Čechům docházejí peníze. Zkoušejí proto podvádět pojišťovny

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 10. 8. 2010 | 2 komentáře
Čechům docházejí peníze. Zkoušejí proto podvádět pojišťovny
Pojišťovny v Česku hlásí poměrně vysoký růst počtu pojistných podvodů. Souvisí to prý i se zhoršující se finanční situací rodin. Když už neví, kde peníze vzít, zkusí oblafnout pojišťovny.

Výbuch propanbutanové lahve kompletně zničil rodinný dům v hodnotě devíti milionů korun a tragicky tak zasáhl do života rodiny, která jej obývala. Majitel řádně pojištěného domu proto požádal svoji pojišťovnu alespoň o úhradu totální škody tak, aby nešťastná rodina mohla začít pořizovat nové bydlení. Čekalo ho ale překvapení, když namísto pojistného plnění obdržel obvinění z pojistného podvodu. Detektivové České pojišťovny totiž zjistili, že na základě rozhodnutí znalců měl být původně dům kvůli problémům se statikou zdemolován. Místo toho se ale majitel rozhodl zásadní pochybení melouchářů vyřešit po svém tak, aby na tom netratil. Nechal proto z propanbutanové láhve unikat pozvolna plyn a poté na dálku zapnul infrazářič. Díky tomu ovšem přišel o vše – jak o dům a jeho vybavení, tak i o peníze od pojišťovny.

Majitel vybuchlého domu ovšem dnes není se svým podvodem výjimkou. Spíše naopak. Ekonomická krize podle expertů ovlivňuje i to, že se lidé snaží více podvádět. O podvody se dokonce nyní více pokoušejí i dříve bezúhonní lidé, které k tomu dohnaly vlastní finanční problémy. Kvůli nim jsou schopni neoprávněně nárokovat úhrady i za pouhých několik tisíc korun. Jen za první letošní pololetí tuzemské pojišťovny odhalily pojistné podvody o desítky milionů korun vyšší než za srovnatelné období minulého roku.

Co je pojistný podvod

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v Česku každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Maximální trest za spáchání pojistného podvodu může dosáhnout deseti let. Zákon od ledna přísněji postihuje recidivisty, tedy osoby, které již v minulosti pojistný podvod spáchaly. „V případě prokázání podvodu bývá zpravidla pozdě na snahu vrátit již vyplacené peníze nebo na "objasňovací“ dopis, že se vlastně nic nestalo a škoda nemusí být nahrazena, uvádí Jiří Cívka z pojišťovny Generali.

Zdroj: ČTK a pojišťovna Generali

„První letošní půlrok potvrdil trend z loňského roku, kdy pojišťovny zaznamenaly dvacetiprocentní růst podvodů,“ konstatuje například Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa a dodává: „Pokud bude pokračovat trend prvního pololetí, může uchráněná hodnota za celý rok 2010 dosáhnout až 200 milionů korun.“

Podle Dagmar Koutské z České pojišťovny se letos pojistné podvody zvláště zvýšily podle objemu vyplacené částky. Detektivové České pojišťovny tak vykázali pojistné podvody o více než 56 milionů vyšší než ve stejném období roku 2009. Celkově se ovšem jen v této pojišťovně šetřilo dvojnásobné množství případů. „Konečný součet loňských podvodů byl v hodnotě 250 milionů korun, a pokud se podíváme na letošní číslo v pololetí a budeme odhadovat podobnou úspěšnost, dá se oprávněně předpokládat, že by počet pojistných podvodů mohl být vyšší minimálně o 30 až 40 procent,“ konstatuje Koutská. Podobně vysoké počty a rostoucí trend vykazují i v dalších pojišťovnách, někde dokonce očekávají i stoprocentní a vyšší nárůst (například Generali, Wüstenrot).

Kuriózní pojistné podvody z poslední doby

Česká pojišťovna

Klient pojišťovny ze Zlínska nárokoval patnáctitisícovou úhradu za nový televizor. Jeho nákup ovšem prokazoval dokladem s falešným razítkem neexistující prodejny.

34letý muž na Liberecku zase od pojišťovny požadoval proplatit z pojištění odpovědnosti brýle, které měl neúmyslně rozsednout své sousedce. Posléze se ovšem prokázalo, že se jedná o jeho tchýni. Na příbuzné se pojištění odpovědnosti z občanského života nevztahuje.

Wüstenrot pojišťovna

Klient chtěl uplatnit relativně vysokou škodu, která vznikla poškozením automatické pračky při praní. Voda měla podle něj obarvit značkové oblečení – pánská trička za 100 tisíc korun, která byla vyskládaná v koupelně o rozloze 1,5 m². Voda měla zalít koupelnu do výše 5 cm. Technik pojišťovny ale po obhlídce bytu zjistil, že takto škoda vzniknout nikdy nemohla.

ČSOB Pojišťovna

Poškozený tvrdil, že do jeho vozidla Opel narazilo vozidlo Škoda. Když technik prováděl prohlídku poškozeného vozidla na parkovišti před domem poškozeného, všiml si, že na stejném parkovišti stojí nepoškozené vozidlo Škoda údajného viníka dopravní nehody. Tuto informaci předal pojišťovně. Když její pracovníci kontaktovali údajného viníka dopravní nehody s tím, že by chtěli vidět jeho vozidlo, tak schůzku nejdříve dlouze odkládal, přičemž v tom čase si sám sobě poškodil vozidlo, aby to vypadalo, že do toho Opela opravdu narazil. Na základě informace pojišťovny se ale pak k podvodu sám přiznal.


