Nepropásněte státní podporu, termíny hoří!

Nepropásněte státní podporu, termíny hoří!
Konec roku přichází a s ním i poslední možnost získat letošní státní podporu plynoucí z penzijního připojištění, stavebního spoření a životního pojištění. Do kdy nejpozději musíte uzavřít nové smlouvy a jaké podmínky musíte splnit, abyste získali státem nabízené výhody?

Každý konec roku je provázen rozsáhlými reklamními kampaněmi finančních institucí snažících se přesvědčit potenciálního klienta, aby s nimi uzavřel smlouvu ještě před koncem roku. Nejčastějším argumentem "proč" je možnost využití státní podpory plynoucí z daného finančního produktu.
Obecně můžeme takové státem poskytované výhody rozdělit na dvě skupiny. První je státní příspěvek, který je vyplácen buď ke každé měsíční platbě (penzijní připojištění), nebo za celý rok (stavební spoření). Druhou poskytovanou výhodou je možnost snížení daňového základu za celý daný rok (penzijní připojištění, životní pojištění).

Měsícem penzijního připojištění je listopad

V rámci penzijního připojištění máte možnost získat jak státní příspěvek, tak uplatnit daňový odpočet. Výše státního příspěvku je odvozena od měsíčních plateb pojistného a činí maximálně 150 Kč (při měsíční platbě 500 Kč a více). Pokud si chcete snížit daňový základ o maximální možnou částku (12 000 Kč), musíte v průběhu roku vložit na svůj účet alespoň 18 000 Kč (měsíčně 1 500 Kč). Vložíte-li méně, bude vaším daňovým odpočtem pouze částka přesahující 6 000 Kč (nezdanitelná částka).
Pokud uzavřete novou smlouvu včas a jednorázově vložíte alespoň 18 000 korun, získáte nárok na daňový odpočet v maximální výši 12 000 Kč (18 000 – 6 000) a k tomu jeden (!) státní příspěvek (za prosinec). Výhodou plynoucí z uzavření penzijního připojištění na konci roku je tedy pouze snížení daňového základu pro příslušný rok. Státní příspěvek se na rozdíl od stavebního spoření nepřiznává zpětně za celý rok.
Většina fondů požaduje uzavření smlouvy do 30.11., přičemž platba pojistného může proběhnout až v průběhu prosince. Ovšem například ING penzijní fond požaduje uzavření smlouvy a zaplacení pojistného do 20.12. a ČSOB Penzijní fond Stabilita - bývalý Českomoravský penzijní fond - do 12.12.
Jestliže smlouvu již máte a nenaspořili jste celkově 18 000 Kč za rok, můžete jednorázově vložit platbu dorovnávající tuto částku. V takovém případě však musíte sjednat dodatek ke smlouvě nebo se zapojit do speciálního programu. Jinak by se mohlo stát, že se vaše dodatečná platba rozloží do příspěvků jako předplatné pro příští rok.
Penzijní fond ČS nabízí službu Maximum, v rámci které se v prosinci každého roku provede automatická úprava smluvně sjednaného příspěvku. ČMPF má podobný program - Optimum efekt, díky kterému vám každý rok pošlou automaticky daňové potvrzení na částku, která přesahuje v daném roce nezapočitatelné minimum 6 000 Kč. U Penzijního fondu ČP a ING si musíte sjednat dodatek ke smlouvě. Výrazně jiný je postup Credit Suisse. Klient musí pojišťovně dopisem oznámit, že "vložil mimořádný vklad za účelem daňového odpočtu", o jakou částku se jedná, kdy ji zaplatil a číslo své smlouvy. Oznámení by měl zaslat poštou nebo faxem.
Většina penzijních fondů umožňuje provést mimořádnou platbu do konce roku. Výjimkou je ING, která požaduje zaplacení do 20.12. a Credit Suisse, jejíž posledním termínem je 15.12.

Čím dříve, tím lépe

Výhodou, kterou nabízí stát u životního pojištění, je snížení daňového základu o celou částku, kterou ročně na pojištění zaplatíte, maximálně však o 12 000 korun. Přičemž je možné sčítat všechna životní pojištění, která máte sjednaná.
Pokud se rozhodnete uzavřít novou smlouvu ještě letos a jednorázově zaplatit 12 000 Kč (abyste získali maximální odpočet), u většiny ústavů máte čas do konce prosince. V případě ČSOB Pojišťovny je posledním možným termínem 30.11. a Credit Suisse doporučuje 15.12. s ohledem na možné administrativní zdržení.
Uzavření životního pojištění není dobré nechávat na poslední chvíli. Administrativní proces se může protáhnout a vy přijdete o možnost snížit si daňový základ ještě za tento rok.

Do kdy musíte uzavřít smlouvu nebo navýšit

Nová smlouva

Existující smlouva
CREDIT SUISSE
(profil, názory)

30.11.

15.12.

PF ČSOB Stabilita
(profil, názory, koupit)

12.12.

31.12.

PFČP
(profil, názory, koupit)

30.11.

31.12.

PFČS
(profil, názory)

30.11.

31.12.

ING PF
(profil, názory)

20.12.

20.12.

ČP
(profil, názory)

31.12.

 

Allianz
(profil, názory)

31.12.

Kooperativa
(profil, názory)

31.12.

