Odmítat rekvalifikace se nevyplácí

Odmítat rekvalifikace se nevyplácí
Pro ty, kdo přišli o práci a nemohou najít jiné zaměstnání, jsou určeny rekvalifikační kurzy. V poslední době se firmy přetahují třeba o účetní či fakturantky. Kurzů pro zájemce o tuto práci je spousta.

Paní Jarmila z Ostravy pracovala jako recepční ve vydavatelství. Kvůli reorganizaci o zaměstnání přišla. Má ukončené středoškolské vzdělání, maturitu na gymnáziu s humanitním zaměřením a 25 let praxe. Po skončení pracovního poměru se zaregistrovala na úřadu práce jako uchazečka o zaměstnání, ale pro její kvalifikaci se žádné vhodné místo nenašlo.

O reorganizaci ve firmě přitom věděla několik týdnů před propuštěním. Neměla proto čekat na výpověď, ale zajít na příslušný úřad práce a oznámit, že jí hrozí ztráta zaměstnání. Zprostředkovatelka na dotyčném úřadu jí už mohla začít hledat vhodné místo s datem případného nástupu.

Pracovnice úřadu práce Jarmile nabídla alespoň účast v rekvalifikačním kurzu, který by zvýšil její šanci na nalezení nového místa. Jarmila odmítla, prý kvůli věku (52). Spokojila se jen s podporou v nezaměstnanosti, ve výši padesáti procent průměrného čistého měsíčního výdělku v posledních třech letech. Pokud si za půl roku nenajde práci, podpora se jí sníží o pět procent. Kdyby na rekvalifikaci nastoupila, byla by její podpora o deset procent vyšší.

Jak si hledat novou práci?
  • Začněte okamžitě. Zvláště u profesí, kde se vyžaduje středoškolské nebo vyšší vzdělání, trvá výběr nových zaměstnanců i několik měsíců, podle délky výběrového řízení.
  • Každý úřad práce uveřejňuje seznam volných míst v daném okrese na své nástěnce. Volná místa lze najít i na portálu Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Pokud nemáte přístup k internetu, zajděte na nejbližší úřad práce. Tam jsou informační kiosky MPSV bezplatně k dispozici.
  • Nechejte si volná místa z portálu MPSV posílat e-mailem. Každé ráno dostanete seznam nových volných míst podle vašeho výběru. Seznam nových volných míst vám bude chodit příštích 21 dní po přihlášení.
  • Na portále máte možnost vytvořit si vlastní inzerát a ten zobrazit potenciálním zaměstnavatelům. Je to jednoduché a záleží pouze na vás, jaké osobní údaje a kontakty zde uvedete.
  • Chcete-li se rekvalifikovat sami, vyberte si agenturu, která má akreditaci MŠMT. Po úspěšném složení závěrečných zkoušek získáte certifikát, který vás opravňuje pracovat v oboru.
Pro ty, kdo odmítnou rekvalifikaci, mají úřady práce ještě jeden nástroj, jak jim pomoci s hledáním místa. Proškolí je bezplatně v ovládání internetového portálu Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), prostřednictvím něhož si mohou najít práci. Nezaměstnaný se během čtyř hodin naučí, jak se na portál přihlásit, co vše obsahuje, jak si založit vlastní životopis a jak vyhledávat vhodné zaměstnání. Portál neslouží pouze pro uchazeče o práci, ale také pro zaměstnavatele, kteří jeho prostřednictvím mohou nabídnout přihlášenému uchazeči vhodné zaměstnání odpovídající dosaženému vzdělání a zkušenostem. Internetové stránky MPSV jsou pravidelně aktualizovány a nové nabídky práce lze snadno hledat prakticky každý den. Díky portálu lze včas reagovat na nejnovější nabídky, které by do další návštěvy úřadu práce už mohly být obsazeny.

Kdyby Jarmila na rekvalifikaci kývla, mohla nejspíš práci najít snadno. Na Ostravsku stejně jako i ve většině dalších regionů s vysokou mírou nezaměstnanosti, je například poptávka po kvalifikovaných účetních, s hrubým měsíčním platem pohybujícím se mezi 15 až 22 000 korun. Rekvalifikační kurzy účetnictví, určené posluchačům, kteří se připravují na práci účetní, trvají zhruba 130 hodin. Výuka se odbývá v podvečerních a večerních hodinách.

Marie Kermaschková z agentury Daman v Ostravě dodává: "Absolvent kurzu získá znalosti a praktické zkušenosti v oboru účetnictví. Bude schopen vést agendu a účtovat o pokladně, bance, pohledávkách, závazcích, interních dokladech, majetku, zásobách, opravných položkách, rezervách a mzdách. Dále dovede zpracovat přiznání k dani silniční, dani z přidané hodnoty a dani z příjmu právnických osob, včetně všech příloh, rozvahy a výsledovky. Seznámí se i s platnou legislativou potřebnou pro vedení účetnictví. To mu umožní stát se hodnotným členem účetní jednotky. Kurz v rozsahu 22 dnů, 132 hodin stojí 7 190 korun bez 19 % DPH."

