ČR má nejvyšší sociální pojištění z nových členů EU

ČR má nejvyšší sociální pojištění z nových členů EU
Nejvyšší sociální pojištění jako součást nákladů na pracovní sílu v EU má Francie. Ovšem z nových členů je na nepříliš lichotivém prvním místě Česká republika spolu se Slovenskem, jak ukázala studie KPMG.

Výlohy spojené se sociálním pojištěním jsou důležitou součástí nákladů na pracovní sílu ve všech zemích, které nově vstoupily do Evropské unie. Stejně tak jsou podstatným prvkem zaměstnaneckých nákladů v dřívější patnáctce. Mohou být jedním z faktorů, které potlačují ekonomický růst v Evropě. A právě v této oblasti drží Česká republika spolu se Slovenskem primát. Jejich sazby, tedy procento, které ze mzdy odvádějí zaměstnanec a zaměstnavatel společně do státní pokladny, jsou nejvyšší mezi všemi nově přistoupivšími zeměmi EU.

Z deseti nových států EU naopak vyčnívají směrem dolů Kypr a Malta. Oba ostrovy mají podstatně nižší sazby pojištění než zbylé země. Velké rozdíly ale existují také mezi státy z bývalé patnáctky: tak například v Irsku činí sazba sociálního pojištění 16,75 %, zatímco ve Francii je to celých 63 %.

Sazby pojistného v nových zemích EU
Sazba, kterou platí zaměstnavatel Sazba, kterou platí zaměstnanec Celkem
Slovensko

35,2*

13,4*

48,6

Česká republika

35

12,5

47,5

Maďarsko

29

12,5**

41,5

Polsko

22,72

18,71

41,43

Slovinsko

16,10

22,1

38,2

Estonsko

33

3,5

36,5

Litva

31

3

34

Lotyšsko

24,09

9

33,09

Malta

10***

10***

20

Kypr

6,3*

6,3*

12,6

Vysvětlivky: * Podléhá limitu
** Z toho 4 % bez limitu, 8,5 % s limitem na 5307000 HUF ročního příjmu v roce 2004
*** Horní limit MTL 12,90

Ve většině členských států EU hradí sociální pojištění společně zaměstnavatel i zaměstnanec. Větší díl však obvykle leží na bedrech zaměstnavatele, výjimku tvoří například Slovinsko, kde je situace opačná.
Na rozdíl od vysokého sociálního pojištění, ve zdanění fyzických osob je ČR průměrná. Sazby daně z příjmu fyzických osob se v nových členských zemích EU také liší, začínají na 19 % u Slovenska a stoupají až na 50% hranici u Slovinska. V porovnání s ostatními státy se Česká republika se svou 32% sazbou pohybuje kolem středu, zaujímá šesté místo. Uvedené sazby daně z příjmu se v porovnání s ostatními členskými státy příliš neliší.

Sazby daně nových členských zemích
Země Sazba (%)
Slovinsko

50

Polsko

40

Maďarsko

38

Malta

35

Litva

33

ČR

32

Kypr

30

Estonsko

26

Lotyšsko

25

Slovensko

19

Zdroj dat: KPMG

Text vydala jako tiskovou zprávu společnost KPMG.

Co si myslíte o tom, že má ČR vysoké sociální pojištění? Co z toho podle vás vyplývá? A jak hodnotíte naše "umístění" v oblasti zdanění fyzických osob?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2004 9:18, Pavel

Asi by bylo lepší uvádět podíl sociálního pojištění na mzdových nákladech a ne jako procento z hrubé mzdy. Pokud totiž část pojištění platí zaměstnavatel (a tedy není součástí hrubé mzdy), pak je hrubá mzda jen hausnumero, které nemá žádnou vypovídací hodnotu. Pokud se ta tabulka přepočte trochu objektivněji vzorečkem (Z + P)/(100 + Z) * 100, kde Z je část hrazená zaměstnavatelem a P část hrazená zaměstanancem, pak se například prohodí pořadí Maďarska s Polskem a Litvy s Lotyšskem. Samozřejmě, do jmenovatele toho zlomku by s měly připočíst i ostatní položky hrazené zaměstnavatelem, ale ty v tabulce uvedeny nejsou.

+74
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V Unii už jsme, kdy budeme platit eurem?

4. 5. 2004 | Jiří Šedivý

V Unii už jsme, kdy budeme platit eurem?

Vstupem do EU integrační evropské aktivity České republiky nekončí. Dalším krokem bude pravděpodobně přijetí společné evropské měny, eura, které bychom měli podle odhadů vlády a ČNB... celý článek

Vstup do EU klientům bank příliš nepřinese

30. 4. 2004 | Kristýna Havligerová

Vstup do EU klientům bank příliš nepřinese

Vyplatí se po vstupu České republiky do EU otevřít si účet u některé ze zahraničních bank? Po prvním květnu u nás může začít podnikat jakákoli zahraniční banka. Můžeme se těšit na zostření... celý článek

Evropské finále je zároveň start

30. 4. 2004 | Martin Zika

Evropské finále je zároveň start

Zítra se oficiálně staneme členy Evropské unie. Není jednoduché říct, co nám toto členství přinese. Jedno je ale jisté: nic nedostaneme zadarmo.

Lesk a bída sociální Evropy

8. 4. 2004 | Vendula Hilkovičová

Lesk a bída sociální Evropy

V souvislosti se vstupem do EU nás čeká řada změn i v oblasti sociálního zabezpečení. Víte, co všechno budete muset podstoupit, když se například zraníte na dovolené v zahraničí? Nebo... celý článek

Podniky v EU: odkud tečou peníze?

31. 3. 2004 | Jan Heřman

Podniky v EU: odkud tečou peníze?

Podpora podnikání v užším slova smyslu zabírá pouze malou část rozpočtu EU. Získat ji mohou i české subjekty, ale výhradně malé a střední podniky. V nabídce dominují záruky za komerční... celý článek

Partners Financial Services