Dej a bude ti dáno

Jan Heřman | 12. 9. 2002
Dej a bude ti dáno
Mnoho peněz přišlo na povodňová konta různých charitativních organizací. Uvědomují si dárci, že poskytnutím pomoci si rovněž mohou snížit daňovou povinnost? Jak si tedy snížit daně darem?

Dobročinnost již není prázdným pojmem, zvláště po katastrofálních záplavách, které postihly tisíce domácností a firem. Řada lidí i podniků již pomohla, někteří další tak ještě učiní. Téměř všichni však řeší nebo budou řešit, jak to je s dary postiženým z daňového hlediska. Hlavně za jakých podmínek lze dar uznat jako daňově uznatelný náklad. A netýká se to pouze daní z příjmu, nýbrž i daně z přidané hodnoty a daně darovací.

Jaký dar do nákladů?

Obyčejně je možné zahrnout hodnotu daru do daňově uznatelných nákladů a snížit si tím daň. Mohou tak učinit jak firmy, tak podnikatelé a soukromé osoby. Je však nutné splnit určité podmínky. Dar musí být věnován jen určitému okruhu příjemců a na zákonem určený účel. Jeho výše se navíc musí pohybovat v určitém rozmezí. Darem může být jak určitá finanční částka, tak materiál, zásoby, služby a podobně. V případě nepeněžního daru je nutné hodnotu daru nějakým způsobem ocenit. Nejčastěji se využívá zákon o oceňování majetku.

Příjemci darů by měly být obce nebo kraje, firmy či organizace, které pořádají veřejné sbírky a občané, kteří provozují zařízení na kulturní, zdravotnické, sociální nebo humanitární účely. Obdarovat například příbuzné, kterým voda poškodila majetek, a zároveň si snížit daně možné není. Mohu tak ovšem učinit oklikou. Chci-li například jako podnikatel přispět své babičce na opravu domku, dám svůj příspěvek obci a ta ho dále pošle staré paní.

Firmy si mohou snížit svůj daňový základ o dar v minimální hodnotě dva tisíce korun a jejich úhrn za jeden rok nesmí přesáhnout pět procent za základu daně z příjmu. Je-li dárcem soukromá osoba, podnikatel nebo zaměstnanec, dar musí činit alespoň tisíc korun a celková hodnota všech darů musí být nejvíce deset procent ze základu daně. Rozhodne-li se tedy pan Štědrý s ročním příjmem půl milionu korun obdarovat sbor dobrovolných hasičů, který se vyznamenal při povodních, musí jim dát nejméně tisícovku a maximálně padesát tisíc korun ve všech darech dohromady. To, co přesáhne tuto částku, nebude finančním úřadem uznáno jako náklad. Poskytnutí daru snižuje pouze daň z příjmu, odvody na zdravotní a sociální pojištění zůstanou ve stejné výši.

Dárce by měl mít v záloze doklad, ze kterého je jasné, kdo byl příjemce, na jaký účel byl dar poskytnut a datum darování. Pokud ho nemá, riskuje doměření daně. Finančnímu úřadu by podle pokynů ministerstva financí měl rovněž stačit příkaz k úhradě nebo výpis z účtu nebo podací potvrzení poštovní poukázky, že peníze šly na povodňový účet.

Pozor také na DPH

Darování určité peněžní částky nemá na výši a účtování o DPH žádný vliv. Změna nastává, pokud se jedná o poskytnutí zboží nebo služeb zdarma nebo za částečnou cenu. V tomto případě se jedná o takzvané zdanitelné plnění (které podléhá DPH), které je však od této daně osvobozeno. Pro plátce DPH to znamená, že jednak nemusejí odvádět daň a jednak nemohou uplatňovat nárok na odpočet daně při nákupu zboží a služeb, které byly později darovány.

Přispěli jste i vy obětem letošních záplav? Pokud ano, víte, že dar vám může snížit daně? Myslíte si, že to je jeden z důvodů proč lidé pomáhají nebo to na lidskou solidaritu nemá vliv? Podělte se o své názory.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Daně, finance, základ daně

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Partners Financial Services