Nehoda číhá i doma. K čemu je pojištění odpovědnosti

Padající květináč bohužel nepatří jen do kreslených vtipů. A když trefí zrcátko auta, je to vlastně ještě štěstí. I domov, místo, kde se cítíme chráněni před špatnou náhodou, se může stát dějištěm nehody. Od drobných po pořádně drahé.
Nehoda číhá i doma. K čemu je pojištění odpovědnosti

Když svou chybou nebo neopatrností způsobíme někomu škodu, musíme ji taky nahradit. Říká to nejen selský rozum, ale výslovně i zákon. Jen necelá třetina z nás se proti finančním dopadům takové povinnosti chrání pojištěním odpovědnosti v občanském životě. Také si myslíte, že ho nepotřebujete?

O tom, co nám vlastně může hrozit, si povídáme s Marcelou Machovou, specialistkou pojištění majetku a odpovědnosti České asociace pojišťoven. Asociace se totiž letos ve své osvětové kampani zaměřila právě na pojištění odpovědnosti.


Marcela Machová

Marcela Machová

Vystudovala obor automatizované systémy řízení v ekonomice na Fakultě řízení Vysoké školy ekonomické v Praze. Deset let pracovala v oboru telekomunikací, od roku 1999 se věnuje pojišťovnictví. Nejprve pracovala v Allianz pojišťovně na úseku likvidace škod na vozidlech, majetku a odpovědnosti, posledních pět let je specialistou pojištění majetku a odpovědnosti České asociace pojišťoven. Ve volném čase ráda cestuje, provozuje cyklistiku a lyžování.

Jak moc je škod, které člověk způsobí při běžném provozu domácnosti?

Škody způsobené běžným provozem domácnosti patří mezi „odpovědnostními škodami“ k těm nejčetnějším. Provoz domácnosti jejich vzniku otevírá poměrně široký prostor, od denní údržby domácnosti, obsluhy všech elektrospotřebičů a domácích pomocníků až po kutilství nebo například pěstování nejrůznějších koníčků.

Můžete uvést konkrétní situace?

Nejčastěji jde o škody, které způsobí voda přetékající z umyvadla nebo vany do bytu v patře pod námi, časté jsou také škody způsobené starou a nefunkční hadicí u pračky nebo myčky na nádobí. Ke škodě související s provozem a údržbou bytu ale nemusí dojít jen zanedbáním nebo nepozorností, svou roli může hrát i náhoda. Časté jsou pády předmětu na cizí majetek, například při mytí oken nebo zahradničení na balkonech. Propálit čalounění nové sedačky nebo drahý koberec na návštěvě, nemusí nezbytně jen kuřáci, stačí chvilka nepozornosti při zapalování svíčky. Příliš rázným gestem můžeme na návštěvě shodit příteli jeho starožitnou vázu po babičce nebo přišlápnout kabel a strhnout ze stolu notebook nebo tiskárnu…

Zvětšíte klikem

Na kolik takové nehody vyjdou?

Například průměrná „vodovodní“ škoda je čtyři a půl tisíce korun. Každý případ je ale jiný. Pokud voda prosákne lehce a je poškozená část malby v koupelně o patro níž, je škoda skoro zanedbatelná. Když se nám ale podaří vyplavit hned několik domácností, může jít škoda do statisíců. Z průzkumu, který si nechala vypracovat Česká asociace pojišťoven, vyplynulo, že nejčastěji se výše škody u respondentů pohybovala v rozmezí pět až padesát tisíc korun. Tři procenta dotazovaných řešila škodu od padesáti do dvou set tisíc korun, další tři procenta dokonce škody vyšší než dvě stě tisíc. To už ale souvisí s tím, že tři procenta dotazovaných způsobila někomu škodu na zdraví a tam bývá odškodnění zpravidla podstatně vyšší než u majetkových škod.

Počkejte, ono je možné způsobit druhému škodu na zdraví běžným provozem domácnosti?

Nejen že je to možné, bohužel k takovým škodám také dochází, například při zmíněném pádu předmětu z okna. Pokud z okna spadne květináč nebo kbelík s vodou a urazí zrcátko zaparkovaného auta, dá se vlastně mluvit o štěstí. Může také spadnout i na chodce, a když to bude vážné, škoda na zdraví se vyšplhá až do milionů. Běžně se stávají také nehody s vroucí vodou nebo horkým nápojem, ať už člověk opaří návštěvu nebo kolegu na pracovišti. I tady můžou škody narůst až do statisíců, v závislosti na rozsahu popálení. Některé představují „jen“ kratší pracovní neschopnost, některé si můžou vyžádat opakované plastické operace.

Jak postupovat, když se něco stane?

Pokud dojde ke škodě na zdraví, jasná priorita je postarat se o zraněného, poskytnout mu první pomoc, případně zavolat záchranku. Jestliže to situace vyžaduje, je třeba provést opatření, která by zabránila zbytečnému zvyšování rozsahu škody. V druhé řadě je pak nezbytné zdokumentovat okolnosti vzniku škody a zjistit totožnost a kontaktní údaje případných svědků. Následně by člověk měl zjistit a zdokumentovat rozsah škody. Pojišťovně by se škoda měla nahlásit co nejdřív. Škodní událost oznamuje zpravidla pojišťovně ten, po kom je nárokována náhrada, nový občanský zákoník však připouští i nahlášení škody poškozenou stranou.

Chybují klienti pojišťoven nějak zásadně při hlášení škod?

