Co udělat, abyste po záplavách dostali peníze od pojišťovny

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 19. 5. 2010
Co udělat, abyste po záplavách dostali peníze od pojišťovny
Po opadnutí povodní přijdou na řadu likvidátoři pojišťoven. Poškození jim mohou práci usnadnit, a dostat se tak k rychleji k penězům. Přinášíme základní rady, na co nezapomenout.

Povodně na Moravě začínají připomínat tamní katastrofické záplavy z roku 1997. Již v několika moravských okresech je hlášen druhý i třetí stupeň pohotovosti, situace je komplikována poškozením plynové a elektrické infrastruktury a dodávky elektřiny ztěžuje silný nárazový vítr. Dojezdové časy záchranářů se prodlužují kvůli poničeným nebo neprůjezdným komunikacím a klienti pojišťovenhlásí první pojistné události.

„Nejčastějším typem hlášených škod jsou i letos vytopené budovy či sklepy, časté jsou také škody na motorových vozidlech“, říká Marcela Kotyrová, manažerka komunikace a vzdělávání v České asociaci pojišťoven (ČAP).

V některých regionech již dochází k evakuaci. Pro usnadnění likvidace pojistných událostí ČAP doporučuje všem klientům pojišťoven v postižených oblastech, aby v rámci možností zabezpečili před zničením kromě ostatních cenností i všechny pojistné smlouvy.

Pro usnadnění a rychlé vyřízení pojistné události doporučuje Česká asociace pojišťovennásledující postup:

Povodně v Česku

Povodně v Česku.
Foto: Dreamstime

  • co nejdříve nahlaste škodní událost své pojišťovně,
  • udělejte všechna opatření k zabránění zvětšování rozsahu škody,
  • dříve než začnete pohromu likvidovat, pořiďte řádnou fotodokumentaci škody,
  • vypracujte seznam zasažených věcí s uvedením ceny, stáří a rozsahu poškození věcí,
  • je-li to možné, zajistěte doklady k zasaženým věcem (účty, záruční listy atd.),
  • zasažené věci, u kterých je to možné, ponechejte v původním stavu pro prohlídku pracovníkem pojišťovny, elektrické spotřebiče zabezpečte pro posouzení odbornou opravnou.

Z hygienických, bezpečnostních a jiných důvodů je samozřejmé, že je poškozený nucen zahájit úklid a opravy techniky, likvidaci potravin nebo uhynulých zvířat dříve než se dostaví likvidátor pojišťovny. Právě pro tyto případy je třeba mít podrobnou fotodokumentaci škod i doklady o pořízení poškozeného, zničeného či ztraceného majetku. Jejich předložení likvidaci rozhodně usnadní. Uhynulá zvířata je třeba z hygienických důvodů co nejrychleji odstranit. Kafilerní službu lze kontaktovat přes obecní úřad. Ta vydá potvrzení o převzetí uhynulého kusu.

Pokud je to nezbytné, mohou poškození klienti požádat o zálohu na pojistné plnění. Pokud na ni pojišťovna přistoupí, bude jim vyplacena ještě před ukončením likvidace. Poskytnutím zálohy na pojistné plnění vycházejí pojišťovny vstříc klientům zejména při likvidaci škod většího rozsahu.

Text připravila Česká asociace pojišťoven.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy vás neochrání nejen pojištění odpovědnosti

23. 4. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Kdy vás neochrání nejen pojištění odpovědnosti

Pokud způsobíte škodu rodinnému příslušníkovi, nepočítejte s tím, že ji za vás uhradí pojišťovna z pojištění odpovědnosti. Do úzkých se dostanete i v případě, že pojišťovně dlužíte... celý článek

Na co máte v práci právo, když vám živel odnese dům

6. 8. 2009 | Eva Sovová

Na co máte v práci právo, když vám živel odnese dům

Záplavy a povodně postihují v Česku i místa, kde se lidé podobných situací dříve nemuseli obávat. Odstraňování následků škod po řádění živlů má i pracovněprávní důsledky. Přinášíme... celý článek

Jak postupovat, když voda odnese či zatopí dům

26. 6. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Jak postupovat, když voda odnese či zatopí dům

Tisíce lidí, kterým nynější povodně poškodily dům, hlásí pojišťovnám škody na majetku. Ve spolupráci s pojišťovnami jsme připravili stručný manuál, jak nejlépe postupovat a na co nezapomenout... celý článek

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

17. 2. 2009 | Věra Tůmová | 19 komentářů

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

Snaha ušetřit na pojištění domácnosti za každou cenu se může vymstít. Stejně tak nechat si zastaralou pojistnou smlouvu či nepřečíst si pojistné podmínky. Zní to jako banální rady,... celý článek

Partners Financial Services