Peníze, které vám dá stát: podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci

Peníze, které vám dá stát: podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci
Podpora v nezaměstnanosti je určena k finančnímu překlenutí doby od ztráty zaměstnání k nalezení nového. Podpora při rekvalifikaci pak nezaměstnanému pomáhá, když se rozhodne změnit či rozšířit své pracovní schopnosti a dovednosti a zvýšit tak svoji šance na trhu práce.

K poslednímu březnu evidovaly naše úřady práce celkem 547 769 lidí bez práce. Je to sice o 25 000 méně než v březnu loňského roku, přesto je to číslo obrovské: nezaměstnaných je devět procent práceschopné populace.

Přijít o práci je určitě snazší než ji najít. Proto je potřeba být připraven: ztrátu zaměstnání vždy pocítí vaše kapsa, zvlášť nepříjemné až nebezpečné situace jsou ty, kdy musíte splácet třeba úvěr nebo hypotéku. Vždycky si proto tvořte pro podobný případ finanční rezervu, polštářek, aby pád příliš nebolel, nebo se proti ztrátě zaměstnání zkuste i pojistit.

Podpora v nezaměstnanosti vaše potřeby možná nebude stačit krýt. Ostatně – její výši si můžete spočítat na naší kalkulačce níž v článku.

Podpora v nezaměstnanosti

O podporu v nezaměstnanosti lze zažádat na úřadech práce, jejich seznam po organizační změně od dubna 2011 lze nalézt na webu ministerstva práce a sociálních věcí. Potřebné tiskopisy získáte přímo na úřadě nebo rovněž na webu ministerstva.

Bc. Ludmila Řezníčková

pracuje po dlouhá léta v sociální oblasti na odboru sociálních věcí Městského úřadu Příbor. Nyní může zúročit nabyté zkušenosti a v Sociální poradně serveru Peníze.cz odpovědět i vám na otázky týkající se nejen nároků na sociální dávky, ale i dalších problémů z dané oblasti.

Abyste podporu v nezaměstnanosti dostali, je potřeba, abyste v uplynulých třech letech byli aspoň dvanáct měsíců „účastni na důchodovém pojištění“, tedy abyste vy nebo váš minulý zaměstnavatel odváděli příslušnou sumu státní správě sociálního zabezpečení. Jako doba účasti na důchodovém pojištění se počítá i takzvaná náhradní doba pojištění – například doba, po kterou uchazeč pobíral invalidní důchod či pečoval o dítě do čtyř let a podobně. Pozor – třeba doba studia se jako doba účasti na důchodovém pojištění nebere. Pokud tedy student při studiu zároveň nepracuje a neodvádí sociálce pojištění, nemá po skončení školy při zaevidování na úřadu práce na podporu v nezaměstnanosti nárok.

Kdy na podporu nedosáhnete

Zákon o zaměstnanosti vymezuje ještě řadu okolností, za kterých se nárok na podporu v nezaměstnanosti nepřiznává. Týkají se uchazeče o zaměstnání:

  • který půl roku před zaevidováním na úřadu práce skončil pracovní poměr z důvodu hrubého porušení pracovních činností,
  • který v posledním půl roce v evidenci úřadu práce sám opakovaně ukončil zaměstnání, které mu úřad zprostředkoval,
  • kterému náleží odstupné ze zaměstnání (novinka od roku 2011),
  • který pobírá starobní důchod,
  • který byl vzat do vazby či nastoupil výkon trestu odnětí svobody,
  • který pobírá dávky nemocenského pojištění (např. nemocenskou či peněžitou pomoc v mateřství),
  • který pobírá podporu při rekvalifikaci.

Ptejte se kalkulačky

Kolik by vám stát dal, kdybyste teď přišli o práci:

Výpočet podpory v nezaměstnanosti

platů

Další kalkulačky

Některé další užitečné kalkulačky na Peníze.cz:

Výše podpory a doba, po kterou se vyplácí

Jak naše kalkulačka počítala? Vstupní předpoklady jsou dané legislativou a zní takto: podpora v nezaměstnanosti se vypočítává z průměrného výdělku v posledním zaměstnání a činí

  • po první dva měsíce 65 %,
  • po další dva měsíce 50 %,
  • po zbývající dobu 45 % z tohoto výdělku.

Zároveň má podpora stanovenou i maximální výši, která činí 0,58násobek ukazatele průměrné mzdy ve státě, tj. částku 13 528 Kč.

Novinkou roku 2011 je snižování podpory v nezaměstnanosti na 45 % průměrného výdělku po celou dobu jejího pobírání v případě, že nezaměstnaný sám bez vážného důvodu ukončil zaměstnání nebo z něj odešel po dohodě se zaměstnavatelem.

