Jak nahlásit škodu pojišťovně

Jan Heřman | 16. 8. 2002 | 4 komentáře
Jak nahlásit škodu pojišťovně
Na většině území postiženým katastrofálními záplavami již voda pomalu opadá. S klesající hladinou si řada lidí začíná klást otázku, co s následky. Štěstí v neštěstí mají ti, kteří se proti povodni pojistili. Přinášíme tedy několik rad, jak jednat s pojišťovnou.

Po návratu do svých poškozených domovů byste měli před jakýmkoliv zásahem pořídit fotodokumentaci, tedy vše nafotit, natočit na video a v případě, že takovou možnost nemáte, sežeňte si alespoň svědky. Uvedený materiál bude sloužit jako důkaz pro likvidátora pojišťovny. Poté můžete začít se zachraňováním věcí poškozených vodou a vyklízením a vysoušením zaplavených prostor.

Co s poškozenými věcmi?

Věci, které byly zničeny nebo poškozeny, uložte stranou. Pořiďte seznam těchto věcí, uveďte jejich cenu, stáří, značku a typ. Ideální by bylo přiložit také doklady (kupní smlouvy, účtenky, faktury, případně i fotografie před poškozením), aby se předešlo sporům s pojišťovnou. Doklady budou sloužit jako důkaz, že všechny věci opravdu existovaly a jakou měly hodnotu.

Škodu nahlaste co nejdříve

Škoda musí být pojišťovně nahlášena, co nejdříve po jejím vzniku. Je to ostatně také ve vašem zájmu, protože čím dříve je celá záležitost vyřízena, tím dříve získáte od pojišťovny peníze. Navíc je pravděpodobné, že likvidátoři budou těsně po povodni poněkud mírnější. Po nahlášení události vyšle pojišťovna na místo svého pracovníka – likvidátora – který zjistí výši škod a podle toho rozhodne o výši částky, kterou pojišťovna vyplatí jako náhradu škody.

 Pojišťovna

 Infolinka

 Allianz  0800/170 001
 Česká pojišťovna  0800/133 155
 Genarali  0800/150 155
 Kooperativa  0800/105 105
 UNIQA  0800/120 020
 IPB pojišťovna  0800/100 777
 Komerční pojišťovna  0800/111 199
 Pojišťovna ČS  0800/154 154

Pojistnou událost můžete nahlásit pojišťovně osobně, telefonicky nebo faxem. Dále je nutné vyplnit takzvané "oznámení o pojistné události" (nebo s podobným názvem, který se mírně liší podle jednotlivých organizací). Formuláře jsou k dispozici na pobočkách pojišťoven nebo na jejich internetových stránkách. V tomto tiskopisu se uvádí zpravidla tyto údaje: číslo pojistné smlouvy, jméno a příjmení, adresa, rodné číslo, nějaký kontakt a soupis věcí, které byly poškozeny. Pokud neznáte číslo pojistné smlouvy, například jste smlouvu ztratili, byla odcizena nebo zničena povodní, stačí nahlásit zbývající údaje. Pojišťovna si smlouvu najde ve své databázi a rozhodně by to v žádném případě nemělo ohrozit váš nárok na úhradu škod.

 Hlavní zásady při likvidaci škod

 Nahlaste pojistnou událost co nejdříve
 Škody řádně zdokumentujte
 Připravte si všechny potřebné doklady

Náhrada je malá

Zdá-li se vám, že likvidátor ohodnotil škodu ve váš neprospěch, obraťte se buď na klientské centrum pojišťovny nebo raději na její centrálu. Nutná je většinou písemná žádost. Toho, že vám pojišťovna nevyplatí vůbec nic, se pravděpodobně obávat nemusíte. Většina pojišťoven je totiž proti katastrofám podobného rozsahu sama pojištěna a nehrozí proto jejich krach.

Výběr fotografií ze záplav v Praze od našeho redaktora Petra Vykoukala najdete na této stránce.

Jaké budou škody? Kolik myslíte, že pojišťovny celkově vyplatí? Podělte se s námi o své názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Partners Financial Services