Češi se bojí zlodějů, byty a domy však před nimi nechrání

František Mašek | rubrika: Co se děje | 26. 7. 2010 | 1 komentář
Polovina Čechů má strach, že jim zloději vykradou byt či dům. Na lepším zabezpečení bytů a domů se to ale příliš neprojevilo. Při výběru zabezpečení se lze inspirovat požadavky pojišťoven.
Češi se bojí zlodějů, byty a domy však před nimi nechrání

Loni bylo podle policie v Česku vykradeno 4 826 bytů, 4975 víkendových chat a 4790 rodinných domků. Objasněna byla necelá čtvrtina těchto krádeží. Za prvních pět měsíců letošního roku vzrostl podle mluvčí české kriminálkyPavly Kopecké počet vloupání do rodinných domů o 16 procent a do bytů o desetinu.

Mnozí poškození ohlásí vloupání policii a přitom sami pátrají, co zloděj ukradl, a zničí či poškodí přitom stopy po zlodějích. Někteří Češi zase při stavbě rodinného domku prakticky neinvestují do jeho zabezpečení proti zlodějům. „V ČR přitom působí organizované gangy zlodějů, které střídají jednotlivé země Evropské unie. Když se zjistí, že vykradli nějaké byty v ČR, jsou obvykle pryč, a není lehké je chytit,“ dodává Kopecká.

Při úvahách, jak si zabezpečit dům či byt proti vloupání, lze vyjít z požadavků pojišťoven, u nichž si klient pojišťuje domácnost.

Kooperativa pojišťovna požaduje podle tiskového mluvčího Milana Káni alespoň dveře s bezpečnostním uzamykacím systémem(bezpečnostní zámek, bezpečnostní cylindrická vložka, bezpečnostní kování). Kdo si byt zajistí lépe, třeba bezpečnostními dveřmi a zámkem kategorie IV, získá na pojistném slevu 10 procent, při napojení na pult centrální ochrany 20 procent.

Allianz pojišťovně stačí u pojistek do 300 tisíc korun zajistit v domě či bytě jakékoliv uzamčení vstupů, říká Radana Rusevová z oddělení komunikace Allianz. U pojistek na 300 tisíc až milion korun je nutný bezpečnostní uzamykací systém na vstupech. U pojištění bytuv patře na více než milion korun jsou třeba bezpečnostní dveře. V žádném z těchto případů pojistka neupravuje zajištění oken. Domácnosti v přízemí s pojistkou nad milion korun, nebo domácnosti v patře, pojištěné na více než dva miliony korun, musí mít byt zajištěn mechanicky v kombinaci s elektronickým zabezpečovacím systémem. Kdo má cenné věciv trezoru, musí počítat s vyšším pojistným.

Při hledání vhodného zabezpečení domu či bytu lze vyjít i z doporučení policie. Mělo by jít o výrobek firmy s dobrými referencemi, která nabízí komplexní služby a je členem nějaké asociace, třeba Asociace technických bezpečnostních služeb Grémium Alarm. Klient by měl kupovat certifikovanou zabezpečovací techniku a porovnat si nabídku i záruční a servisní podmínky jednotlivých firem. A vzít v úvahu požadavky jednotlivých pojišťoven.

Podle průzkumu Direct Pojišťovny ale nevyužívá žádné bezpečností opatření k ochraně domácnosti 40 procent Čechů.

Dobrá pojistkaa zabezpečení proti vloupání nejsou vše. Je samozřejmě třeba dodržovat i na první pohled triviální pravidla, aby zloděj nezjistil, že není nikdo doma. Počínaje vybíráním schránky (třeba sousedy během dovolené), přes nezatažené žaluzie až po občasnou kontrolu sousedů. Pozor na tzv. sociální sítě na internetu, aby z nich někdo nezjistil, že máte dovolenou.

Pro uplatnění škody u pojišťovny je důležité, zda zloděj při krádeži překonal překážku. Když vnikl dovnitř otevřeným oknem, pojišťovna nic nehradí. „Proto lidem doporučujeme, neotevírat ani během teplých letních nocí okna. A zamykat nejen dveře, ale i chodbová či sklepní okénka, o kterých často ani netuší, že je v domě mají,“ říká Lucie Hergetová z odboru komunikace České pojišťovny. Když zloděj při krádeži nepřekoná žádnou překážku, je třeba počkat na rozsudek soudu, který rozhodne o jeho vině. Pokud je zloděj vůbec chycen.

Zloděj nejčastěji vniká do bytů a domů po vypáčení vchodových dveří. Oblíbené je vyháčkování dvoukřídlých oken.

Někteří zloději tvrdí hlavně starším lidem, že jsou z plynáren, elektráren, pojišťoven, nebo jim jeden prodává třeba povlečení a další mezitím z bytu něco ukradne. „Podobnou krádež pojišťovny nehradí, protože lidé zloděje pustili do bytu dobrovolně,“ varuje Hergetová.

Nejčastěji si zloději vybírají rodinné domky, sklepy a kočárkárny. Od společných prostor má klíče větší množství lidí, při jejich vykradení tak obvykle zloděj nepřekoná žádnou překážku. Mnoho majitelů bytů má nebytové prostory pojištěné na pět tisíc korun a v nich kolo za 30 tisíc korun. Proto by si je měli připojistit.

Nejvíc se kradou peníze, zlato, mobily a notebooky, které lze rychle sebrat a odnést do zastavárny. Z chata chalup se ztrácejí hlavně televize a vrtačky.

Škodu je třeba pojišťovně hlásit neodkladně, nejdéle do čtyř let. Jako doklad o vykradení slouží kopie policejního protokolu. Pokud okradený přijde na další ukradené věci, může hlášení o škodě doplnit.

