Cestovní pojištění psa: Mazlíčkům se smůla nevyhýbá

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 11. 11. 2013 | 4 komentáře
Ať už je to nákladná veterinární péče, nebo třeba odpovědnost za škody, které vaše zvíře spáchá v sousedovic kurníku – pojištění domácího mazlíčka se může v mnoha situacích vyplatit. Jak už to ale většinou bývá, pojišťovny vám nepojistí všechno, co byste si přáli.
Cestovní pojištění psa: Mazlíčkům se smůla nevyhýbá

Majitelům domácích mazlíčků se může zvířecí kamarád pořádně prodražit. Kromě peněz za krmení, hračky, očkování a běžnou péči o zvíře, se totiž čas od času objeví i nepředpokládané výdaje. Ty se můžou klidně pohybovat v řádech tisíců, ale i desetitisíců korun. A příkladů, kdy dostal rodinný rozpočet pořádně zabrat kvůli návštěvě veterináře či škodě, kterou zvíře způsobilo, je opravdu mnoho. Jedním z těch extrémnějších je i příběh Martina Zvonaře a jeho velkého švýcarského salašnického psa. „Raibertovi byly dva roky, když musel poprvé na resekci žaludku. Spolkl tehdy velký kus kosti, který se mu vzpříčil v trávicím traktu, bylo ho nutné odstranit chirurgicky. Celkové náklady na rentgeny, anestezii, operaci, antibiotika, nemocniční kotec a následné kontroly se vyšplhaly na sedmdesát pět tisíc korun. Částečně za to mohla velikost plemene – při váze 65 kilogramů není Bertík žádný drobeček, u menšího psa by to asi bylo méně. Jenže jednou jsme si ho pořídili, tak se o něj musíme náležitě postarat. Na zákrok tehdy padly veškeré peníze na rodinnou dovolenou,“ vypráví majitel psa, který je od té doby na veterinárních ambulancích štamgastem.

Jistě se shodneme, že v takovém případě by se nějaké pojištění bylo hodilo. Pozdě! Pojistit v Česku můžete pouze zvíře, které nemá dlouhodobé zdravotní komplikace a v minulosti nepodstoupilo žádnou náročnou operaci. S pojišťovnou se na smlouvě nedohodnete také v případě, pokud vaše zvíře patří mezi „starší ročníky“. Například devítiletí pes a kočka jsou už prakticky nepojistitelní. Limity pojistného plnění se většinou pohybují od deseti do třiceti tisíc korun. Složitější operace větších psů tedy nemusíte vždy zcela pokrýt, na většinu veterinárních zákroků by ale mělo základní pojištění stačit. Počítat musíte také se spoluúčastí, která se většinou pohybuje kolem jednoho až dvou tisíců korun, v některých případech však může přesahovat i třicet procent celkového plnění.

Psi a kočky ve výhodě

Speciální pojištění domácích mazlíčků se v České republice vztahuje výhradně na psy a kočky. Pokud tedy vlastníte papouška kakadu, suchozemskou želvu nebo krajtu tygrovitou, máte smůlu. 

Zástupci pojišťoven nám potvrdili, že se na tom v nejbližší době nebude nic měnit. „Uvažovali jsme o speciálním pojištění papoušků, ale zatím zůstalo pouze u úvah,“ říká například mluvčí České pojišťovny Jan Marek.

Pojišťovny se přísným nastavením produktu kryjí před nákladnějším pojistným plněním. Náš hrdina Bertík a jeho smutný majitel si tak musí kalich hořkosti vypít až do dna. „O pojištění psa jsme uvažovali už před operací, jenže ne a ne se k návštěvě pojišťovny namotivovat. Všechno se řídilo klasickými úvahami, nám – respektive Bertovi – se přece nic stát nemůže, maximálně chytí nějaký ekzém. Po operaci už nás bohužel žádná z pojišťoven na trhu pojistit nechtěla. Prý by to pro ně představovalo příliš vysoké riziko, když už byl pes jednou operován. Popravdě se jim s odstupem času ani moc nedivím, pokud by nám ho některá pojišťovna pojistila, rozhodně by se nedoplatila. Od té doby byl na dalších dvou podobně závažných operacích,“ říká smířeně Martin Zvonař.

