takovém případě uzavírá na cenu, za kterou lze váš automobil běžně pořídit v autobazarech, a havarijní pojištění je o poznání levnější.

Pokud si havarijní pojištění sjednáte u stejné pojišťovny jako povinné ručení, v případě všech pojišťoven se dočkáte slevy ve výši 5 % za tzv. propojištěnost.
Všechny pojišťovací ústavy též uplatňují systém bonusů za bezeškodní průběh v minulých letech. V prvním roce dosahují bonusy 5 až 10 % pojistného, časem se zvyšují až na maximálně 50 % ceny. Bonusy jsou mezi jednotlivými pojišťovnami převoditelné. Na rozdíl od povinného ručení, kde prokazujete, že jste nezavinili dopravní nehodu, u havarijního vám vaše pojišťovna dokladuje, že jste nebyli ani jejím účastníkem.

Levnější havarijní pojištění také získáte, pokud máte auto zabezpečeno například mechanickým zabezpečením řadicí páky, vyhledávacím satelitním systémem nebo kódem VIN na skle. Ale pozor, u některých aut (zejména těch dražších) může být pojišťovnou zabezpečení vyžadováno, za toto povinné zabezpečení pak sleva poskytována není. Takovou pojišťovnou je například Uniqa, která bez předepsaného zabezpečení vaše auto vůbec nepojistí.
Výše pojistky závisí též na procentu spoluúčasti pojištěného. Ta se většinou pohybuje od 5 do 30 %. Samozřejmě, čím větší spoluúčast, tím levnější pojištění.

Oslovili jsme pojišťovny a požádali je o spočítání ceny ročního pojistného pro modelový příklad Škody Fabia 1,4 benzín z roku 2003, která byla uvedena do provozu v červnu minulého roku a jejíž pořizovací cena byla 300 tisíc Kč. Pro účel zahraniční cesty jsme zvolili pojištění všech nabízených rizik, tedy havárie, živelné katastrofy a vandalizmu a odcizení.

Cena havarijního pojištění
Pojišťovna Cena pojištění při 5% účasti Cena pojištění při 10% účasti Sleva při nadstandardním zabezpečení vozidla Další slevy Přirážky
Allianz
(profil, názory)
10 980 9 420 2 - 15 % 20 % pro držitele průkazu ZTP, 6 - 7 %malé obce Praha 9 -10 %
Česká pojišťovna
(profil, názory)
10 206 8 335 10 %
ČSOB Pojišťovna
(profil, názory)
9 824* 8 894* 10 – 20 % 3 % roční splátky Praha cca 37 %
Generali
(profil, názory)
10 593 9 849 10 - 20 % 20 % pro držitele průkazu ZTP
Kooperativa
(profil, názory)
10 741 9 190 7 - 20 % 5 % roční splátky, 15%jediný nerizikový řidič Praha 15 %
Uniqa
(profil, názory)
10 800 8 640 až 20 %
Zdroj dat: pojišťovny

Vysvětlivky: *Sazby počítány pro Pardubice

V tabulce jsou uvedeny ceny za roční pojištění. Pokud jste ale například z Prahy, musíte si dát u některých pojišťoven velký pozor na odlišnosti cen podle jednotlivých regionů, které mohou v některých případech činit přes 30 % pojistného.
U většiny pojišťoven je havarijní pojištění uzavíráno na dobu jednoho roku, výjimkou je Kooperativa, kde je nutné jej uzavřít na dobu tří let.
Existují však i pojišťovny, kde je možné sjednat havarijní pojištění na kratší dobu. To by mohlo být vhodným řešením pro zimní dovolenou. Tuto variantu nabízí Allianz v podobě tříměsíčního pojištění, přičemž jeho cena se rovná jedné čtvrtině roční částky. Česká pojišťovna nabízí i měsíční havarijní pojištění, sazba ovšem činí 20 % z roční ceny.

Asistence stojí za pozornost

Všechny námi oslovené pojišťovny poskytují v rámci havarijního pojištění také asistenční služby jak v České republice, tak automaticky i při cestách do zahraničí. Před cestou na dovolenou je proto dobré zavolat do pojišťovny a zjistit, na co všechno máte nárok a co si případně můžete ještě připojistit.

