Zlomená noha, zlomená lyže: Kdy chtít odškodnění?

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 10. 2. 2016
Nehoda na lyžích se stane během pár vteřin. Za úraz přitom často nemusí vlastní nešikovnost, stačí, když se vám do cesty připlete neopatrný lyžař. V jakých případech máte právo na odškodnění a jak postupovat? Poradíme.
Zlomená noha, zlomená lyže: Kdy chtít odškodnění?

Srážku na sjezdovce můžete odnést polámanými kostmi nebo v lepším případě lyžařským vybavením. Ať už vám vznikne škoda na zdraví nebo majetku, můžete žádat náhradu škody. „Nárok na odškodnění může poškozený uplatnit přímo vůči osobě, která je za škodu odpovědná,“ vysvětluje právník portálu Vaše nároky.cz Petr Novák.

Pokud má lyžař, který nehodu způsobí, sjednané pojištění odpovědnosti za škodu, je proplacení vzniklé škody na jeho pojišťovně. V opačném případě bude muset sáhnout do vlastní kapsy. „Může se samozřejmě stát, že škůdce odmítne vzniklou škodu nahradit. Potom poškozenému nezbývá nic jiného než se obrátit na soud,“ vysvětluje právník portálu Vaše nároky.cz Petr Novák.

Když se bouračka stane na některém ze zahraničních svahů, počítejte s tím, že soud pravděpodobně proběhne ve státě, kde k nehodě došlo. Štěstí v neštěstí pak může být srážka s krajanem – pokud vás například na rakouské sjezdovce trefí český lyžař, soudit se budete nejspíš doma v Česku.

Mějte to srovnané

Cestovní pojištění

Nemusíte na sobě šetřit, a přesto můžete ušetřit. Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete si ho u nás i objednat. Stačí říct, jakým způsobem byste ho nejraději kupovali, jestli ho chcete nakoupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj chcete dojít osobně.

Závada na lanovce: odpovědnost na straně provozovatele

K nehodě ale může dojít bez kontaktu s jinou osobou. Když se na sjezdovce zraníte o nezabezpečený sloup nebo třeba kvůli technické chybě lanovky, jde odpovědnost určitě za provozovatelem areálu.

Jenže spíš než nezabezpečeny sloup se lyžařům připlete do cesty ledová plotna nebo mulda. V takovém případě ale není vina na straně provozovatele jednoznačná. „Záleží na konkrétních okolnostech. O odpovědnost provozovatele areálu by mohlo jít, když se lyžař na nekvalitní sjezdovce zraní, i když dodržel všechna bezpečnostní pravidla – nejel příliš rychle, nepožil alkohol, dbal na upozornění ohledně možných vad či zvolil obtížnost sjezdovky odpovídající svým schopnostem,“ vysvětluje právník Petr Novák.

Chcete odškodnění? Předložte důkazy

Ať už vás srazí jiný lyžař, nebo se zraníte kvůli porouchané lanovce, vždycky se snažte sehnat dostatek důkazů. V první řadě si vyžádejte nejen kontakt na lyžaře, který nehodu zavinil, ale také na svědky. Pokud můžete, obstarejte si fotografie z místa události. Důkazy shánějte i v případě, že lyžař, který srážku zavinil, ujede. „Důkazy se vám budou hodit pro případnou žádost o odškodnění, pokud se viníka nehody podaří vypátrat. K nehodě můžete přivolat také policii a podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Policie by měla celou záležitost vyšetřit,“ upozorňuje Petr Novák, právník portálu Vaše nároky.cz

Důkazy sbírejte obzvlášť pečlivě, když k nehodě dojde na svahu v zahraničí – přeshraniční vymáhání odškodnění je totiž výrazně složitější než vymáhání v Česku.

Propojeno!

Úraz cestou do práce

Nemusíte se zrovna prohánět po zasněžených svazích, dost často stačí klouzačka místo chodníku. Po kom žádat odškodnění, když ji odnesete zlomenými končetinami? O tom jsme psali na Peníze.cz nedávno:

O co a do kdy žádat?

Srážku nemusí odnést jen zdraví. Kromě bolestného a nákladů na léčení lze vymáhat i náhradu případné věcné škody na lyžích či lyžařském oblečení,“ vypočítává právník portálu Vaše nároky.cz.

Nárok byste měli vždy doložit příslušnými lejstry:

  • bodové hodnocení bolestného od vašeho lékaře, lékařské zprávy, účtenky za léky, jízdenky do nemocničního zařízení a další doklady ke všem ostatním nákladům za léčení
  • účtenky či jiné materiály dokládající cenu zničených věcí

Vedle toho je možné žádat také peněžní kompenzaci ušlého výdělku. „Ušlý výdělek lze u zaměstnanců prokázat například výplatní páskou, u OSVČ daňovým přiznáním nebo jinými podklady, ze kterých tato skutečnost vyplývá,“ dodává právník Petr Novák.

Žalobu musíte podat do tří let od vzniku škodné události. V případě trvalých následků se lhůta počítá od doby, kdy se váš zdravotní stav ustálí. Tříletá lhůta ale platí jen pro Českou republiku, v zahraničí může být všechno jinak.

Anketa

Jezdíte lyžovat do ciziny?

Zaviníte srážku: Co dělat

V situaci, kdy po vás bude chtít jiný lyžař odškodnění, se samozřejmě můžete ocitnout i vy. Pokud máte uzavřené pojištění odpovědnosti – při lyžování v zahraničí může stačit cestovní pojištění s připojištěním odpovědnosti za škodu, měla by platit vaše pojišťovna.