Klienti často hlásí škody, které způsobili sami sobě nebo osobě blízké, na ty se ale pojištění odpovědnosti nevztahuje. Mnohdy také nárokují škody, na které je ale potřeba jiné pojištění, například škoda způsobená zaměstnavateli při výkonu povolání. Tyto chyby mají většinou příčinu v nedostatečném povědomí o různých typech pojištění a o tom, co kryjí.

Jindy sice správně oznamují škodu, která se k pojištění odpovědnosti vztahuje, ale uvádějí nepřesné nebo zkreslující informace, které mají vliv na posouzení odpovědnosti. Také zapomínají dostatečně zdokumentovat vznik a okolnosti škody. Podle fotky samotné poškozené věci pojišťovna nemůže objektivně vyhodnotit míru odpovědnosti. Proto doporučuji vždycky pořídit dokumentaci co nejpřesněji, tak, aby z ní byl patrný nejen rozsah škody, ale i příčina.

Příklady ze života

Vodovodní škoda

Pojištěná spustila pračku a opustila byt.  Zpuchřelá přívodní hadice praskla a způsobila únik většího množství vody, která protekla do dvou bytových jednotek o patro níže.

Uplatněná škoda – 1. byt

poškozená výmalba

5000 Kč

zničený televizor s domácím kinem

60 000 Kč

poškozená dřevěná podlaha

10 000 Kč

zničený obraz (originál s doloženým certifikátem pravosti díla)

300 000 Kč

Uplatněná škoda – 2. byt

poškozená výmalba

3000 Kč

poškozený koberec

5000 Kč

Celková výše uplatněné škody

383 000 Kč

 

Požár

Pojištěný nezajistil dostatečně adventní věnec nedaleko pootevřených balkonových dveří. Po jeho odchodu začalo hořet křeslo a záclona. Požár se rozšířil na okno a lodžii i na lodžii souseda, který nebyl doma. Do uhašení požáru vznikla škoda na lodžii souseda i zde odložených věcí.

Výmalba lodžie a obývacího pokoje souseda

7000 Kč

Záclony

1500 Kč

Jízdní kolo a zahradní nábytek uložený v lodžii

32 000 Kč

Uskladněné potraviny

1300 Kč

Celková výše uplatněné škody

41 800 Kč

 

Příklady škody na majetku třetích osob způsobené nepozorností nebo nešťastnou náhodou

Pád starožitné vázy

3800 Kč

Polití koberce červeným vínem

5000 Kč

Propálení čalounění sedací soupravy

2500 Kč

Rozbitá vitráž starožitného skleníku

48 000 Kč

Rozšlápnutí fotoaparátu

12 500 Kč

Shození mobilního telefonu do bazénu

8600 Kč

únor – měsíc pojištění

Grafy a data v článku pocházejí z průzkumu, který pro Českou asociaci pojišťoven vypracovala v listopadu 2014 agentura NMS Market Research. Průzkumu se zúčastnilo 1018 respondentů, představujících reprezentativní vzorek populace mezi 18 a 65 roky.

Další zjištění budou zveřejňována po dobu měsíce února na webovém portálu www.jaksepojistit.cz. pod záložkou Výzkumy.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojištění odpovědnosti: Když sport škodí zdraví

23. 2. 2015 | Česká asociace pojišťoven

Pojištění odpovědnosti: Když sport škodí zdraví

Když po pravidelném volejbálku přijdeme do práce se zafixovanou rukou, vítají nás heslem Sportem k trvalé invaliditě. Když to končí jen bandáží, navíc na vlastní končetině, je to legrace.... celý článek

Pojištění odpovědnosti podceňujeme. Škody můžou jít do milionů

6. 2. 2015 | Česká asociace pojišťoven | 5 komentářů

Pojištění odpovědnosti podceňujeme. Škody můžou jít do milionů

Za chyby se platí. A je marné říkat: „Já nechtěl.“ Vytopíte souseda, spadne vám v obchodě s elektronikou na zem počítač, který si prohlížíte, ublížíte někomu při sportu… Škody na majetku,... celý článek

Očima expertů: Nejčastější chyby u pojištění domácnosti? Podpojištění a „fousaté smlouvy“

3. 10. 2014 | Martin Vlnas | 11 komentářů

Očima expertů: Nejčastější chyby u pojištění domácnosti? Podpojištění a „fousaté smlouvy“

„Oheň, voda, vítr být,“ zpívá ve svém šlágru Dalibor Janda. Pokud ale chtěl jít ve stopách svého slavnějšího edukativního songu Žít jako kaskadér, býval by udělal mnohem lépe, kdyby... celý článek

Nakopnuta pštrosem a další neuvěřitelné příhody z praxe pojišťoven

2. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Nakopnuta pštrosem a další neuvěřitelné příhody z praxe pojišťoven

Likvidátoři pojišťoven měli v roce 2013 skutečně napilno. Některé pojistné události připomínaly spíš scénář k bláznivé komedii nebo nepovedenému hororu.

Cestovní pojištění psa: Mazlíčkům se smůla nevyhýbá

11. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Cestovní pojištění psa: Mazlíčkům se smůla nevyhýbá

Ať už je to nákladná veterinární péče, nebo třeba odpovědnost za škody, které vaše zvíře spáchá v sousedovic kurníku – pojištění domácího mazlíčka se může v mnoha situacích vyplatit.... celý článek

Partners Financial Services