Chráníte si svou domácnost?

Martin Zika | 20. 3. 2003
Chráníte si svou domácnost?
Přemýšlíte o pojištění domácnosti? Rádi bychom vám pomohli s výběrem nejvhodnějšího pojišťovacího ústavu.

Pojištění domácnosti je záležitost, kterou jistě není radno opomíjet. Koneckonců smutným důkazem jsou i loňské záplavy. Pro lepší orientaci v produktech, které nabízejí české pojišťovny, jsme pro vás připravili jejich základní srovnání.

Oslovili jsme šest největších českých pojišťoven. Českou pojišťovnu (profil, názory), Kooperativu (profil, názory), Allianz (profil, názory), ČSOB Pojišťovnu (profil, názory), Generali (profil, názory) a pojišťovnu Uniqa (profil, názory). Pojišťovna Generali jako jediná vůbec nezareagovala ani náš druhý dotaz, její produkt jsme tedy nemohli do srovnání zahrnout.

Naše zadání znělo takto: limit pojištění je 300 000 Kč, základní rizika, která by pojištění mělo pokrýt, jsou požár, úder blesku nebo zřícení letounu, voda z vodovodního zařízení, krádež vloupáním, loupež a loupežné přepadení. Zvolili jsme byt umístěný mimo záplavovou lokalitu.

Chtěli jsme od pojišťoven získat tyto informace: na co se pojištění vztahuje a - pro názornost - na jaký limit je v rámci této pojistné sazby pojištěna spotřební elektronika, jízdní kola a peníze, resp. cennosti. Dále zda je možné připojistit si například spotřební elektroniku na limit 50 000 Kč, a pokud ano, kolik by to stálo. Pojišťovny jsme požádali i o vyjádření zda se pojištění vztahuje na nové pořizovací ceny, či na časovou hodnotu věci. Novou pořizovací cenou se myslí aktuální cena nového výrobku, protože je jasné, že například počítač bude dnes stát podstatně méně, než kolik stál před pěti lety. Časová hodnota věci pak znamená, jakou tržní hodnotu by měl předmět či výrobek v době poškození. 


Pojištění*

Spotřební el. (Kč)

Peníze/ cennosti (Kč)

Jízdní
kola
(Kč)

 Časová hodnota/nová pořizovací cena

Připojištění spotř. el. na 50 000 Kč

Roční sazba, Praha (Kč)

Roční sazba, obec do 10 tis. obyv. (Kč)

ČP  žádný nadstandard 30 000 5000/
10 000
10 000 NPC 136 1100  736
Allianz

domácí a drobné zvířectvo, příslušenství a náhradní součásti motorových a nemotorových vozidel, malá zahradní mechanizace do výkonu 4 kW

30 000 3000/
30 000
15 000 NPC** 254 1350 690
Kooperativa žádný nadstandard 45 000 30 000 15 000 NPC 25 1539 690
ČSOB Pojišťovna žádný nadstandard 30 000 30 000 5000 oba*** 500 1400 660
UNIQA drobná domácí i hospodářská zvířata**** 45 000 15 000/
30 000 
není limitováno NPC 122,50 1320 660

*u všech pojišťoven se vztahuje na soubor movitých věcí, které tvoří zařízení domácnosti a slouží jejímu provozu nebo uspokojování osobních potřeb
**kromě domácích elektrospotřebičů, sportovních potřeb starších 5-ti let, oděvů, obuvi a prádla staršího 3 let
***pro drobné mechanismy, strojní zařízení, elektroniku, fotoaparáty, filmovací či optické přístroje, sport. potřeby, jízdní kola, dom. el. spotřebiče starší 3 let, oděvy (včetně obuvi a prádla), výpoč. a kopír. techniku starší 1 roku se uvažuje časová cena
****nejsou-li chována pro výdělečné účely
  

Z tabulky vyplývá, že mezi pojišťovnami jsou určité rozdíly. Při rozhodování jakou zvolit pochopitelně záleží na tom, na co klade člověk chystající se zajistit svou domácnost největší důraz.
Například nejnižší roční sazbu pojistného pro Prahu nabízí Česká pojišťovna, ovšem její produkt "ochrání jen" základní vybavení domácnosti. Naopak Allianz nabízí širší pokrytí, její ceny jsou však již o něco vyšší. Jako poměrně vyvážená se jeví nabídka Uniqa pojišťovny, jejíž pojištění se kromě základního vybavení domácnosti vztahuje i na drobná domácí i hospodářská zvířata, vybrané součásti domácnosti ústav pojistí na vyšší limity a jeho sazby ročního pojistného jsou mezi ostatními konkurenceschopné.
Je zřejmé, že některé částky, na které jsou v rámci celkového limitu pojištěny jednotlivé součásti domácnosti, nemusejí být dostatečné. Je v každém případě nezbytné nechat se při výběru pojišťovnou o produktu dobře informovat a důkladně zvážit výši celkového limitu včetně případného připojištění určitých věcí. 


Jakou pojišťovnu byste si vybrali a proč? Je podle vás dobré mít pojištěnou domácnost? Máte nějakou zkušenost, ať už dobrou či špatnou, která s (ne)pojištěním domácnosti souvisí? Zapojte se do diskuse!

Více se o této problematice můžete dočíst v sekci Pojištění domácnosti. Prostřednictvím Peníze.CZ můžete také uzavřít tento typ pojistění online!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojistěte si svůj domov

15. 10. 2002 | Dušan Hradil

Pojistěte si svůj domov

Po srpnových povodních se jedním z ústředních témat stalo pojištění majetku. I když nemáte svůj byt v ohrožené oblasti, mělo by vás pojištění domácnosti zajímat, i vám se totiž může... celý článek

Partners Financial Services