Speciální pojištění domácích mazlíčků má v České republice ve své nabídce hned několik pojišťoven. Připravili jsme pro vás srovnání jejich produktů.

Anketa

Pojistili byste si psa?

Česká pojišťovna: Pojištění psů a koček Mazlíček

U České pojišťovny si můžou majitelé psů a koček sjednat produkt s názvem Mazlíček. Ten se skládá až ze tří druhů pojištění, které lze různě kombinovat. Jde o pojištění léčení úrazu a nemoci, pojištění proti uhynutí nebo utracení a také pojištění odpovědnosti za škody, které by zvíře způsobilo třetím osobám. „Těžištěm produktu, který je ve svých kombinacích i limitech pojistného plnění velmi variabilní, je pojištění pro případ léčení úrazu nebo nemoci. Právě toto pojištění si nejčastěji majitelé psů sjednávají, obvykle v kombinaci s pojištěním odpovědnosti za škody, které doprovází téměř 90 procent smluv. Nejčastějším limitem ročního pojistného plnění, který si klienti vybírají, je 15 tisíc korun,“ vysvětluje mluvčí České pojišťovny Jan Marek.

Základními kritérii pro uzavření pojištění léčení úrazu nebo nemoci psů jsou jejich stáří a hmotnost. Psa, který váží do čtyřiceti kilogramů, můžete u České pojišťovny pojistit do jeho devíti let. Pokud je těžší, lze jej pojistit pouze do stáří pěti let. Na kočky se hmotnostní omezení nevztahuje, pojistit je ale můžete jen do jejich osmi let. Roční limit pojistného plnění si stanovuje majitel zvířete sám v rozmezí od patnácti do třiceti tisíc korun, v případě koček je možné zvolit i limit deset tisíc korun. Zvíře k pojištění nepotřebuje průkaz původu, musí být ale označeno čipem nebo tetováním, aby byla možná jeho přesná identifikace. Podmínkou je také to, aby bylo zvíře v době sjednání pojištění zdravé a řádně očkované. Pojištění odpovědnosti je naopak možné sjednat pro všechny psy i kočky bez rozdílu.

U pojištění léčení úrazu a nemoci zvířete počítejte minimálně s třicetiprocentní spoluúčastí. Čím je zvíře starší, tím se toto procento zvyšuje. Dobré je také vědět, že v případě nemoci hradí pojišťovna náklady na veterinární péči maximálně po dobu třiceti dnů, u úrazů je to pak šedesát dnů.

Vyplácené plnění se u starších zvířat snižuje také v případě pojištění uhynutí nebo utracení. Podle smluvních podmínek má majitel zvířete nárok na plnění pouze v případě, že k uhynutí či utracení došlo následkem nákazy, infekční a neinfekční nemoci, úrazu, operace, porodních škod nebo otravy. Plnění se naopak nevyplácí, pokud zvíře uhynulo v důsledku úmyslného jednání vlastníka (chovatele, ošetřovatele, zaměstnance) nebo člena jeho rodiny, v důsledku porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání nebo předpisů o veterinární péči a v důsledku zákroku, který provedla osoba bez oprávnění k výkonu. Jestliže úmrtí nastalo kvůli příčinám, ke kterým došlo ještě před sjednáním pojištění, pojišťovna vám rovněž nevyplatí nic.

Mazlíček v příkladech

  • Pes o hmotnosti 5 kg, stáří dva roky, pojistný limit 15 tisíc korun. Pojištění pro případ léčení úrazu a nemoci – 1485 korun ročně. Spoluúčast klienta 30 procent.
  • Pes o hmotnosti 30 kg, stáří dva roky, pojistný limit 20 tisíc korun. Pojištění pro případ léčení úrazu a nemoci – 1980 korun ročně. Spoluúčast klienta 30 procent.

Do zahraničí i kočku nebo fretku

Pro Česko nabízí Česká podnikatelská pojišťovna jen Hafana, pojištění psů. V rámci cestovního pojištění ale poskytuje také krátkodobé pojištění nákladů na veterinární péči v zahraničí. A to můžete sjednat pro hafana, ale také pro kočku a fretku. Zvířata musí být starší než tři měsíce, do zahraničí musí být označená čipem a mít vystavené veterinární osvědčení a všechny patřičné cestovní dokumenty.

