Myslete na zdraví i peněženku

Myslete na zdraví i peněženku
Chtěli byste příspěvek na vitamíny, antikoncepci, plavání či lyžařský výcvik pro dítě? Vyberte si zdravotní pojišťovnu, která vám toto a mnoho dalších výhod nabídne. Orientace na českém trhu je snadná, k výčtu pojišťoven stačí prsty na rukou.

Prakticky málokdo se dnes zajímá o svou zdravotní pojišťovnu. Lidé prostě platí, co jim zákon o zdravotním pojištění nařizuje a očekávají, že v případě potřeby budou ošetřeni. Nechápu, proč se trochu nerozhlédnou po českém trhu a nezvolí pojišťovnu, která jim poskytne něco navrch. Je viníkem lenost pročítat materiály k jednotlivým institucím nebo nedůvěra a neochota měnit?

Devět nabídne více než jediná

Podle konkurenčních pravidel nezůstávají nově zavedené výhody jedné pojišťovny dlouho bez odezvy - ostatní se časem připojí. Odolává snad pouze Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky (VZP ČR), která nabízí téměř jen zákonem předepsané produkty.

Podle počtu pojištěnců následuje za VZP Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZPMV). Rozhodla se přispívat na individuálně zhotovovanou dětskou obuv, maximálně 750 korun ročně, a vitamíny pro děti do 15 let v zimním období. Mladým sportovcům registrovaným ve sportovních klubech dává 200 korun ročně na preventivní prohlídky. Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) – je další zaměstnaneckou pojišťovnou s velkým počtem klientů, což je dáno i povinným pojištěním všech vojáků v ČR u této instituce. Aby přitáhla nové pojištěnce, nabízí jim v prvních třech měsících příspěvek 500 korun na vyjmenované služby a věci. Vzpomněla si i na určité skupiny zaměstnanců (manažery, lidi na rizikových pracovištích a letový personál), kterým financuje kromě pravidelných prohlídek také vstupy do bazénů.

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP) – se zase stará, aby její klienti byli zdraví po psychické i fyzické stránce. Již od narození se mohou cítit v pohodě, pokud si budoucí maminka vybere porodnici se speciálně zařízenými jednolůžkovými pokoji a vylepšenou péčí. Nově na tento rok zavedla i plavání zdarma ve vybraných bazénech po celé republice a proplácí turistické akce, při nichž spolupracuje s Klubem českých turistů a Českou asociací Sport pro všechny. Zajímavá je také myšlenka pomoci kuřákům od jejich návyku. Česká národní zdravotní pojišťovna (ČNZP) – nenabízí, na rozdíl od svých konkurentek nic extra, co by se dalo vyzdvihnout. Hradí jen některé věci z uvedené tabulky.

Další v pořadí co do počtu klientů je s odstupem Hutnická zaměstnanecká pojišťovna (HZP). Protože v oboru hutnictví pracují především muži, přispívá jim 300 korunami na vyšetření prostaty. A možná kvůli kvalitě ovzduší oblasti, ve které vznikla, poskytuje dětem do 15 let vitamíny. Revírní bratrská pokladna (RBP) – si je rovněž vědoma důležitosti předcházení nemocem a proto v období října až února nabízí tzv. rodinný balíček prevence (pro rodiny kompletně pojištěné u RBP), který obsahuje různé vitamínové preparáty. Kromě zdraví podporuje i příjemný vzhled, k němuž bílé plomby v předním úseku zubů určitě pomohou. Částka 300 korun je rovněž příjemná.

Podpůrný rehabilitační program má ve své nabídce Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE (ZP M-A). V rámci zmíněného programu si můžete dopřát rehabilitační plavání, masáže, saunování nebo jiné pohybové aktivity s příspěvkem 350 korun. V mnoha obchodech od sportovních potřeb, přes optiku po zdravou výživu můžete po předložení své kartičky pojištěnce nárokovat slevy. S nejmenším počtem klientů uzavírá výčet devíti pojišťoven Zaměstnanecká pojišťovna ŠKODA (ZPŠ). Proplácí 50 % výdajů na plavání kojenců a batolat (od 3 měsíců do 2 let) a na cvičení aquaaerobicu. Maminkám po porodu je v oblasti Mladé Boleslavi, Vrchlabí a Kvasin předáván jodový přípravek. Myslí také na pacientky po onkologické léčbě a přispívá jim 2 000 korunami na paruku.