Počítejte ale s tím, že pojišťovny můžou v některých případech přistoupit ke krácení pojistného plnění. Nejčastějším důvodem je neopatrná či rychlá jízda, a především požití alkoholu či jiných návykových látek. „Odpovědný je vždy ten, kdo škodu způsobil. Pokud tedy lyžaře, který požil alkohol, srazí střízlivý lyžař, bude nejprve zjišťován podíl účasti na způsobené škodě u obou z nich,“ doplňuje advokát Novák.

I tady jsou na místě důkazy. Podle právníka portálu Vaše nároky.cz Petra Nováka se v posledních letech množí případy, kdy zahraniční lyžaři využívají věcné i jazykové neznalosti českých lyžařů. K nehodám si opatřují vlastní svědky a po Češích pak vymáhají mnohdy neoprávněné odškodné, někdy i v řádech milionů korun. Bez vlastních důkazů se pak budete bránit dost těžko.

Desatero lyžařových přikázání

Deset pravidel pro chování na sjezdových tratích Mezinárodní lyžařské federace se může hodit. Jednak budete na svahu platit za slušňáky a navíc je Nejvyšší soud ve svých rozhodnutích opakovaně označil jako závazná ve vztahu k tzv. prevenční povinnosti. „Paragraf 2900 občanského zákoníku praví, že každý je povinen počínat si při svém konání tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na svobodě, životě, zdraví nebo na vlastnictví jiného,“ vysvětluje Petr Novák, právník portálu Vaše nároky.cz.

Pokud desatero porušíte, šestkrát Zdrávas v tomhle případě tedy nejspíš nepomůže.

1. Ohled na ostatní lyžaře

Každý lyžař nebo snowboardista se musí neustále chovat tak, aby neohrožoval nebo nepoškozoval někoho jiného.

2. Zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy

Každý lyžař nebo snowboardista musí jezdit s přiměřeným odstupem a s ohledem na vzdálenost, na kterou vidí. Svou rychlost a svůj způsob jízdy musí přizpůsobit svému umění, terénním, sněhovým a povětrnostním poměrům jakož i hustotě provozu.

3. Volba jízdní stopy

Lyžař nebo snowboardista přijíždějící zezadu musí svou jízdní stopu zvolit tak, aby neohrožoval lyžaře jedoucího před ním.

4. Předjíždění

Předjíždět se může ze shora nebo zespoda, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem, který poskytne předjížděnému lyžaři či snowboardistovi pro všechny jeho pohyby dostatek prostoru.

5. Vjíždění a rozjíždění

Každý lyžař nebo snowboardista, který chce vjet do sjezdové tratě nebo se chce po zastavení opět rozjet, se musí rozhlédnout nahoru a dolů a přesvědčit se, že to může učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní.

6. Zastavení

Každý lyžař nebo snowboardista se musí vyhýbat tomu, aby se zbytečně zdržoval na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdové tratě. Lyžař nebo snowboardista, který upadl, musí takové místo uvolnit co nejrychleji.

7. Stoupání a sestup

Lyžař nebo snowboardista, který stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj sjezdové tratě.

8. Respektování značek

Každý lyžař nebo snowboardista musí respektovat značení a signalizaci.

9. Chování při úrazech

Při úrazech je každý lyžař nebo snowboardista povinen poskytnout první pomoc.

10. Povinnost prokázání se

Každý lyžař nebo snowboardista, ať svědek nebo účastník, ať odpovědný nebo ne, je povinen v případě úrazu prokázat své osobní údaje.

Zdroj: Horská služba

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lyžování v zahraničí: Stačí kartička pojištěnce?

16. 2. 2016 | Monika Veselíková | 2 komentáře

Lyžování v zahraničí: Stačí kartička pojištěnce?

Lyžařská sezóna je v plném proudu. Tedy… v Česku ani ne. Možná se chystáte ještě vyrazit do některého ze zahraničních horských středisek a řešíte, jestli uzavřít cestovní pojištění... celý článek

Viník odjel od nehody. Kdo vám škodu zaplatí?

6. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Viník odjel od nehody. Kdo vám škodu zaplatí?

Přijdete k zaparkovanému autu a je zrasované tak, že ho nemůžete poznat. Nebo možná „jen“ zmáčknuté. Každopádně, někdo vám způsobil škodu a k odpovědnosti se nehlásí – po pachateli... celý článek

Filip Bartoš: Problém není malé škrábnutí, ale velký úraz

4. 7. 2015 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 14 komentářů

Filip Bartoš: Problém není malé škrábnutí, ale velký úraz

„Lidé se pojišťují především proti malým rizikům. Neuvědomují si ale, že větší úrazy nebo vážná onemocnění jsou mnohem nebezpečnější,“ tvrdí Filip Bartoš, vedoucí úseku externího prodeje... celý článek

Pět dobrých rad: Cestovní pojištění na dovolenou

30. 6. 2015 | Dana Yousifová | 6 komentářů

Pět dobrých rad: Cestovní pojištění na dovolenou

Abyste si dovolenou užili v pohodě a v klidu, je potřeba zařídit spoustu věcí. Mělo by mezi ně patřit také cestovní pojištění. Přinášíme pět dobrých rad, se kterými se vyvarujete problémů,... celý článek

Pojištění odpovědnosti: Když sport škodí zdraví

23. 2. 2015 | Česká asociace pojišťoven

Pojištění odpovědnosti: Když sport škodí zdraví

Když po pravidelném volejbálku přijdeme do práce se zafixovanou rukou, vítají nás heslem Sportem k trvalé invaliditě. Když to končí jen bandáží, navíc na vlastní končetině, je to legrace.... celý článek

Partners Financial Services