Už tradičně se nejvíce pojistných podvodů vyskytuje v oblasti autopojištění. U České podnikatelské pojišťovny (ČPP) jejich podíl činí 75 procent ze všech pojistných podvodů. U pojišťovny Generali se na podvodech ze 47 procent podílí jen havarijní pojištění a dalších 29 procent tvoří podvody v souvislosti s povinným ručením. Na dalším místě pak u většiny pojišťoven figurují podvody v oblasti majetkového pojištění, jak potvrzují čísla z Generali, kde 20 procent všech podvodů je právě z této oblasti. Pojišťovna Wüstenrot sleduje podle své specialistky Heleny Duškové růst především u pojištění nemovitostí, domácnosti a pojištění odpovědnosti.

Anketa

Víte ve svém okolí o někom, kdo by zkusil pojistný podvod?

Nejvíce případů pojistných podvodů hlásí pojišťovny z velkých měst. Pojišťovna Kooperativa jich nejvíce odhalila v Praze, Ostravě a Ústeckém kraji, kde to bylo zejména v Mostě. Naopak k nejméně problematickým regionům z hlediska pojistných podvodů patří podle Káni východní Čechy. U České pojišťovny nejvíce lidí podvádělo v Praze a ve středních Čechách a dále pak na severní Moravě. Minimum podvodů registrovala pojišťovna podle Koutské na Zlínsku a Královéhradecku.

Vedle finančních problémů kvůli dopadům ekonomické recese se ale objevují více i pojistné podvody po přírodních katastrofách. Podvádějící se totiž mylně domnívají, že v období enormního nárůstu škod v krátkém časovém období klesá obezřetnost pojišťoven a jejich kontrolorů. To se potvrdilo i po letošních jarních záplavách a povodních, kdy se objevily neoprávněně hlášené události a bezdůvodně navýšené škody i z pojištění staveb a hlavně domácností, jak uvedla Koutská z České pojišťovny. Pojišťovna Kooperativa zase vysledovala nárůst počtu podezřelých událostí, kdy byla škoda způsobená požárem. Podle jejího mluvčího Milana Káni šlo nejčastěji o vyhořelé provozovny a skladové objekty.

Pojistné podvody v Česku

PojišťovnaPočet odhalených pojistných podvodů
za 1.pololetí 2009
Počet odhalených pojistných podvodů
za 1.pololetí 2010
AXA19 případů za 200 tisíc Kč-
Česká pojišťovnaCca 355 případů za 121 mil.Kč355 případů za 177 mil.Kč
ČPP86 případů za 19 mil.KčPřípady za 7 mil.Kč
ČSOB Pojišťovna154 šetření za 29 milionů Kč168 šetření22,5 mil.Kč
GeneraliCca 100 případů za více než 35 mil. KčPřípady za 32 mil.Kč
Kooperativa300 případů za 50 mil.Kč360 případů za 88 mil.Kč
UNION Poisťovna30 případů -
Wüstenrot pojišťovna17 sporných případů za 2 mil.KčZa celý rok 2009 4 mil.Kč
Zdroj: Pojišťovny

O jakých pojistných podvodech jste ve svém okolí slyšeli vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kvůli nemoci na dovolené můžete i s pojištěním přijít o desetitisíce

3. 6. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Kvůli nemoci na dovolené můžete i s pojištěním přijít o desetitisíce

Nedostatečně vysoké pojistné limity u cestovního pojištění, neuposlechnutí asistenční služby či zatajení nedoléčené choroby vám může levnou dovolenou v cizině prodražit o desítky i... celý článek

Co všechno zařídíte v pojišťovně přes internet

29. 12. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

Co všechno zařídíte v pojišťovně přes internet

Pojišťovny začínají obdobně jako banky sázet stále víc i na internetovou komunikaci s klienty a přicházejí s novinkami. Nejvíce on-line služeb má Česká pojišťovna. Oproti uzavření pojistky... celý článek

Jak se odhalují pojistné podvody

8. 12. 2008 | Věra Tůmová | 27 komentářů

Jak se odhalují pojistné podvody

Koho láká „vydělávání peněz“ pojistnými podvody, měl by možná začít přemýšlet o jiné „profesi“. Pojišťovny už leckterý podvod dokáží odhalit díky systému indikátorů. Do budoucna by... celý článek

Nejoblíbenější pojistné podvody

13. 6. 2008 | Věra Tůmová

Nejoblíbenější pojistné podvody

Řady tuzemských podvodníků s pojistkami se „úspěšně“ rozrůstají. Pojišťovny už za letošek hlásí nárůst těchto případů oproti loňsku o desítky procent. Trvale nejpopulárnější jsou podvody... celý článek

Pachatelé pojistných podvodů mají někdy čtyři nohy či šest rukou

29. 11. 2007 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Pachatelé pojistných podvodů mají někdy čtyři nohy či šest rukou

Když pojišťovny zamezí pojistným podvodům, třeba prostřednictvím centrální databáze pojistných událostí, může se důvěryhodným klientům snížit cena pojištění, říká v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

Partners Financial Services