Plavečák a škola v přírodě

Výše uvedené služby klientům jsou v podstatě specifika a zajímavosti jednotlivých pojišťoven. Všechny potom podporují zdravotní pobyty dětí (hlavně alergických, postižených a jinak nemocných) v českých ozdravovnách, v horách či u moře. Odlišují se však výše příspěvku a podmínky jeho poskytnutí. U všech kromě ČNZP jsem našla zmínku o dárcovství krve a kostní dřeně – dárci jsou "odměňováni" vitamíny a u některých pojišťoven dokonce ozdravnými pobyty či úhradou nemalých nákladů na odběr. Většina pojišťoven hradí například také mamografické vyšetření u žen a očkování proti chřipce u dětí. U některých najdete také nabídku slev na cestovní zdravotní pojištění, všímejte si však podmínek poskytnutí, například mít sjednané penzijní připojištění u daného penzijního fondu či mít stavební spoření u specifikovaného ústavu. Jakési porovnání a výběr nejatraktivnějších a nejvyužívanějších služeb je v tabulce. Blíže se k podmínkám dovíte z internetových stránek či tištěných materiálů jednotlivých pojišťoven.

Nenechte se mýlit názvy jednotlivých pojišťoven, nemusíte být zrovna vojákem, abyste se mohli přihlásit k Vojenské zdravotní pojišťovně nebo bankéřem pro členství v OZP. Jen pozor u Zaměstnanecké pojišťovny Škoda, Hutnické zaměstnanecké pojišťovny a Revírní bratrské pokladny, protože jejich výhody jsou často směřovány výhradně do omezeného regionu, ve kterém se nachází.

horm. antikoncepce vitam. pro těhotné plavání (ročně) očkov. proti klíšť. encefalitidě rovnátka pro děti škola v přírodě / lyž. výcvik brýlové obruby
ČNZP ne ne ano 2.,3.dávka (do 18 let) 700 ne ne
HZP 500 500 ne ano * 700 ne ne
OZP 500 ne ano 450 (jen přeočk.) ** 1 500 do 24 let) ne ne
RBP 500 500 500 (do 3 let) ano * 1 000 ne 200
VZP ne ne ne 400 ne ne ne
VoZP 500 100 300 (6-26 let) 1/3 nákladů (do 15 let) 600 (do 30 let) 700 200
ZPŠ ne 200 ano ano 1500 ne ne
ZP M-A 400 ne 350 400 800 500 ne
ZPMV 600 100 ne 400 1000 600 350
Poznámka:
* do 18 let také 2.dávka
** od 3 do 26 let také 2. a 3. dávka 
u poskytované antikoncepce si zjistěte věk, do jakého je poskytována, u některých pojišťoven je to totiž do 25 let (RBP), u jiných až do 45 let (OZP), u brýlových obrub jsou uvedeny jen pojišťovny, které na ně přispívají nad rámech zákona

Už mám vybráno

Rozhodli jste se pro změnu? Jednou za dvanáct měsíců se můžete přehlásit k jiné zdravotní pojišťovně. Budete zaregistrováni vždy k prvnímu dni nového čtvrtletí. Pokud tedy chcete co nejdříve, nejbližší termín je k 1.červenci 2002. To ovšem neznamená poslat přihlášku, případně i evidenční list na úplném konci června. Poskytněte čas na potřebnou administrativu. Pojišťovny si změny pojištěnců mezi sebou sdělí, vaším úkolem je jen vrátit do osmi dnů starou průkazku dosavadní pojišťovně. Nová pojišťovna vám legitimaci pošle poštou, což je pro vás znamení, že jste "její". Pokud čekáte i po začátku čtvrtletí marně na novou průkazku, raději si ověřte, zda skutečně změna proběhla.

pojišťovna počet pojištěnců vznik
ČNZP 300-400 000 1994
HZP 315 000 1.12.1992
OZP 428 000 1.1.1993
RBP přes 300 000 20.4.1993
VZP 7 500 000 1.1.1992
VoZP 570 000 1.1.1993
ZPŠ 120 000 21.12.1992
ZP M-A 243 000 1.8.1993
ZPMV 900 000 26.10.1992

