Právníci, které si můžete dovolit

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 2. 6. 2010 | 13 komentářů
Právníci, které si můžete dovolit
Může se to stát i vám. Zničehonic se ocitnete jako nevinný člověk ve sporu za svá práva. Pokud je protivník právně zdatnější, můžete kvůli tomu přijít i o velkou sumu peněz. Jestliže nemáte na právníka, podívejte se, kdy se vám může hodit, pojištění právní ochrany.

Mladý muž dokončoval vysněný domek na okraji okresního města a už mu zbývalo udělat jen koupelnové obklady uvnitř. Měl však smlouvu se stavební firmou, která zajišťovala také obkladačské práce, které se však mírně řečeno „nepovedly“. Nedostatky opakovaně reklamoval, ale bez úspěchu. Vyzkoušel tedy jako svoji poslední možnost asistenční službu pojišťovny a její právní pomoc, která je vázána k jeho pojištění stavby v Kostce. Nakonec stačil jeden dopis a intervence právníka, po níž klient se svojí reklamací uspěl. Nekvalitně položená dlažba byla odstraněna a stavební firma položila podlahu novou, a to vše na vlastní náklady.

Služby právníka ovšem nejsou levné. Bez nich však máte zpravidla méně šancí, i kdybyste byli v právu. Určitým řešením proto může být speciální pojistka - takzvané pojištění právní ochrany. Toto pojištění vás přijde podle typu od pár set korun za jednotlivé pojistky až po několik tisíc ročně za komplexní pojištění. Může vám ale pomoci odstranit nebo alespoň zmírnit nepříznivé důsledky nahodilých právních sporů a výdajů s tím spojených, s nimiž byste si sami bez právníka nevěděli rady. U drobnějších neshod zpravidla pak ani spor podle Dagmar Koutské z České pojišťovnynedospěje k soudu, protože většinou stačí, aby právník napsal jeden či dva dopisy a pře se tím vyřeší.

Pojištění právní ochranyzatím v Česku samostatně nenabízí mnoho pojišťoven. Nejčastěji taková pojistka bývá jako připojištění k jiným produktům jako je třeba pojištění domácnostiči nemovitosti, pojištění vozidel či cestovní pojištění. V těchto připojištěních ale bývají výrazně nižší limity pojistného plnění, než pokud si je sjednáte samostatně. V připojištění může být limit právní pomoci třeba jen ve výši několika desítek tisíc korun, v samostatné pojistce pro soukromé osoby to bývá několik set tisíc, maximálně však půl milionu korun za rok.

Jaká rizika může krýt pojištění právní ochrany

  • úhrada nákladů
  • soudní řízení
  • právní poradenství
  • kauce v trestním řízení (bezúročná půjčka)

Zdroj: Kooperativa

S připojištěním právní ochrany se lze setkat v nabídkách pojišťoven Kooperativa, České pojišťovny, Generali, České podnikatelské pojišťovny(ČPP), Uniqači  D. A. S.Třeba u Generali se ale jedná jen o takzvanou právní asistenci, která je bez nutnosti placení za připojištění zahrnuta rovnou v balíčku vybrané pojistky. Klient pak může až do výše limitu (většinou několika desítek tisíc korun) čerpat určité právní služby. Asistenční služba mu například předá kontakty na prověřené tlumočníky či právníky a teprve při jejich využití se čerpá limit, který by měl být pro běžné věci dostačující. Nejčastěji jde o vyřešení aktuální situace na místě jako je třeba zadržení pasu a dalších dokladů a ostatní se pak už dá řešit z Prahy.

Připojištění právní pomoci u cestovního pojištění ocenily například turistky České pojišťovny, když si jedna z nich udělala výron kotníku a nechala se bez kontaktování asistenční služby ošetřit v soukromém zdravotnickém zařízení. Tam ji podle mluvčí pojišťovny Dagmar Koutské poskytli velmi nadstandardní služby včetně občerstvení a současně ji nechali podepsat, že vše uhradí. Po návratu domů přišla faktura na vysokou sumu za banální ošetření. Ačkoliv to byla chyba turistky (že nekontaktovala nejprve asistenční službu), pojišťovna ji pomohla s mimosoudním vyřešením sporu a snížením fakturované částky. Takováto zdravotnická zařízení si podle Koutské často najmou české právníky, aby je zastupovali ve vymáhání peněz u tuzemského soudu.

