Kdo odmítne veřejné práce, přijde o podporu. Schváleno

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 11. 9. 2011 | 24 komentářů
Kdo odmítne veřejné práce, přijde o podporu. Schváleno
Lidé přijdou o podporu v nezaměstnanosti, pokud bez vážného důvodu odmítnou uklízet obec nebo jinou nabídku takzvané veřejné služby.

Hůře na tom budou i lidé, kteří bez vážného důvodu sami ukončí zaměstnání zprostředkované předtím úřadem práce.

Stejná sankce – dočasné vyřazení z evidence, a tedy i ztráta podpory – hrozí lidem, kterým dá zaměstnavatel z takto zprostředkovaného místa výpověď kvůli zvlášť hrubému porušení pracovních povinností.

Výrazné zpřísnění oproti dosavadnímu stavu schválili poslanci vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Změnu navrhl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09.

Přísnější podmínky mají začít platit už od roku 2012. Nyní je projedná senát, ale vláda má dostatek poslanců i k přehlasování jeho veta. Opoziční ČSSD však chce napadnout schválené změny také u Ústavního soudu.

Od třetího měsíce uklízejte obec

Propojeno!

Kdo nepracuje, ať nejí? Povinné zametání je odvážný nápad, přináší ale řadu problémů
Michal Kašpárek nevidí tenhle výpad v boji proti zneužívání sociálního systému jako šťastný.

Za dluhy na nucené práce! Co si o tom myslíte?
A ještě jednou nucené práce, tentokrát pro ty, kteří berou a nedávají: pro dlužníky. Co si o tom myslíte? A příjemci sociálních dávek, pokud do systému nikdy nepřispěli, nejsou vlastně taky dlužníci těch, kteří do něj peníze dávají?

Standardní délka ani výše podpory od roku 2012 klesnout nemají, zájemci ji ale získají doslova pracněji než dosud.

Od třetího měsíce pobírání podpory by uchazeči měli nově vykonávat veřejnou službu, a to v rozsahu až poloviny týdenní pracovní doby – tedy až 20 hodin týdně.

Veřejnou službou se rozumí pomoc obci, zejména při „zlepšování životního prostředí v obci, udržování čistoty veřejných prostranství či pomoci v oblasti kulturního rozvoje a sociální péče“. Za její výkon nenáleží odměna.

Zákon nicméně nehovoří přímo o povinnosti takové práce. Stanoví pouze, že počínaje třetím měsícem přijde o podporu ten, kdo její případnou nabídku odmítne.

Kdo takto přijde o podporu, nedostane přitom od státu ani dávky v hmotné nouzi, tedy pomoc pro nejchudší. Také na ně totiž nebude mít člověk, který odmítne veřejnou službu, nárok. Navíc si bude muset platit zdravotní pojištění.

V praxi tedy bude záležet zejména na městech a obcích, zda a v jakém rozsahu takového uchazeče zaměstnají. Podle zákona musí jít o práci, která odpovídá jeho zdravotní způsobilosti.

Nevážíte si práce? Další nedostanete

Anketa

Představte si, že jste přišli o práci a novou nemůžete najít. Jak se vám líbí představa poklízení ulic?

Podobně přísné budou úřady práce k lidem, kteří si „neváží“ jimi zprostředkovaného zaměstnání.

Dosud přichází o podporu jen ten, kdo takto zprostředkovanou práci předem odmítne. Nově však hrozí sankce i tomu, kdo do ní sice nastoupí, ale do půl roku dobrovolně skončí (podá výpověď nebo odejde po dohodě). A také tomu, kdo z takového zaměstnání dostane výpověď kvůli porušení pracovních povinnosti zvlášť hrubým způsobem.

Vláda tím chce omezit zneužívání systému. Někteří uchazeči totiž sice do zprostředkovaného zaměstnání nastoupí, ale jen proto, aby krátce poté skončili a mohli znovu čerpat podporu.

O opětovné zařazení do evidence úřadu práce, a tedy i podporu v nezaměstnanosti budou tito lidé moci požádat až po uplynutí šesti měsíců. Lhůta se nicméně začíná počítat ode dne nástupu do takto ukončeného zaměstnání, nikoliv až ode dne jeho ukončení.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 9. 2011 16:07, Lada

Dobrý nápad odpracovat 20 hodin týdně pro obec. Je vidět, že ti, kteří to rozhodli, nezaměstnaní nikdy nebyli (zatím). Ale pokud nezaměstnaný chce aktivně hledat práci, musí brouzdat po internetu, číst noviny, odepisovat na inzeráty, chodit po pohovorech, docházet na úřad práce...
Např. z úřadu práce mi dali za půl roku 1 doporučení místa, kde mě samozřejmě vůbec nepotřebovali. Jsem nezaměstnaná v 53 letech, odpracovala jsem bez mateřské 25 let a za tu dobu jsem hooodně zaplatila na pojištění. Tak si myslím, že jsem si těch pár korun podpory už dávno předplatila. Navíc to období nezaměstnanosti pro mě není příjemné a opravdu si to NEUŽÍVÁM !!!

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 9. 2011 0:56, jezevec

kdo chce dostat nažrat z cizího, může zajisté něco málo udělat.
kdo si chce půl roku hledat práci odpovídající jeho Majestátu, může tak činit za svoje.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo nepracuje, ať nejí? Povinné zametání je odvážný nápad, přináší ale řadu problémů

9. 9. 2011 | Michal Kašpárek | 38 komentářů

Kdo nepracuje, ať nejí? Povinné zametání je odvážný nápad, přináší ale řadu problémů

Radikální reformu sociálního systému vláda nepromyslela do detailů. Kromě čistších chodníků a drobné úspory dávek můžeme čekat i zvýšení kriminality, ještě více „věčných studentů“ i... celý článek

Nový zákoník práce: jaké se chystají změny?

20. 7. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

Nový zákoník práce: jaké se chystají změny?

Zatím první čtení ve sněmovně má za sebou upravený zákoník práce. Jde příliš na ruku zaměstnavatelům, říkají jeho odpůrci. Opoziční senát ho však nejspíš nezastaví, a tak ho chtějí... celý článek

Další servis pro čtenáře Peníze.cz: nabídky zaměstnání z úřadů práce

20. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další servis pro čtenáře Peníze.cz: nabídky zaměstnání z úřadů práce

Na Peníze.cz najdete nejen informace o financích, ale i z oblastí, které s nimi souvisí volněji. Na první pohled. Na druhý asi uznáte, že taková informace z obchodního rejstříku není... celý článek

Peníze, které vám dá stát: podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci

12. 4. 2011 | Ludmila Řezníčková | 28 komentářů

Peníze, které vám dá stát: podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci

Podpora v nezaměstnanosti je určena k finančnímu překlenutí doby od ztráty zaměstnání k nalezení nového. Podpora při rekvalifikaci pak nezaměstnanému pomáhá, když se rozhodne změnit... celý článek

Je lepší být nezaměstnaný, nebo osoba samostatně výdělečně činná?

17. 3. 2011 | redakce Peníze.CZ | 35 komentářů

Je lepší být nezaměstnaný, nebo osoba samostatně výdělečně činná?

Počet nezaměstnaných zůstává vysoký, velké problémy s nalezením nového místa mají hlavně ti dříve narození. Počet osob samostatně výdělečně činných u nás naopak roste a teoreticky by... celý článek

Partners Financial Services