A jaká je odpověď z úvodního odstavce? Proč se málokdo odhodlává měnit svou zdravotní pojišťovnu? Hodně asi ovlivnila doba před pěti lety, kdy byly značné problémy s neplatícími pojišťovnami, v důsledku čehož nechtěli lékaři mnoho pacientů ošetřit. Doporučovali jim, ať přejdou raději ke Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP), tam že mají téměř jistotu. Velká část populace tedy přešla od svých malých krachujících pojišťoven i těch perspektivnějších a už se dále nestarala. Jenže po letech se situace uklidnila, z původních dvaceti sedmi pojišťoven vznikajících od roku 1992 jich zůstalo devět (některé byly zrušeny, jiné se sloučily) a nastal mezi nimi konkurenční boj. Ne stoprocentní, protože příjmy zdravotních pojišťoven z pojistného jsou přerozdělovány přes zvláštní účet všeobecného zdravotního pojištění (spravuje ho VZP) – jednotlivé instituce proto každý měsíc hlásí VZP 60% vybraného pojistného. Přesto se vyplatí sledovat hospodářské výsledky a nabízené služby.

Byli byste ochotni přestoupit od VZP k některé ze zaměstnaneckých pojišťoven? Nebo máte příliš špatné zkušenosti z období před pěti lety, kdy pojišťovny měli velké problémy a v důsledku toho i pacienti? Vybavíte si ještě název pojišťovny, u které jste případně byli registrování a která už dnes nefunguje? Podělte se s námi o své názory a zkušenosti!


Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 5. 2002 10:51, Lucie

Pana Suttnera znam osobne a musim rici, ze je to velmi slusny clovek!
A dekuji informace ohledne VZP.

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 5. 2002 10:48

Vážená autorka Petra Lampová je zřejmě v žurnalistickém vývoji, který u ní spěje tím nesprávným směrem. Má asi eminentní zájem rozšířit řady těch tvz. novinářů, kterým není zatěžko plácnout cokoli, hlavně když to nestojí nijaké úsilí informace ověřovat. Petra Lampová se pustila do hodnocení zdravotních pojišťoven, aniž by jí vůbec stálo za to se zamyslet nad faktem, že její rádoby sonda může být holým blábolem. A už vůbec si neuvědomuje, že může škodit uveřejněním nesprávných údajů, jako je to v případě zdravotní pojišťovny, za kterou píši tento text. Ani nechci domýšlet i další možnosti související s tak bohatě diskutovanou korupcí. To opravdu Petře Lampové podsouvat nemohu, i když ...
A tak milá Petro Lampová, prosím poznamenejte si do svého novinářského bloku: Česká národní zdravotní pojišťovna poskytuje vitaminy pro těhotné, přispívá na antikoncepci, nejdéle ze všech zdravotních pojišťoven u nás umožňuje svým pojištěnců bezplatný vstup do téměř čtyřiceti bazénů po celé republice, organizuje ozdravné pobyty, finančně podporuje výuku plavání dětí předškolního věku a vodní aerobik pro ženy, poskytuje svým pojištěncům slevu z ceny zájezdů k moři .... mám pokračovat ? To všechno jste, milá Petro Lampová, jaksi «opomněla». Ale co především - Česká národní zdravotní pojišťovna od začátku letošního roku zavedla systém Bonus Plus, jehož prostřednictvím u nás klienti získávají podle daných kritérií body, jež si mohou směnit za produkty a služby, které slouží k posilování jejich zdraví. Jsme v tomto směru jediná zdravotní pojišťovna u nás, která tento preventivní program zavedla. Chtěla byste ještě další fakta ? - K tomu vždycky stačí alespoň zvednout telefon a zeptat se u zdroje. Rádi bychom Vám informace dali. Nebo je to moc novinářské práce, na kterou nejste zvyklá? Pokud ano, pak se raději začněte věnovat nějaké bohulibější činnosti. Kde není třeba určité míry zodpovědnosti a etiky.
S pozdravem
PhDr. Miroslav Kaiser, vedoucí oddělení vnějších vztahů a marketingu České národní zdravotní pojišťovny.

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

dítě, koruna, Pojišťovny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Partners Financial Services