Když není zřejmé, že pachatel překonal překážku a majitel vykradeného bytu či domku se domnívá, že zloděj otevřel zámek planžetou, může požádat policii o expertizu. Pokud ji sama neudělala. Je zadarmo.

Pojišťovna vychází z šetření policie. Potřebuje ale seznam ukradených věcí s jejich cenou. Ideální jsou účty, faktury a jiné důkazy, které si pojišťovna ověřuje. Česká pojišťovna v 97 procentech případů posílá peníze klientům do pěti dnů od obdržení posledního dokumentu potřebného k likvidaci, což bývá usnesení policie o prošetření případu, uvedlaHergetová.

U Kooperativy jsou podle Káni peníze za ukradené věci k dispozici do 15 dnů od ukončení šetření, které je třeba ke zjištění rozsahu způsobené škody, již hradí pojišťovna. Jak je to v případě Allianz pojišťovny Rusevová neuvedla. S tím, že vždy záleží na šetření policie.

Jak snížit riziko vloupání na minimum

- Při výběru zabezpečovacích prvků se zaměřte na nabídku firem s dobrými referencemi, které nabízejí komplexní služby a jsou členem nějaké asociace. Zaměřte se na certifikovanou zabezpečovací techniku, porovnejte si nabídku i záruční a servisní podmínky jednotlivých firem. Doporučovány jsou odborně instalované certifikované bezpečnostní protipožární dveře. Při výběru zabezpečení je možné vyjít z požadavků pojišťoven, které nabízejí pojištění domácnosti.

- Orientačně si stanovte hodnotu majetku, který má vaše domácnost. Peníze a cennosti dejte do trezoru, nebo na nějaké nepřístupné místo.

- Dejte si pozor na nejrůznější podomní nabídky, nebo neznámé návštěvy, které tvrdí, že jsou výběrčí plynu, elektřiny atd. Jejich totožnost si ověřte, do bytu je vůbec nepouštějte.

- Dbejte na řádné uzamykání dveří a oken, včetně třeba ventilačních. A to i v létě. Pokud zloděj při vloupání nepřekoná žádnou překážku, pojišťovna vám nic nedá.

Neschovávejte klíče pod rohožku, do květináče, ani na jiná podobná místa. Pokud je to možné, nechte jedny rezervní pro všechny případy u sousedů.

Váš byt by neměl nijak vyčnívat z řady a naznačovat – vizitkou s řadou titulů, aj., že zde bydlí někdo majetný.

Neupozorňujete zbytečně, že nejste doma. O případném odjezdu informujte jen své známé.

Nenechávejte nikde vzkazy, z nichž je zřejmé, že nejste doma. Ani na telefonním záznamníku.

• Neinformujte o svém odjezdu ani na tzv. sociálních sítích. I ty sledují zloději.

• Nevystavujte nikde zbytečně cenné předměty a také se jimi nechlubte.

• Večer zatahujte záclony a závěsy, aby bylo do vašeho bytu co nejméně vidět. V době dovolené ale mohou naopak permanentně zatažené záclony, nebo závěsy, zloději napovědět, že nejste doma. Proto je nezatahujte.

• Kdo má možnost, může si nechat instalovat časový spínač, který nepravidelně zháší a rozsvěcuje světlo v bytě a zapíná či vypíná rozhlasový či televizní přijímač.

Udržujte dobré vztahy se sousedy, kteří mohou na váš byt či dům v době vaší nepřítomnosti dohlédnout, případně i vyvětrat, nebo zalít květiny a vybrat schránku na dopisy, případně posekat trávník.

• Pokud byl váš byt přesto vykraden, ihned o tom informujte policii, do bytu či domu zbytečně nevstupujte, abyste nepoškodili či nezničili stopy po zloději.

• Poté informujte pojišťovnu, s níž jste uzavřeli pojištění domácnosti.

Pramen: Policie ČR, pojišťovny

Vykradli vám dům či byt? Co byste doporučili čtenářům, aby je nepotkalo něco podobného?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na nahlášení ukradených věcí pojišťovně máte až čtyři roky

10. 3. 2010 | Věra Tůmová

Na nahlášení ukradených věcí pojišťovně máte až čtyři roky

Po krádeži v domácnosti vám pojišťovna vyplatí peníze do několika měsíců. I pak ale můžete ještě necelé čtyři roky nahlásit ztracené věci, na které jste si původně nevzpomněli. I za... celý článek

Pojištění domácnosti: případy, kdy od pojišťovny nic nedostanete

25. 6. 2009 | Věra Tůmová | 25 komentářů

Pojištění domácnosti: případy, kdy od pojišťovny nic nedostanete

Ještě než uzavřete pojištění domácnosti, pořádně prostudujte všechny výluky, při nichž nedostanete od pojišťovny ani korunu. Vyplatí se číst nejen obecné, ale i speciální výluky k jednotlivým... celý článek

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

17. 2. 2009 | Věra Tůmová | 19 komentářů

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

Snaha ušetřit na pojištění domácnosti za každou cenu se může vymstít. Stejně tak nechat si zastaralou pojistnou smlouvu či nepřečíst si pojistné podmínky. Zní to jako banální rady,... celý článek

Co vše se dá pojistit z obýváku

22. 8. 2008 | Věra Tůmová

Co vše se dá pojistit z obýváku

Kdo se chce vyhnout „pojišťovákům“ a potřebuje se pojistit, už má dnes i jiné možnosti. Stačí mu na to počítač s internetem či telefon tak, jak to je již běžné v cizině. Podívali jsme... celý článek

Partners Financial Services