Po zelené lince do Iráku

Po zelené lince do Iráku
"Dobrý den, chystám se na čtrnáct dní do Iráku. Pojistíte mě?" Tuto otázku jsem po telefonu položila devíti pojišťovnám. Reakce operátorů zelených linek překvapivě nebyly ve všech případech zamítavé.

Pojišťovny se ve svých podmínkách zbavují povinnosti poskytnout úhrady škody na zdraví a životech způsobených v důsledku nebo v souvislosti s válečnou událostí. Není tomu jinak ani v případě právě probíhajících bojů v Iráku. Důvodem je nejen vysoké riziko pojistné události, ale také neschopnost zajistit klientům asistenční služby (zajištění pomoci kdekoli na světě, repatriace ostatků v případě smrti apod.). Pro cestu do oblasti válečných nepokojů tedy nelze aplikovat standardní pojištění léčebných výloh či jiný druh cestovního nebo životního pojištění. Pokusila jsem se proto zjistit, jaké pojištění do Iráku náš pojišťovací trh nabízí.

To je tedy dobrodružství!

Pracovníci informační linky Allianz (profil, názory) a Union (profil, názory) mi stroze sdělili, že nadstandardní pojistky proti válečným rizikům jejich pojišťovna neposkytuje. Operátorky Kooperativy (profil, názory) a ČSOB Pojišťovny (profil, názory) byly o něco vstřícnější a pro jistotu mě shodně odkázaly na Českou kancelář pojistitelů. Nápad to byl milý, ale nutno dodat, že už ne tak trefný. Česká kancelář pojistitelů se totiž zabývá výhradně povinným ručením.

"Do Iráku? To je tedy dobrodružství!" Takto mě, velmi překvapeným, ale příjemným tónem, přivítala slečna zelené linky pojišťovny Uniqua (profil, názory). Sdělila mi, že žádný speciální produkt neposkytují, ale pro jistotu mě přepojila na centrálu cestovního pojištění. "Do válečné zóny nepojišťujeme," zněla odpověď. Obdobně jsem dopadla i u pojišťovny Generali (profil, názory).

Částečný úspěch

Speciální pojistku je možno sjednat u pojišťovny Aviva (profil, názory) (dříve Commercial Union). U této firmy jsou nyní pojištěni například někteří váleční reportéři. Jedná se však o individuální životní, nikoli cestovní pojištění. "Klient je pojištěn pouze pro případ úmrtí nebo dožití. Případné léčebné výlohy tedy nehradíme," sdělil Jan Fiferna z oddělení oceňování rizik. "Pojistka se platí ročně a stojí několik desítek tisíc korun. Konkrétní suma záleží na sjednaných podmínkách. Obecně platí, že mladší lidé a ženy platí pojistné levnější," dodal.

"Naše pojišťovna jako jediná na trhu nabízí pojištění přímo do válečné zóny," uvedl Pavel Jirka z Evropské cestovní pojišťovny (ECP) (profil, názory). "Pojistka stojí 954 korun na den a zajišťuje krytí léčebných výloh do výše jednoho miliónu korun. Povinná je spoluúčast klienta ve výši 300 dolarů," dodal. Zmínil ale, že pojistka neobsahuje asistenční služby na místě, případný transport zpět si tedy musí pojištěný zajistit sám. Do výše jednoho miliónu mu jej pak pojišťovna zpětně proplatí. Informace jsem dostala vyčerpávající, ale pan Jirka mi zapomněl sdělit důležitou podmínku. Pojistka je přístupná pouze dlouhodobým klientům ECP.

Do Iráku za 28 korun denně

Po všech dosavadních neúspěších jsem sáhla po "horkém želízku", jedničce českého pojišťovacího trhu, České pojišťovně (profil, názory). Kdo jiný by mě už měl pojistit, když ne pojišťovna s největším tržním podílem, na kterou mě odkazovali i její konkurenti? A skutečně. Lídr pojišťovnického trhu by mě opravdu pojistil. "Pojištění léčebných výloh do Iráku na běžnou turistickou cestu stojí 28 korun na den s možným příplatkem pěti korun za úrazové pojištění a dalších pěti korun za pojištění odpovědnosti za škodu v zahraničí," vysvětlila mi pracovnice České pojišťovny. Ještě dodala, že pokud je cesta pracovní, pojištění léčebných výloh je dražší – 42 korun denně. Cena se zdála velmi nízká a záhy mi došlo proč. Slečna si patrně neuvědomila, že se jedná o válečnou oblast a nadiktovala mi ceny standardního pojištění do zahraničí.

Kvalitu operátorů České pojišťovny jsem si ale radši ověřila ještě jednou a tentokrát jsem dostala úplnější informaci: "Na pojištění do Iráku se vztahuje výluka. Není ale problém, abychom neproplatili škody, které s válkou nesouvisí." Znamená to tedy, že infarkt v Iráku dostat můžete.

Relevantní informaci jsem nezískala ani od České asociace pojišťoven. Nakonec jsem se obrátila na mluvčího Kooperativy Marka Vícha. "V úvahu připadají jen konkrétní, individuálně sjednané produkty, v jejichž ceně by ovšem bylo zahrnuto vysoké riziko," uvedl. Chcete-li se tedy vážně vydat do válečné oblasti, musíte počítat s pojistkou v řádu několika desítek tisíc korun.


Byli jste někdy ve válečné oblasti? Zajímá vás, jak jsou pojištěni váleční zpravodajové? Co si myslíte o přístupu pojišťoven k této problematice? Zapojte se do diskuse!

Více informací o cestovních pojistkách se dozvíte v naší stejnojmenné sekci. Před cestou do zahraničí se můžete pojistit online přímo na Peníze.CZ.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 3. 2003 8:25, Honza

Můj názor je takový, že článek nemá skoro žádnou vypovídací hodnotu. Domnívám se, že pokud budete mít infarkt v Iráku - a nebude to mít žádnou souvislost s válkou, tak vám úhradu léčení poskytne skoro každá pojišťovna...

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 3. 2003 15:04, Jirka

Zajimalo by me, jak se pocita cena pojisteni pro takovyhle sileny situace, teda jestli se jenom neodhaduje. Mimochodem, proplati mi i lekarske vykony provedene v zajateckem tabore? :) No, myslim, ze o vikendu pojedu radsi na ceske hory nez do Iraku.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Začala válka! Co na to trhy?

24. 3. 2003 | David Petráček

Začala válka! Co na to trhy?

Akciové trhy od začátku minulého týdne rostly v očekávání brzké a rychlé války v Iráku. Avšak po začátku bojů se objevily obavy, že to zas tak rychle nepůjde a optimismus začíná vyprchávat...... celý článek

Válka v Perském zálivu - důsledky pro ekonomiku

20. 3. 2003 | redakce Peníze.CZ

Válka v Perském zálivu  - důsledky pro ekonomiku

Válka v Perském zálivu může velmi výrazně ovlivnit celosvětovou ekonomiku i dění na finančních trzích. O tom, jak výrazně případná válka ovlivní ekonomiku i finanční trhy, rozhodne... celý článek

Do pojišťovny již nemusíte

21. 2. 2003 | Tomáš Skřivánek

Do pojišťovny již nemusíte

Jedete si zalyžovat do zahraničí? Tak určitě nezapomeňte na cestovní pojistku! Nespoléhejte na to, že vás ochrání pojištění přibalené třeba k platební kartě. Lyžování a snowboarding... celý článek

Partners Financial Services