Malé peníze: Chtěl jsem se vzdát podpory v nezaměstnanosti. Prý to nejde!

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 26. 9. 2012 | 25 komentářů
Nestává se to často. Představte si, že někdo od státu nechce peníze, na které má podle zákonů nárok. A že mu je státní zaměstnanci nutí. Je to normální? ptá se člověk, kterému se právě tohle stalo s podporou v nezaměstnanosti. Jan Müller odpovídá.
Malé peníze: Chtěl jsem se vzdát podpory v nezaměstnanosti. Prý to nejde!

Dotaz: Odešel jsem ze zaměstnání (pracoval jsem na vyšší pozici v bankovním sektoru). Protože jsem chtěl, aby se mi i doba bez práce započítávala do důchodu, rozhodl jsem se, že se do té doby, než najdu vhodné zaměstnání, přihlásím na úřadu práce. Protože jsem ale měl relativně dost peněz, rozhodl jsem se, že se vzdám podpory v nezaměstnanosti. Paní na přepážce mi ale tvrdila, že to není možné. Je to opravdu tak?

Malé peníze: Tento dotaz pěkně ilustruje, jak mohou také fungovat státní úředníci. Z vlastní zkušenosti asi každý potvrdí, že lidé na úřadech jsou různé nátury, a tak se při kontaktu se státním molochem setkáte s různým přístupem, s různou mírou profesionality a také s různými výklady zákonů a předpisů. Někdy s výklady neuvěřitelnými.

Státní aparát utěšeně roste

Podle serveru iDnes měl český stát v roce 2010 kolem čtvrt milionu úředníků. Lidí placených tak či onak státem je však mnohem víc – přes jeden milion. Kromě úředníků jde například o policisty, hasiče, zaměstnance státních firem a další. Zůstaňme ale u stavu úřednického. Dnes u nás tedy připadá přibližně jeden úředník na 40 obyvatel. V polovině 30. let minulého století to byl jeden úředník na 143 obyvatel.

Podle některých údajů vzrostli mezi roky 2000 a 2008 počet lidí ve státní správě včetně policistů ze 175 tisíc na 291 tisíc (to je ještě vyšší číslo, než uvádí iDnes – a vcelku lhostejno, které je přesnější, stejně jako u Štorchových lovců mamutů jsou čísla nad určitou hranicí prostě mnoho; u lovců mamutů bylo ovšem mnoho víc než tři). Na ministerstvech je dnes zaměstnáno o 30 procent víc úředníků než v roce 1996. Ani reforma státní správy v roce 2003 nepřinesla úsporu, naopak při přechodu některých kompetencí úředníků na nově vzniklé kraje lidí ve státních úřadech přibylo.

Tady se tedy penězi daňových poplatníků právě nešetří.

A samozřejmě všichni ti noví úředníci musí nějak ospravedlnit svoji existenci, vymýšlejí tím pádem mnohdy různé zbytečnosti a vykazují nadbytečnou nebo zcela nesmyslnou činnost.

To by mohl být i případ tazatele. Čistě teoreticky – obhajuje se vysoký počet úředníků lépe, když je objem vyplacených dávek (jako je například podpora v nezaměstnanosti) rostoucí, nebo když klesá?

Jak to je ve skutečnosti

Podle informací ministerstva práce a sociálních věcí se má věc takto.

Anketa

Chtěl se zříct podpory! Je normální?

Pokud jste bez práce, můžete se na úřadu práce registrovat – je to však zcela na vaší volbě, registrace není povinná. Při registraci totiž podáváte na úřadu práce žádost, tedy můžete podat zároveň i žádost o vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Pokud ji nepodáte, nebude vám podpora vyplácena – lze se jí tedy zříci.

Pokud jste u úřadu práce registrováni, a jste tedy uchazečem o zaměstnání, stát za vás hradí zdravotní pojištění bez ohledu na skutečnost, zda pobíráte podporu v nezaměstnanosti. Za stejné situace jste také účastníky důchodového pojištění.

Tedy suma sumárum, pokud jste nezaměstnaní, na úřad práce se registrovat jít nemusíte. Registrace má tu výhodu, že za vás stát hradí zdravotní pojištění a doba nezaměstnanosti se vám započítává po dobu až tří let do důchodu. Jestli berete podporu v nezaměstnanosti, na to nemá vliv a nemusíte pochopitelně o podporu ani žádat.

Je ovšem paradoxní, že by se měl člověk předem informovat i o takovýchto věcech před tím, než dojde na státní úřad, který by mu měl správně poradit. A který by zároveň neměl plýtvat svěřenými penězi.

Partnerem rubriky Malé Peníze je web Malé peníze, praktický průvodce světem osobních financí. Chcete-li autorům webu poslat svůj dotaz i vy, napište na info@malepenize.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 9. 2012 19:15, Pavel

No, na to že ta poslankyně si udělala zadarmo výlet do Prahy, kde chvíli na povel zvedala ruce a pak běhala po nákupech, bylo těch 600 až až (abych to dal do souvislosti, tak to byla zhruba třetina platu třeba pošťačky). Jestli přijímala ovečky, to nevím, ale v každém případě kdyby se ty ovečky svěřili vykotlané vrbě, mělo to stejný efekt.

A jestli jste si nevšiml, tak do toho miliónu státních zaměstanců jsou zahrnuti i zaměstnanci státních podniků, tedy i drah, pošty a dokonce Budvaru.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chaos, na kterém se dá trhnout: když stát prodává majetek

20. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Chaos, na kterém se dá trhnout: když stát prodává majetek

Jaguar, sbírka obrazů, stavební buňka nebo třeba hrob. To všechno můžete mít za babku. Nebo aspoň za podstatně míň babek, než byste čekali. Velkorysým prodejcem není nikdo jiný než... celý článek

Česká ekonomika: směr správný, čekají nás světlé zítřky!

16. 7. 2012 | Michal Chleboun | 4 komentáře

Česká ekonomika: směr správný, čekají nás světlé zítřky!

Je to pěkných pár let, co k nám v osobách Konstantina a Metoděje dorazila z řecké Soluně civilizace, kultura a tak. Je na čase, abychom se, barbaři, k té kultuře vrátili. To se ale... celý článek

Očima expertů: Platit vyšší daně, když stát plýtvá miliardy?

15. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Očima expertů: Platit vyšší daně, když stát plýtvá miliardy?

Korupce a neefektivita ve státní správě způsobují ztrátu desítek miliard korun ročně. Má smysl v takové situaci zvyšovat daně? Zeptali jsme se ekonomů Aleše Michla a Petra Macha, šéfa... celý článek

Petr Říha: Štíhlá administrativa? Toho bohdá nebude!

5. 5. 2012 | Martin Vlnas

Petr Říha: Štíhlá administrativa? Toho bohdá nebude!

„Spuštění základních registrů bylo vyčísleno na čtyři miliardy. 85 % nákladů má hradit Unie a 15 % stát. Jsou to pěkné peníze, nemyslíte? Neříkám, jak to v tomto případě je s korupcí,... celý článek

Rekordní zvyšování daní! Kalkulačka na Peníze.cz vám spočítá, co vás to bude stát

13. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Rekordní zvyšování daní! Kalkulačka na Peníze.cz vám spočítá, co vás to bude stát

Minulý týden to vypadalo, že česká vláda to má spočítané. Leckdo se radoval, že předčasné volby škrtnou z politiky Věci veřejné. Škrtat se ale nakonec bude jinde. U vás doma. O kolik?... celý článek

Partners Financial Services