Asistenční služby jsou součástí i povinného ručení, v případě havarijního pojištění ovšem máte vždy nárok na asistenci i tehdy, když nehodu zaviníte vy, případně pokud vám někdo auto ukradne. Může (ale nemusí) ovšem přinášet i další výhody. U České pojišťovny máte při současném uzavření povinného ručení a havarijního pojištění nárok na asistenci i v případě poruchy, dále vám pojišťovna uhradí přechodné uložení vozidla. Pokud ale s touto pojišťovnou uzavřete jen smlouvu o havarijním pojištění, asistenční služby jsou poskytovány ve stejném rozsahu jako u povinného ručení, ledaže byste si nadstandardní služby připlatili.

Kooperativa, Allianz a do konce tohoto roku i Česká pojišťovna zajistí i půjčku peněz. Allianz vám dále nabízí například zaslání náhradních dílů z České republiky, případně uhradí náklady na cestu domů. Ale takové ubytování v nouzi vám je u České pojišťovny a Allianz poskytnuto i s povinným ručením, Allianz vás ubytuje i v případě odcizení vozidla. Další výhodou může být, že pokud máte sjednáno u jedné pojišťovny jak povinné ručení, tak havarijní pojištění, limity plnění se sčítají (např. u Allianz). U Uniqa pojišťovny získáte jak pro povinné ručení, tak pro havarijní pojištění standardně jen tzv. malou asistenci, takže rozsah asistenčních služeb se nijak neliší. Velkou asistenci si můžete přikoupit za 400 Kč.

Asistenční služby
Produkt (pojišťovna) Přijezd asistenčního vozidla zdarma Odtah nepojízdného vozidla zdarma Zajištění a uschování vozidla Limit čerpání
Allianz ano do ČR ano přijezd a odtah do 5000 Kč
ČP klasik ano do nejbližšího servisu, max 50 km ne
ČP speciál* ano do nejbližšího servisu, max 500 km ano u poruchy jen do 50 km
ČSOB základní ano limit 60 eur ano příjezd a odtah 60 euro, oprava 120 euro
ČSOB rozšířené** ano limit 120 eur ano přijezd a odtah 120 euro, oprava 200 euro
Generali ano do 30 km ano - na 3 dny 25 000 Kč
Kooperativa ano do 50 km ano - na 7dní podle služby
Uniqa malá asistence ano na hranice ČR (do limitu 75 eur) jen zorganizování podle služby
Uniqa velká asistence ano na hranice ČR (do limitu 75 eur) do limitu 175 eur *** podle služby
Zdroj dat: pojišťovny
Vysvětlivky:
* Klienti České pojišťovny mají automaticky nárok na pojištění Klasik. Pojištění Speciál je automaticky poskytováno v kombinaci povinné ručení + havarijní pojištění, ostatní jej mohou mít jako připojištění za 500 korun. Pojištění Speciál se vztahuje i na poruchu.
** Rozšířené pojištění ČSOB asistenčních služeb stojí 272 Kč ročně.
*** Uniqa hradí úschovu vozidla jen při nehodě, v případě poruchy ji jen zprostředkuje. Velkou asistenci lze zřídit jako doplňkové pojištění do konce roku za 400 Kč, od ledna za 450 Kč

Pokud se v případě pojistné události potřebujete dostat domů, případně do cílového místa vaší cesty, jsou všechny pojišťovny schopny zajistit náhradní přepravu. Pokud doba opravy přesáhne určitý limit, některé pojišťovny též zajistí a uhradí ubytování v hotelu:

Asistence v zahraničí
Produkt (pojišťovna) Zajištění náhradní dopravy Zajištění a úhrada ubytování v cizině Zvláštní služby
Allianz ano ano Náhradní vozidlo na 5 dnů, finanční záloha 10 000 Kč, úhrada zaslání náhradních dílů.
ČP klasik ne ano Odtah do ČR, pokud by doba opravy přesáhla 8 hodin, do 50 km zdarma.
ČP speciál* ne ano Půjčka peněz (pouze do konce r. 2004), zajištění náhradního řidiče, odtah vozidla do 500 km zdarma.
ČSOB základní ano 2 noci do 50 eur/os/noc Náhradní vozidlo na 48 hodin.
ČSOB rozšířené ano 2 noci do 50 eur/os/noc Náhradní vozidlo na 48 hodin.
Generali ano ne
Kooperativa ano ano - do 50 euro/os. Finanční záloha max. 1 000 euro, pokud tuto částku někdo složí v ČR na pobočce Kooperativy.
Uniqa malá asistence ano*** 1 noc, 75 euro***
Uniqa velká asistence ano 2 noci, 2 x 75 euro Náhradní vozidlo na 48 hodin, půjčka pojištěnému 1 500 euro.
Zdroj: pojišťovny
Vysvětlivky:
* Asistenční služby České pojišťovny platné od roku 2005
** Hrazeno jen při nehodě, v případě poruchy jen zprostředkování