Česká podnikatelská pojišťovna: Pojištění psů Hafan

Česká podnikatelská pojišťovna nabízí pojištění nákladů na veterinární léčbu psů a pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou psem. Produkt si můžete sjednat pod názvem Hafan. „Nejdůležitějším faktorem při sjednání pojištění nákladů na veterinární léčbu je stáří psa, naopak plemeno či hmotnost nejsou podstatné. Pojištěn může být každý pes, tedy i obyčejný voříšek. Musí být ale starší šesti měsíců a mladší osmi let. Nevyžadujeme čipování nebo tetování, pes však musí být registrovaný u příslušného obecního či městského úřadu, to znamená, že musí mít evidenční známku.“ říká tisková mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková. Největší zájem o produkt byl podle ní v roce 2007, kdy pojišťovna tuto službu začala nabízet. Od té doby se prý celkový počet uzavřených smluv pohybuje v řádu stovek za rok.

Roční limit pojistného plnění lze sjednat na deset, dvacet a třicet tisíc korun. Tato částka může být vyčerpána jednou nebo více událostmi v průběhu jednoho roku. Pojištění se sjednává se spoluúčastí 500 až 2000 korun. Pojištění Hafan se vztahuje na události, které se staly na území České republiky, za přípatek ho však můžete rozšířit i na celou Evropu. Česká podnikatelská pojišťovna nabízí slevy na pojištění asistenčních a canisterapeutických psů a také psů členů Horské služby.

V rámci produktu Hafan je možné připojistit také odpovědnost za škodu způsobenou psem. Tímto pojištěním se kryjí škody, které způsobí pes jiné osobě na zdraví či na majetku. U České podnikatelské pojišťovny stojí roční pojištění 250 Kč s limity plnění na zdraví do 500 000 Kč, na věci do 250 000 Kč a finanční škody do 120 000 Kč.

Hafan v příkladech

  • Stáří psa dva roky, maximální pojistný limit 10 tisíc korun, pojistné nákladů na veterinární léčbu – 846 korun ročně. Spoluúčast klienta 2000 korun.
  • Stáří psa dva roky, maximální pojistný limit 20 tisíc korun, pojistné nákladů na veterinární léčbu – 1410 korun ročně. Spoluúčast klienta 2000 korun.

Za co pojišťovny nejčastěji platí

  • pokousání psa jiným psem
  • poranění kloubů
  • pořezání
  • poranění oka
  • onemocnění zažívacího traktu, nejčastěji v důsledku pozření nepoživatelného předmětu
  • záněty zvukovodu
  • nachlazení

Zdroj: Česká pojišťovna

Pojišťovna Slavia: Pojištění psů a koček Pejsek a Kočička

Speciální pojištění psů a koček si můžete sjednat také u pojišťovny Slavia. Základní složkou produktu s názvem Pejsek a Kočička je pojištění veterinární péče. To se vztahuje na veterinární vyšetření, ambulantní ošetření, hospitalizace, anestezie, chirurgické zákroky včetně implantací, ale také například na náhradní ubytování psa či kočky v hotelu pro zvířata nebo náhradní chovatelskou péči během hospitalizace majitele.

Pojistit si můžete jen psy a kočky, kteří jsou označeni čipem nebo tetováním, jsou starší než šest (psi), respektive pět (kočky) měsíců a mají všechna patřičná očkování. Před podpisem pojistné smlouvy navíc se zvířetem musíte absolvovat preventivní prohlídku a také doložit aktuální potvrzení od veterináře, že je zvíře zdravé. Nárok na slevu mají majitelé asistenčních, slepeckých a záchranářských psů.

Součástí pojištění Pejsek a Kočička může být i pojištění úhynu. „Zvíře musí mít zároveň sjednané pojištění veterinární péče a musí být prokazatelný jeho věk. Pes musí být ve věku do šesti let, pokud jde o psa s hmotností do 50 kilogramů. Jestliže je pes těžší, pojišťujeme ho pouze do věku pěti let. Maximální vstupní věk pro kočky je šest let. Kočky musejí mít znalecký posudek a průkaz původu,“ vyjmenovává podmínky pojištění Jaroslav Sauer, tiskový mluvčí pojišťovny Slavia.