Pokud nezaměstnaný před zaevidováním na úřadu práce nepracoval, ale získal nárok na podporu v nezaměstnanosti z tzv. náhradní doby pojištění (např. doba pobírání rodičovského příspěvku apod.), vypočítává se podpora v nezaměstnanosti z ukazatele průměrné mzdy ve státě a činí

  • po první dva měsíce: 0,15 × ukazatel průměrné mzdy ve státě,
  • po další dva měsíce: 0,12 × ukazatel průměrné mzdy ve státě,
  • po zbývající dobu: 0,11 × ukazatel průměrné mzdy ve státě.

Podpora v nezaměstnanosti se vyplácí v následujících délkách:

  • u lidí do 50 let pět měsíců,
  • u lidí od 50 do 55 let osm měsíců,
  • u lidí nad 55 let jedenáct měsíců.

Délka pobírání dávky se neprodlužuje ani v případě těhotenství uchazečky o zaměstnání ani v případě pracovní neschopnosti nezaměstnaného.

Podpora při rekvalifikaci

Anketa

Máte finanční rezervu pro případ ztráty zaměstnání?

Podpora při rekvalifikaci by mohla nebo měla být o něco atraktivnější než podpora v nezaměstnanosti. Jednak je vyšší, jednak se při ní člověk něco naučí a neztrácí pravidelné návyky a životní rytmus. Nárok na podporu při rekvalifikaci má nezaměstnaný evidovaný na úřadu práce, který se účastní rekvalifikace zabezpečované tímto úřadem. Podpora při rekvalifikaci se poskytuje po celou dobu rekvalifikace, pokud uchazeč o práci zároveň nepobírá starobní důchod nebo dávky nemocenského pojištění nebo pokud není ve vazbě.

Podpora při rekvalifikaci činí 60 % z průměrného výdělku ze zaměstnání, maximálně však 15 161 Kč.

Pokud nezaměstnaný před evidencí na úřadu práce nepracoval vypočítává se podpora při rekvalifikaci z ukazatele průměrné mzdy; činí 0,14 × ukazatel průměrné mzdy ve státě.

Podpora při rekvalifikaci se poskytuje po dobu trvání rekvalifikace.

Autorka článku vede Sociální poradnu serveru Peníze.cz. Z ní také vybrala jeden dotaz, který se v různých variantách objevuje častěji. Studenti pozor!

Ze školy na úřad práce? Podporu nedostanete!

Ukončila jsem studium na vysoké škole, ovšem zatím jsem nenašla vhodné zaměstnání. Žiji sama v bytě. Jsem zaevidovaná na úřadu práce, kde mi však sdělili, že nedostanu podporu v nezaměstnanosti. Zůstala jsem tedy úplně bez prostředků, je to možné?

Ano, doba studia se skutečně nezapočítává do potřebné doby účasti na důchodovém pojištění pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, proto na ni nárok bohužel nemáte. Řešením vaší situace může být poskytnutí dávek pomoci v hmotné nouzi, váš nárok na tyto dávky posoudí na sociálním odboru městského úřadu podle místa vašeho trvalého bydliště.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 2. 2012 14:37, Ivo Holas

Dobrý den,

zeptal bych se, zda mám nárok na podporu při rekvalifikaci, pokud jsem již dříve vyčerpal celou 5ti měsíční podporu v nezaměstnanosti.

Předem děkuji za odpověď. Ivo Holas.

+69
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je lepší být nezaměstnaný, nebo osoba samostatně výdělečně činná?

17. 3. 2011 | redakce Peníze.CZ | 35 komentářů

Je lepší být nezaměstnaný, nebo osoba samostatně výdělečně činná?

Počet nezaměstnaných zůstává vysoký, velké problémy s nalezením nového místa mají hlavně ti dříve narození. Počet osob samostatně výdělečně činných u nás naopak roste a teoreticky by... celý článek

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na bydlení od roku 2011

10. 3. 2011 | Ludmila Řezníčková | 17 komentářů

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na bydlení od roku 2011

Nájem, elektrika, vodné, stočné, plyn – přerůstá vám to přes hlavu? Nedokážete sami hradit náklady spojené s bydlením? V článku Ludmily Řezníčkové, odbornice z Poradny na Peníze.cz,... celý článek

Změna: Stát přispěje jen tomu, kdo si nemůže pomoci sám

6. 3. 2011 | Petr Kučera | 11 komentářů

Změna: Stát přispěje jen tomu, kdo si nemůže pomoci sám

Lidé, kteří žádají stát o příspěvek na živobytí, by měli nově vyplnit také čestné prohlášení. V něm mají uvést, že jim jejich celkové sociální a majetkové poměry neumožňují překonat... celý článek

Jediné slovo v zákoně bere peníze těm, kdo dají výpověď

3. 12. 2010 | Tomáš Fránek | 9 komentářů

Jediné slovo v zákoně bere peníze těm, kdo dají výpověď

Kdo má dostat od zaměstnavatele odstupné, nemá podle novely zákona o zaměstnanosti určitou dobu nárok na podporu od státu. Malér nastává, když mu zaměstnavatel toto odstupné nezaplatí. celý článek

Partners Financial Services