Na co všechno se vztahuje pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti se vztahuje na věci, které tvoří zařízení domácnosti a slouží k jejímu provozu nebo uspokojování potřeb jejích členů. Tato domácnost může být jak v rodinném domku, tak i v bytovém domě (např. panelák, bytovka, činžovní dům ...).

Co je pojištěno

Do pojištění jsou zahrnuty ty věci, které jsou fyzicky umístěny v domácnosti. Pokud věc opustí domácnost, zaniká její pojištění. Naopak nově umístěné věci v pojištěné domácnosti jsou automaticky pojištěny. Celková výše pojistného plnění závisí na pojistné částce sjednané v pojistné smlouvě.

Otázky často padají na pojištění skel. Pokud vám nějaký uličník rozbije kamenem okno, ne vždy se jedná o pojistnou událost. Pokud máte obavy o svá okna a prosklené dveře, vyberte si takovou pojišťovnu, která pojištění skel nabízí. Je ale nutné informovat se přímo v pojišťovně, zda si nestanovuje limity plnění nebo jiné doplňující podmínky.

Pojišťovny často myslí i na možnost stěhování. V takovém případě může existovat určitá přechodná doba (např. 1 měsíc), po kterou je pojištěna i nová domácnost, do které se pojištěný klient přestěhoval.

Problémem bývají sklepy a kočárkárny v panelových domech. Protože sklep slouží většinou pouze jedné domácnosti (jednomu bytu), bývá v pojištění zahrnut. Kola a kočárky odložené v kočárkárnách nebo jiných místnostech, do kterých má přístup více lidí, nebývají vždy do pojištění zahrnuty.

Posledním sporným bodem bývá balkon (nebo lodžie). Pokud bydlíte v přízemí či prvním patře a váš balkon je ze země snadno dosažitelný, nebudou věci na něm umístěné pojištěny zejména pro případ krádeže.

Mimo movitých věcí může být součástí i pojištění domácích zvířat. Zatímco psi a jiná běžně chovaná zvířata nebývají problémem, u exotických zvířat (papoušků, hadů, apod.) je lepší se předem informovat, zda do předmětu pojištění skutečně patří. I tady jsou obvykle stanoveny maximální částky plnění.

A protože jsme jen lidé a děláme chyby, patří k pojištění domácnosti i pojištění odpovědnosti jejích členů za způsobené škody. Pokud tedy zapomenete dotáhnout vodovodní kohoutek anebo vás zradí pračka a vy nechtěně vytopíte sousedy, může jít náhrada škody z vaší pojistky. A protože se toto připojištění vztahuje i na vaše děti, nemusí být následky prvních fotbalových pokusů vaší ratolesti v podobě rozbitého okna souseda žádný problém.

Co není pojištěno
Nejčastěji se pojištění domácnosti nevztahuje na:
  • věci sloužící k výdělečným účelům (např. počítač, který si podnikatel zahrnul do obchodního majetku)
  • motorová vozidla a obdobná zařízení s vlastním pohonem včetně přívěsů a příslušenství
  • letadla a další zařízení k létání (včetně rogal, paraglidingových padáků)
  • lodě a jiná plavidla od určité hodnoty (obvykle 10 tisíc korun)
  • některá méně obvyklá exotická zvířata, která nejsou běžně chována
  • záznamy na CD, kazetách, disketách, jiných záznamových médiích
  • věci podnájemníků (pokud například pronajímáte pokoj cizí osobě, její věci pojištěny nebudou)
  • věci, které jsou pojištěny jiným pojištěním

Pokud ale chcete pojistit věc, na kterou se pojištění domácnosti nevztahuje, máte většinou možnost sjednat si doplňkové pojištění té konkrétní věci. Toto pojištění "navíc" má potom vlastní limity pojistného plnění.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Partners Financial Services