Pejsek a Kočička v příkladech

  • Pes o hmotnosti 5 kg, stáří dva roky, pojištění veterinární péče limitní třída V1 (nemoc 10 000 Kč, úraz 30 000 Kč). Pojistné 1700 Kč. Spoluúčast klienta 1000 Kč.
  • Pes o hmotnosti 30 kg, stáří dva roky, pojištění veterinární péče limitní třída V2 (nemoc 20 000 Kč, úraz 60 000 Kč) – pojistné: 4240 Kč. Spoluúčast klienta 1000 Kč.

NESPOLÉHEJTE NA NÁHODU!

Nechte si od nás zdarma zpracovat návrh optimálního pojištění majetku a domácnosti

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Řádění miláčků pojistí kdekdo

Pokud byste se chtěli pojistit pouze před škodami, které domácí mazlíček napáchá u vás doma nebo venku nějaké cizí osobě, můžete se obrátit i na ostatní pojišťovny. Některé z nich totiž toto pojištění nabízí v rámci pojištění domácnosti nebo pojištění odpovědnosti. V takovém případě se pak pojištění nevztahuje jen na psy a kočky. „V rámci majetkového pojištění domácnosti si u nás lze pojistit domácí a drobné zvířectvo, tedy psy, kočky, akvarijní rybky, terarijní zvířata, okrasné a zpěvné ptactvo, laboratorní zvířata chovaná v omezeném množství pro zálibu a hospodářská zvířata. Naše komplexní pojištění odpovědnosti pak zahrnuje škody způsobené psem, kočkou nebo hospodářským zvířetem,“ říká tiskový mluvčí ČSOB pojišťovny Petr Milata. Ten zároveň přidává i jeden kuriózní případ z praxe: „Pes pojištěné několikrát utekl za hárající chovnou fenou, přičemž poškodil plot poškozené, za nímž se fena vyskytovala. Poté došlo ke styku psa a feny. Nešlo vyloučit nekontrolované krytí feny a její následné zabřeznutí. V důsledku toho nemohlo dojít ke kontrolovanému krytí s bonitovaným psem a k vrhu čistokrevných štěňat. Poškozená v důsledku výše uvedeného uplatňovala po pojišťovně náhradu za zničený plot a ušlý zisk z prodeje čistokrevných štěňat ve výši víc než 150 tisíc korun.“ Pojišťovna ale nakonec vyplatila pouze částku za poškozený plot.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pomoc v domácnosti. Zaplatit si můžete všechno. A nezruinuje vás to

3. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

 Pomoc v domácnosti. Zaplatit si můžete všechno. A nezruinuje vás to

Ocenili byste doma ještě jeden pár rukou? Placená pomoc v domácnosti už není výsadou bohatých paniček. Přesto v Česku zájem o služby placených pomocníků a pomocnic narůstá pomalu. Nabídka... celý článek

Ruce pryč, pane exekutore! Nově i od domácích mazlíčků?

26. 7. 2012 | Petra Dlouhá

Ruce pryč, pane exekutore! Nově i od domácích mazlíčků?

Nezbedná kočka, psí šampion, zlatá rybka, klábosící papoušek... Můžete je milovat až za hrob a být ochotni zaplatit za ně i statisíce. A taky vám je může mávnutím proutku zabavit exekutor.... celý článek

Miliony utopené ve psích... Co si o tom myslíte?

1. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Miliony utopené ve psích... Co si o tom myslíte?

Z politických mydlenic nad „reformami“ už jsme unaveni. Mávněme protentokrát nad výstřelky papalášů rukou a vraťme se nohama na zem. Tam totiž leží problém všedního dne, který občana... celý článek

Je libo Mazlíka, nebo Mazlíčka?

4. 9. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Je libo Mazlíka, nebo Mazlíčka?

Pojistit sebe nebo bližního svého již dnes není problém ani v Česku. Možnost životního i zdravotního pojištění na čtyřnohého miláčka, konkrétně psa, je ovšem na domácím trhu žhavou... celý článek

Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše

23. 6. 2006 | Kateřina Boušová

Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše

Máte psa, kočku, papouška nebo snad leguána? Pak asi každým rokem před dovolenou řešíte, jak mu v době své nepřítomnosti zajistit co nejlepší péči, nebo zda ho raději vzít s sebou.... celý článek

Partners Financial Services