Opravdu se nemůže nic stát? Lepší je uzavřít „pojištění na blbost“.

Opravdu se nemůže nic stát? Lepší je uzavřít „pojištění na blbost“.
Většina motoristů má sjednáno povinné ručení. Jinak však Češi pojištění odpovědnosti podceňují. Jak v práci, tak v soukromém životě.

Snad každý z nás někdy poškodil nebo zničil věc, která patřila někomu jinému. Když se to stalo v dětství, škodu obvykle uhradili rodiče. V dospělosti ji ale musí zaplatit každý sám. Aby je to nezruinovalo, uzavřeli ti zodpovědnější pojištění proti riziku, že může podobná škoda vzniknout.

Zmíněné pojištění se nazývá pojištění odpovědnosti nebo lidově „pojištění na blbost“. Většina lidí je zná. Vždyť každý majitel automobilu musí mít ze zákona pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla. Co ale v případech, kdy takováto zákonná povinnost neexistuje?

Pojištění odpovědnosti se většinou dělí na dva základní druhy: na pojištění odpovědnosti za škody v běžném občanském životě a pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání.

O tom, že podobné pojištění nelze podceňovat, může vyprávět pan Svoboda, který léta vlastní firmičku na montáž oken. Dlouhou dobu neměl žádné problémy, zakázek bylo hodně, pracoval kvalitně, takže všichni byli spokojeni. Až do osudného dne v červenci, kdy při rutinní výměně oken vypadlo ze třetího patra bytového domu několik cihel, které poškodily auto zaparkované před domem. Celková škoda činila 50 tisíc korun.

S majitelem poškozeného automobilu se dohodl snadno. Byl proti podobnému riziku pojištěn a škodu mu zaplatila pojišťovna. Pak ovšem začala vymáhat plnění po tom, kdo škodu způsobil. Pan Svoboda bohužel nebyl pojištěn a musel tedy vše zaplatit ze svého, což byl citelný zásah do rodinného rozpočtu.

Málokdo si uvědomuje, že něco podobného, jako se stalo panu Svobodovi, může zažít i on sám. Platí to hlavně u lidí, kteří pracují s drahými materiály (třeba zdravotníci), mají odpovědnost za svěřený majetek (řidiči kamionové dopravy, ti jsou ale nejčastěji pojištěni) nebo pracují na stavbách (hlavně ve velkých výškách). Většina z nich ale bohužel pojištěna není a riskuje, že bude případnou škodu platit ze svého. Každý by měl proto posoudit, zda může podobné riziko akceptovat.

Pojištění odpovědnosti, je možné uzavřít i na škody, způsobené v běžném občanském životě, které například pojištěný způsobí třetím osobám při rekreaci, rekreačních sportech, jako chodec nebo cyklista (či při provozu jiného nemotorového vozidla), při opatrování domácích zvířat, respektive zbraní, držených na základě povolení.

Vztahuje se i na odpovědnost osob, vypomáhajících v domácnosti pojištěného, za škody, které způsobí třetím osobám. Může být sjednáno samostatně nebo formou připojištění, třeba k pojištění domácnosti. Pojistná ochrana se vztahuje i na členy domácnosti, nejčastěji na manžela/ku a děti, případně i na domácí mazlíčky. Kryje tedy obvykle rizika škod z vedení a provozu domácnosti, spojená s rekreací a zábavou, sporty, chovem drobných zvířat, ale také například rizika, spojená s provozem nemotorového plavidla, nebo s činností pracovního charakteru, kam patří například sousedská výpomoc. Někdy se pojistná ochrana vztahuje i na rizika pro vlastníky, provozovatele či nájemníky nemovitosti.

Nejčastěji se ale týká práce. Obecně platí, že za škodu neúmyslně způsobenou zaměstnavateli odpovídá zaměstnanec podle zákoníku práce nejvýše do 4,5násobku jeho mzdy. Tuto částku lze pokrýt pojištěním. Pojišťovny si ovšem vyhrazují nárok na spoluúčast, která se zpravidla pohybuje od 10 do 30 %. Tolerují změnu zaměstnavatele, pokud ale nastoupíte na odlišnou pracovní pozici, pojišťovnu informovat musíte.

Pojištění se vztahuje na odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli porušením právní povinnosti při plnění pracovních úkolů, za kterou odpovídá zaměstnavateli podle zákoníku práce, ale i z dalších právních předpisů, z pracovní smlouvy, z pracovního řádu aj. Pojištění se sjednává pro případ odpovědnosti pojištěného za škodu vzniklou zaměstnavateli při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním na zdraví, usmrcením, na věci jejím poškozením nebo zničením, ve formě finanční škody, kterou stanoví zákon. Pokud je to sjednáno v pojistné smlouvě, vztahuje se pojištění i na odpovědnost za škodu, způsobenou v souvislosti s řízením dopravního prostředku.

Podnikatelé mohou využít toto pojištění pro krytí své podnikatelské činnosti, a pokud je to nutné, hradit z něj škodu, způsobenou třetím osobám. Příklad pana Svobody ukazuje, že hodně fyzických osob – podnikatelů (OSVČ) – je nevyužívá. Zejména proto, že se jim zdá příliš drahé. Pokud si je nepořídí, samozřejmě ušetří. Co však v případech, kdy se stane nějaká nehoda a oni způsobí někomu škodu? Pokud je podnikatel schopen pokrýt škodu ze svých peněz, je samozřejmě lepší si takové pojištění nepořizovat. I tak jde ale obvykle o citelný zásah do jeho rozpočtu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojištění domácnosti: případy, kdy od pojišťovny nic nedostanete

25. 6. 2009 | Věra Tůmová | 25 komentářů

Pojištění domácnosti: případy, kdy od pojišťovny nic nedostanete

Ještě než uzavřete pojištění domácnosti, pořádně prostudujte všechny výluky, při nichž nedostanete od pojišťovny ani korunu. Vyplatí se číst nejen obecné, ale i speciální výluky k jednotlivým... celý článek

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

17. 2. 2009 | Věra Tůmová | 19 komentářů

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

Snaha ušetřit na pojištění domácnosti za každou cenu se může vymstít. Stejně tak nechat si zastaralou pojistnou smlouvu či nepřečíst si pojistné podmínky. Zní to jako banální rady,... celý článek

Chyba, která může i malé podnikatele zruinovat

4. 4. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Chyba, která může i malé podnikatele zruinovat

Podnikání na volné noze může být obohacující, svobodné a třeba i zábavné. Když však podnikatel způsobí klientovi škodu, musí ji zaplatit, což ho může finančně zruinovat. Proti hlavním... celý článek

Kdo zaplatí škodu, kterou způsobíte sousedovi

6. 8. 2007 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Kdo zaplatí škodu, kterou způsobíte sousedovi

Pokud něčí květináč spadne na cizí auto, pes poničí cizí plot či pračka vytopí souseda, může poškozený po jejich majitelích požadovat náhradu škody. Za toho, kdo má pojištění odpovědnosti,... celý článek

Partners Financial Services