Podle Zákoníku práce se může zaměstnavatel, který má o takto vyškoleného pracovníka zájem, na jeho vzdělávání finančně podílet. K tomu je však zapotřebí, aby obě strany uzavřely písemnou dohodu, že pracovník bude v podniku pracovat po sjednanou dobu. Maximálně si lze takového zaměstnance zavázat na pět let.

Další možnost studia nabízí například Institut Svazu účetních (ISÚ). Manažerka pro vzdělávání Lada Sojková uvádí: "Kurz je určen zájemcům, kteří nemají předchozí ekonomické vzdělání a chtějí získat základní kvalifikaci v oboru účetnictví. Podmínkou pro zařazení posluchače do kurzu je ukončené úplné střední vzdělání doložené kopií maturitního vysvědčení. Prezenční forma studia obsahuje 140 vyučovacích hodin. Rekvalifikační kurz je ukončen závěrečnou písemnou zkouškou. Na základě jejího úspěšného splnění získají adepti Osvědčení Institutu Svazu účetních, a.s. o absolvování rekvalifikačního kurzu podle akreditace MŠMT ČR. Za kurz zaplatíte 1 920 korun. "

Agentury, které rekvalifikační kurzy nabízejí, musí mít akreditaci Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy. Organizace, která o akreditaci žádá, musí mít odpovídající personální, prostorové, materiální a technické zabezpečení vzdělávacího programu. Zároveň musí doložit, že nabízený vzdělávací program je vhodný z hlediska obsahu, metod výuky či závěrečných zkoušek. O udělení akreditace rozhoduje dvanáctičlenná komise.

Měl by být nezaměstnaný potrestán, když odmítne nástup na rekvalifikaci?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 10. 2007 12:02, Ondřej

Máte pravdu co jste napsali, ale zapomneli jste na jednu věc. Notorický nemakačenko se nikdy rekvalifikovat nebude. Bude si pobírat podporu, dostane vyšší sociální dávky a makat bude načerno. A ještě se bude smát těm hlupákům, co se učí aby mohli dál pracovat.

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 10. 2007 22:53

V době "čiperného mozku" to byl druhý jazyk, postgraduál a PC školení. Obor, který zvládám, není neperspektivní - HR. Peníze z pracáku jsou tak akorát na byt, zásoby mám, ale není jich tolik, aby vydržely na 10 let. Kontakty proháním taky a jistě něco najdu - vždycky se našlo, po revoluci už to bylo moje 4. místo.
Vadí mi věta - pro vás není žádná rekvalifikace - dokonce ani za peníze, i za ty vlastní....o tom všem to mělo být.
NP

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Novinka pro mladé: osm hodin práce denně

25. 9. 2007 | Táňa Chadrabová

Novinka pro mladé: osm hodin práce denně

Novela zákoníku práce se dostala na stůl poslancům. Do hry o konečnou podobu tohoto zákona ještě může vstoupit Ústavní soud.

Šance pro ty, které vyučil život

21. 9. 2007 | Táňa Chadrabová

Šance pro ty, které vyučil život

Nový systém uznávání kvalifikací pomůže s hledáním práce lidem, kteří sice nemají třeba výuční list, ale své řemeslo zvládají na jedničku. Těžit by z něj měly i firmy, které mají nouzi... celý článek

Tisíce nabídek práce zůstávají bez odpovědi

12. 9. 2007 | Jan Pekař

Tisíce nabídek práce zůstávají bez odpovědi

Nabídek práce je měsíc od měsíce více. V srpnu firmy vytvořily dalších deset tisíc pracovních příležitostí. Jenže nehledají nekvalifikované pracovníky, kteří tvoří velkou většinu armády... celý článek

Koho mají na mušce zahraniční firmy

4. 9. 2007 | Táňa Chadrabová

Koho mají na mušce zahraniční firmy

Česko se zatím pyšní dostatkem specialistů v oboru informačních technologií. Jenže spousta z nich odchází pracovat do zahraničí. Cizina láká i lékaře, designéry či mladé vědce. Máte... celý článek

Co nejvíce pomůže při hledání práce v EU

29. 8. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Co nejvíce pomůže při hledání práce v EU

Chcete-li pracovat legálně v cizině, nevěřte pochybným inzerátům a agenturám. Každá solidní instituce, která práci v cizině nabízí, musí mít povolení ke zprostředkování práce v zahraničí... celý článek

Partners Financial Services