Únor – měsíc pojištění: Ženy, muži, auta a pojištění

Až když nám ukradli auto, zjistili jsme, že není pojištěné proti krádeži...
Únor – měsíc pojištění: Ženy, muži, auta a pojištění

Jak přistupujeme k pojištění automobilů? Liší se ženský a mužský přístup? I na tyto otázky přinesl odpověď exkluzivní průzkum České asociace pojišťoven.

Havarijko? Povinné ručení? Nevidím rozdíl!

Přestože v  testu pojistné gramotnosti obecně byli muži o 14 procent úspěšnější než ženy, pokud jde o pojištění motorových vozidel, k výrazným rozdílům v chápání základních pojmů nedocházelo: motoristé v autopojištění plavou vcelku bez ohledu na pohlaví. Orientují se v něm poměrně těžce a hodnotí je jako třetí nejsložitější pojištění vůbec.

Jaké riziko nás straší nejvíc

Anketa

Máte havarijní pojištění?

Nejde ale jen o pocit: průzkum ukázal, že nám například splývá povinné ručeníhavarijním pojištěním. Kolem 30 procent respondentů je na pochybách, jestli je z havarijního pojištění kryta škoda způsobená povodní, krupobitím nebo vandalem, naopak 54 procent lidí se mylně domnívá, že jim pojišťovna z havarijního pojištění automaticky uhradí například jejich ušlý zisk po úrazu způsobeném havárií. Dotazovaní rovněž často neznají limity pojistného plnění u svého povinného ručení ani rizika, která mají sjednaná u havarijního pojištění. Tuto skutečnost exemplárně potvrdil i jeden z hloubkových rozhovorů, provedených jako součást průzkumu. „Až když nám ukradli auto, zjistili jsme, že nebylo pojištěné proti krádeži,“ uvedl zklamaný klient, kterému nezbylo než na nové auto šetřit znovu.

Ženy pojištění podceňují

Z hlediska obavy z rizik je ztráta či odcizení vozidla na posledním místě u žen i u mužů. V obou případech logicky převládají obavy z rizik životních anebo ze ztráty střechy nad hlavou. „Obecně lidé cítí malou potřebu sjednat si havarijní pojištění. V našem průzkumu ho mělo sjednané pouze 22 procent respondentů,“ uvažuje manažerka komunikace a vzdělávání České asociace pojišťoven Marcela Kotyrová a dodává: „Je však třeba brát v potaz, že pokud nám například někdo odcizí vozidlo, na kterém jsme závislí, projeví se tato skutečnost ve většině rodinných rozpočtů poměrně zásadně.“ 

Z jakých důvodů si sjednáváme havarijní pojištění

Jisté však je, že své automobilové miláčky mají potřebu chránit zejména muži, a proto si ze svého rozhodnutí havarijní pojištění sjednalo 71 procent z nich. Na rozdíl od mužů si ze svého osobního rozhodnutí toto pojištění sjednalo jen 44 procent žen (a celých 31 procent si jej sjednalo „z důvodu rozhodnutí partnera“). Přitom by právě ženy pojištění neměly příliš podceňovat, pravděpodobnost škody je u nich totiž o 17 procent vyšší, než u mužů.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Konec osoby blízké? Ne, jen běžná zodpovědnost za vlastní majetek

25. 1. 2013 | Michal Kašpárek | 17 komentářů

Konec osoby blízké? Ne, jen běžná zodpovědnost za vlastní majetek

Co roky fungovalo u flinty nebo kreditní karty, to teď začalo platit i pro auto – a silniční kovbojové se rázem můžou uvztekat. Zbytečně.

Obří srovnání: cena nové Octavie ve světle(ch) 20 hlavních konkurentů

9. 1. 2013 | Jindřich Hradecký | 6 komentářů

Obří srovnání: cena nové Octavie ve světle(ch) 20 hlavních konkurentů

Mladoboleslavská automobilka prozradila cenu nové generace Octavie a evidentně ji nasadila níž, než v původních podzimních úvahách zamýšlela. K přívlastku „nejmodernější a největší... celý článek

Martin Zach: Sportovat na vozíku? Jde to. Ale za statisíce

23. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Martin Zach: Sportovat na vozíku? Jde to. Ale za statisíce

Druhý díl rozhovoru s Martinem Zachem, mužem roku 2009, který den po výhře ochrnul, ale svůj život nevzdal, je tu. Jak se na vozíku cestuje a sportuje? Může si to vůbec běžný vozíčkář... celý článek

Zajištění je grunt. Ověřeno až příliš na vlastní kůži

23. 8. 2011 | Michal Höschl | 33 komentářů

Zajištění je grunt. Ověřeno až příliš na vlastní kůži

Vyrazil jsem se svou motorkou z pracovní schůzky směrem k domovu. Cesta domů mi nakonec trvala přesně dva měsíce a nevrátil se z ní docela stejný člověk. To, že můžu svým klientům na... celý článek

Partners Financial Services