Pár dobrých rad: Na co myslet, až budete sjednávat pojistku na blbost

Vaše dítě v galerii rozbije starožitnou vázu, vytopíte sousedy, váš pes někomu zlikviduje živý plot. Příklady situací, kdy se hodí pojistka na blbost. Jestli máte strach ze škod napáchaných v práci, oceníte zase pojistku odpovědnosti zaměstnance. Pro začátečníky máme pár dobrých rad.
Pár dobrých rad: Na co myslet, až budete sjednávat pojistku na blbost

Podle občanského zákoníku jste odpovědní nejen za sebe a následky svého konání, ale taky za všechen svůj majetek, hlavně za dům a byt, a samozřejmě také za děti a zvířata. Škody, které ve svém občanském životě vy a vaši blízcí způsobíte druhým, kryje pojištění občanské odpovědnosti. Ke krytí škod, které způsobíte zaměstnavateli při plnění pracovních povinností, slouží pojištění odpovědnosti zaměstnance. Oběma se někdy přezdívá pojistka na blbost.

„Nevýhodou je, že pojištění odpovědnosti pomůže, jen když škodu způsobíte druhému, nikoli sobě a většinou ani lidem, ke kterým máte bližší vztah, tedy přímým příbuzným,“ upozorňuje Eva Jurčíková z Vaše nároky.cz.

Pojištění profesní odpovědnosti

Třetím typem pojistky na blbost je pojištění profesní odpovědnosti za škodu. To chrání před finančními dopady profesní chyby a je vhodné pro lidi, kteří podnikají v oborech s velkou mírou zodpovědnosti za cizí majetek, zdraví nebo dokonce život; pro některá povolání je taková pojistka ze zákona povinná. Neobejde se bez ní advokát, notář, daňový poradce, insolvenční správce ani poskytovatel zdravotní či sociální péče. Hodit se ale může třeba i řemeslníkům.

Pojištění odpovědnosti v občanském životě

Pojištění odpovědnosti za škodu v občanském životě kryje zpravidla škody způsobené v důsledku provozu běžných domácích spotřebičů, v důsledku vlastnictví budovy nebo bytu, při používání nemotorového vozidla, při rekreačním sportu nebo při chovu domácích zvířat. Zaplatit sousedovi vysklené okno nejspíš zvládnete, když ale chvilkovou nepozorností způsobíte požár nebo srazíte lyžaře na sjezdovce, může se škoda vyšplhat do statisíců a pojistka se určitě bude hodit. Důležité je pojistku správně vybrat a nastavit, abyste nakonec nebyli nepříjemně překvapení.

Soustřeďte se hlavně na pojistné limity a rozsah pojištění. „Ten by měl být ideálně co nejširší, zahrnovat co nejvíc činností a nejlépe také odpovědnost plynoucí z vlastnictví nebo držby nemovitosti,“ radí analytik Partners Zbyněk Kuběj. Jako u každé jiné pojistky, i tady byste měli pečlivě pročíst výluky – tedy seznam situací, kdy pojišťovna platit nebude. „Zejména ověřte, na jaké osoby se pojištění vztahuje. Většinou to bývají všichni, kteří žijí ve společné domácnosti,“ pokračuje Zbyněk Kuběj. Ale neplatí to vždycky, u některých pojišťoven se pojistka vztahuje jenom na člověka, který ji uzavřel, jinde kryje například škody způsobené vašimi dětmi jen v případě, že ještě studují. Obvyklá bývá podmínka, že dětem není víc než 26 let.

Pokud jde o pojistné plnění, bývá v praxi problém, když pojištěný člověk žije v pronajatém bytě. „Pronajaté a zapůjčené věci jsou totiž velmi často zahrnuté ve výlukách. Lidé si většinou myslí, že se pojištění automaticky vztahuje i na pronajatý byt a pak jsou překvapení, že škodu musí hradit ze svého.“ Jestli tedy nebydlíte ve vlastním, pohlídejte si, aby pojišťovna kryla i škody, které způsobíte v pronajatém bytě – třeba když vytopíte sousedy. Jestli máte psa, ujistěte se, že se pojistka vztahuje i na škody napáchané zvířetem.