ČSOB Poj.
(profil, názory)

30.11.

ING Poj.
(profil, názory)

31.12.

CREDIT SUISSE
(profil, názory)

15.12.

Stavební spořitelny

31.12.

31.12.


Času je dost, ale zájemců také

V případě stavebního spoření stát poskytuje podporu ve výši 25 % roční uspořené částky, nejvýše však 4 500 Kč. Vzhledem k tomu, že se od příštího roku výrazně mění systém podpory stavebního spoření, je důvod pro uzavření smlouvy ještě na konci letošního roku dvojí. Získáte nejen státní příspěvek z jednorázového vkladu, ale také si tím zajistíte výhodnější státní podporu po následujících několik let. Pro získání maximálního státního příspěvku je tedy nejlépe vložit jednorázově 18 000 korun. Nesmíte však zapomenout na poplatky za uzavření smlouvy a vedení účtu. Pokud vložíte pouze 18 000 Kč, strhne vám spořitelna tyto poplatky a vy nedosáhnete částky, která je podmínkou pro přiznání maximálního státního příspěvku. Státní podporu vám na účet připíší ve druhém čtvrtletí příštího roku.
Obecně lze říci, že smlouvu o stavebním spoření můžete uzavřít v jakékoliv stavební spořitelně i poslední den v roce. K tomuto dni ovšem musíte doručit i danou částku na účet příslušné stavební spořitelny. Vzhledem tomu, že lidé většinou odkládají všechno na poslední chvíli a že můžeme letos očekávat zvýšený zájem o stavební spoření, bude lepší uzavřít smlouvu v předstihu a strávit pak Silvestr jinde než ve frontě. Platby 31.12. můžete provádět pouze poštovní poukázkou příslušné spořitelny (!) nebo v hotovosti v pobočkách spořitelen.
Budete-li provádět platby bezhotovostně, dejte si pozor na termíny, které si vaše banka stanoví na konci roku pro převod peněžních prostředků. Převody do jiných peněžních ústavů uskutečňuje pouze do předem stanoveného data. Příkazy k úhradě dodané po stanoveném datu tak banka provede až v novém roce a vy byste v takovém případě přišli o výhody plynoucí z uzavření smluv na konci roku.

Sjednáváte si SS, ŽP či PP kvůli výhodám poskytovaným státem, nebo se na ně při rozhodování neohlížíte? Uzavřeli byste tyto smlouvy i bez státních podpor?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-119
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 12. 2003 11:30, Tomáš Marný

I kdyby nebylo, jak to chcete zjistit? Soudit se s nimi? Stojí to za těch 5 stovek, které byste teoreticky ušetřil? Obrátíte se na některý státní úřad, který je z 99% zaplněn blby, kteří by se jinde nechytli a zbývající 1% má úřad pro využívání techniky a pracovní doby pro své soukromé firmy? BTW ČMSS, tedy Liška, zavedla od 1.12.2003 rovněž poplatek 100,- Kč za "správu úrokového zvýhodnění". Jediné řešení by bylo uzavřít další smlouvu tam, kde se k Vám nechovají jako dobytkové, jenže ini se k Vám tak chovají všude - ať už jde o stavební spořitelny nebo banky.

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 11. 2003 22:23, slávek

Je to vůbec právně v pořádku to dvojí vybírání poplatku za stejnou službu? Nejde to napadnout? Co myslíte?

Zobrazit celé vlákno

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mýty stavebního spoření

10. 11. 2003 | Jiří Šedivý

Mýty stavebního spoření

Jak ukazují četné dotazy, naši čtenáři se mnohdy přesně neorientují ani v základních pojmech stavebního spoření. Jejich nevědomosti pak navíc využívají obchodní zástupci spořitelen.... celý článek

Stavební spoření: důkladně zvažte novou smlouvu

3. 11. 2003 | Petr Šafránek

Stavební spoření: důkladně zvažte novou smlouvu

V souvislosti se změnou podmínek stavebního spoření se prodejci snaží přesvědčit téměř každého, aby si nyní založil novou smlouvu ještě podle starých pravidel. To ale nemusí být výhodné... celý článek

Stavební spořitelny: bitva o klienta vrcholí!

24. 10. 2003 | Jiří Šedivý

Stavební spořitelny: bitva o klienta vrcholí!

Schválí-li Senát a prezident nová pravidla stavebního spoření, vzroste před koncem roku enormně počet těch, kdož budou chtít uzavřít smlouvu ještě za starých, výhodnějších, podmínek.... celý článek

Žít a zemřít se životní pojistkou

21. 7. 2003 | Simona Ely Plischke

Žít a zemřít se životní pojistkou

Každá pojistná událost je nahodilá. U pojištění majetkového nemusí nastat nikdy, zatímco u životního nastane vždy. Umřít prostě musíme. Nikdo z nás ale neví, kdy a ani čím vším si... celý článek

Penzijní fondy: výnosná investice, o které se neví

17. 6. 2003 | Petr Fejtek

Penzijní fondy: výnosná investice, o které se neví

Mnoho lidí si myslí, že investice do penzijních fondů je nudná a nevýnosná. Jenže stačí pořádně počítat a zjistíme, že výnos penzijního připojištění může být velmi zajímavý i pro mladé.... celý článek

Partners Financial Services