Co nevyřešíte ani s pojistkou právní ochrany

Zpravidla se jedná o výluky z pojistného plnění nebo o situace, na které se nevztahuje právní ochrana.

  • události, které nastaly před počátkem pojištění
  • uplatňovat škodu, která již je známá před sjednáním pojistky
  • hájení právních zájmů pojištěných, které souvisí s válečnými událostmi, vnitřními nepokoji, terorismem…
  • uplatňování nároků, které byly na pojištěného převedeny nebo které jsou uplatňovány jejím jménem pro třetí osobu
  • jde o situace, v nichž hrál úlohu alkohol či drogy
  • spory mezi spolupojištěnými osobami (např. v rámci společné domácnosti)
  • celní a daňové právo
  • sociální zabezpečení, nemocenské, důchodové a veřejné zdravotní pojištění
  • sepsání závěti či dohody o vypořádání společného jmění manželů (SJM)
  • odstoupení od kupní smlouvy k nemovitosti
  • spory s pojišťovnou, kde máte sjednáno pojištění právní ochrany
  • pojištění rodiny se nevztahuje na ochranu pojištěného jako zaměstnavatele
  • pojištění vlastnického práva se nevztahuje na ochranu pojištěného jako pronajímatele
  • právní ochrana související s podnikáním se nevztahuje na pracovněprávní spory, řízení služebního auta řidičem-referentem
  • nesprávné parkování či porušení zákazu stání/zastavení

Zdroj: Kooperativa a pojišťovna D.A.S.

Jen v některých pojišťovnách lze sjednat i samostatné pojistky dle různého účelu. Pojištění právní ochrany vlastníka vozidel slouží například k prosazování právních zájmů souvisejících s vozidlem uvedeným v pojistné smlouvě. Právní ochranu pak můžete využít, když jste účastníkem dopravní nehody, kterou jste nezavinil, nebo když není určen viník nehody. Rovněž pak v případě, když je s vámi jako s majitelem auta s pojištěním právní ochrany zahájeno přestupkové řízení pro podezření ze spáchání nedbalostního přestupku. Pojištění právní ochrany řidiče je naopak určené pro lidi, kteří řídí různá vozidla (vlastní, zaměstnavatele, z autopůjčovny či od obchodního partnera). Nejčastěji takovouto pojistku využijí řidiči dopravních firem či zaměstnanci, kteří při výkonu svého zaměstnání řídí služební vozidla.

Pojištění právní ochranyrodiny poskytuje základní právní ochranu fyzickým osobám a rodinám v běžném soukromém životě. Týká se to právních problémů souvisejících s jejich movitým majetkem, který neslouží k výdělečné činnosti jako je zařízení domácnosti, sportovní potřeby, vybavení chaty či garáže s výjimkou motorových vozidel. Právní služby dle tohoto pojištění mohou využít členové rodiny - partneři i děti pojistníka žijící ve společné domácnosti. Nejčastěji při situacích, které se jim mohou přihodit jako chodcům, cyklistům, v pracovně právních vztazích či jako spotřebitelům. Taková situace je například, když čistírna poškodí při čištění váš oděv a odmítá se vypořádat se zákazníkem. Podobně lze využít pojištění právní ochrany rodiny, když se otec rodiny zraní na zledovatělém chodníku, poškodí si přitom i oděv a majitel chodníku odmítá převzít odpovědnost škodu i za ztrátu příjmu kvůli léčbě.

Přímo na pojištění právní ochrany se v Česku zaměřuje zatím jen D. A. S. pojišťovna právní ochrany. Zatímco základní pojistné produkty u D. A. S. pro vozidla přijdou ročně na 1800 až 2100 korun, či pro řidiče, kteří jezdí různými auty 1300 korun, balíček Rodina Moto stojí 4000 korun.

Komplexní balíček Rodina Max slučuje výhody všech produktů právní ochrany (mimo jiné i pojištění právní ochrany v pracovněprávním vztahu či při úraze nebo i pojištění řidiče, vlastníka vozidla a pojištění právní ochrany nemovitosti). Roční pojistné se u tohoto balíčku pohybuje od 4800 do 7 800 korun dle rozsahu právní ochrany k nemovitosti (toto se může týkat kupříkladu právních sporů, kdy vznikla škoda na konkrétní nemovitosti, ohrožuje vás hluk ze sousední diskotéky či pokrývačská firma špatně provedla výměnu střešní krytiny a odmítá závady odstranit).

