Nová nebo časová? Klíčový to údaj!

Nová nebo časová? Klíčový to údaj!
Před rokem pan Anketník koupil za 50 tisíc korun nový počítač, který mu během jeho nepřítomnosti odcizil zloděj. Z pojistky domácnosti získal jen necelých 15 tisíc. Nedivte se, Jiří totiž uzavřel pojistku na časovou cenu.

Tento fiktivní příběh se může stát naprosto reálnou pojistnou událostí. Právě plnění do výše ceny nové nebo časové totiž rozhoduje o skutečné náhradě, kterou od pojišťovny získáte. Tyto dva pojmy dovedou výši plnění značně ovlivnit, proto jsme jim věnovali zvláštní článek. Na ně by si klient měl dát největší pozor.

"Novou cenou je částka potřebná na znovuzřízení věci stejného druhu, parametrů a kvality při cenách v místě pojištění obvyklých," vysvětluje Martina Priegelhofová, mluvčí Pojišťovny České spořitelny (profil, názory). Znamená to tedy, že pokud věc od doby koupě podraží, dostane klient více peněz, než za kolik ji koupil. Tak to bývá zejména v případě nábytku. Pokud naopak věc zlevní, dostane méně. Typickým zástupcem takových movitostí je elektronika.
Byla-li věc byla poškozena tak, že ji ještě lze opravit, získá pojištěný pouze částku potřebnou k jejímu uvedení do původního stavu.

Ovšem pokud si sjednáte pojištění jen na cenu časovou, počítejte s výrazně nižší náhradou. "V takovém případě je plnění poskytnuto v ceně věci bezprostředně před pojistnou událostí," uvádí mluvčí České pojišťovny (profil, názory) Václav Bálek. V praxi to znamená, že z její aktuální hodnoty je odečteno opotřebení. V ideálním případě si tedy koupíte věc obdobně starou a použitou.

Příklad

Jiří Anketník koupil před rokem počítač za 50 tisíc korun. Po návratu z letošní dovolené ale zjistil, že si právě jeho elektronického pomocníka vyhlédl zloděj a úspěšně jej odcizil. Cena elektroniky ale rychle ztrácí hodnotu, a tak by ten samý počítač dnes stál 30 tisíc korun. V případě pojištění na hodnotu novou by pan Anketník od pojišťovny získal náhradu ve výši právě 30 tisíc. Pokud ale uzavře pojistku pouze na cenu časovou, získá plnění snížené ještě o opotřebení věci - tedy zhruba 15 tisíc korun.

Standardně se vše na novou cenu nepojišťuje. Obvykle elektronika a jiné technické přístroje lze většinou pojistit jen na hodnotu časovou. Výjimkou jsou Allianz (profil, názory), Komerční pojišťovna (profil, názory), UNIQA (profil, názory) a svým způsobem i Česká pojišťovna. UNIQA vyplatí cenu novou, pokud klient prokáže, že si do dvou let od vzniku pojistné události zakoupil totožnou věc znovu. Allianz a Komerční pojišťovna nabízí pojištění veškerého vybavení na cenu novou i bez dodatečných podmínek. Taková varianta je ale zhruba o polovinu dražší.

Zajímavý přístup k určení druhu ceny zvolila Česká pojišťovna. "V případě požáru, výbuchu nebo pádu letadla je plnění poskytováno v nových cenách bez ohledu na opotřebení věci," uvádí Václav Bálek.

Jak se jednotlivé pojišťovny vypořádaly s novou a časovou cenou, přibližuje následující tabulka.

Pojistné plnění:

Pojišťovna

Co pojišťovna nepojišťuje na cenu novou

Allianz

a) elektrospotřebiče, sportovní potřeby starší 5 let, oděvy a obuv starší 3 let
b) varianta Exklusiv - vše na novou cenu 

Česká
pojišťovna

věci, které v době události nedosahují 50 % původní ceny
(v případě  požáru, výbuchu nebo pádu letadla vždy nová cena)

Pojišťovna ČS

elektrospotřebiče, sportovní potřeby starší 5 let, oděvy starší 3 let a obuv starší 1 roku

ČSOB pojišťovna

audiovideo technika, výpočetní technika starší 3 let, oděvy a cizí věci, které jsou v užívání
členů domácnosti déle než 1 rok

Generali

elektronika, audiovideo, optika, nosiče informací, jízdní kola, sportovní a kempinkové
náčiní - vše starší 3 let; oblečení,obuv

Kooperativa

nic kromě nábytku a a stavebních součástí, které měly v době pojištění hodnotu vyšší než
20 procent (ty na novou cenu pojistí)

UNIQA

klient neprokáže, že si do dvou let od vzniku pojistné události zakoupil věc stejného druhu a kvality znovu; věc měla v době pojistné události hodnotu nižší než 50 procent.

Komerční pojišťovna

a) věci starší 2 let, věci s hodnotou nižší než 70 procent

b) možnost pojistit vše na novou cenu

Zdroj: Pojišťovny

Při porovnávání jednotlivých nabídek nedoporučujeme řídit se pouze cenou. Každá pojišťovna totiž nabízí jiné parametry produktu. Liší se v limitech pojistného plnění, výši spoluúčasti, některých rizicích, ale hlavně také v pojistném plnění ve výši nové nebo časové ceny. Snad jsme vám pomohli pochopit, že právě tento parametr je v případě pojistky domácnosti klíčový.

Více informací o tématu získáte v sekci pojištění domácnosti.

Máte sjednanou pojistku na cenu novou? Jaké máte zkušenosti s likvidací škod a následným plněním? Získali jste od pojišťovny odpovídající částku? Přidejte do diskuse také svůj příspěvek.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 6. 2003 14:21

Tak nevím, ale úplně stejný článek, se stejnou tabulkou, jenže s o hodně podrobnějším textem vyšel 27.5.2003 na serveru Měšec. Můžete se přesvědčit. Není vám to divné?

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 6. 2003 12:12

Nevím jak může Komerční pojištovna pojištovat na novou cenu ,když jsvůj majetkový kmen prodala pojištovně Kooperativa a sama si nechala jen životní pojištění.Takže informace považuji za skreslené.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pozdě bycha honit! Obzvlášť po dovolené…

9. 6. 2003 | Simona Ely Plischke

Pozdě bycha honit! Obzvlášť po dovolené…

"Všude dobře, doma nejlíp," zní staré rčení. Platí ale i v případě, kdy se vrátíte z dovolené a své hnízdo naleznete vykradené, vytopené nebo jej dokonce nenaleznete vůbec? Pojištění... celý článek

Na dovolenou jenom s kartou? Rozhodně ne!

3. 6. 2003 | Dušan Hradil

Na dovolenou jenom s kartou? Rozhodně ne!

Pokud se chystáte na dovolenou jen s platební kartou, vše si dobře rozmyslete. Je sice dobrým společníkem, ale ne zadarmo. Navíc přijde-li krize, může vás zradit. Přibalte do kufru... celý článek

Chráníte si svou domácnost?

20. 3. 2003 | Martin Zika

Chráníte si svou domácnost?

Přemýšlíte o pojištění domácnosti? Rádi bychom vám pomohli s výběrem nejvhodnějšího pojišťovacího ústavu.

Pojistěte si svůj domov

15. 10. 2002 | Dušan Hradil

Pojistěte si svůj domov

Po srpnových povodních se jedním z ústředních témat stalo pojištění majetku. I když nemáte svůj byt v ohrožené oblasti, mělo by vás pojištění domácnosti zajímat, i vám se totiž může... celý článek

Partners Financial Services