Česká pojišťovna dále nabízí možnost připojištění úhrady nákladů při opravě automobilu v cizině. Pojistka vyjde na polovinu ročního havarijního pojištění vozidla – tuto částku tedy přičtete k havarijnímu pojištění. Připojistit si můžete i zavazadla ve vozidle. Výše pojistného závisí na hodnotě pojištěných zavazadel a také na tom, zda je chcete pojistit jen pro případ havárie, nebo i proti odcizení. Například pro zavazadla v hodnotě 20 tisíc Kč se pojištění pro případ nehody pohybuje mezi 100 a 200 Kč, za pojištění i pro případ odcizení pak zaplatíte 1 000 až 1 600 Kč.

Pro ohlašování pojistné události slouží u všech pojišťoven nonstop linka. Ovšem pozor, ač pojišťovny inzerují její bezplatnost, při volání ze zahraničí to není zcela pravda. Za voláním zdarma si stojí pouze Uniqa. Klienti ostatních pojišťoven si hovorné hradí sami, ale například ČSOB Pojišťovna podle sdělení pracovnice infolinky přijímá i hovory realizované na účet volaného.

Některé pojišťovny nabízí možnost snadného výpočtu pojistného přímo na svých internetových stránkách (např. kalkulačka Allianz nebo kalkulačka ČSOB Pojišťovny).

Zda-li pro vás má havarijní pojistka smysl, si musíte rozhodnout sami. Rizik, která ale vašemu autu hrozí, je zejména ve velkých městech mnoho. Parkujete-li své pěkné nové auto ve velkém městě před domem na ulici, tím spíš byste pojistku měli zvážit.

Využíváte havarijní pojištění? Máte zkušenost s asistenční službou k tomuto produktu? Spoléháte se jen na povinné ručení?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-171
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nebourat, vystěhovat se z města a založit rodinu?

16. 11. 2004 | Simona Ely Plischke

Nebourat, vystěhovat se z města a založit rodinu?

Nebo povinné ručení zaplatit tam, kde loni a nad segmentačními kritérii pojišťoven se příliš nezamýšlet? Kdo s jak atraktivní nabídkou letos přišel a jak zajímavé slevy vhodil řidičům... celý článek

Povinné ručení: konečně se něco děje

5. 11. 2003 | Martin Zika

Povinné ručení: konečně se něco děje

Už jste se rozhodli, které pojišťovně svěříte povinné ručení svého vozu pro příští rok? Pomůžeme vám nejen zorientovat se v nabídce a přístupu pojišťoven, ale najdete u nás i kompletní... celý článek

Klidné spaní za 4 tisíce ročně

26. 5. 2003 | Simona Ely Plischke | 17 komentářů

Klidné spaní za 4 tisíce ročně

Bojíte se, že přijdete o své nové auto? Havarijní pojištění je jistě vhodné, ale pořizovací cenu vozu nikdy plně nepokryje. Na trhu však funguje jeho užitečná a levná nadstavba.

Podnikatelská pojišťovna mění povinné ručení

26. 3. 2003 | Martin Zika | 1 komentář

Podnikatelská pojišťovna mění povinné ručení

Česká podnikatelská pojišťovna na sebe na konci loňského roku poutala pozornost, protože narozdíl od poměrně razantního nárůstu cen u konkurence se její sazby povinného ručení téměř... celý článek

Pražáci si připlácejí

10. 2. 2003 | Martin Zika

Pražáci si připlácejí

ČSOB Pojišťovna jako jediná na českém trhu vybírá vyšší poplatky za povinné ručení v Praze než ve zbytku republiky. Co ji k tomu vede? Chystá další rozšíření tohoto způsobu segmentace... celý článek

Partners Financial Services