Pojištění odpovědnosti v zaměstnání

Když způsobíte v práci škodu zaměstnavateli, budete mu ji muset nahradit:

  • u škody způsobené z nedbalosti hradí zaměstnanec škodu maximálně do výše 4,5násobku průměrného měsíčního výdělku, kterého dosahoval předtím, než škodu způsobil,
  • u škody způsobené v opilosti nebo pod vlivem návykových látek hradí zaměstnanec škodu v plné výši,
  • v případě schodku u svěřených hodnot nebo v případě ztráty svěřených věcí odpovídá zaměstnanec v plné výši,
  • u škody způsobené úmyslně hradí zaměstnanec škodu v plné výši a zaměstnavatel po něm může požadovat i ušlý zisk.

Mzdová kalkulačka

Máme pro vás šikovnou mzdovou kalkulačku – vypočítá čistou, hrubou i superhrubou mzdu. Ukáže, kolik vám z příjmu měsíčně ukrojí daně a odvody. Zaměstnavateli zase snadno spočítá, kolik za jednoho člověka se vším všudy zaplatí.

„Škoda v zaměstnání se může týkat poškození pracovních pomůcek, jako je mobil nebo notebook, může jít o škodu způsobenou při řízení vozidla nebo třeba zaměstnanec svojí neopatrností zaviní v provozovně požár. Nebo může zaměstnavateli způsobit mimořádné náklady, které by jinak nevznikly – například dispečer pošle kamion jinam, než měl. Nevím o profesi, kde by nebylo možné pojištění odpovědnosti zaměstnance nějakou formou uplatnit,“ říká analytik Partners Kuběj.

Při výběru pojistky byste se měli opět zaměřit na rozsah krytí – a cílit hlavně na škody, které u vás v práci hrozí. Důležité je také správně nastavit limit pojistného plnění, měl by dosahovat 4,5násobku vaší průměrné hrubé mzdy.

„Nejčastěji se chybuje v tom, že si klienti nepřečtou výluky z pojištění. Poradce nebo pojišťovací agent nemůže přesně vědět, jaké škody může klient v zaměstnání způsobit. Proto je důležité, aby si klient výluky pročetl a ověřil, že se jeho požadavky na pojištění s výlukami nestřetávají. Pokud ano, měl by zvolit jinou pojistku. Bohužel některé výluky jsou obsažené ve všech pojistkách,“ dodává Kuběj.

Žádná pojišťovna podle něj nechce krýt škody způsobené schodkem na svěřených hodnotách, který je pojištěný povinný vyúčtovat. Typickým příkladem je práce pokladní – když obnos v pokladně nesouhlasí, žádné pojištění odpovědnosti ji neochrání. „Naopak v tomto případě může zaměstnavatel po zaměstnanci požadovat celou částku, nikoliv jen 4,5 násobek průměrné hrubé mzdy,“ pokračuje Zbyněk Kuběj. A další příklad: vadné výrobky a zmetky. Ani tuhle škodu vám pojišťovna nepokryje, ve výlukách ji najdete prakticky vždycky.

Samostatnou kapitolou je pak práce na dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce. Jestli pracujete na bázi dohod, před uzavřením pojistky prověřte, zda se pojištění odpovědnosti zaměstnance na dohody vztahuje, někdy jsou totiž zahrnuté do výluk.

Dohody 2017

Jak provádět práci a jak se pracovně činiti

Za jakých podmínek můžete v roce 2017 pracovat na dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti? Jak budete příjem danit, kolik zaplatíte na zdravotním a sociálním pojištění? Máme pro vás kalkulačku aktualizovanou pro letošní rok a přehled všeho důležitého.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 4. 2017 11:10, Pro redakci !!!!

ROZHODNĚ si NEvypnu blokování reklamy na vašem i
žádném jiném webu !! Za to mi nestojíte ...

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 4. 2017 13:27, Nicky

Pronajímatel odpovídá nájemníkovi za škodu, kterou mu svou nedbalostí způsobil. Např. neopraví vodovodní hadičku (pokud se na těchto opravách domluvili), voda vytopí byt a zničí věci nájemníka. Jestliže nájemník vytopí sousedy, přetečenou vanou, musí mít pojistku on nikoliv pronajímatel.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Perličky z pojišťoven. Nejsem Bivoj. Kroupy mám v mrazáku

31. 12. 2021 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Perličky z pojišťoven. Nejsem Bivoj. Kroupy mám v mrazáku

Projděte si silvestrovský výběr ze zajímavých hlášení a příběhů klientů tuzemských pojišťoven. Letos se o ně podělily Allianz, ERV Evropská pojišťovna a Uniqa, od ostatních jsme na... celý článek

Partners Financial Services