Produkt již není aktualizován!

Česká pojišťovna a.s. - Zákonné pojiš.odpověd.organizace za škodu-úr.,nem.

Poslední aktualizace: 5. 8. 2020

Základní údaje

PoskytovatelČeská pojišťovna a.s.
SegmentFirmy
Pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za nemoci z povolání a pracovní úrazy

Co získáte
- Komplexní krytí – pojištění pokrývá celý rozsah odpovědnosti zaměstnavatele za pracovní úrazy a nemoci z povolání
- Profesionální řešení škodních událostí
- Ochranu před nepříznivými následky spojenými se vznikem povinnosti nahradit vzniklou újmu
- Splnění povinnosti stanovené zákonem

Rozsah pojištění
Zákonným pojištěním jsou pojištěni všichni zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají alespoň jednoho zaměstnance. Pojištění se vztahuje na povinnost pojištěného nahradit škodu či újmu pracovním úrazem nebo nemocí z povolání.

Zaměstnavatel má právo, aby za něho příslušná pojišťovna nahradila újmu, která vznikla zaměstnanci při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání, a to v rozsahu, v jakém za ni zaměstnavatel odpovídá podle Zákoníku práce.

Vyhláškou Ministerstva financí ČR č. 125/1993 Sb. ve znění pozdějších předpisů jsou upraveny podmínky a sazby pro odvod pojistného.

U České pojišťovny jsou pojištěni ti zaměstnavatelé, kteří měli toto pojištění sjednáno smluvně s Českou pojišťovnou do 31. 12. 1992, a dále jsou takto pojištěni zaměstnavatelé, na něž přejdou práva a povinnosti z pracovněprávního vztahu při vzniku právního nástupce těchto zaměstnavatelů. Všichni ostatní zaměstnavatelé jsou pojištěni u Kooperativy pojišťovny, a.s.

Doplňkové informace:
Zákonné pojištění vzniká dnem vzniku prvního pracovněprávního vztahu u zaměstnavatele. Tuto skutečnost je zaměstnavatel povinen písemně a bez zbytečného odkladu oznámit pojišťovně, současně uvede své identifikační číslo nebo jiné označení, které je nahrazuje.

Pojištění trvá po celou dobu existence zaměstnavatele, resp. po celou dobu, po kterou trvá pracovní poměr zaměstnavatele a zaměstnance.

Pojistné si vypočítává zaměstnavatel ze základu stanoveného shodně s postupem pro určení vyměřovacího základu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Základem pro výpočet pojistného je souhrn vyměřovacích základů za uplynulé kalendářní čtvrtletí všech zaměstnanců, které zaměstnavatel v tomto období zaměstnával.

K výpočtu se použije sazba uvedená v příloze vyhlášky č. 125/1993 Sb. pro příslušnou kategorii určenou podle převažující základní činnosti tvořící předmět podnikání.

Pojistné za I. čtvrtletí každého kalendářního roku je splatné do 31. ledna, za II. čtvrtletí do 30. dubna, za III. čtvrtletí do 31. července a za IV. čtvrtletí do 31. října.

Nezaplatí-li zaměstnavatel pojistné řádně a včas, zvyšuje se o 10 % dlužné částky za každý započatý měsíc.

Vznikne-li zaměstnavateli, který v předcházejícím čtvrtletí nezaměstnával žádného pracovníka, povinnost platit pojistné na toto pojištění, zaplatí zaměstnavatel první pojistné vypočítané ze základu stanoveného shodně s postupem pro určení vyměřovacího základu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti dle zvláštního zákona pro dané čtvrtletí, a to zpětně, nejpozději do konce prvního měsíce následujícího čtvrtletí.

Při pojistné události vzniklé z důvodu pracovního úrazu nebo nemoci z povolání je povinností zaměstnavatele oznámit tuto skutečnost příslušné pojišťovně a v součinnosti s ní se podílet na včasném a řádném odškodnění.

Porovnejte si nabídky, vyberte tu nejvýhodnější a ušetřete.

Online

Pojistěte se na cesty. Online, levně a přehledně.

Česká pojišťovna a.s. - Zákonné pojiš.odpověd.organizace za škodu-úr.,nem. - Diskuze

Žádný komentář nebyl vložen.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Pojištění odpovědnosti - články

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného...více

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně...více

Perličky z pojišťoven. Nejsem Bivoj. Kroupy mám v mrazáku

Perličky z pojišťoven. Nejsem Bivoj. Kroupy mám v mrazáku

Projděte si silvestrovský výběr ze zajímavých hlášení a příběhů klientů tuzemských pojišťoven....více

Partners Financial Services