Samostatné dlouhodobé pojistky můžete pořídit i v Kooperativě. Pokud si sjednáte kombinaci dvou balíčků – řidiče a domácnosti, či již máte jiné pojištění u Kooperativy, můžete podle informací z call centra pojišťovny získat slevu. Celková cena za oba balíčky činí 2400 korun, při sjednání obou ale zaplatíte o 300 korun méně. Pokud máte u Kooperativy pojištěnou domácnost a zvolíte si k tomu balíček právní ochrany Domácnost, přijde vás toto pojištění místo 1700 korun na 990 korun. Oproti samostatné pojistce ale budete mít maximální pojistný limit o 200 tisíc korun nižší, tedy 300 tisíc korun.

Od letošního 1.června nově samostatné pojistky právní ochrany v základní i rozšířené verzi poskytuje také pojišťovna ČPP.

Anketa

Zažili jste někdy situaci, kdy byste využili pojištění právní odpovědnosti?

Měli byste ale vědět, že ani kombinované pojistky právní ochrany za vás neuhradí škody, kterou jste někomu způsobili. K tomu slouží jiné typy pojistných produktů jako je pojištění domácnosti, odpovědnosti či třeba cestovní pojištění nebo povinné ručení. Pojištění právní ochrany za vás zajistí pouze právní zastoupení ve věcech, které odpovídají sjednanému pojištění a pomohou vám s vymáháním takzvané náhrady škody (více viz box).

Pojištění právní ochrany vám nepomůže ani v případě, že byste jej sjednávali kvůli již existující škodě nebo s vědomím, že škoda může v krátké době nastat. Pro tyto případy u těchto pojistek existuje ochranná tříměsíční lhůta. Na druhou stranu pojistné plnění, respektive právní ochranu, máte podle zákona o pojistné smlouvě, i pokud pojištění ukončíte a dodatečně zjistíte, že v době trvání tohoto pojištění nastala situace, na kterou se pojistka vztahuje.

Jaké máte vy nebo vaši blízcí zkušenosti s pojištěním právní odpovědnosti? Podělte se o ně s ostatními čtenáři.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 6. 2010 2:23, josef

je nám líto, ale začátek případu byl před uzavřením pojistky. Nabízíme vám placené služby.....
Je nám líto, ale na tento případ se vaše pojištění nevztahuje.... Nabízíme vám placené služby.....

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

I špatné číslo domu v pojistné smlouvě ohrožuje výplatu pojistného plnění

29. 3. 2010 | Věra Tůmová | 9 komentářů

I špatné číslo domu v pojistné smlouvě ohrožuje výplatu pojistného plnění

Drobné chyby v pojistné smlouvě můžou zkomplikovat cestu k vyplacení pojistného plnění. Stačí, aby ve smlouvě byla špatná adresa či popis pojištěných věcí. Proto je třeba si smlouvu... celý článek

Na nahlášení ukradených věcí pojišťovně máte až čtyři roky

10. 3. 2010 | Věra Tůmová

Na nahlášení ukradených věcí pojišťovně máte až čtyři roky

Po krádeži v domácnosti vám pojišťovna vyplatí peníze do několika měsíců. I pak ale můžete ještě necelé čtyři roky nahlásit ztracené věci, na které jste si původně nevzpomněli. I za... celý článek

Zlomili jste si ruku na zasněženém chodníku? Sežeňte si svědka.

21. 1. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Zlomili jste si ruku na zasněženém chodníku? Sežeňte si svědka.

Z chodníků měst a obcí rychle mizí sníh a zejména led. Znovu ale mohou přijít mrazy a úrazy, způsobené pádem na neuklizené komunikaci. Domoci se náhrady za vzniklou škodu není úplně... celý článek

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

17. 2. 2009 | Věra Tůmová | 19 komentářů

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

Snaha ušetřit na pojištění domácnosti za každou cenu se může vymstít. Stejně tak nechat si zastaralou pojistnou smlouvu či nepřečíst si pojistné podmínky. Zní to jako banální rady,... celý článek

Kdo zaplatí škodu, kterou způsobíte sousedovi

6. 8. 2007 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Kdo zaplatí škodu, kterou způsobíte sousedovi

Pokud něčí květináč spadne na cizí auto, pes poničí cizí plot či pračka vytopí souseda, může poškozený po jejich majitelích požadovat náhradu škody. Za toho, kdo má pojištění odpovědnosti,... celý článek

Partners Financial Services