Sražený cyklista bez přilby se plného odškodnění dočkat nemusí

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 8. 7. 2010 | 4 komentáře
Sražený cyklista bez přilby se plného odškodnění dočkat nemusí
Letní cesty na delší vzdálenosti, nabírání stopařů a převážení zavazadel s sebou nesou zvýšené riziko dopravních nehod a následných komplikací při odškodňování postižených. Základní rada zní, vždy si s druhým účastníkem nehody vyměňte kontaktní informace, a pokud si nevíte rady, volejte policii.

Účastníci dopravní nehody musí sepsat společný záznam o dopravní nehoděa po podepsání ho neprodleně předat pojišťovně. Zároveň by si měli navzájem prokázat svou totožnost a vyměnit údaje o vozidlech. „Tento postup by měl být z opatrnosti zachován bez ohledu na odhadovanou výši škody,“ radí Martin Grubner, majitel advokátní kanceláře Grubner Legal. V případě, že se později objeví větší škody, než se na první pohled zdálo, slouží tyto údaje ke zpětnému vyrovnání.

Na záznamu o autonehodě by nemělo chybět datum, čas a místo nehody, kontaktní údaje všech zúčastněných, všechny okolnosti nehody a její nákresy. Samozřejmostí jsou podpisy účastníků. Doporučuje se rovněž opatřit si kvalitní fotodokumentaci nehody.

V několika jasně daných případech je nutné k nehodě zavolat policii. Platí to zejména ve chvíli, kdy škoda na některém z vozidel na první pohled přesahuje sto tisíc korun. Totéž se týká i škody vzniklé na převáženém nákladu.

Dopravní nehoda

Foto: Dreamstime

Policie je zapotřebí rovněž v případě, že byl poškozen majetek třetí osoby. Sami si řidiči neporadí, ani pokud nemohou ihned po nehodě zajistit obnovení plynulého provozu na komunikaci. Obecně platí, že pokud si nejsou účastníci nehody jisti správným postupem, měli by policii zavolat.

„Pokud dojde při dopravní nehodě ke zranění osoby, mají účastníci povinnost neprodleně ohlásit dopravní nehodu policii. V prvé řadě však musí zraněnému poskytnout první pomoc a přivolat záchranku. Za škodu na zdraví odpovídá ten účastník dopravní nehody, který ji způsobil. Poškozený účastník ji samozřejmě může vymáhat. Odpovědnosti se v tom případě zprostí ten, kdo prokáže, že škodu nezavinil,“ tvrdí Grubner.

Stejné podmínky platí i v případě, že je zraněn spolujezdec-stopař, kterému řidič cestou zastavil. Může se však stát i nehoda, u níž je škoda částečně zaviněna poškozeným účastníkem. Příkladem je cyklista, který se dostane do kolize s automobilem a nemá na hlavě ochrannou přilbu. „Taková situace může být vyložena jako porušení jeho prevenční povinnosti a ve výsledku může v rozsahu, v němž se podílel na vzniku škody, zakládat jeho spoluzavinění,“ vysvětluje Grubner.

Vytiskněte si vzorově vyplněný záznam o nehodě

Časová tíseň při řešení nehody může někdy vést ke snaze vypořádat se finančně na místě, bez výměny kontaktních informací. „Tento postup může opravdu celou situaci urychlit a zjednodušit. Obecně bych ho však spíš nedoporučil. Může se snadno stát, že si nějaké škody na majetku nebo na zdraví hned na místě nevšimneme. Nicméně pokud mají účastníci dopravní nehody opravdu jistotu, že zjištěné škody jsou úplné a zároveň minimální, lze se takto vypořádat. Pokud však takovouto stoprocentní jistotu nemáme, je vždy jistější, pokud si navzájem sdělíme své údaje a sepíšeme řádný záznam o nehodě. Je důležité vědět, že své údaje jste ze zákona povinni sdělit si na vyzvání vždy,“ doplňuje Grubner.

Může však nastat situace, kdy je všechna snaha o dohodu marná. Pokud ani jedna strana nechce připustit vinu na vzniklé škodě, nezbývá než zavolat policii. Účastníci nehody by si přesto měli takové řešení rozmyslet. Pokud je škoda na první pohled nízká, řešení by je ve výsledku přišlo mnohem dráž než při dohodě.

Připraveno ve spolupráci s advokátní kanceláří Grubner Legal.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Právníci, které si můžete dovolit

2. 6. 2010 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Právníci, které si můžete dovolit

Může se to stát i vám. Zničehonic se ocitnete jako nevinný člověk ve sporu za svá práva. Pokud je protivník právně zdatnější, můžete kvůli tomu přijít i o velkou sumu peněz. Jestliže... celý článek

Neplatiči povinného ručení dostali strach. Ubylo nehod nepojištěných aut

21. 4. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Neplatiči povinného ručení dostali strach. Ubylo nehod nepojištěných aut

Díky pokutám za neplacení povinného ručení se v Česku snižuje počet nepojištěných aut. Klesá i počet nehod způsobených auty bez pojistky.

Vylepšete si zadarmo povinné ručení. Ptejte se na další služby.

25. 11. 2009 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Vylepšete si zadarmo povinné ručení. Ptejte se na další služby.

Kdo jezdí bez nehod, může si dnes vybírat ze zajímavé nabídky povinného ručení. O takové řidiče se pojišťovny přetahují a nabízejí jim množství benefitů. Vedle jedné z největších letošních... celý článek

Převod bonusů v rodině je jen sleva za dohození dalšího klienta

23. 11. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Převod bonusů v rodině je jen sleva za dohození dalšího klienta

Řadu let trvalo, než se v Česku vybudovala centrální databáze škod pro pojišťovny. Měla být pro ně zdrojem informací o škodách řidičů. Pojišťovny se přesto dál předhánějí v nabídce... celý článek

Partners Financial Services